Deze 5 gebieden krijgen een lachgasverbod | De Utrechtse Internet Courant Deze 5 gebieden krijgen een lachgasverbod | De Utrechtse Internet Courant

Deze 5 gebieden krijgen een lachgasverbod

Deze 5 gebieden krijgen een lachgasverbod
Burgemeester Jan van Zanen heeft 5 plekken aangewezen waar lachgas moet worden verboden. Het verbod wordt na een jaar geëvalueerd.

Burgemeester Jan van Zanen heeft 5 plekken aangewezen waar lachgas moet worden verboden. Het verbod wordt na een jaar geëvalueerd.

De metalen patronen op straat, het gesis van gas en de felgekleurde ballonnen; het gebruik van lachgas is een bekend verschijnsel in Utrecht. Het gebruik kan voor rommel zorgen maar ook voor verkeer- en gezondheidsrisico’s.

Het CDA in Utrecht zet zich al langer in om de overlast van het gebruik van lachgas tegen te gaan. Op voorstel van deze partij heeft de Utrechtse gemeenteraad het mogelijk gemaakt om gebieden aan te wijzen waarbinnen het verboden is om lachgas te gebruiken of te bezitten. De gemeente heeft nu een voorstel gedaan welke gebieden lachgasvrij moeten worden.

5 gebieden

Er is gekeken in welke straten en gebieden sprake is van overlast door lachgasgebruik zoals zwerfafval en overlast van jeugd. Hierbij kwamen 153 plekken in beeld. Burgemeester Jan van Zanen denkt niet dat het voorlopig haalbaar is om op al die locatie’s een lachgasverbod in te voeren.

Er zijn 5 gebieden aangewezen met aantoonbare en structurele overlast: in Lombok-oost en het aangrenzend gebied tot aan de JP Coenstraat, het Wesley Sneijderpark aan de Thorbeckelaan, Kanaleneiland-noord met winkelcentrum Rijnbaan, Overvecht Zuid omgeven door Brailledreef en Einsteindreef en tot slot ook in Overvecht rond de Zambesidreef.

In deze gebieden is er al meer aandacht voor overlast en daarom kan er gebruik worden gemaakt van extra aanwezigheid door politie, handhavers en buurt- en jongerenwerkers. Het verbodsgebied moet goed herkenbaar, logisch af te bakenen en duidelijk te markeren zijn.

Handhaven

De gemeente plaatst nog wel een flinke ‘maar’ bij het verbod. Het zal namelijk lastig worden om bij (herhaalde) overtreding en bij weigering straffen op te leggen. Omdat er geen lachgasverbod in de model-APV staat kan er geen gebruik gemaakt worden van het bonnenboekje. Er moet daarom een handgemaakt proces-verbaal naar het Openbaar Ministerie worden gestuurd. Het ministerie beslist daarover per geval.

“Naast het feit dat deze procedure veel werk kost, is het resultaat afhankelijk van drukte en prioriteiten bij het Openbaar Ministerie”, schrijft burgemeester Jan van Zanen. “Om deze effecten tegen te gaan zullen we ook in landelijke afstemming aandacht vragen voor uitwerking van feitcodering, waarmee handhaving eenvoudiger en effectiever wordt.”

De gemeente wil het lokale lachgasverbod na een jaar evalueren. Dan wordt ook bekeken of het probleem zich niet heeft verplaatst.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Katja

  En niet op de ASW ? Er liggen er elke dag honderden !

 2. ChefPlongeur

  De ASW en de aangrenzende woonwijken zouden hier zéker ook onder moeten vallen. Dit stadsdeel wordt onderbelicht door de gemeente, ondermeer aantoonbaar doordat er geen geld wordt vrijgemaakt door de raad om deze wijken, de ASW tot aan de Marnixlaan, flink op de schop te doen, en te herinrichten. Het “bruist” hier van het gespuis!

 3. Bernhard

  Onzinnig verbod. Men houdt zich er toch niet aan, of gaat simpelweg een stukje verderop patroontjes knallen. Gewoon beter handhaven op drugsgebruik in het verkeer – überhaupt moeten de verkeersregels veel stricter gehandhaafd worden – en op zwerfvuil op straat mieteren. Hanggroepen identificeren en aanspreken op hun gedrag. Daarna (in samenwerking met buurtbewoners) notoire vervuilers signaleren en aanpakken. Laat ze maar 2 dagen patronen rapen in hun eigen wijk + 250 euro boete ophoesten. Maar dat zal wel weer te streng zijn.

 4. bee

  een algeheel verbod lijkt mij beter te handhaven.
  alleen dat handhaven moet dan ook echt gebeuren.

 5. Alain

  Het grootste probleem van de lachgasgebruikers is het achterlaten van de rommel.

  Mijn tip voor lachgasgebruikers (naast: doe het niet), wijs een ‘opruimpiet’ aan. Net zoals bij alcoholgebruik je kiest voor een Bob, is het de taak van de Piet om iedereen veilig te houden en om de overlast voor anderen te beperken.

 6. wim

  Je hoeft geen Einstein te zijn om te bedenken dat statiegeld op die patronen veel oplost.

 7. Don

  Weer een geweldig besluit van deze incompetente gemeente. Hier mag het niet maar om de hoek mag het wel. En we vermelden erbij dat een bekeuring veel werk is dus doen we ook niet. Wederom een papieren tijger met verrotte tanden die niet gaat werken. En ondertussen maar roeptoeteren dat we zo flink en streng zijn. Denk dat de lachgas gebruikers sidderend en bevend in hun auto zitten. Ga nou eens net zo efficiënt te werk als met je parkeerbonnetjes.

 8. Katja

  @bee; inderdaad, groot gelijk. En maar gelijk een vuurwerkverbod 🙂

 9. C . Ondoom

  Deze gasten lachen de handhavers gewoon uit en nemen gewoon nog een ballonnetje.als er geen hoge boetes uitgeschreven kunnen worden in de hele stad is dit gewoon EEN TEST BALLON.wat jammerlijk niet gaat werken

 10. Lomboque

  De handel in goederen wordt vorm gegeven door de vraag en aanbod in dit goed. Als dit product verboden wordt gaat het aanbod omlaag, blijft de vraag (nagenoeg) gelijk en gaat daarmee dus de prijs van het product omhoog.

  Als handelaar (of dealer) gaat het om winst maken op je product. Dat er kosten aan je bedrijfsvoering zitten zal niemand verbazen. Ik ben dus bang dat de kosten van deze boetes:

  1. Niet opwegen tegen de verhoogde winst van de lachgasdealers, die zien deze boetes gewoon als nieuwe kosten.
  2. De handel in lachgas naar de hardere kern van criminaliteit duwen.
  3. Het probleem niet oplost maar hooguit verplaatst. Als men namelijk voor het Christelijk Gymnasium gaat dealen valt dit al niet meer onder het verbod.
  4. Veel te traag ‘gevoeld’ worden door de overtreder om effect te hebben op zijn handelen en een signaalfunctie te hebben voor zijn/haar omgeving. Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor de afhandeling van deze boetes en laat het Openbaar Ministerie nou met regelmaat ZO traag zijn dat zaken door de rechter beëindigd worden (op basis van Artikel 36 van het Wetboek van Strafvordering).

 11. Dohan Jerksen

  Dat mensen lachgas gebruiken moeten ze zelf weten.
  Het is vooral de troep die ze achterlaten.

  Deze vorm van vervuoling is toch wel een milieu delict ?

 12. W

  Waar blijft toch de reactie van zowel de landelijke als gemeentelijke politiek op het achterlaten van niet alleen die lege lachgaspatronen, maar vóóral ook de restanten van al die gebruikte ballonnen! Je leest nooit over de afval van die ballonnen!!! Dat dat toch zo erg is voor de dieren en het milieu.
  Op Koningsdag is het voor kinderen verboden om ballonnetjes op te laten, maar over de restanten van die lachgasballonnen hoor je de milieupartijen niet, vreemd. Aktie, aktie politiek!

 13. Wim Vreeswijk

  Dit soort zooi moet een overheidstaak worden zodat je kunt reguleren,administreren, voorlichten en ontraden. De criminelen zien er dan geen woekerwinst meer in.

 14. Jan Vanel

  De 5 gebieden:
  1. De stad Utrecht
  2. De provincie Utrecht
  3. Het land Nederland
  4. Het werelddeel Europa
  5. de Wereld…
  Dat moet toch genoeg zijn!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).