De faunapassage die in 2020 onder de Biltse Rading in Utrecht is aangelegd lijkt een succes. De afgelopen tijd zijn er zeventien verschillende soorten zoogdieren gezien, waaronder de wezel, hermelijn, bunzing, boom- en steenmarter, das en de vos.
In Utrecht zijn tal van zogenoemde faunapassages aangelegd. Dit zijn materialen of hele bouwwerken waardoor dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen. Een van de grotere varianten is de dierentunnel die onder de Biltse Rading is aangelegd.
Deze dierentunnel is onderdeel van een natuurgebied dat Utrecht en De Bilt aan elkaar koppelt en op grotere schaal onderdeel is van een regionale fauna-corridor die loopt van de grote rivieren via Rhijnauwen en Amelisweerd tot het Noorderpark en de Oostelijke Vechtplassen.
In 2020 ging de tunnel met een breedte van drie meter en een hoogte van 1,75 meter open. In dat jaar startte ook de bouw van de faunapassage aan de Utrechtseweg in De Bilt. Daarvoor waren er al passages gerealiseerd bij de A12, de A28 en het spoor.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Stadsecoloog Floris Brekelmans heeft de laatste tijd samen met Waardenburg Ecology camerabeelden uit de tunnel bekeken en geanalyseerd. Op de LinkedIn-pagina van de gemeente Utrecht is te lezen: “Op basis van de monitoring kunnen we wel zeggen: deze tunnel is een succes! Naast maar liefst 17 soorten zoogdieren, maken ook amfibieën en insecten er volop gebruik van. Sommige dieren hadden even de tijd nodig om de tunnel te ontdekken, zoals de das. In de eerste maanden van 2020 was ‘ie nog niet te zien, maar verscheen steeds vaker op onze beelden. Inmiddels heeft de das deze tunnel tot een vast onderdeel van zijn route gemaakt en wandelt wekelijks op en neer.”
Over het grote groene gebied waar de passages voor bedoeld zijn, zegt Brekelmans: “Hier leven heel veel verschillende soorten flora en fauna. Dat willen we natuurlijk behouden. Het is mooi dat we door dit soort aanpassingen de dieren in en rondom onze stad kunnen helpen. Denk aan het aanleggen van poelen of het bouwen van faunapassages, nestkasten en insectenhotels… alle kleine beetjes helpen.”
Gekoppelde berichten
Dierentunnel geplaatst onder Biltse Rading in Utrecht
Met een grote kraan worden de losse delen van de dierentunnel onder de Biltse Rading …
Er komt een tunnel voor dieren bij de Biltse Rading
De gemeente Utrecht begint deze maand met de aanleg van een tunnel voor dieren onder…
9 Reacties
ReagerenHeel mooi! Hopelijk komen er nog veel meer van dit soort projecten 🦡
Prachtig. Wat mij betreft krijgt dit voorbeeld veel navolging.
Ja meer van dit soort projecten bv onder het Westplein in utrecht voor de auto (zoals ons ooit beloofd is). Kunnen de mensen ongehinderd naar de overkant.
goed om te lezen dat de beesies er gebruik van maken 🙂
Het is natuurlijk wachten op de wolf 😉
Helaas zijn de bouw- en exploitatiekosten zoals verlichting, onderhoud en schoonhouden altijd onbenoemd gebleven voor de Utrechtse belastingbetaler. Wellicht was het veel voordeliger geweest om aan weerszijde van deze passage hekken te plaatsen.
@Wim Jutphaas
Het is niet wellicht maar ongetwijfeld goedkoper om hekken te plaatsen. Aan weerszijde. Zodat jij kan klagen hoe lelijk dat is.
Beste Rob
Ik reageer consequent als kritische lezer nooit anoniem omdat ik daarmee de lezers wellicht dupeer.
Wat leuk dat het een succes is, fiets er regelmatig langs en heb mij regelmatig afgevraagd of er dieren gebruik van zouden maken en nu heb ik het antwoord gekregen. Dus goed initiatief geweest