Deze speeltuin heeft een hek, maar geen ingang. Hoe staat het ervoor met de speelplaatsen in jouw buurt? Deze speeltuin heeft een hek, maar geen ingang. Hoe staat het ervoor met de speelplaatsen in jouw buurt?

Deze speeltuin heeft een hek, maar geen ingang. Hoe staat het ervoor met de speelplaatsen in jouw buurt?

Deze speeltuin heeft een hek, maar geen ingang. Hoe staat het ervoor met de speelplaatsen in jouw buurt?
Utrecht heeft vele honderden speeltuinen, van locaties waar een enkele wipkip staat tot heuse speelparadijzen. Sommige locaties zijn al tientallen jaren oud, weer anderen zijn gloednieuw. Er zijn speeltuinen die er wat treurig uitzien, plekken die een hek hebben maar geen ingang en speelplekken waar ook beheerders rondlopen. DUIC is benieuwd naar de speeltuin in jouw buurt.

Utrecht heeft vele honderden speeltuinen, van locaties waar een enkele wipkip staat tot heuse speelparadijzen. Sommige locaties zijn al tientallen jaren oud, weer anderen zijn gloednieuw. Er zijn speeltuinen die er wat treurig uitzien, plekken die een hek hebben maar geen ingang en speelplekken waar ook beheerders rondlopen. DUIC is benieuwd naar de speeltuin in jouw buurt.

Schommels, glijbanen, zandbakken, skate-plekken en wipwaps. Er zijn een heleboel speelmogelijkheden in Utrecht. Maar de stad is flink aan het groeien, er komen steeds meer mensen bij. De gemeente Utrecht is daarom bezig om haar beleid rondom speelplekken te actualiseren, want de laatste speelruimtenota, stamt alweer uit 2009.

De gemeente ziet graag dat er voor elk kind een speeltuin te vinden is binnen 200 meter. Ook is de gemeente bezig om meerdere speeltuinen te maken die toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking waarin ook toestellen en activiteiten te vinden zijn die geschikt zijn voor iedereen.

Oproep

Want dat speeltuinen soms moeilijk(er) toegankelijk zijn blijkt ook wel in Tuinwijk. De speelplek op de Zaagmolenkade/Willem Arntszkade is omheind met een hek, maar er is geen ingang gemaakt. Voor de meeste jonge ouders geen probleem, maar mensen die wat lastiger te been zijn of een kinderwagen bij zich hebben komen er niet in.

DUIC is benieuwd hoe het met de speeltuin in jouw buurt zit. We zijn op zoek naar de speeltuinen waar iets mis mee is, treurige speelplekken of slecht onderhoud, maar natuurlijk ook naar complimenten over speelparadijzen.

Heb jij iets te vertellen over een speeltuin? Mail naar [email protected] met als onderwerp ‘speeltuin’. Op de kaart hieronder staan meer dan 700 speelplekken in Utrecht.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Thomas

  Mega handig juist, die speeltuin aan de Willem Arntszkade zonder ingang! Rent je kind tenminste niet weg als je eindelijk rustig een kopje koffie drinkt 😉

 2. Esrin W.

  En voor het ontwerpen en uitvoeren alles erop en eraan zitten mensen aan de knoppen die behoorlijk zijn opgeleid. Alleen die praktíjk hè… élke keer wéér.

 3. [email protected]🧐

  Dat hek laat de jeugd alvast wennen aan een overheid die alles onder controle heeft en zelfs toeziet op de vrije tijds besteding.
  Orde moet er zijn,ook in Utrecht.

 4. Theo

  Aan het begin/einde van de Van Eysingalaan in Transwijk-Noord is ook zo’n kansloze speeltuin.

  Tot een paar maanden geleden was het een prima speeltuintje. Beetje gedateerd maar functioneerde prima. Rubber tegels onder de speeltoestellen en voor de rest betontegels, hek er omheen met twee ingangen en voorzien van twee bankjes met prullenbakken ernaast. Ik zag er geregeld kinderen spelen, al dan niet met ouders die op een van de bankjes zaten.

  Tot de gemeente Utrecht in al haar onmetelijke wijsheid besloot de betontegels te vervangen door gras, het hek te vervangen door struiken, de ingang te verplaatsen en de bankjes en prullenbakken te verwijderen. Ongetwijfeld met als achterliggende idee om de buurt te vergroenen.

  Het inmiddels kniehoge gras is voor een deel platgetrapt en doordat het niet gemaaid wordt, oogt het nu al slecht onderhouden en daardoor armoedig. De enige ingang is verplaatst naar een zijde waar doorgaans auto’s geparkeerd staan, waardoor de speeltuin moeilijk te betreden is. Daardoor zijn er nu al allerlei olifantenpaadjes ontstaan, dwars door de net aangeplante struiken heen. Ouders kunnen niet meer op een bankje zitten en afval is ook niet meer weg te gooien, met als gevolg dat het kniehoge gras een magneet voor allerlei zwerfvuil is geworden.

  Dit is een typisch gevalletje “operatie geslaagd, patiënt overleden”. Leuke idealen maar ik zie vooral nadelen, eerlijk gezegd.

 5. Claudia

  Jullie snappen het niet. Deze speeltuin is Anti-kind!

 6. Uuutje

  @Esrin

  Kennelijk snap je niet dat het een bewust ontwerp is en dat het gemopper weer eens uit de standaard: “gemopper en gezeur door de beste stuurlui aan de wal”-cultuur komt. Maar daar voel jij jezelf wel in thuis.

  Het hekje is enkele decimeters hoog. Je tilt je kindje er overheen en het kindje kan veilig spelen zonder te ontsnappen. Je hoeft dus als ouders zijnde niet met je kinderwagen of jezelf aan de andere kant vh hekje. Slimme kinderen kunnen in een onbewaakt ogenblik poortjes openmaken. Niet handig met verkeer aan de zijkanten van het plantsoen.

 7. Erwin

  @esrin: ga anders ff lekker zelf de politiek in, of word ambtenaar als je het allemaal zo goed weet. Beetje vanaf je zolderkamer alles becommentariëren is een beetje gratuit. Succes meid!

 8. Esrin W.

  Als je dit soort reacties niet wilt Uuuutje dan moet je ook die suggestieve titel van het artikel even onder de loep nemen.

 9. Esrin W.

  Het zijn alleen maar inkoppertjes Erwin, de artikelen zélf al en de toon daarin zijn uitstékende voorzetten, méér dan uitstekend zelfs.

 10. De jeugd van toen

  Wij speelde vroeger op het oude griftpark . Geen geplaveide paden ,lekker vuil worden, hutten bouwen van pallets.
  Crossen met je eerste brommertje/crossfiets .
  Fikkie steken .en ja! Iedereen heeft wel eens in een spijker getrapt.ff zeer maar dat hoorde erbij. Kortom ,je zelf vermaken
  Nu moeten er overal maar dure speeltoestellen geplaats worden
  De ontwikkeling van een kind word niet echt op de proef gesteld. Zo jammer,! Laat de kinderen zelf ontdekken .
  Veel leuker dan een gelikt speeltuintje van 25000 euro.

 11. Utrechtvoorutrecht

  @Esrin En ook dit artikel gaat niét over jou! Vraag om extra uren bij je baas, of zet je ongetwijfeld creatieve brein is voor iets productievers.

  On topic: op
  https://elkespeeltuin.nl/ staat van elke speeltuin ook wat je er kunt doen. Er zitten best wat pareltjes bij!

 12. Esrin W.

  Ook dít heb je weer mís UtrechtnietvoorUtrecht, volgens mij gebeurt dit alles hier van mijn en ook jóuw centen maar types als jij hebben dat nooit écht door lijkt het wel. En de hoofdregel is bij mij: ik betáál het dus ik bepáál het.

 13. Utrechtvoorutrecht

  @Esrin Fijne instelling. Dus gepensioneerden en kinderen bepalen niks? Mensen zonder werk bepalen niks? Met die paar euro’s belasting die jij van je deeltijdbaan betaalt, kom je ook niet zo ver. En als je bepaalt, draag je ook verantwoordelijkheid. Ga je die ook nemen, of blijf je roepen dat alles waardeloos is?

  Types zoals ik begrijpen dat het niet altijd om mij draait. Ik betaal een zorgverzekering, maar heb nooit kosten. Ik draag premies af voor WW en arbeidsongeschiktheid maar heb altijd fulltime gewerkt. Dat is niet uniek, dat doet het gros van Nederland en het is fijn dat van dat geld anderen geholpen kunnen worden. Ben ik het eens met elke euro die uitgegeven wordt? Tuurlijk niet. Maar net zoals met de radio zijn niet alle nummer je ding. Is dat een probleem, dan kun je altijd nog wisselen. In de meeste landen wordt minder belasting betaald dan in Nederland dus wat let je om te verkassen? Als modelburger zul je overal met open armen ontvangen worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).