Deze vier Utrechtse instellingen krijgen ontheffing op maximumaantal van 30 personen | De Utrechtse Internet Courant Deze vier Utrechtse instellingen krijgen ontheffing op maximumaantal van 30 personen | De Utrechtse Internet Courant

Deze vier Utrechtse instellingen krijgen ontheffing op maximumaantal van 30 personen

Deze vier Utrechtse instellingen krijgen ontheffing op maximumaantal van 30 personen
Vier instellingen in Utrecht hebben een ontheffing gekregen op het maximumaantal van 30 personen in één ruimte. Het gaat om de Jaarbeurs, TivoliVredenburg, Stadsschouwburg en De Paardenkathedraal.

Vier instellingen in Utrecht hebben een ontheffing gekregen op het maximumaantal van 30 personen in één ruimte. Het gaat om de Jaarbeurs, TivoliVredenburg, Stadsschouwburg en De Paardenkathedraal.

Door de nieuwe coronamaatregelen mogen er in binnenruimten nog 30 personen aanwezig zijn. Voor gebouwen met een groot belang voor de regio kan een uitzondering gemaakt worden door een ontheffing te verlenen.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht gaat zeer terughoudend om met het verlenen van ontheffingen van het maximum van 30 personen per zaal in gebouwen. Vier locaties in de stad hebben dus toestemming om meer bezoekers in een ruimte te ontvangen. Wat de Jaarbeurs betreft is de ontheffing beperkt tot samenkomsten met een cultureel karakter.

Criteria

Voor het verlenen van de ontheffingen weegt een aantal criteria mee. Zo gaat het om plaatsen voor concerten en cultuur met een zo breed mogelijk bestaand aanbod voor een zo breed mogelijk publiek. Ook de functie en de plaats van een gebouw in de regio worden meegewogen, zowel om regionale spreiding te genereren als om vervoersbewegingen te beperken.

De gewone coronarichtlijnen, zoals afstand houden en vaste zitplekken, blijven gewoon gelden. Per ontheffing wordt bepaald hoeveel bezoekers er per zaal welkom zijn, maar dit is nooit meer dan 250 personen.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Rob H.

  Een stad zonder cultuur is een dode stad. Dit is dus een uitstekend besluit.

 2. Don

  @Rob H. Of krijgen we een dode “lock down” stad als gevolg van de cultuur.

 3. Harry

  Maar weet Corona dat het daar niet besmettelijk mag zijn?

 4. Bert

  Als we uitgaan van de angstzaaierij en conflicterende die de overheid verspreidt, moeten we er van uit gaan dat dit het dodelijkste virus ooit is. Ik heb alleen nog nooit gehoord van een virus dat na 22.00u niets meer doet, alleen mensen dievoor de “juiste” politieke zaken demonstreren of het o zo belangrijke “cultuur” ontziet

 5. Hoera

  @Don
  Wat een onzin. Als er een plek is waar het veilig is dan is het wel het theater. Wel eens in winkels, supermarkten etc geweest?
  Zonder kunst en cultuur inderdaad een dode stad, een stad zonder smeerolie – wat cultuur is – is geen stad meer.

 6. Pee

  Waarom is daar een ontheffing voor als het zo erg gesteld is met dat virus.
  Dat virus weet dus dat ze daar niet mag komen omdat ze een ontheffing hebben.
  Of allemaal aan 1 richtlijn houden of allemaal niet.
  Geen uitzonderingen maken want dat geeft een signaal af dat het wel meevalt met corona.

 7. PvC

  De Paardenkathedraal? Past niet echt in het rijtje, hè? Daar kunnen er al niet eens veel meer in dan 30 volgens mij. Vreemd besluit.

 8. Remon

  zelf zit ik in nacht opvang in Utrecht.zit hier met wel dikke 40 man op elkaars lip??vroeg me af hoe dat dan kan en mag??zins corona er is nog nooit toezicht gezien hier.Zoals handhaving of Boa

 9. RvD

  Even kijken naar de argumenten:
  “groot belang voor de regio”. Stadschouwburg 21.000 bezoekers, FC Utrecht 233.000, Tivoli Vredenburg > 1 mio, Jaarbeurs 2,5 mio, horeca nog veel meer….

  “voor een zo breed mogelijk publiek”. Als er ergens geen breed publiek komt dan is het wel op podia als de Stadsschouwburg en Paardenkathedraal. Eenzijdig hoog opgeleid, oud, vrouw en niet-divers.

  Als laatste “cultuur”. Volgens Dikke van Dale “het geheel van normen, waarden, tradities, regels, kunstuitingen enz. van een land, volk of groep”. Met die definitie kan bijna alles doorgaan, inclusief de huishoudbeurs.

  Dus alleen Tivoli en Jaarbeurs zouden voldoen, maar die trekken heel veel bezoekers van buiten de regio/stad. En dat is nu juist niet wat je wil (vervoersbewegingen)

  Kortom, de echt regel is…..?

 10. Marcel de Korte

  @RvD: Snijdt allemaal hout, jouw argumenten.

 11. Don

  @Hoera wil je nu suggereren dat het bij sportkantines in restaurants en winkels niet veilig kan zijn. En dragen deze instanties niet bij aan het levendig houden van een stad. Of kan dat alleen in gesubsidieerde cultuur paleisjes waar de culturele elite nippend aan een glaasje witte wijn zich vermaakt.

 12. Lombok

  Op geen van deze plaatsen komt een breed publiek. Geen van deze plaatsen is van ‘groot’ belang voor de regio. In ieder geval niet in aantallen bezoekers en verdien vermogen. Sterker nog, al deze plekken worden overeind gehouden door subsidies of overheidsgiften. En wat is toch de fascinatie met cultuur? Welke cultuur gaat het dan over? Is de Nederlandse kroeg cultuur ook geen cultuur? Het toepassen van willekeur om je door overheidsgeld overeind gehouden elitaire culturele instellingen overeind te houden past wat mij betreft niet in een geloofwaardig corona beleid. Het is wellicht schrikken voor kunstenaars en ‘creatievelingen’, maar ook jullie moeten innoveren en veranderen. Want hoe graag deze groep anders beweert, kan de maatschappij prima functioneren zonder de aanwezigheid van gesubsidieerde cultuur.

 13. Jan Dijk

  De Paardenkathedraal wel en theater Hoge Woerd niet. Begrijp ik niet helemaal.

 14. Hugo Aylva

  @Don: ik zal wel elitair zijn, maar ik kom zowel regelmatig in TivoliVredenburg als in een diverse reeks winkels en er is een wéreld van verschil tussen beiden. In de meeste winkels is het onmogelijk om altijd 1,5 meter afstand te houden, hoe goed de winkelier dit ook probeert te faciliteren.

  In TivoliVredenburg daarentegen is het vrijwel onmogelijk om binnen 1,5 meter van een andere persoon te komen. Je wordt naar je plaats begeleid door een medewerker, er zit altijd een lege rij tussen jouzelf en de mensen voor/achter je en je wordt in verschillende etappes naar buiten begeleid. Gezellig? Nee, maar wel veilig en pérfect geregeld. En het zorgt ervoor dat je ook in deze lastige tijden toch van cultuur kunt genieten, juist nu mensen cultuur zo hard nodig hebben.

 15. W

  Snap ook niets van keuze voor Paardenkathedraal! Misschien een hobby van deez of gene………..
  Deze 4 zitten allemaal wel in het centrum Utrecht!
  Zou ook eerder gekeken hebben naar mogelijkheden Hoge Woerd!
  Utrecht is meer dan alleen maar de binnenstad!

 16. Wouter

  Goed besluit om deze culturele instellingen een ontheffing te geven.

 17. Rob H.

  “Lombok 2/10/2020 – 11:35
  Op geen van deze plaatsen komt een breed publiek.”

  In TivoliVredenburg komt geen breed publiek?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).