Dierenartsen keren terug in het Anatomiegebouw: “Pand in oude glorie herstellen” | De Utrechtse Internet Courant Dierenartsen keren terug in het Anatomiegebouw: “Pand in oude glorie herstellen” | De Utrechtse Internet Courant

Dierenartsen keren terug in het Anatomiegebouw: “Pand in oude glorie herstellen”

Dierenartsen keren terug in het Anatomiegebouw: “Pand in oude glorie herstellen”
De oude situatie van de oevers aan de Biltse Grift. Aan deze oever is illegaal aan een vlonder gebouwd.
Het Anatomiegebouw is verkocht en gaat volledig gerestaureerd worden. AST Farma, een veterinair farmaceutisch bedrijf, is de koper. Zij willen er cursus- en collegeruimtes vestigen, een kleine bedrijfsruimte en 10 appartementen. Door de komst van het bedrijf komen er dus weer dierenartsen terug in het Anatomiegebouw.

Het Anatomiegebouw is verkocht en gaat volledig gerestaureerd worden. AST Farma, een veterinair farmaceutisch bedrijf, is de koper. Zij willen er cursus- en collegeruimtes vestigen, een kleine bedrijfsruimte en 10 appartementen. Door de komst van het bedrijf komen er dus weer dierenartsen terug in het Anatomiegebouw.

Op het Veeartsenijterrein langs de Biltsche Grift staat het Veterinair Anatomisch Instituut, kortweg Anatomiegebouw. Het wordt soms verward met de Paardenkathedraal die iets verderop ligt. “Het is lang niet zo bekend als het postkantoor op de Neude, maar er zijn veel overeenkomsten. Zo zijn ze allebei gedecoreerd door dezelfde kunstenaar en net als het postkantoor wacht het Anatomiegebouw op een nieuwe bestemming”, schreef Arjan den Boer op DUIC in september vorig jaar. Het pand werd tientallen jaren gebruikt door de Veeartsenijschool die later omgedoopt werd naar de faculteit Diergeneeskunde. Nu is het pand verkocht en staat het in de steigers.

Snijpracticum in de ontleedzaal, ca. 1960 (Universiteitsmuseum Utrecht)
Snijpracticum in de ontleedzaal, ca. 1960 (Universiteitsmuseum Utrecht)

De koper is AST Farma, dit bedrijf wil het pand zijn oude bestemming en glorie teruggeven. “Wij leveren producten aan dierenartsen en doen ook aan educatie. Het is geweldig dat wij deze kans kunnen pakken om het pand zijn oude bestemming terug te geven. De collegezaal wordt weer een collegezaal en de snijzaal weer een snijzaal”, vertelt directeur Sebastiaan Tesink trots. Sommige klanten van AST hebben vroeger nog les gehad in het pand. “We zijn ondertussen begonnen met de restauratie en elke steen wordt aangepakt. Ik houd zelf ook van oude panden en dit is een uniek pand, het moet niet volgestopt worden met kleine kamers.”

AST Farma heeft hiervoor architect Marcel Martensen, die zelf in de buurt woont ingeschakeld. Martensen: “De centrale hal zal weer gaan functioneren als kloppend hart en de oude collegezaal zal met moderne middelen in oude glorie herleven. Elementen die nog aan de historische functie herinneren zoals de oude vitrinekasten zullen worden gerestaureerd en een prominente plaats krijgen in het gebouw. In deze nieuwe hoedanigheid wordt het Anatomiegebouw een levend eerbetoon aan de bijzondere band die de diergeneeskunde en de stad Utrecht met elkaar hebben.” Het glazen koepeldak in de hal is nu al grotendeels tijdelijk verwijderd voor restauratie door Atelier Domstad.

Op dit moment zit kinderdagverblijf Ludens nog in het pand, zij blijven er in ieder geval nog tot 2017. Voor de restauratie en de bestemming cursus- en collegeruimtes is geen vergunning nodig. Voor de bouw van de 10 appartementen loopt op dit moment een vergunningsaanvraag. De gemeente heeft bij de verkoop van dit pand aangegeven mee te willen werken aan deze aanvraag. Alle werkzaamheden gebeuren in overleg met de Afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Deseg

  Mooi! Ben benieuwd.

 2. Bram

  Heel goed nieuws. Het gebouw is toe aan een opknapbeurt.

 3. Wim

  Heel leuk allemaal, maar wat gebeurd er met de prachtige tuin er omheen. Nu is al het groen, zowel aan de voorkant als aan de achterkant verwijderd. Dit groen werd onderhouden door buurtbewoners. Zij constateerden dat in no-time alles werd verwijderd zonder dat er overleg hierover is geweest. Leve het grote geld!

 4. Piet

  Mooi dat er een goede bestemming is gevonden voor dit prachtige pand en dat het wordt gerestaureerd! En @Wim: zeurkous! Met name die laatste zin slaat nergens op natuurlijk.

 5. Felix Visser

  @Jetta. Kijk, geen opslag voor veevoer waarvoor je vreesde, maar een invulling die min of meer aansluit bij het verleden en waardoor het pand bewaard en gebruikt blijft. Hoera!

 6. Peter M

  Goed voor het pand, maar de parkeerplaatsen op t plein zijn we dan waarschijnlijk kwijt. Dus een hogere parkeerdruk in de wijk…

 7. Bram

  @Peter M: en dus?

 8. Ineke

  Over de prachtige tuin eromheen: voor zover mij bekend heeft dit officieel een openbare functie gekregen bij de herinrichting van dit terrein.Vandaar het hekje waarmee je in de tuin kon komen. Bovendien heeft de tuin een functie als onderdeel van de natuurvriendelijke oevers van de Grift. Hopelijk veranderd de tuin niet in een parkeerplaats.

 9. Eric

  Het had DUIC gesierd als ze aan onafhankelijke berichtgeving had gedaan, in plaats van dit reclameverhaal voor AST Farma en haar commerciële plannen.
  Goed natuurlijk dat een nieuwe eigenaar investeert in zo’n mooi gebouw. Maar wie kijkt er verder dan het perceel / gebouw zelf?
  Waarom is de oude bestemming anno 2015 een passende bestemming op deze plek? Of worden er wat historische gelegenheidsargumenten uit de kast getrokken waarom er commerciële en verkeersaantrekkende activiteiten moeten komen en groen en openbare ruimte moet worden opgeofferd?
  De informatie in dit bericht over de ‘vergunning’ klopt niet: er is wel degelijk een bestemmingsplanwijziging nodig van de huidige maatschappelijke bestemming naar zowel de woningen als de commerciële bedrijfsmatige functie. Waarbij mij opvalt dat in deze wijk anno 2015 de commerciële en daarmee verkeersaantrekkende functies aan de ‘buitenkant’ zitten en daarmee op goed (per OV) bereikbare plekken als de Biltstraat en Blauwkapelseweg (bv. Trainspot bij het Griftpark). Of gaan de dierenartsen straks met dezelfde vervoermiddelen naar hun cursus komen als de Veeartsenijstudenten destijds?
  Waarbij mij ook opvalt dat de gemeente in het geldende bestemmingsplan heeft opgeschreven dat er een tekort aan groen en speelruimte in de wijk is en dat bij herbestemming hier uitdrukkelijk naar gezocht moet worden. Ik ben dan ook benieuwd hoe zij aankijkt tegen dit plan waarbij de schaarse groene openbare ruimte waar kinderen spelen rond het gebouw, ingeruild wordt voor niet-openbare parkeerplekken. En zijn dat wel genoeg parkeerplekken? Hoeveel dierenartsen komen er eigenlijk in de spits naar toe terwijl de schoolkinderen op dat moment naar school fietsen? En welk ander vervoer is er straks dagelijks t.b.v. de bedrijfsmatige activiteiten?
  Waarbij mij ook opvalt dat er in deze wijk nog steeds behoefte is aan maatschappelijke functies als kinderopvang en daar weinig geschikte locaties (met buitenruimte!) voor te vinden zijn. Waar wilt u graag uw kinderen onderbrengen en buiten laten spelen oftewel: waarom moet Ludens hier weg?
  Buurtgenoten / omwonenden: bepaal je eigen mening over wat je voor deze plek in zijn context anno 2015 een passende herbestemming vindt! En laat van je horen richting eigenaar en gemeente, bijvoorbeeld in het kader van de bestemmingsplan- en omgevingsvergunningprocedure!

 10. Piet

  @Eric: mij valt vooral de tendentieuze toon van je stuk op door het gebruik van woorden als ‘reclameverhaal’, ‘commerciële plannen’, ‘gelegenheidsargumenten’, ‘opgeofferd’ en door het doen van aannames als het verdwijnen van openbare ruimte. Is al bekend wat er met de omgeving van het gebouw gaat gebeuren? Ik lees er niks over in het stuk, maar misschien weet je – als bewoner? – meer dan ik. Als er nog geen plannen bekend zijn over de openbare ruimte en/of parkeerplekken, dan is je aanname op niks gebaseerd.

  Het stoort me dat er, telkens wanneer er bericht wordt over een initiatief in de stad waarbij bedrijven/ondernemers – van die commerciële dingen, weetjewel – betrokken zijn, er mensen zijn die de betrokkenheid van die bedrijven in twijfel trekken (Wim toverde in zijn bijdrage ineens de zin “Leve het grote geld” uit de hoge hoed). Voor wie het was vergeten: ook kinderopvang is een retecommerciële business.

  Begrijp me niet verkeerd: ik vind het goed om kritisch te zijn naar nieuwe plannen – waar mensen en activiteiten samenkomen moeten meestal verschillende en conflicterende belangen worden afgewogen. Maar het is ook een groot goed dat er initiatiefnemers zijn die er met hun investeringen voor zorgen dat mooie gebouwen voor de stad behouden blijven. Er zijn vele goede voorbeelden van te vinden. Laten we dat benadrukken – het is de toon die de muziek maakt.

 11. Bram

  @Eric,
  Ik neem aan dat de gemeente vergunning verleent aan bedrijven. En ik neem ook aan dat de gemeente ook naar de jou genoemde aspecten kijkt voordat ze een vergunning verstrekt. Zeker in onze gemeente waarin GroenLinks en D’66 het voor het zeggen hebben…

 12. Eric

  @Piet: bedankt voor je reactie. Om te beginnen met mijn “aannames”: in de aanvraag omgevingsvergunning is gewoon te zien dat alle nu openbare groene ruimte rond het gebouw niet-openbare parkeerplekken worden. Waarbij een onderbouwing of dat er wel genoeg zijn of dat de parkeerdruk op de straten eromheen toeneemt, ontbreekt. Het zijn 23 parkeerplekken voor 10 appartementen en de bedrijfs-, cursus- en collegeruimtes. Dat zijn dus max. 13 cursisten + personeel per dag? En dan heb ik het nog niet over de verkeersdruk op de wijk, waarbij inderdaad een “aanname” van me is dat dit nou net een extra verkeersbelasting is op het drukste moment in de wijk (spitstijden), als het om het geven van cursussen gaat. Waarom deze commerciële / bedrijfsmatige activiteiten hier op deze slecht (per OV) bereikbare plek?
  Dat ik een farmaceutisch bedrijf commercieel noem, is volgens mij geen aanname of waardeoordeel maar gewoon de gebruikelijke definitie, of vergis ik me?
  Wat betreft mijn “toon”: ik ben het volstrekt met je eens dat we investeerders in dit soort mooie gebouwen in Utrecht moeten koesteren, daar begint mijn reactie ook mee. Mijn reactie is prikkelend bedoeld om je aan het denken te zetten en is daarnaast een reactie op een DUIC-artikel dat maar een beperkt aantal aspecten van dit plan belicht. Ik ben absoluut niet tegen commercie, maar ik wil de vraag stellen of dit nou de plek in de wijk moet zijn voor commercie. Ik wil je aan het denken zetten wat anno 2015 een passende (nieuwe) functie zou zijn voor deze prachtige ‘verborgen plek’, daarbij alle aspecten en belangen meewegend, zoals jij ook aangeeft. Het ‘historische verhaal dierenartsen terug op deze plek’ is wat mij betreft echt reclametaal: er komt gewoon een bedrijf met een dagelijkse stroom bezoekers op een slecht per OV bereikbare plek, waarvoor dan een maatschappelijke functie (kinderopvang), schaars groen en openbare (speel-)ruimte moeten wijken. Terwijl de gemeente in haar bestemmingsplan opschrijft dat ze juist meer groen en speelruimte zoekt in deze wijk…. Daarover wil ik jou en andere lezers aan het denken zetten. Vandaar mijn kritische vragen / opmerkingen over dit plan! En vind ervan wat je ervan vindt 🙂 En voor wie er wat van vindt: de procedures moeten nog doorlopen worden!

 13. TP

  @Wim Volgens mij woont het grote geld voorals in deze wijk.

 14. Dennis

  @Eric: dat deze plek met het ov slecht bereikbaar is is een direct gevolg van het opheffen van lijn 8 door de Griftstraat. Blijkt dus toch nog geen twee jaar na dato dus een slechte beslissing te zijn geweest.

 15. Frank

  Er is een investeerder/gebruiker die enthousiast is over het pand vanwege de link tussen de geschiedenis ervan en zijn bedrijf. Die een lokale architect in de hand neemt om dat met liefde op te knappen. En ja hoor, er blijkt zoals zo vaak toch weer een zuurpruim te zijn die de keerzijde (die er nu eenmaal altijd is) zwaarder vindt wegen dan het feit dat het pand weer in oude glorie herstelt waardor het weer gaat leven. Die de arrogantie bezit te denken dat hij de uitverkorene is die anderen aan het denken moet zetten.
  Wees blij Eric, dat er niet tot in lengte van jaren antikraak in gaat komen zonder dat er ook maar één vinger naar het pand uitgestoken wordt.

 16. Frits

  AST Farma is een veterinair farmaceutisch bedrijf. Het is als consument onmogelijk om rechtstreeks producten te kopen van dit bedrijf dus de reclamefunctie van dit artikel is er niet. Mooi om te zien dat een enthousiast bedrijf dit pand wil opknappen en op die manier de buurt weer wat mooier te maken.

 17. Henk van Dijk

  Als medewerker/conservator van de Veterinaire Anatomie ben ik bijzonder gelukkig te kunnen vernemen dat het oude pand van ons opnieuw een mooie bestemming zal krijgen.
  Van 1974 tot 1980 was ik dagelijks in dit gebouw, en dit was een buitengewone mooie werkplek.
  Vanaf 1980 tot heden is de Anatomie gehuisvest op de Yalelaan 1 op de Uithof.
  De tuin werd in die jaren bijgehouden door Dirk van Dijk, deze woonde op de Bekkerstraat met als achteringang het terrein van de Diergeneeskunde. Dirk verstond zijn vak, de tuin was een klein paradijs.
  Onder de koepel met glas in lood decoratie ramen bevond zich ons museum.
  De snijzaal met uitzicht op de Grift was de plaats waar a.s. dierenartsen het vak leerden.

 18. v veen

  wat een negatieve toon wordt hier weer gezet en gezeurd over parkeerdruk enz.
  Wie zegt dat AST farma hier dagelijks cursussen gaat geven ? en dat dit in de spits is.
  Cursussen voor dierenartsen vinden vaak in de avond plaats en niet in de ochtend of avondspits.
  Het vervallen gebouw wordt nu weer aangepakt ,de gemeente liet het alleen verder vervallen.
  volgens mij wordt dit pand straks een schitterende aanwinst voor de wijk en neem maar van mij aan dat er een prachtige tuin bij het pand komt.

 19. J. de Voogd

  ‘neem maar van mij aan dat er een prachtige tuin bij het pand komt’

  Ik hou mijn hart vast. Vandaag grondige kaalslag geweest. Grote bomen weg. Zelfs de idyllische over het water hangende hortensia’s werden weggerukt. Terwijl volgens het ontwerp aan die kant van het gebouw helemaal geen parkeerplaatsen komen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).