Deze Utrechtse wijken hebben mogelijk nog bommen uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zitten Deze Utrechtse wijken hebben mogelijk nog bommen uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zitten

Deze Utrechtse wijken hebben mogelijk nog bommen uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zitten

Deze Utrechtse wijken hebben mogelijk nog bommen uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zitten
Bron: Ministerie van Defensie
De gemeente Utrecht heeft gebieden waar mogelijk bommen uit de Tweede Wereldoorlog nog in de grond zitten, in kaart gebracht. Volgens het onderzoek is er geen direct gevaar voor inwoners van een ‘verdacht gebied’. Maar, wordt gewaarschuwd: “Alertheid is altijd geboden.” 

De gemeente Utrecht heeft gebieden waar mogelijk bommen uit de Tweede Wereldoorlog nog in de grond zitten, in kaart gebracht. Volgens het onderzoek is er geen direct gevaar voor inwoners van een ‘verdacht gebied’. Maar, wordt gewaarschuwd: “Alertheid is altijd geboden.” 

In de grond in de gemeente Utrecht zitten mogelijk nog bommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen, maar niet zijn ontploft. Die gebieden zijn nu in kaart gebracht om te kijken waar veilig in de bodem gewerkt kan worden, maar het is ook interessant voor geschiedenisliefhebbers, merkt de gemeente op.

Verdachte gebieden

Met name in het centrum, rondom Utrecht Centraal, zitten er mogelijk bommen in de grond. Ook Utrecht-West, Noord-Oost en in Rijnsweerd zijn onder meer verdachte gebieden. Ook de lunetten aan de Waterlinieweg zijn aangemerkt als gebied waar mogelijk bommen in de grond zitten.

Volgens de gemeente hoeven bewoners van verdachte gebieden niet bang te zijn dat hun huis spontaan ontploft. “Explosieven die niet ontploft in de bodem liggen zijn niet gevaarlijk. Als er gewerkt wordt in de grond, of er heftige trillingen zijn, is het risico op ontploffing iets groter. Maar nog steeds erg klein.”

Aanvullend onderzoek

Met de kaart en een bijbehorende rapportage hoeft er voortaan ook niet meer met elk project een apart onderzoek naar mogelijke explosieven worden uitgevoerd. Daarmee moet tijd en geld worden bespaard.

Als er graafwerkzaamheden zijn gepland binnen deze verdachte gebieden, dan is wel verder onderzoek nodig. Onder andere de diepte van de graafwerkzaamheden is daarbij van belang. De gemeente merkt daarbij op dat dat aanvullende onderzoek niet op veel plekken nodig is: “Het aantal verdachte gebieden op de bommenkaart is beperkt tot 2% van de oppervlakte van de gemeente.”

Alle risicovolle gebieden zijn op de website van de gemeente te bekijken.

6 Reacties

Reageren
  1. Tom de laat

    Heb nooit wat van die VOOC onderzoeken begrepen. Allemaal bedrijven die zelf de kaarten en onderzoeken naar onontplofte munitie maken en doen, de mensen zelf opleiden en ook de keuringsinstantie zijn. Dit is echt zo’n vakgebied waar een slimmerd zijn eigen industrie van heeft gemaakt. Nergens in Europa werkt het zo. Misschien kan daar een keer journalistiek onderzoek worden gedaan. De grootste is volgens mij Euroradar, die toevallig ook de adviseur van veel gemeenten zijn.

  2. Koel Hoofd

    80 jaar later zitten we nog met bommen van WW2.
    Lijk me valide argument om oorlog in deze moderne wereld vooral te voorkomen. Moderne bommen zijn nog erger.

  3. Alain

    Moet zeggen, als je op dat kaartje kijkt, valt het heel erg mee. Lijkt erop dat vooral de spoorwegen doelwit waren: Utrecht Centraal, de brug over Merwedekanaal/Rijnkanaal*, (voormalige) spoorkruising Blauwkapel en daar waar het spoor de waterlinieweg ondergaat.

    En inderdaad wat forten, maar dus juist *niet* de woonwijken.

    *A’dam-Rijnkanaal was er nog niet toen, pas na de oorlog aangelegd

  4. WJ

    Bijzonder dat het Veilinghavengebied waar de afgelopen jaren volop nieuwbouw is gerealiseerd verdacht gebied is. Na zo‘n periode waarin het hele gebied op de schop is gegaan zou dit gebied toch niet meer verdacht moeten zijn zou ik zeggen.

  5. Jopie

    Op de kaart staat niks in Rijnsweerd?

  6. Malle Aggie, kleine profeet

    Geachte heer of mw. Hoofd (beste Koel): Engeland en Frankrijk zeiden Tsjechoslowakije om Sudetenland maar aan Hitler te geven om oorlog te voorkomen; vervolgens eiste hij ook doorgang naar Danzig op. Zijn opvolger tsaar Vladimir zou zo maar een doorgang naar Transnistrië en Kaliningrad kunnen opeisen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).