Utrechtse ondernemers moeten hun deuren gesloten houden. Dat wordt althans vanuit de gemeente geadviseerd om ten tijde van klimaatverandering en oplopende kosten energie te besparen. Speciale teams van een extern bureau zijn vorige maand daarom in het centrum op pad gegaan, waar zij in totaal 740 ondernemers bezochten. Naast het sluiten van de deuren werd hen ook verteld dat onder meer ledlampen en na sluitingstijd de verlichting uitzetten helpt bij het besparen van energie. Na een rondgang van DUIC door de Lange Elisabethstraat en Steenweg op zaterdag 3 december bleek dat bij ongeveer de helft van de zaken de deur dicht was. Bij de andere helft stond de ingang wagenwijd open. Waarom geven sommige ondernemers wel gehoor aan de oproep en anderen niet?
Een medewerker van de Utrechtse zaak Thom Broekman kon daar kort over zijn: “Wij houden de deur bewust gesloten om energie te besparen. In de zomer doen we dat omdat de airco aanstaat en nu omdat de verwarming brandt.” Schoenmakerij & Sleutelmaker Mister Minit Steenweg heeft zijn voordeur juist openstaan. “De voordeur staat weliswaar open, maar mijn verwarming staat uit. Het zou namelijk zinloos zijn om mijn zaak te verwarmen terwijl de deur niet gesloten is. Ik kies hier trouwens bewust voor, want ik merk dat klanten mijn zaak nu makkelijker binnenstappen.”
Alle Utrechtse ondernemers die door het team van de gemeente zijn bezocht konden gratis een pakket krijgen met informatie over energiebesparing en een deurbordje. Op het bordje, dat met een zuignap op de deur geplakt kan worden, is te lezen: ‘Wij zijn open. Onze deur is dicht om energie te besparen’. Dit groene deurbordje is dan ook op meerdere plekken in de Lange Elisabethstraat en Steenweg terug te zien, maar niet iedere zaak die het heeft opgehangen heeft ook daadwerkelijk de deur dicht.
Tekst loopt door onder afbeelding
Ovens
Zizi Love is daar een voorbeeld van. De medewerker die achter de toonbank zit, waar allerlei lekkernijen liggen, zegt dat zij helemaal geen verwarming in het pand hebben. “Onze ovens produceren zoveel warmte dat het hier ook in de winter aangenaam is. Ik zet de deur soms zelfs even open zodat er een beetje frisse lucht naar binnen kan en het voor onze klanten duidelijk is dat wij geopend zijn.” Damesmodezaak Le Ballon heeft sinds kort een van de twee deuren gesloten. Op de deur die dicht is, hangt een poster met nagenoeg dezelfde tekst als op het bordje dat de gemeente gratis weggeeft. “Vroeger stonden ze allebei open, maar nu hebben we dus, om energie te besparen, besloten één deur te sluiten. Als we ze allebei dicht zouden doen hebben de mensen de neiging door te lopen, onze voordeur zit namelijk in een inham. Het voordeel daarvan is wel dat er minder tocht naar binnen komt.” Een van de medewerkers van Le Ballon, die naar eigen zeggen al vijf jaar in de Utrechtse vestiging aan de Steenweg werkt, wist nog te vertellen dat niet heel lang geleden nagenoeg alle ondernemers in de straat de deuren openhielden.
Tot slot heeft ook Hip voor de Heb het groene bordje van de gemeente opgeplakt, maar ook hier staat de deur toch open. “Ik probeer heel erg te letten op het energieverbruik. In de zomer zet ik de airco bijvoorbeeld in de ochtend niet aan en in de winter doe ik de deur in de middag wel even dicht en draai ik de verwarming aan. Ik merk gewoon dat wanneer mijn deur openstaat klanten veel sneller naar binnen stappen en het staat daarnaast ook een stuk gezelliger. Tegen de meiden die in de winkel werken zeg ik op koude dagen dat het slim is een vestje te dragen en een dikkere panty aan te doen.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Rondgang
De teams die zijn ingehuurd door de gemeente hebben in november binnen de singels van Utrecht 740 ondernemers bezocht. Daarvan zouden nu 134 zaken hun deuren gesloten houden, maar 52 deden dit al voordat zij het bezoek kregen. Over een tijdje – wanneer dit precies wordt gedaan is nog niet duidelijk – wordt een rondgang gemaakt om te kijken of er in de tussentijd iets is veranderd in deze aantallen.
Eind augustus kwam de kwestie over de deuren ook al aan bod in de Utrechtse gemeenteraad. De fracties van D66, Partij voor de Dieren, GroenLinks en PvdA vroegen destijds of het college mogelijkheden heeft om ondernemers te verplichten hun deur dicht te houden. Dit in verband met de airco die de winkels in de zomermaanden koel houdt. “We hebben als gemeente geen instrumentarium om een bepaalde thermostraatstand te verplichten of winkeliers te verplichten de deuren te sluiten. We zullen het moeten doen met vrijwilligheid en overtuiging”, zei wethouder Eelco Eerenberg namens wethouder Lot van Hooijdonk, die toentertijd afwezig was vanwege een studiereis. Ondanks dat de gemeente ondernemers niet kan dwingen, lijken meer zaken de deuren gesloten te houden. Of dit nu komt door de hoge energierekening, zorgen om het klimaat of een overtuigend adviesteam dat namens de gemeente op bezoek kwam, is niet bekend.
32 Reacties
ReagerenHou eens op, dat went wel hoor.
Inmiddels is wel vastgesteld dat het klimaat de meeste mensen, zelfs wereldwijd gezien, geen ruk interesseert. En de overheid heeft onvoldoende middelen of verantwoord gedrag af te dwingen. De klimaatcatastrofe, waarbij de mensheid ten onder gaat, nadert met rasse schreden en zal nog voor het zover is tot onvoorstelbare ellende voor verreweg het grootste deel van de mensheid leiden. Alleen een kleine elite, die de grootste bijdrage aan de problemen levert, zal het door har kapitaalkracht iets langer kunnen uitzingen
Dit is er in de jaren 70 ingeslopen de winkel deur open laten, gewoon sluiten, bord geopend erop klaar. (Even wennen).
Ik vind open deuren juist idiotie in winkels. Heb dat juist nooit begrepen. Is uit Amerika over komen waaien eind jaren 80. U weet wel dat land vol staten waar men de winter niet kent. Tot dan waren winkeldeuren áltijd dcht met een bordje open. Dat heet normaal nze ouders en grootouders waren namelijk niet achterlijk en zoals zij zeiden ‘stookten zij niet vor de buitenwereld! Normaalste zaak zeker metkoud weer de boel potdicht te houden! . Zo hou je ook gauwdieven tegen! Ouderwets stroomloos Belletje aan de deur en klaar!De muziek uit scheelt ok erg veel stroom en in stilte rustig kunnen winkelen! En bediend worden in het ABN met een Correcte. R ipv Gooische RRRRJ Heerlijk!
Lexus hou toch op… onheilsprofeet. Er gast niks gebeuren!
Als Binnenstadsbewoner verbaas ik mij dat op de terrassen van horeca
Heel veel heaters branden
Zelfs als er geen gasten op de terrassen zitten
Wellicht is dat ook een optie , om de horeca bazen aan te spreken
Of zijn de winstmarges in de horeca zo hoog , dat ze de heaters kunnen blijven gebruiken?
Kan XR niet een actierondje deuren sluiten doen in de binnenstad?
Goed om ondernemers over deurbeleid te informeren. Voor de korte termijn is er een serieuze kans op gas tekort, lees vooral de volgende winter.
Like it or not, LNG is een vrije wereldmarkt, met schaarste in productie en dus gaat het product naar de hoogste bieder. En wederom is de man/vrouw met kleinste beurs de klos……
Op de klimaatverandering heeft dat deurbeleid geen enkele invloed. De invloed van CO2 op opwarming wordt schromelijk overschat. Als je kijkt vanaf 1850 naar CO2 en temperatuur, zou je zeggen dat er een verband is. Kijk je verder terug, dan weet je dat er geen verband is. Zonder fossiele brandstoffen is CO2 vele malen hoger geweest, tot een maximum van 6000ppm, zeespiegels zijn meters hoger geweest.
De Club van Rome roept al sinds de jaren 70: Energiebesparing en op zoek naar alternatieve technologie. Dat traject loopt nog wel even….
Uitstekend om de deuren gewoon dicht te houden! Of het nou voor het milieu of de energiekosten is: verspilling dient nergens toe.
Ik kan me niet voorstellen dat iemand daar problemen mee heeft en minder snel naar binnen stapt – is dat werkelijk zo of lijkt dat maar zo? En het deel dat hierdoor niet meer binnenkomt, zijn dat dan de mensen die zich serieus oriënteren met evt. intentie iets te kopen, of zijn het degenen die vooral funshoppen, etalages kijken en gewoon een beetje doelloos rondsnuffelen? Maakt nogal verschil van wie je er minder in de winkel krijgt. Ik denk dat het allemaal wel meevalt met negatieve gevolgen van deuren dichthouden.
Ik sla winkels met de deuren open juist bewust over. Ik heb geen zin om me kwaad te maken over zoveel onnozelheid en dat dan ook nog te belonen door er een aankoop te doen. Ik denk dat de winkelketens niet door hebben hoe het de bezoekers irriteert dat er zoveel energie verspild wordt.
@koud he: lekker on topic
Misschien is het te makkelijk gedacht, maar als je binnen ‘openingstijden’ in de stad loopt, kun je er toch vanuit gaan dat winkels open zijn? Of zijn mensen echt zo dom geworden? Behalve als er geen licht brand en een poster met TE HUUR op de deur hangt, wat helaas ook een bekend fenomeen in het straatbeeld is.
Voor wat betreft de terrassen: ik wist vroegah niet beter dat je in de winter binnen zit en in de zomer buiten. Knusheid tegenover vrijheid, synchroon met de seizoenen. Het terras is dan vooral een bonus waar je weer naar uit kunt kijken zodra de koude dagen voorbij zijn. Maar tegenwoordig is alles overal en altijd.
hoe lossen de winkeliers in Reykjavik dit op?
Goed dat er een extern bureau is ingehuurd om te melden dat ledlampen en verlichting uitzetten kunnen helpen bij energiebesparing. Daar was vast nog niemand eerder op gekomen.
Ik neem aan dat de winkeliers zelf een kosten-baten analyse hebben gedaan, maar ik persoonlijk zou de deur dicht houden, maar ik ben geen middenstander.
Voor mij voegen open deuren niks toe aan de “gezelligheid”.
Misschien ben ik een ouwe lul, maar de winkeltijden zijn redelijk bekend. Als een deur dicht is tijdens winkeltijden, dan probeer je de deur te openen. Is die dicht, dan zal de winkel wel niet open zijn. Is daarnaast alles donker, dan zal de winkel wel niet open zijn. Is die dicht, maar zie je volk in de winkel, dan klop je even, waarna 1 of 2 gebaren duidelijk maken dat ze open zijn of niet.
Maar goed: Het is mijn geld niet dat er verdampt.
Wees verstandig en doe de deuren lekker dicht. Hup! Niet mekkeren, gewoon doen en plak een brief op je deur!
Was vandaag in de binnenstad. De dichte deuren geeft een wat ongezellig straatbeeld. Lijkt net alsof het centrum net open is gegaan, sfeerloos. Sommige deuren moet je met de hand aanraken om te schuiven. Niet hygiënisch…maar ja een aantal m3 bespaard, dus het is het een of het ander.
@ Len, @ Willem:
Ik ben het met jullie eens!
Echter kun je in de winter best op een (beschut) terras zitten, bijv. met een dekentje. Dan drink je gewoon iets (winter)warms, en geen koud pilsje in je zomerkleding!
@ Wil:
‘Koud hè’ heeft een punt. Als je open winkeldeuren wil aanpakken, moet je ook wat aan die terrasheaters doen.
Hahaha, één deur dicht… Draag je jas ook half dicht? Hoe kom je er op.
Oef Duic, hebben jullie zelf bedacht dat het helpt tegen klimaatverandering? Het is nogal wat om de veelheid aan redenen waarom deuren gesloten moeten worden op één hoop te gooien.
Totdat ze de rekening krijgen en het gewoon doorschuiven naar de consument en ook nog een vergoeding gaan krijgen.
Misschien dan ook maar even rekening houden met het gezellig openhouden van de deuren als er weer een beroep wordt gedaan op de een of andere regeling.
Adriana; je reinste desinformatie (vanuit een bepaalde hoek) die je verspreidt.
Alsof jij de expert bent. Je gooit er maar eens een stelling in zonder bewijs of weet ik wat. Je probeert te framen.
Dat we in een deel door de mens veroorzaakte versnelde opwarming van de aarde en verandering van klimaten zitten staat inmiddels wel vast, is bewezen en er is onder 99,5% van de klimaatwetenschappers consencus over. Ook niet geheel onlogisch sinds een industriële revolutie en het consumentisme waarin we leven.
Kap toch eens met die politiek gedreven reacties en agenda’s.
Daarnaast gaat het hier over het sluiten van winkeldeuren. Dat gaat over efficiëntie, niet stoken voor de buitenlucht, geen geld onnodig verbrassen, op gas besparen. Etc.
Tot aan de jaren tachtig was het de normaalste zaak van de wereld om bij binnenkomst winkel de deur te openen en te sluiten.
@karoline. Dat sfeerloze zit in je hoofd.. Een stad hoort niet overbevolkt te zijn met mensen. Alleen mensen die er MOETEN zijn omdat ze iets MOETEN kopen. daar is de stad voor. Dat funshoppen moet eens ophouden, ook die tomeloze horeca rotzooi die de steden verziekt en verpest.. jouw gezelligheid is niet mijn gezelligheid. Mijn gezelligheid is : een stad die rustig is, me mensen die met een DOEL ergens naartoe gaan.. Dat scheelt heel erg veel milieuvervuiling ook nog eens ; minder verkeer …. minder uitlaatgassen, en meer rust. Ook de harde muziek moet verplicht worden verlaagd naar maximaal 45 db zonder bassen in de winkels. Het is niet alleen hinderlijk maar vooral asociaal en opdringerig.> Als het nu nog muziek was, maar het is herrie voor amoebes…. Ik vind het prima zo.. heerlijk rustig. De stad hoort rustig te zijn. Dat er ooit iemand bepaald heeft dat het druk ‘moet’ zijn in een stad, is er maar 1. De foute ondernemer die nooit genoeg heeft en de kleintjes kapot wil maken.
@Exces: die gesloten deur was ook nog gekoppeld aan een bel die ging rinkelen wanneer er een klant binnenkwam, zodat de winkelier niet permanent in de winkel aanwezig hoefde te zijn. Met name voor de kleinere ondernemers was dit een groot voordeel.
Zo kansloos om de warmte uit twee open deuren te voelen op straat, om dan een verveelde medewerkster in een lege zaak met flutkleding te zien. En je dan zorgen maken om gezelligheid. Gewoon doorrekenen die kosten, dan komt de zaak vanzelf vol.
@Karoline
ongezellig omdat de deuren niet open zijn, notabene in de winter??!
proest ROFLOL 🙂
@Karoline:
“…Sommige deuren moet je met de hand aanraken om te schuiven. Niet hygiënisch…”
Nou! Da’s nogal een probleem!
Zeker als je beseft dat je, eenmaal binnen, tientallen spullen gaat aanraken of dragen, die al door honderden andere mensen ook met hun enge vieze bacterie- en virushandjes zijn aangeraakt en gedragen.
Ik zou het huis niet meer uitkomen als ik jou was.
China is net uit een 2 jaar lange lockdown gestapt, surprise!
De vraag naar energie zal voorlopig het aanbod overstijgen want China wil ook verduurzamen door van de kolen af te gaan, dus die gasprijzen stijgen gezellig mee.
Kassa voor de olie en gasproducerende/verwerkende landen/bedrijven, aandeelhouders en speculanten. Wij gaan er heel grof voor betalen. Dat betekend dat die open winkeldeuren hier binnen de kortste keren dicht gaan en ook dicht zullen blijven nadat het licht is uit gedaan.
Ongezellig? Vroeger waren winkeldeuren altijd dicht, dus dat zal echt ergens anders aan moeten liggen.
Deuren dicht prima, wel een bel dan graag zodat de rolstoeler niet in de regen of kou hoeft te staan het duurt nogal voordat die deur wordt opengedaan.
Als dat al een struikelblok is, vraag ik me af waar het heen moet. Laat iedereen de deur gewoon dichtdoen, net als thuis, en maak een mooie etalage. Zo moeilijk lijkt het mij niet.