Detailhandel Nederland pleit voor bedelverbod dankzij Utrechtse winkeliers | De Utrechtse Internet Courant Detailhandel Nederland pleit voor bedelverbod dankzij Utrechtse winkeliers | De Utrechtse Internet Courant

Detailhandel Nederland pleit voor bedelverbod dankzij Utrechtse winkeliers

Detailhandel Nederland pleit voor bedelverbod dankzij Utrechtse winkeliers
Een bedelaar langs de Oudegracht. Foto: DUIC
Bedelen zou niet langer toegestaan moeten worden. Daar pleit Detailhandel Nederland vandaag voor nadat winkeliers in Utrecht aan de bel hebben getrokken. De belangenbehartiger van winkeliers vindt dat bedelaars zorgen voor overlast bij ondernemers en winkelend publiek. 

Bedelen zou niet langer toegestaan moeten worden. Daar pleit Detailhandel Nederland vandaag voor nadat winkeliers in Utrecht aan de bel hebben getrokken. De belangenbehartiger van winkeliers vindt dat bedelaars zorgen voor overlast bij ondernemers en winkelend publiek. 

De Utrechtse winkeliers trokken maandag via DUIC aan de bel. Bedelaars uit met name Oost-Europa staan sinds een maand of twee op veel plekken in de binnenstad. Ze worden in een busje afgezet en doen vaak alsof ze gehandicapt zijn.

De brancheorganisatie stelt nu dat winkelende mensen hinder kunnen ondervinden van bedelaars, onder meer omdat ze worden aangeklampt of lastiggevallen. Ook kunnen bedelaars op de uitkijk staan voor criminele bendes die zich toeleggen op zakkenrollen. Verder zijn bedelaars niet aangenaam voor het straatbeeld, aldus de winkeliersvereniging.

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geldt al een bedelverbod en daardoor is in die steden verbetering te zien. De brancheorganisatie roept alle gemeenten op dit voorbeeld te volgen.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Cico

  Inderdaad, het zijn niet de bekende gezichten van Utrecht, zoals de daklozenkrant verkopers, straatmuzikanten, (ex-)verslaafden en natuurlijk de Bekende Utrechtse Gekkies.
  Op CS Jaarbeurszijde staat bijv een vent met een baard, bruinverbrande huid en kromme poten als een maniak met zijn hoofd te schudden. Het zag er zo bizar uit dat ik het stomweg niet geloofde, hij leek wel een figuur uit de Eerste Wereldoorlog.
  In de stegen naar de Oudegracht wordt de poet verdeeld, de ‘gehandicapte’ bedelaars rusten er ook even uit van het bedelen en appen met het thuisfront.

 2. Wilko

  Een bedelverbod vind ik te ver gaan. Bedelen doet een mens niet zomaar, en als iemand echt zo laag aan de grond zit vind ik het niet kunnen om hem of haar dan ook nog eens de cel in te gooien. Zo iemand heeft hulp nodig, geen boete.

  Waar ik wél voor ben is het verbieden van bedelen in georganiseerd verband, of in ieder geval een stevig onderzoek naar mogelijke uitbuiting bij deze praktijken. Die eikels in die busjes mogen wel een paar jaar brommen.

 3. Si Vis Pacem Parabellum

  Moet je jezelf eens voorstellen dat dit de huidige aanwinst is van de EU bv, Roemenië, Bulgarije, enz. …
  Hoe kun je dit nog langer verkopen dat je dit soort achterlijke landen erbij wilt hebben, terwijl men een hele bedel economie heeft, ik heb niets tegen de EU, maar wel tegen dit soort excessen.
  Ik kan de Bitten heel erg goed begrijpen met hun brexit.

 4. cristos71

  Goed om te horen! Ze waren weer bezig van middag in de stad, zelfde `gehandicapt` mannen en vrouwen op zijn knieen. Weg met ze, gewoon oplichters!

 5. Kim

  En laten we dan meteen een verbod instellen voor alle straatverkopers, zoals gasten die je een abonnement willen aansmeren op een krant, of je lid willen maken van een goed doel, of die je vragen of je mee wilt doen aan een smaaktestje. Daar ondervindt de consument namelijk pas écht hinder van! Zeker als ze met drie verschillende verkoopwaren staan verzameld bij de de OBA, de Hema, etc. Als je de een net hebt weten te omzeilen of hebt afgepoeierd (wat soms best onbeschoft moet omdat ze blijven aandringen), vangt de ander je wel. Vreselijk irritant!

 6. Jonge henk

  Wegwezen,,enkele reis oostblok

 7. Mimi

  Als iedereen (voor de goede orde: inclusief ikzelf) het kennelijk zo hartgrondig met elkaar eens is over de ongewenstheid van deze hoogst irritante en perverse praktijken, begrijp ik werkelijk niet hoe het kan dat deze opdringerige nep-bedelarij toch zodanig lucratief is dat men telkens opnieuw de moeite neemt hiervoor busvervoer naar Utrecht op te tuigen. Gewoon niets geven, dan hoeven ze daar ook niet te zitten/liggen, lijkt mij. Persoonlijk geef ik mijn aalmoes liever aan de vrolijke Klein-Orkest-zingende gitarist onder aan de roltrap bij het Godebaldkwartier.

 8. Ronald

  Kwam er ook eentje tegen, mooie gitaar op schoot, geen snaar aangeraakt, maar wel handje omhoog. Kom op zeg… Speel dan op z’n minst een lelijk liedje voor me.

 9. Wim Vreeswijk

  Dit is één van de uitwassen van het zeer gedateerde (open grenzen) Schengenverdrag uit 1985 wat steeds meer achterhaald is. Gewoon weer grenscontrôles gaan invoeren, zodat iedereen weet wat er binnen komt en eruit gaat. Dit is eenvoudig te doen met onze vele digitale hulpmiddelen en scanapparatuur. Het levert weer wat werkgelegenheid op en het aantal van vele tientallen spookburgers zal wellicht ook weer flink gaan afnemen. Kortom het ‘verdient’ zichzelf terug. Iedereen blij dus!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).