Pro-Palestijnse actievoerders gaan dinsdag in Utrecht weer de straat op om de universiteit te bewegen de banden met Israëlische instellingen te verbreken. De Universiteit Utrecht geeft aan juist op dialoog te willen inzetten, maar dat lijkt voorlopig nog weinig vruchten af te werpen.
De Universiteit Utrecht wil met een kleine groep betrokken studenten praten over de wijze waarop de situatie in Gaza en Israël doorwerkt binnen de universiteit en organiseert een panelgesprek. De afgelopen maanden hebben op meerdere plekken bij de universiteit Pro-palestijnse protesten en bezettingen plaatsgevonden. De universiteit wil ruimte creëren om een gesprek te voeren met vertegenwoordigers van de protestgroepen.
Volgens de universiteit willen de demonstranten dit gesprek alleen voeren in een open setting waarbij wel 200 mensen aanwezig kunnen zijn. Het gesprek moet volgens de protestgroepen niet via vertegenwoordigers gevoerd worden, iedereen moet kunnen reageren. Daar staat de universiteit niet voor open: “De afgelopen maanden heeft het College van Bestuur gemerkt dat het voeren van een inhoudelijk gesprek niet goed mogelijk is met een grote groep. De ervaring heeft geleerd dat dit belemmerend werkt.”
De universiteit stelde daarom een hybride bijeenkomst voor, waarbij maximaal tien tot twaalf deelnemers aanwezig zijn en daarnaast een livestream komt. Zo kan alsnog een grotere groep het gesprek volgen en via live chat reageren. Maar dat aanbod werd afgeslagen door de demonstranten.
Toch een panelgesprek
Ondanks de afwijzing heeft de universiteit alsnog besloten een gesprek te faciliteren. “Er zal een panelgesprek georganiseerd worden, waarbij studenten en medewerkers (online) kunnen meepraten over onder andere de ethische vraagstukken rondom samenwerkingen; hoe we als universiteit omgaan met gevoelens van onveiligheid naar aanleiding van de protesten en hoe we als Nederlandse universiteit een bijdrage kunnen leveren aan de academische gemeenschap in Gaza.”
De uitnodiging aan de protestgroepen om aan te sluiten bij dit gesprek staat volgens de universiteit nog steeds. Maar die laten op hun beurt weten dinsdag 24 juni opnieuw te protesteren in Utrecht.
11 Reacties
ReagerenPro-Palestijnse actievoerders vraagje, zijn jullie voor of tegen Hamas want dat is mij niet duidelijk. En Universiteit Utrecht bij iedere lagere school waren de leerlingen al van school gestuurd na wat ze tot nu gadaan hebben dus hoezo deze leerlingen niet? Pro-Palestijnse actievoerders jullie zijn daar om te leren en niet om actie te voeren. Bevalt het je niet wat deze school doet ga dan naar een andere dat staat je vrij. En oh ja, demenstreren met gezichts bedekking..?
De pro Gaza beweging overspeelt haar hand.
Die banden kunnen niet zomaar worden doorgesneden omdat er vele belangen in mee spelen waar veel vanaf hangt en totaal niets met die ”oorlog” te maken heeft.
Er is geen dialoog. Er is een pakket eisen.
Wij laten ons gijzelen door veelal buitenlandse gemaskerde studenten die hier denken dat dreiging en vernieling werkt als protest.
Tijd om een einde te maken aan deze praktijken en onze gastvrijheid te beëindigen.
Nico
Goed gezegd 👍
En ja, waarom middels gezichtsbedekking jezelf onherkenbaar maken?
Zeer bedenkelijk.
Ik heb er voor de aardigheid eens de Dikke van Dale bijgepakt en opgezocht wat de definitie van het woord ‘dialoog’ is, komt ie;
Gesprek tussen twee of meer personen over een bepaald onderwerp met een afwisseling van argumenten en tegenargumenten.
Niet te verwarren dus met de betekenis van het woord ‘monoloog’, want dat is toch vooral het gevoel wat ik sedert begin mei krijg als ik die geblindeerde jongelui tekeer zie gaan in Amsterdam en Utrecht.
Hoofdzakelijk eisen stellen en niet in gesprek willen gaan of willen luisteren naar de in mijn ogen toch vaak zeer redelijke voorstellen van de CvB’s.
Bijkomend probleem is natuurlijk dat die wetenschappers geen geboren leiders zijn maar zijn opgeleid voor de wetenschap ( gluren vanachter microscopen en dat soort werk) en dus vaak wat achter de feiten met hun communicatie lopen. Maar overall vind ik beide besturen het toch in alle redelijkheid lijken te willen oplossen.
Hopelijk willen de met bakstenen gooiende jongelui dat ook inzien en het meubilair van die onderwijsinstellingen verder laten voor wat het is, namelijk om op te zitten of aan te schuiven.
@Nico
Een universiteit is geen school.
Pro Palestina is niet hetzelfde als pro Hamas.
Ik stel voor dat de Universiteit de banden met deze figuren verbreekt. Dat lijkt me een veel beter idee.
@Ingewikkelde tijden
Dank voor de definitie.
Dat laat bij mij de vraag opkomen: wat doen die studentactivisten dan eigenlijk op de universiteit?
De wetenschap is namelijk bij uitstek hèt instituut om via een rationele dialoog met onderbouwde argumenten vanuit meerdere perspectieven tot een consensus te komen.
Daar geen zin in hebben komt feitelijk neer op niet verder willen kijken dan de eigen dopneus lang is, oftewel vrijwillig een brevet van intellectueel onvermogen afgeven. Ergo ‘ongeschikt academisch materiaal’.
UU heeft toch een academische reputatie hoog te houden?
Of is dat samen met de fossiele industrie de deur uitgegaan?
Universiteiten, niet polderen, niet in gesprek gaan met relschoppers. Bij het voetbal krijgt een relschopper een boete en verbod.
Ban deze notoire relschoppers vd Universiteit. Laat je niet onder druk zetten door zgn ” politiek ” tuig!