Dierenartsopleiding Universiteit Utrecht bestaat 200 jaar: ‘Band tussen mens en dier vieren’ Dierenartsopleiding Universiteit Utrecht bestaat 200 jaar: ‘Band tussen mens en dier vieren’

Dierenartsopleiding Universiteit Utrecht bestaat 200 jaar: ‘Band tussen mens en dier vieren’

Dierenartsopleiding Universiteit Utrecht bestaat 200 jaar: ‘Band tussen mens en dier vieren’
Het zinnebeeld van de faculteit Diergeneeskunde: Androclus en de leeuw. Foto: Het Utrechts Archief
De opleiding tot dierenarts van de Universiteit Utrecht (UU) bestaat 200 jaar. Op 10 december 1821 ging de opleiding Diergeneeskunde van start en dat wordt vanaf vandaag gevierd bij de faculteit.

De opleiding tot dierenarts van de Universiteit Utrecht (UU) bestaat 200 jaar. Op 10 december 1821 ging de opleiding Diergeneeskunde van start en dat wordt vanaf vandaag gevierd bij de faculteit.

Voor de viering komt het ‘Veterinair Vuur’ vrijdag terug in Utrecht. De fakkel legde de afgelopen 61 dagen een reis van 1.500 kilometer af langs allerlei dierenartsenpraktijk in Nederland. De deelnemers zamelden ruim 16.700 euro in voor onderzoek dat de diergeneeskunde verder vooruit helpt. Het faculteitsbestuur heeft dag bedrag opgehoogd naar 20.000 euro.

Het Veterinair Vuur wordt om 16.00 uur door Joske Kaasenbrood, praktijkeigenaar van Dierenkliniek de Berg in Amersfoort, overgedragen aan professor Debbie Jaarsma. Zij is de decaan van de faculteit Diergeneeskunde. Die overhandiging is te volgen via een livestream.

Tekst loopt door onder de foto

Een rondleiding door de nieuwe Interne Kliniek voor Grote Huisdieren. Foto: Hofland, L.H./Het Utrechts Archief

“We willen dit jubileum aangrijpen om de relaties met onze alumni te vieren, maar ook de band tussen mens en dier, studenten en alumni, en de dierenarts en de maatschappij”, zegt Jaarsma. “De afgelopen 200 jaar is er enorme vooruitgang geboekt in de diergeneeskunde. Door de verbinding te zoeken met dierenartsen en de maatschappij, willen wij de diergeneeskunde ook in de toekomst in beweging houden.”

Samen

De universiteit heeft voor het komende jubileumjaar gekozen voor het thema ‘samen’. “De faculteit Diergeneeskunde staat met haar wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg midden in de samenleving”, schrijft de UU. “Het vakgebied is met de ontwikkelingen in deze tijd relevanter dan ooit. Samen met medewerkers, studenten, dierenartsen en andere betrokkenen wil Diergeneeskunde een bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van dieren en mensen. Een gezonde leefomgeving hoort daar ook bij.”

Tekst loopt door onder de foto

Docent en studenten tijdens een college in de collegezaal van de Faculteit Diergeneeskunde. Foto: Fotodienst GAU/Het Utrechts Archief

In het kader van het thema ‘samen’ was een openingsevenement gepland in de Paardenkathedraal. Vanwege corona is dat uitgesteld, maar in de loop van 2022 staan ook verschillende andere activiteiten op het programma. In maart is er een open masterclass voor dierenartsen rond de thema’s leiderschap en communicatie en in de loop van volgend jaar is er een debat met experts uit binnen- en buitenland.

Op 24 juni is er een afsluitend feest voor alle studenten, medewerkers, alumni en dierenartsen. Daar wordt ook het jubileumboek gepresenteerd. In dat boek staat een selectie van foto’s en verhalen over diergeneeskunde van de afgelopen 200 jaar. Een deel van de verhalen is terug te vinden op de speciale jubileumwebsite.

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Hetty

    Hartelijk gefeliciteerd met het 200 jarig bestaan van de Dierenartsopleiding UU. Dit is een heel belangrijk en mooi beroep, zoals mijn dieren en dus ik zelf meermalen heb ondervonden. En velen met mij.
    Grappige titel, omdat ik eerst las….Band tussen mens en vier dieren.
    Ik durf te wedden, dat ik niet de enige ben, die deze titel in eerste instantie zo las

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).