Dierenrechtenorganisatie Bite Back wil geen vergunning voor viswedstrijd in Utrecht Dierenrechtenorganisatie Bite Back wil geen vergunning voor viswedstrijd in Utrecht

Dierenrechtenorganisatie Bite Back wil geen vergunning voor viswedstrijd in Utrecht

Dierenrechtenorganisatie Bite Back wil geen vergunning voor viswedstrijd in Utrecht
Foto van een streetfishing-evenement in Utrecht in 2015
De dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft gereageerd op het mogelijk afgeven van een vergunning voor het WK Streetfishing. Volgens de organisatie is het schadelijk voor de dieren, de natuur en het zou geen goed visitekaartje zijn voor de gemeente.

De dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft gereageerd op het mogelijk afgeven van een vergunning voor het WK Streetfishing. Volgens de organisatie is het schadelijk voor de dieren, de natuur en het zou geen goed visitekaartje zijn voor de gemeente.

“Hengelen is een meedogenloos tijdverdrijf en een slecht voorbeeld voor hoe we met dieren en natuur moeten omgaan”, laat Bite Back weten. Volgens woordvoerder Saskia Bakker is vissen dierenmishandeling. “Een groot aantal vissen sterft door deze zogenaamde sport vanwege de verwondingen, infecties en de stress.”

Bite Back vraagt de gemeente Utrecht daarom geen vergunning af te geven voor de viswedstrijd. Het afgeven van de vergunning zou bovendien tegenstrijdig zijn met imago van de gemeente. Onlangs kwam de gemeente Utrecht nog wereldwijd in het nieuws vanwege de diervriendelijke visdeurbel.

Barbaars

De Partij voor de Dieren heeft eerder deze maand ernstige bezwaren tegen het WK Streetfishing, waarbij honderd deelnemers meerdere dagen door de stad trekken om de grootste vissen te vangen, wordt door de fractie als ‘barbaars’ bestempeld. Organisatie Sportvisserij Nederland denkt dat het een fantastisch evenement gaat worden.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ik stel voor dat deze Belgen zich met hun eigen zaken bemoeien. Je hebt niks te willen.

 2. Yoshua

  De binnenstad promotie begint een bizarre wending aan te nemen om toeristen te trekken.
  Wielrenevenementen, festivals, etc., etc., is te begrijpen.

  Promoten van het middeleeuwse kwelspel is een grote fout.
  Varkentje tikken, ganstrekken, palingtrekken,katknuppelen/verbranden, haan doodslaan, vissen een hazenlip aanbrengen, krijg je in geen enkele stad toestemming voor, in Utrecht daar kan het gewoon.
  Een vergunning voor het mishandelen van dieren, verstrekt de gemeente met alle liefde.
  Liever die Vuelta, dan dieren voor de lol mishandelen.

 3. Iedereen Blij

  Het WK ‘vissers in het water duwen’ kan daarentegen rekenen op steeds meer fanatieke deelnemers. Als we beide wedstrijden een vergunning geven, vind ik dat een mooi compromis.

 4. Koel Hoofd

  @Yoshua
  Dank voor het ons herinneren aan die historische pijnpuntjes….
  Die genoemde platte volksvermaak dierenkwelling activiteiten zijn afgeschaft omdat men het afschuwelijk barbaars vond!

  Dat Utrecht, een stad welke zichzelf bijzonder intellectueel cultureel vind, toch het WK dierenkwelling wil organiseren is in dat perspectief opmerkelijk: Utrecht is nog net zo primitief en cultureel barbaars als toen de NS de stad in 1843 -na 700 jaar inteelt- achter de stadswal met stadgracht de moderne wereld in trok.

 5. Terugslag

  @Scherpschutter Bite Back is ook actief en geregistreerd in Nederland. Ff je richtkijker opnieuw instellen

 6. Mw. Visser

  Waarom geen WK Magneetvissen? Daar heeft de stad ook nog baat bij, en het levert meer verrassingen op want vissen zien er toch wel behoorlijk hetzelfde uit allemaal 🙂
  De grootste vangst, de meest bijzondere vangst, de mooiste/dikste aangroei, de meeste kilo’s, de publieksprijs….prijssuggesties genoeg. Vangst mag niet teruggegooid worden…
  Toch een wedstrijd, minder rotzooi in het stadswater, spannend voor de kijkers, en meer ruimte en minder stress voor de vissen.
  Win, win, win!

 7. Scherpschutter

  @Terugslag

  Het is de moeite niet waard. Gewoon het zoveelste clubje mensenhaters.

 8. Toine Goossens

  De Vuelta, de Tour mishandelen van mensen voor het algemeen volksvermaak is de gewoonste zaak van de wereld. Nee dan dan vissen, daar maken burgers zich druk over. Het algemeen welzijn van vissen is per slot van rekening veeeeel belangrijker dan het welzijn van mensen. Waarvan akte.

  De volgende actiegroep gaat zich inzetten voor het welzijn van regenwormen en andere slachtoffers van die vraatzuchtige vissen. Waarvan akte.

 9. wollie

  er is niet zoiets als een vis.

 10. Moniek

  Mensenhaters? Hoezo?

 11. Scherpschutter

  @Moniek 21/8/2021 – 11:32

  Heeft u wel eens nagedacht over wat dit soort mensen primair intrinsiek drijft? Houden ze nou echt van dieren….of haten ze simpelweg mensen? In het bijzonder wat mensen in hun ogen aan onrecht aan dieren aandoen? Het antwoord is natuurlijk 2. Haat jegens mensen is de primaire drijver…Daarom zijn ook alle handelingen gericht TEGEN mensen. Niet VOOR dieren.

  Je ziet immers nergens dierenbeschermers bijvoorbeeld stukken land opkopen om daar grote hoeveelheden dieren te huisvesten. Of massaal ergens pleidooien houden over wat voor een goede redenen er wel niet zijn om van dieren te houden…Dat is wat iemand die van dieren houdt zou doen. Liefde in de praktijk brengen. Ziet u ook maar enige liefde onder deze verwarden?

  Nope, helemaal niets van zulks…Het enige dat je deze verbitterde dierenbeschermers ziet doen is oproepen om andere mensen in hun handelingsvrijheid met dieren te beknotten en roepen hoe slecht mensen dieren wel niet behandelen. Nou ja, af en toe breken ze ook nog wel eens in om dieren af te pakken van de eigenaren. Het punt is; alles is gericht tegen mensen. Niet op dieren…

  Socialisten houden niet van armen. Ze haten rijken. Op precies dezelfde wijze houden ‘dierenbeschermers’ helemaal niet van dieren. Ze haten mensen…. Ze willen andere mensen met dwang hun moraal opleggen en in essentie de eigendomsrechten over alle dieren afpakken en toeëigenen. Het is van groot belang dit te herkennen en in te zien met wat voor een totalitaire nihilisten u van doen heeft.

  De vissen interesseren Bite Back werkelijk geen ene moer. Het enige dat ze willen is de mens verbieden te jagen op deze vissen. Ze haten vissers (de mens), maar van vissen (de dieren) houden ze echt niet…

 12. Katja

  Goed zo !

 13. Pieter

  Wat een onzin over dat zg middeleeuwse kwelspel….Dit wordtallang niet meer gedaan als toendertijd,bv een kat doodknuppelen wordt al tientallen jaren met iets alternatiefs in de zak gedaan,echt geen echte kat,lees beter inzenders!
  Graag ouderwets cultureel aangepast schouwspel,geen zinnig mens wil dieren zien lijden

 14. Riiiko

  Jammer dat mensen elkaars hobby niet respecteren.

  Zwak dat Bite Back en Partij voor de Dieren vooral een beroep doen op emotie in plaats van feiten. En vooral inzoomen op het zogenaamde dierenleed in plaats van het gehele plaatje wat de sportvisserij bijdraagt. Namelijk dat dankzij de sportvisserij de Utrechtse wateren goed onderhouden worden en dat er ook een duidelijker beeld is van de populatie van de vissen in het water.

  Onbegrijpelijk dat Bite Back een ANBI (Algemeen nut beogende instelling) kan zijn, want het behartigt de belangen van een paar fanatiekelingen.

 15. Moniek

  Wilt u nu zeggen, Pieter, dat de vissen die uit de Oudegracht voor de lol van de vissers worden opgehengeld, geen pijn gaan voelen, geen stress ondervinden? Wat bedoelt u met ouderwets cultureel?

 16. Toine Goossens

  Goh, boeiend dat al die amateurs zoveel weten over het gevoel van dieren, in dit geval vissen. Blijkbaar hebben zij invoelingsvermogen voor dierengevoel. Zijn dieren wel zo te spreken over het invoelingsvermogen van mensen die pretenderen namens hen te spreken? Daar is geen enkele zekerheid voor. Weinig aanhang dus, maar wel volop pretenties. Wat er zo al niet in hoofden van mensen om kan gaan.

 17. Scherpschutter

  @Moniek

  Wilt u nu werkelijk beweren dat vissen wel pijn voelen…? Dat zou namelijk wel een wel bizar onwetenschappelijke opvatting zijn. Zelfs de meest meest kritische wetenschappers komen niet verder dan (geparafraseerd uiteraard) ‘we hebben een vermoeden dat vissen pijn voelen, omdat ze spartelen als we ze prikken met een priem’…

  Vissen ervaren pijn niet als mensen. Hou op die beesten te vermenselijken. Het zijn geen mensen. Vissen hebben slechts een ‘platte’ cerebrale cortex van een paar laagjes…Een neocortex hebben ze al helemaal niet! Vissen zijn dus per definitie(!) niet in staat zijn om het menselijke concept van pijn te ervaren, als ze uberhaupt al enige pijn kunnen ervaren… Aannemelijker is (en dit is de algemene consensus in de wetenschap) dat een vis een haak in zijn lip niet eens ervaart zoals u en ik een prikje ervaren, maar eerder als een soort algehele (pijnloze) sensatie van “hee, er klopt iets niet”.

  En dat beetje stress. Nou nou. Ik heb ook wel eens een stressvol dagje. Big deal. We moeten hier echt eens ophouden met het vermenselijken van dieren en het proberen om de nature of reality te doen buigen naar menselijke wanen… Dieren zijn geen mensen! Het zijn lagere vormen van bewustzijn die de realiteit op een totaal andere manier ervaren dan wij dit doen.

 18. Lexus

  Scherpschutter is weer eens bezig om op de hem bekende manier rookgordijnen op te trekken. Als tegengif: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/25/vissen-voelen-wel-degelijk-pijn-op-een-gelijkaardige-manier-als/. Vrijwel alle dieren geven trouwens signalen af wanneer zij behandeld worden op een manier die hun niet zint en die mensen evenmin zou zinnen. Het interessante van mensen is dat zij kunnen meevoelen met andere mensen en met dieren, of dit meevoelen altijd terecht is of niet. Maar je hebt altijd uitzonderingen, zoals in dit geval onze losse flodderaar. Ik zou hem mijn huisdier niet toevertrouwen.

 19. Theo

  Prima analyse, Scherpschutter!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).