Deze zeven Utrechtse straten willen een ‘leefstraat’ worden in de zomer | De Utrechtse Internet Courant Deze zeven Utrechtse straten willen een ‘leefstraat’ worden in de zomer | De Utrechtse Internet Courant

Deze zeven Utrechtse straten willen een ‘leefstraat’ worden in de zomer

Deze zeven Utrechtse straten willen een ‘leefstraat’ worden in de zomer
Een leefstraat in de Duifstraat in de Vogelenbuurt. Archief DUIC
Er zijn 7 aanvragen voor een ‘leefstraat’ in Utrecht binnengekomen bij de gemeente. Er zouden dan een periode in de zomer geen auto’s welkom zijn in deze straten. Het gaat om de Concordiastraat, Grasstraat, Kersstraat, Noordeindestraat, Malakkastraat, Runstraat en het Salawatihof.

Er zijn 7 aanvragen voor een ‘leefstraat’ in Utrecht binnengekomen bij de gemeente. Er zouden dan een periode in de zomer geen auto’s welkom zijn in deze straten. Het gaat om de Concordiastraat, Grasstraat, Kersstraat, Noordeindestraat, Malakkastraat, Runstraat en het Salawatihof.

Bewoners van de 7 straten hebben zich aangemeld om een leefstraat te worden – een experiment waarbij bewoners een straat in de zomerperiode tijdelijk op een creatieve manier anders inrichten. Er moet meer ruimte zijn voor spelende kinderen, verblijven en ontmoeten en de straten zijn dan autovrij.

Bewoners van de leefstraat nemen het initiatief en maken zelf het plan. Ze moeten nadenken over oplossingen voor mobiliteit zoals het delen van auto’s en gaan onderling in gesprek. De aanvragen zijn in de eerste ronde goedgekeurd door de gemeente en er is voldoende steun uit de buurt.

Definitieve aanvraag

De definitieve aanvraag moet uiterlijk 8 juni 2018 bij de gemeente worden ingediend en als er dan geen bezwaren zijn vanuit andere bewoners kunnen de straten definitief een aantal weken worden omgetoverd tot leefstraat.

Er zijn dit jaar meer aanvragen dan voorgaande jaren. Vorig jaar waren er twee leefstraten in de zomerperiode: in de Kersstraat en Concordiastraat, maar gingen ook twee initiatieven voor leefstraten op het laatste moment niet door. Er bleek toch veel bezwaar uit de buurt te zijn rond de Nieuwe Koekoekstraat en Koekoekstraat in Vogelenbuurt. Wethouder Van Hooijdonk zei toen dat er te weinig duidelijkheid was. Dit jaar moet dat met meerdere wijkberichten wel goed verlopen.

14 Reacties

Reageren
 1. Rottebert Peermans

  Ja, goed idee! Ik wil ook een leefstraat. En dan zet ik mijn auto lekker in de straat om de hoek! Ja, wordt wel een beetje druk met parkeren, maar dan hadden ze daar ook maar een leefstraat moeten regelen!
  Beter een leefstraat dan een doodlopende!!

 2. Jeroen

  Prima idee, indien bewoners van de Leefstraat dan tijdelijk hun parkeervergunning inleveren.

  Leefstraat = extra parkeerdruk en verkeersbewegingen voor de andere straten! Niet echt sociaal dus…

 3. Margot

  Hahaha! dat dacht nou net ook. Dan krijg ik dus de auto’s van om de hoek bij mij voor de deur. Echt lef is dan je auto voor de duur van de leefstraat ergens in een parkeergarage laten staan. En zorg niet met je lekker rustige straat bij jou voor de deur dat je vervolgens de hele tijd door mijn straat komt. Dan vind ik het ook een goed idee en kom ik graag een biertje drinken voor jullie deur!

 4. S.

  Best leuk natuurlijk maar waar laten de bewoners dan hun eigen auto gedurende die periode? Worden daar dan ook afspraken over gemaakt? Ben daar best nieuwsgierig naar want als het is zoals het wordt gezegd in de andere commentaren, dat de bewoners in de omliggende straten parkeren, levert dat weer parkeerdruk op natuurlijk.

 5. Inez

  Heeft iemand wel eens eraan gedacht zijn auto weg te doen?
  Dat zou pas een leefbare straat/stad op leveren!???

 6. Reactionaire rechtse zak.

  Inez 16/5/2018 – 14:45
  Sorry Inez. Ik heb mijn ouwe dieseltje echt héél hard nodig, maar de buren…….

 7. Fabian

  De leefstraat is in de zomervakantie. Dan is de parkeerdruk altijd lager omdat een deel van de stad elders is. In de vogelbuurt is destijds ook een bijna leegstaande parkeergarage ingezet. Parkeren is dan echt geen probleem.

 8. Cico

  Tenenkrommende, truttige naam. Zijn andere straten doodstraten? Noem het gewoon wat het is: autovrije straat. Wel zo duidelijk.

 9. Mic

  Als er in de zomer een lagere parkeerdruk is, kunnen de tarieven dan omlaag of zelfs gratis? Dat is ook gastvrij naar bezoekers. En natuurlijk geen leefstraten maar iedereen gezellig naar het park, desnoods met de auto!

 10. w

  Ook de hele Catharijnesingel en de Adamsestraatweg aub

 11. Mark Sanders

  Lastig hoor, dat samenleven… beter allemaal achter op je postzegel gaan zitten bakken met de auto voor de deur. Zo is het immers in de glorieuze jaren 70 bedacht. Dat doorbreken is dus volgens mij de bedoeling van een leefstraat. Samenleefstraat is vast ook te truttig? Maar wat voor mij bizar is, is dat iedereen in de straat zijn woongenot het hele jaar moet inleveren voor al dat rondstaande blik. Waarlijk een heilige koe. Verder zijn parkeerdruk en verkeersdruk (in juli-augustus!) ook nog de dingen die het uitgebreidst getoetst worden in je plan. Ga eens met je buren om tafel!

 12. Paulien

  De voorwaarden om een leefstraat te mogen worden staan op de website van de gemeente. Eén van de voorwaarden is dat er binnen het invloedsgebied van de leefstraat helder wordt gecommuniceerd en wordt gezocht naar oplossingen voor bezwaren. Nu komt er bij mij om de hoek ook zo’n leefstraat, maar denk maar niet dat er enige communicatie vanuit deze straat met de omliggende straten is geweest. Dus als ik hier lees dat er voldoende steun is uit de buurt vraag ik me sterk af waar dit op gebaseerd is. Wij gaan dan ook massaal protest aantekenen, zeker omdat de parkeerdruk sinds 1 mei al enorm is toegenomen na het invoeren van betaald parkeren een aantal straten verderop.

 13. [email protected]

  Wat is er sociaal aan een plan, als je asociaal de anderen opzadelt met jou probleem/genot ………

 14. Charles

  Mmmm … volgende stap is dan maar om van heel Utrecht een ‘leefstad’ te maken. Allemaal onze auto parkeren in Maarssen, Nieuwegein, De Bilt, where ever 🙂
  Nee, klinkt allemaal leuk maar wat mij betreft toch niet zo’n goed plan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).