De haag in de middenberm van de Zuilense Ring in Utrecht wordt volgende week verwijderd. Hierdoor wordt de weg vrijgemaakt om later dit jaar allerlei andere aanpassingen te doen, waaronder het verlagen van de maximumsnelheid.
De Zuilense Ring loopt tussen het Gandhiplein in Overvecht en de snelweg A2. Vorig jaar werd al bekend dat de maximumsnelheid wordt teruggeschroefd van 100 naar 80 kilometer per uur.
Ook krijgt de weg stiller asfalt, worden de rijbanen smaller en komt er een nieuw geluidsscherm. De maatregelen, die tussen juli en september van dit jaar worden genomen, zijn vooral bedoeld om de situatie voor omwonenden te verbeteren.
Als voorbereiding op deze werkzaamheden wordt volgende week in de avond- en nachturen een haag in de middenberm verwijderd. “Het verwijderen van de haag is nodig om ruimte te maken voor de werkzaamheden die in de zomer worden uitgevoerd”, schrijft de provincie Utrecht.
Gekoppelde berichten

Maximumsnelheid Zuilense Ring bij Utrecht gaat omlaag naar 80 kilometer per uur
De maximumsnelheid op de Zuilense Ring bij Utrecht gaat omlaag. Nu mag er nog 100…
40 Reacties
ReagerenWat een fijn en positief bericht!
Sneu, waarom?
Een haag die in de weg staat? Pak de NRU beter goed aan met onderdoorgangen ipv de stoplichten, daarmee wordt het voor omwonenden echt beter https://www.duic.nl/algemeen/geldgebrek-blijft-rode-draad-in-plannen-voor-noordelijke-randweg-utrecht-project-op-losse-schroeven/
Het is bizar dat Utrecht, hét verkeersknooppunt van Nederland, nog steeds geen volwaardige ring heeft. En wat doen we: in plaats van de noordelijke boog te verbeteren wordt hij gedowngrade.
Wordt een tijdje filerijden voor mij. Maar ik vind dit een goed plan van de gemeente. Zeker omdat ik heb begrepen, dat er een parallel fietspad komt.
@wim: waarom zou een stad per sé een ring moeten hebben?
Den Haag heeft dat toch ook niet? Eindhoven evenmin.
Minder groen, smaller en langzamer, huh?
Deze weg moet verbreed worden en zo ingericht dat het een volwaardige snelweg wordt die de ring rond Utrecht een volwaardige snelweg wordt.
Een groene haag vervangen voor een geluidscherm?
Dat is geen up grade maar down grade
Wat hebben groene besturen toch tegen stedelijk groen terwijl ze de bek vol over groen doen hebben?
@W
Elke stad die meetelt in de wereld heeft een ring.
Utrecht wil heel erg graag meetellen…
Hahaha @ W. Onzinreactie.
Inderdaad, Den Haag heeft geen ring. Er ligt nogal een plas water voor. Den Haag heeft wel twee prima (recent aangelegde!) ontsluitingen noord en zuid van de stad en een snelweg tot in het hart van de stad.
En nee, Eindhoven is niet bepaald het verkeersknooppunt van Nederland, maar heeft wel een prima binnenring. I.t.t. Utrecht waar de binnenring ondertussen nagenoeg ontmanteld is.
Goed zo.
Fietstopia
Altijd fijn. Iets aanpakken dat geen probleem is. Het geld klotst tenslotte tegen de plinten. Zolang de gemeentelijke lasten maar niet met meer dan 11% stijgrn is het ptima.
O nee, wacht ff…..
Altijd fijn. Iets aanpakken dat geen probleem is. Het geld klotst tenslotte tegen de plinten. Zolang de provinciale lasten maar niet met meer dan 11% stijgen is het prima toch? Als er 100 miljoen is voor een provinciehuis zal hier ook wel geld voor zijn. Geen ravijnjaar voor provincies klaarblijkelijk.
@W
Omdat je daarmee de verkeersstromen spreidt.
Dat resulteert in veel minder files, en bovendien houd je bij een calamiteit op de ring in ieder geval nog een alternatieve route over.
Om bij uw voorbeeld te blijven: kijk hoeveel files er bij Eindhoven staan omdat iedereen ‘linksom’ over de Randweg moet, en kijk eens wat er gebeurt in de (wijde) omgeving als er op die Randweg een ongeval gebeurt. Een verkeersinfarct, wat je met een complete ring niet zou hebben. In ieder geval lang niet in die mate.
Het voorbeeld van Den Haag is appels met peren vergelijken, omdat er ten westen van de stad geen land is, en er daarvandaan dus ook geen verkeersaanbod is.
Klopt helemaal Wim, onbegrijpelijk. Geografisch gezien is dit logisch en gezien de ligging van huidige snelwegen is het ook volkomen logisch. Die ring ligt er al, de enig juiste oplossing is om daar een volwaardige snelweg van te maken.
Even voor de goede orde: welke gemeente? Alleen de laatste kilometer voor het Gandhiplein is van de Gemeente Utrecht. De rest (overige 5 km) is van de Gemeente Stichtse Vecht (Maarssen). Had die goede ideeën maar lekker in Utrecht gehouden!
@Rutger, misschien al een tijdje de discussie gemist dat iedereen dit wil? Als het Rijk en de provincie met geld over de brug komt is het geregeld.
@W: Beide steden hebben wel een ring. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ring_Den_Haag en https://nl.wikipedia.org/wiki/Ring_Eindhoven. Rond Utrecht is de ring hard nodig om dat je niet meer door de stad kan door alle geknipte wegen en bedacht door de verknipte wethouders 😉
@W Eindhoven heeft een ring, Den Bosch en Den Haag idd niet.
@ Piet
Den Bosch is een dorp en Den Haag heeft een zee voor de deur. Zijn dus geen goede vergelijkingen.
Onze voormalige wethouder van fietsen heeft de Utrechtse binnenring verknipt, waardoor het verkeer naar buiten de stad gedrukt wordt, waar het vast door het ontbreken van een volwaardige noordelijke ringweg en de Utrechtse sabotage van de verbreding van de A27.
auto weggedaan nu hou ik ruim achtduizend euro per jaar in mn zak. veel plezier in de file!
@Piet, maar als iedereen dit wil waarom gebeurt t dan niet? En waarom dan wel dit? https://www.duic.nl/algemeen/renovatie-provinciehuis-in-utrecht-kost-101-miljoen-euro/
Ik rij in een bezorgdienst door de gehele Benelux.
Bijna overal rijd het verkeer goed door.
Behalve als ik terug kom naar Utrecht toe.
Vanaf 14:00u.!!! al in de file op de A28 of A2 of A12 of A27?
Waarom?
Omdat Utrecht bijna geen ongelijkvloerse kruisingen of tunnels heeft.
Of te wel geen doorstroming.
Het lijkt wel of de gemeenteraad hier het leuk vind, om werkende mensen in de file zien staan.
Fijn dat die weg wordt opgeknapt. Maar waarom moet je dan meteen weer langzamer gaan rijden? Het is juist een goeie weg voor 100. Willen we nog meer boodschappen auto’s creëren
@Piet en Johan: “s-Hertogenbosch is een stad (sinds 1184) en heeft ook een ring (https://www.wegenwiki.nl/Ring_%27s-Hertogenbosch). De auto is niet meer welkom in Utrecht en nu ook daaromheen. Zal ik aan moeten wennen :-((
Prima om de snelheid omlaag te doen. Er is al trajectcontrole waarom dan veel geld en schaarse vakmensen inzetten voor wegaanpassing?
Autorijden is zóóóó 2012!
Sterkte hoor mensen! Haha
Borden vervangen, trajectcontrole op 80 instellen en je hebt hetzelfde resultaat? Iedereen houdt zich aan de snelheid bij een trajectcontrole. Probeer dat eens op de hele Utrechtse ring en je zult zien dat de capaciteit toeneemt.
Ik vraag me vooral af welke omwonende. Dit stuk weg loopt tussen wat landbouw, een flat van zeecontainers en industrieterrein
@steve: in de hele benelux!? Tuurlijk joh!
In België kennen ze idd geen files… o wacht even, behalve de E40, E19, E25 (Luik), ring Antwerpen, binnenring Brussel etc etc
Waarom moeten de rijbanen smaller? Wil men meer kans op ongelukken? Slim allemaal om de drukste ontsluiting van utrecht af te knijpen. Zullen de mensen die er iedere dag afhankelijk van zijn leuk vinden
Waarvoor is die aanpassing, is er een deal met een aannemer die over 3 jaar dan weer kan aanpassen naar een 100km weg, of heeft Lot aandelen in die handel.
@Steve:
Lange reactie, maar volgens mij wel met het antwoord op je vraag op hoe Utrecht tegen de Ring aankijkt.
Utrecht is een afwijkende stad: daarom zal ze zich niet druk maken over files op de noordring of elders op de Ring.
1) Utrecht heeft in vergelijking met Rotterdam een heel hoog aandeel studenten. Hun wereld bestaat uit de OV-studentenkaart/reisproduct en de fiets en een heleboel idealen waar ze deels op terugkomen als ze in de grote mensen wereld terecht komen en een grotere woning moeten vinden, rekeningen moeten gaan betalen en vooral kinderen krijgen.
2) Utrecht heeft hoogstwaarschijnlijk zeer veel ambtenaren en semi ambtenaren. de Universiteit alleen al, de Hogeschool Utrecht, zeer grote ziekenhuizen, Nederlandse Spoorwegen, ProRail, GGZ instellingen, diverse bekende en minder bekende overheidsinstellingen die een landelijke functie hebben, (en nog musea en culturele instellingen die het soms van wat subsidies moeten hebben).
Essentie: veel kantoorambtenaren van deze instellingen kunnen natuurlijk THUISWERKEN, en hoeven nooit of HOOGUIT 2x in de week in de file te staan.
3) Utrecht heeft zijn locatie mee met zijn gunstige ligging. Bedrijven zullen zich automatisch hier vestigen zonder dat de gemeente er haar best voor hoeft te doen. Ze kan doodleuk allerlei maatregelen nemen, die elders economische zelfmoord zouden inhouden.
Geewee heeft gelijk, zet die traject controle op 80 en klaar. Moeilijker moet je t niet maken
Misschien handig als iedereen zich beseft dat deze weg van de Provincie Utrecht is, en dat ze twee problemen aanpakken: geluidsoverlast in de wijk Zandweg Oostwaard in Maarssen, en problemen met de doorstroming richting de A2. Langzamer rijden helpt voor beide problemen. Om langzamer rijden logisch te laten voelen voor de automobilist, zijn er richtlijnen voor de inrichting van een weg (CROW). Dat betekent oa. dat je hier de weg smaller maakt.
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/zuilense-ring-krijgt-lagere-snelheid-en-nieuw-stiller-asfalt
Huh, @ Joost?
Het is ‘beseffen’ of ‘zich realiseren’. Niet zo raar combineren hoor!
Scherpschutter zegt het vaker maar in zijn algemeenheid wordt al dit beleid verkocht als briljant en als een nieuw inzicht, maar het s concessies doen aan de capaciteit en de snelheid waarbij er geld wordt geïnvesteerd om naar lagere snelheden terug te gaan.
@Utrechter2 18:38
Yes. Nog gekker eigenlijk. Er werd op ongekende schaal geld geleend…om overal infrastructuur af te breken. LOL. Compleet de weg kwijt. Compleet! Gelukkig is het bijna voorbij met de gekte. Het Postmodernisme zit erop.
Het Postmodernisme was als een kleuterklas voor speciaal-behoeftigen die alles uit elkaar hebben mogen halen, zonder enig idee waarom, laat staan een idee over hoe het weer in elkaar te zetten of iets nuttigs te bouwen. De deconstructionalisten van links hebben bijna alles gesloopt de laatste 10 jaar…Uit elkaar halen om het uit elkaar halen, leek het devies.
En nu mogen de constructionisten het weer eens gaan opbouwen…. Dat wordt een monstertaak. Niet te geloven wat een schade wat gemotiveerde kinderen met een gereedschapskist kunnen aanrichten als de volwassenen ze de gang laten gaan.
@scherpschutter
heb jij uberhaupt enig idee hoe verkeerskunde werkt? aan je reactie te zien niet… wat een basaal niveau weer
@Remko: een van de pijlers van het verkeerskundig beleid is een modal shift bewerkstelligen richting het OV. Maar de NS en de busbedrijven kampen met steeds meer uitval, naar eigen zeggen door personeelstekorten.
Busbedrijven hebben hun aanbod de laatste jaren daarbij geconcentreerd op corridors, ook ten koste van de bediening in buurten of wijkdelen die niet aan een corridor liggen.
Ondanks de steeds grotere druk op het geroemde alternatief voor de auto gaan anti-autobeleid nog steeds door. Het invoeren van betaald parkeren kan overigens gewoon een financieel motief zijn, Ondanks bezweringen dat het verlieslatend is