Deze zomer voor het eerst twee buurtcampings in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Deze zomer voor het eerst twee buurtcampings in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Deze zomer voor het eerst twee buurtcampings in Utrecht

Deze zomer voor het eerst twee buurtcampings in Utrecht
Aankomende zomer worden het Noordse Park en het Majellapark in het weekend van 24 t/m 26 juli omgetoverd tot twee buurtcampings. Het is voor de eerste keer dat Stichting De Buurtcamping neerstrijkt in Utrecht.

Aankomende zomer worden het Noordse Park en het Majellapark in het weekend van 24 t/m 26 juli omgetoverd tot twee buurtcampings. Het is voor de eerste keer dat Stichting De Buurtcamping neerstrijkt in Utrecht.

“We zijn De Buurtcamping begonnen in Amsterdam”, vertelt Roderik Schaepma, oprichter van Stichting De Buurtcamping. “Daar hebben we vorig jaar drie buurtcampings georganiseerd. Later kregen we verzoeken uit het hele land, uit Utrecht van drie hele enthousiaste dames. Zodoende hebben we besloten De Buurtcamping dit jaar uit te breiden naar Utrecht.”

Vakantiegevoel

Bij De Buurtcamping worden buurtbewoners uitgenodigd om met elkaar een weekend lang rond te brengen in tentjes. “Een kampeerder zei vorig jaar dat je elkaar in drie dagen op de camping beter leert kennen dan dat je drie jaar naast elkaar samen woont. Dat is dan ook de bedoeling. Op een camping ga je toch samen koken, voetballen, een keer een hamer lenen”, vertelt Roderik.

Vorig jaar gaven de kampeerders aan ook écht een vakantiegevoel te hebben: “Ik had dat zelf niet verwacht, maar je vergeet heel snel waar je bent. Mensen gaan niet van de camping af, iedereen hangt de hele dag gezellig rond in het park. Het is ook echt een camping, met douches, wc’s, alles erop en eraan”, vertelt Roderik. Naast het feit dat vorig jaar 100 procent van de campinggasten aangaf een vakantiegevoel te hebben, is het doel van De Buurtcamping ook om de sociale cohesie van buurten te bevorderen: “Dat klinkt duur, maar het komt er gewoon op neer dat we de stad gezellig willen maken en contacten willen leggen tussen mensen die elkaar nog niet kennen”, zegt Roderik.

Divers publiek

Het publiek dat op een buurtcamping komt, is dan ook heel divers. “Wij willen er wel voor zorgen dat er allerlei soorten mensen komen. Zo betaalt maar een derde van de campinggasten, een derde komt via de U-pas en daarnaast is een deel vrijwilliger op de camping. Zo behouden we de diversiteit. Daklozen, bankiers, gezinnen, alleenstaanden, alles door elkaar”.

Wanneer je een plekje op De Buurtcamping wil bemachtigen, is het wel nodig dat je ook écht in de buurt woont. “De bedoeling van onze campings is om de buurt wat gezelliger te maken, dus dan is het wel handig als je ook echt uit die buurt komt.” Vorig jaar gaven de campinggasten uit Amsterdam aan gemiddeld negen nieuwe buurtbewoners te hebben leren kennen, “en daar hielden ze dan ook nog allemaal contact mee, dat is mooi toch?!”, zegt Roderick trots.

Aanmelden kan nog

Er zijn nog een beperkt aantal plekken voor De Buurtcampings in het Noordse Park en het Majellapark. Roderik: “Vooral de betaalde plekken gaan altijd snel, maar er is nog plek, dus ik zou zeggen, meld je aan!”

Bron: Stichting De Buurtcamping
Bron: Stichting De Buurtcamping

5 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Dit idee is gejat van LeidscheRijn, want hier hebben wij al weken een stads camping achter het politie bureau aan de rand van het LeidscheRijn park.

 2. Eva

  De camping in Leidsche Rijn is ook heel gaaf! Maar heeft wel een andere insteek dan de Buurtcamping.

 3. Jiri

  Kan dat schildje in de logo op de flyer niet worden aangepast? Heeft wel erg veel weg van die foute stad. Waarom niet onze eigen Utrechtse rood-witte diagonaal met 2 tentjes erin?!?

 4. Eva

  Dat is best een goed idee Jiri! Nu is alles al gedrukt, maar gaan we zeker meenemen voor volgend jaar. We <3 Utrecht!

 5. Rachella

  @Geenstijl. Dat zou een mooi compliment zijn, maar De Buurtcamping bestaat al een paar jaar, dus van een gejat idee is gelukkig geen sprake 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).