Designhotel met 160 kamers naast station Vaartsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant Designhotel met 160 kamers naast station Vaartsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant

Designhotel met 160 kamers naast station Vaartsche Rijn

Designhotel met 160 kamers naast station Vaartsche Rijn
Het gebouw op de Helling dat plaats moet gaan maken voor een hotel. Foto: DUIC
Er staat een volgende ontwikkeling gepland voor Rotsoord. Op de Helling tegenover station Vaartsche Rijn wordt de oude Boll-garage, waar nu kringloopwinkel De Waarde in zit, verbouwd tot een designhotel met 160 kamers. 

Er staat een volgende ontwikkeling gepland voor Rotsoord. Op de Helling tegenover station Vaartsche Rijn wordt de oude Boll-garage, waar nu kringloopwinkel De Waarde in zit, verbouwd tot een designhotel met 160 kamers. 

Daarvoor heeft het college van B&W een startdocument vastgesteld. Volgens het stadsbestuur draagt het initiatief bij om van het bedrijventerrein een verlengd stukje binnenstad te maken. Ook biedt de verbouwing kans om het contact met het water te verbeteren.

De gemeente wil dat er op de begane grond van het hotel een ontmoetingsruimte ontstaat met een woonkamerfunctie voor de buurt. Hier moeten ‘locals’ en toeristen elkaar kunnen inspireren, zo is het idee.

Het initiatief voor het hotel komt van Vastint, een internationale vastgoedorganisatie die valt onder de paraplu van IKEA. Vastint realiseert Moxy Hotels door heel Europa in samenwerking met Marriott. Zo zijn er al Moxy hotels geopend in Milaan en München en zijn er momenteel projecten in aanbouw in Berlijn, Frankfurt (2x), Londen en Aberdeen.

De nieuwbouw op deze plek gaat vier tot zes etages hoog worden. Volgens de planning kan eind 2017 gestart worden met de bouw van het hotel.

Rotsoord

Er is veel ontwikkeling de komende jaren op Rotsoord. Nu de watertoren is verbouwd tot een restaurant, café en studio’s wordt het grote nieuwbouwproject de Trip na deze zomer afgerond. Ook de oude Pastoe-fabriek krijgt de komende tijd een nieuwe bestemming evenals de oude glashandel Spliet en de Waal, hier komen studentenwoningen in.

36 Reacties

Reageren
 1. TS2

  Wordt het nu een verbouwing van de oude Boll-garage of wordt deze gesloopt en komt er nieuwbouw? Wel weer mooie ontwikkelingen voor dit gebied!

 2. Katja

  Watertoren is niet verbouwd, maar verruïneerd, wat eens een mooie toren was is nu een gedrocht. Doodzonde

 3. Erwin

  “Ook biedt de verbouwing kans om het contact met het water te verbeteren.”
  “Hier moeten ‘locals’ en toeristen elkaar kunnen inspireren”

  Echt benieuwd wie dit soort teksten uit zijn toetsenbord krijgt…..

  Wel jammer dat dat hele blok nu volgepropt wordt met hoogbouw.

 4. Martijn

  Ik ben wel benieuwd of hier sprake is van verbouw (eerste alinea) of nieuwbouw (vijfde alinea). Verder een mooie ontwikkeling voor die plek, wordt een spannend stukje stad zo.

 5. Thijs

  Nou, het zal me benieuwen, als het maar een betere afwerking krijgt dan die ellende op de Rrip. Je ziet ook hier weer dat er toffe dingen gebeuren op grotendeels genegeerde stukjes grond, en dat zodra een en ander aanslaat de gemeente maar al te graag alle dynamiek uit het gebied slaat:

  “De gemeente wil dat er op de begane grond van het hotel een ontmoetingsruimte ontstaat met een woonkamerfunctie voor de buurt. Hier moeten ‘locals’ en toeristen elkaar kunnen inspireren, zo is het idee.”

  Mag ik een teiltje? Let ook op het eufemistische gebruik van het woord “ontstaat”.

  Hopelijk blijven die paar karakteristieke panden en belettering rondom Pastoe qua uiterlijk behouden! Mooie menselijke maat zo aan het water en een voor Utrecht uniek stukje industriële architectuur.

 6. Alex

  Dat is jammer, De Waarde is een leuke winkel en word nu van de ene andere locatie gejaagd.

 7. Maarten

  Goede ontwikkeling zeg! Hopelijk worden het 6 lagen. De stad kan wel een beetje dynamiek en stedelijke uitstraling gebruiken!

 8. AS

  Daar gaat nog meer van mijn uitzicht en privacy vanaf het Tolsteegplantsoen. Zonde! Houd het maar laag zoals bijv. Tivoli de Helling. Op de trip zijn ze namelojl al hoger gegaan dan de afgesproken 6 verdiepingen met buurtbewoners…

 9. Henk

  Daar zou best een echt landmark mogen komen. Mooie hoge toren. Is tenslotte een beetje de poort van de stad, met het nieuwe station

 10. Otto

  @Katja: wat vond je precies mooi aan het wit-blauwe plastic omhulsel dat de watertoren tientallen jaren heeft ontsiert…?

 11. wimutrecht

  Hoogbouw is bouwen vanaf 15 of 16 verdiepingen. Wil je graag een dorpsgezicht moet je op zijn minst voorbij Wekhoven of Doorn. De stad zal er blij mee zijn wanneer je die enkele reis gepakt hebt.

 12. Ronald

  Leuk, dat miste inderdaad nog, een hotel.
  Ik zou er als toerist wel willen zitten, zo naast een station en lopend naar het Ledig Erf!
  Overigens zal er voor het uitzicht vanaf het Tolsteegplantsoen niet snel iets veranderen:
  https://www.google.nl/maps/@52.076787,5.1232655,3a,87.6y,272.8h,107.15t/data=!3m6!1e1!3m4!1snvaSpjIThUYiTKf3pbL1iA!2e0!7i13312!8i6656

  Ik juich dit als buurtbewoner in ieder geval toe.

 13. hanneke

  inderdaad @katja…wat is er veruiineerd eigenlijk? we hebben jaren tegen blauw/wit aan moeten kijken.
  en inderdaad…moet de kringloopwinkel nu weer weg? ze zitten er net! niet goed over nagedacht…hoop dat ze dan iets anders op de helling aangeboden krijgen!!

 14. Arjan Verhoeven

  @Otto,

  Dank! Ik vroeg me al tijden af of ik die blauwe toren nou gedroomd had of dat er echt ooit 2 torens hadden gestaan. Er was dus nog een 3de optie 🙂

  Overigens vind ik de watertoren best mooi zo.

 15. John

  Betekent dit nieuws dat de kringloopwinkel dan weer moet verkassen? Persoonlijk vind ik er niks mis mee om bepaalde gebieden te ‘gedoogverpauperen’, zodat er nog een zweem van schijnauthenticiteit blijft hangen. Een hotel levert natuurlijk meer op. Maar ik zal wel weer zeveren.

 16. Joris

  Geweldig, maar inderdaad, dit mag wel wat hoger! En landmark met stedelijke uitstraling ipv behoudend 6 hoog…

 17. JD

  Mooi dat er iets nieuws gaat komen op die plek! Nu een armoedig zooitje. Ben wel benieuwd hoeveel hotels, motels etc. we nog neer willen zetten in Utrecht. Die achterstand van hotelkamers in Utrecht lijkt me met de komst van hotels bij Hoog Catharijne, nieuwe van der Valk en op de kop van het Jaarbeursplein toch redelijk opgelost.

 18. AS

  @Ronald dan heb je nog niet langsgereden als buurtbewoner. Tussen de watertoren en het politiebureau staan nu 3 enorme flats die al genoeg (vrij) uitzicht wegnemen.

 19. Johnny

  6 Verdiepinkjes maar? Die plek vraagt om een echte toren. Doe er 15 svp. Of liever 20.

 20. Joost

  Dit wordt zonder enige twijfel nieuwbouw. De Boll garage is een oude staalconstructie, schroot.

 21. Mark

  Watertoren, een gedrocht? Ik vind hem mooi en heeft nu een goede bestemming!
  Andere bestemmingen lastiger te realiseren en het uitzicht nu op 10 fantastisch.

 22. Bas

  @Thijs “…en dat zodra een en ander aanslaat de gemeente maar al te graag alle dynamiek uit het gebied slaat”

  Verklaar je nader. Ik kom hier al sinds 2003, woon hier al sinds 2007 en werk hier op Rotsoord sinds 2010. Er was hier werkelijk he-le-maal niks te doen. Alleen De Helling zat er. LE:EN liet als voorloper de potentie voor de wijk zien. En daarna is het alleen maar ‘dynamischer’ en gezelliger geworden. De kinderboerderij is vaak afgeladen, Klein Berlijn altijd druk, iedereen wil een keer in de Watertoren eten en ook De Trip wordt een hele bijzondere plek vol ondernemers die er iets van zullen maken… en we hebben nu zelfs de HKU op Rotsoord zitten.

  We zijn gewoon het voorbeeld voor heel Utrecht 😉 Dat mogen we best uitdragen. Alles kan hier, commerciële ontwikkelaars, gesubsidieerde projecten, (quasi) participatietrajecten en ondernemers die het gewoon op hun eigen manier blijven doen… Wat wil je nog meer? Er is geen plek in Utrecht met een grotere diversiteit per m2 dan Rotsoord.

  Wij zorgen er inmiddels samen met Ledig Erf, de Twijnstraat, Ooster- en Westerkade en straks het station voor dat er een volwaardige verbinding met de binnenstad komt. Vroeger was ‘t na de lijnmarkt wel afgelopen, nu wordt het vanaf daar pas weer interessant. De enige reden dat het zo’n succes is geworden, is dat er zoveel ondernemers zijn die geloven in een levendige binnenstad. En soms zijn er een paar van nodig nodig voordat ‘t echt een succes wordt (bv Westerkade > De Kade > Central Park > Orloff a/d Kade ;-))

  Een beetje grandeur in de vorm van een mooi hotel vind ik helemaal prima. Als je nu langs de Kringloopwinkel fiets, of vaart, kijk je tegen een stapel witte tuinstoelen uit 1996 aan en de achterkant van een paar wasmachines. Het kan er nog wel wat op vooruit gaan. Als de Waarde van waarde blijft, dan vinden ze echt wel een nieuwe plek op wat goedkopere grond.

 23. Mikel

  @as niet zo miepen. Jullie mogen jullie handen dichtknijpen met jullie uitzicht nu. Jullie hebben jaren op een criminele vuilnisbelt uitgekeken. Jullie mogen de ondernemers bedanken die de gok hebben gewaagd om in dat criminele hol een bedrijfje te gaan oprichten wat hip en waar de hele buurt en omstreken naar toe komt.

 24. harry

  @katja: De watertoren heeft jaren in blauw wit plastic ingepakt heeft gezeten, nu is die door de nieuwe eigenaar in oude glorie hersteld met alleen een kleine glazen uitstolping op de top zodat het een nieuwe gebruiksfunctie heeft gekregen. Daar is volgens mij helemaal niks aan verruïneerd…

 25. Thijs

  @Bas

  Juist grotendeels met je eens! Maar wat je zelf ook zegt, het zijn creatieve en ondernemende mensen die van “niets” iets weten te maken. Idd, Klein Berlijn, LE:EN enzovoorts. Of zoals bij de Merwede; de Klub, La Lotta, de Alchemist. Zij kunnen hun concept uitwerken en finetunen zonder dat ze gelijk de hoofdprijs aan huur betalen.

  Ik ben bang dat met de grootschalige ontwikkelingen van bijv de Trip en de Merwedezone deze ontwikkeling juist een halt wordt toegeroepen. De huurprijzen springen omhoog waardoor het voor onderscheidende concepten het risico te hoog is om vanaf scratch iets op te bouwen. Zie bijvoorbeeld Ledig Erf, waar na jaren leegstand uiteindelijk Speck en Stelios zijn ingemoffeld, gigantische investeringen moeten zij doen om zo’n betonnen hok geschikt te maken voor horeca, hoge huur en uiteindelijk conflicten rondom terrasvergunningen en lawaai.

  Ik vind dat hotel op zich een goede toevoeging aan de plek, maar de grotere ontwikkeling van de Trip bekijk ik argwanend sinds de gemeente weer met prestigieuze (pretentieuze) ambities loopt te strooien. Ga toch heen met je toeristen denk ik dan.

  Geregeld verbaas ik me dan ook over de reacties van mensen die zich voordoen als inwoners en helemaal enthousiast worden van alle vastgoedporno die over de stad wordt uitgestrooid. Alsof de stad er beter van wordt als elk stukje laagbouw/leeg lapje grond wordt opgevuld met een 20 verdieping van der Valk…

 26. K.Bos

  Worden de bewoners van Utrecht ook betrokken bij al die wilde plannen van de gemeente ?
  Nederland is al overvol en Utrecht wil niet achterblijven.
  Toeristen aantrekken is het nieuwste credo. Vergeten wordt dat ze de eigen bewoners de stad uit jagen om dat het onleefbaar wordt.

 27. Johnny

  @ Thijs.

  Mag ook een mooie woontoren zijn hoor van 20 hoog. Graag zelfs. Voor tweeverdieners en 50 plussers.

 28. Arnold

  Goed idee, wel jammer van de beperkte hoogte. Het liefste heb ik een toren van 43 woonlagen. Dat zou goed passen op deze plaats in de stad.

 29. Thijs

  @Johnny

  Liever dan een hotel wat mij betreft en de doelgroep die je noemt kan ik me ook in vinden, weer eens iets anders dan studentenhuisvesting.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben er niet op tegen dat ze daar iets nieuws neer gaan zetten, wat er nu zit is ook maar zo zo. Maar in algemeenheid ben ik wel huiverachtig over de ongebreidelde bouwdrift; geef die paar lapjes grond die uit zichzelf opkrabbelen de mogelijkheid om dat te blijven doen ipv het gelijk helemaal te verstikken met gemeentelijke ambities.

 30. cas

  Zullen we 10 verdiepingen doen om te beginnen… Anders schikken ze teveel in het stadhuis. Maar snap niet dat ze op sommige plaatsen geen minimale bouwhoogte invoeren…. Iets van 25 meter zal een goed begin zijn.

 31. Chiel

  En inderdaad weer plannen voor een hotel. Zowat elk stukje vastgoed krijgt tegenwoordig de bestemming horeca. Wat is er tegen een combinatie van meerdere bestemmingen waarbij er eindelijk ook meer (betaalbare) woonruimte bij komt? Of is dat gezien de jarenlange groei van de stad opeens overbodig geworden (eigen prognose Gemeente Utrecht = sterkste groei vindt plaats in de komende vijf jaar met circa + 26.500 inwoners)?

 32. Danny

  @Katja
  Ook hier komt er weer een hoop onzin bij je vandaan.

 33. Tja

  Hoogbouwgeilers snappen niet dat het de leefbaarheid om zeep helpt, omdat de investeringen gedaan worden door vastgoedboeren = bouwfraudemaffia en die ruiken alleen geld, leefbaarheid zal ze een worst wezen. Hoogbouw zorgt voor wind en schaduw en het uizticht is alleen tof vanaf de bovenste paar verdiepingen, als er tenminste geen ander hoog gebouw voor staat waardoor je en geen uitzicht en geen zon meer meer ziet. Aangezien verschillende wereldsteden met miljeoneninwoners nauwelijks hoogbouw hebben, zegt het niets over stedelijkheid.

  Steden die hoogbouw willen, doen allemaal een wanhopige poging om New York na te doen. Mensen ga eens documentaires kijken over het New York in de jaren zeventig, tachtig en de eerste helft van de jaren negentig en u zult anders piepen. De enige reden dat het daar nu onder controle is en iets leefbaarder is geworden, is door beleid met de harde hand, waarij de politie opmerkelijk vaak onschuldige slachtoffers vermoord en door het aantrekken van yuppen die 2 miljoen betalen voor een 3-kameraprtement normaal vinden.

 34. Paul

  Mooi Initiatief ! Gelukkig is Utrecht volop in beweging, een internationaal Design hotel werd gemist. Jammer alleen dat gekozen is voor laagbouw , van maar 6 lagen. Een mooi ranke toren van 20 verdiepingen zou het een echte landmark voor het hele gebied zijn. Combi bv met expats studio’s..
  De oude wijk bewoners komen steeds zo angstig over, en dat mag toch niet bepalend zijn voor de toekomst van dit steeds aantrekkelijker wordende gebied pal naast het centrum…

 35. alet

  ikea-ontbijt voor 1,-?!

 36. Gerry Jöris

  Ik word steeds blijer dat ik 4 jaar geleden uit deze uitpuilende horecagemeente ben vertrokken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).