Dierenweide Julianapark maakt zich zorgen over grote demonstratie in Utrechts park Dierenweide Julianapark maakt zich zorgen over grote demonstratie in Utrechts park

Dierenweide Julianapark maakt zich zorgen over grote demonstratie in Utrechts park

Dierenweide Julianapark maakt zich zorgen over grote demonstratie in Utrechts park
Het Julianaprk in Utrecht
Dierenweide Julianapark zou liever zien dat de aangekondigde demonstratie op 1 mei in het park in Utrecht niet doorgaat, maar de gemeente wijst er op dat demonstreren een grondrecht is. De beheerder van de dierenweide maakt zich zorgen over de dieren en het groen in het park.

Dierenweide Julianapark zou liever zien dat de aangekondigde demonstratie op 1 mei in het park in Utrecht niet doorgaat, maar de gemeente wijst er op dat demonstreren een grondrecht is. De beheerder van de dierenweide maakt zich zorgen over de dieren en het groen in het park.

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, worden duizenden mensen verwacht in Utrecht voor een demonstratie georganiseerd door FNV. Het programma begint met een mars van het Jaarbeursplein naar het Julianapark waar de demonstranten nog enkele uren zullen zijn.

Dierenweide Julianapark meent dat het park geen geschikte locatie is voor zo’n grote demonstratie. Ook maakt de beheerder zich zorgen over de drachtige herten en de lammetjes. “Het is broedseizoen, dus er zitten veel nesten in de bomen. Deze stress kunnen al deze dieren dus niet gebruiken. Bovendien komt het park net weer tot leven en dus zal de ligweide kapot getrapt worden door deze hoeveelheid mensen.”

Park Transwijk

De gemeente Utrecht laat echter weten dat demonstreren een grondrecht is. Eerder was het plan om in park Transwijk de Dag van de Arbeid te vieren, maar dit park is niet beschikbaar vanwege de opbouw van het Bevrijdingsfestival. “Daarna is overleg geweest over een andere locatie de FNV had hierbij een sterke voorkeur voor het Julianapark”, aldus de gemeente.

Er zijn door de gemeente wel extra afspraken met de organisatie gemaakt met betrekking tot de locatie. “De mensen van de FNV kennen de zorgen vanuit het park en houden hier rekening mee in de opbouw en tijdens de demonstratie. De organisatie ziet erop toe dat demonstranten geen overlast veroorzaken voor de dierenweide en als het nodig is nemen ze maatregelen, zoals het plaatsen van linten. Verder controleert de gemeente of men zich aan de parkregels houdt.”

31 Reacties

Reageren
 1. M

  Foei! Gemeente Utrecht. Er is vast nog wel een stenen plein ergens in Utrecht beschikbaar waar je de fnv mensen kwijt kunt. Hier spreekt onwil. En dieren moeten het weer ontgelden in Utrecht.

 2. Wies

  Vond het grote podium ook al opvallend, gericht naar de dieren. Goed dat er geen popconcert is of iets dergelijks, maar ook de megafoon van een boze arbeider zal niet heel fijn zijn voor een gemiddelde vogel of een zenuwachtig hert.

 3. Baliekluiver

  Men gaat linten plaatsen en toezien dat de demonstranten geen overlast veroorzaken. Ja, ja, wat een schijnheilige flauwekul! De FNV weet heel goed dat er nooit iets gecontroleerd of gehandhaafd wordt in de utrechtse parken. De gemeente wacht slechts gedwee af totdat ze na afloop de rotzooi weer mogen opruimen.

 4. Utrechtvoorutrecht

  Als we iets van de afgelopen twee jaar geleerd hebben, is het wel dat parken broodnodig zijn voor ontspanning. Dat FNV een voorkeur heeft om te demonstreren in een park lijkt me irrelevant als er prachtige pleinen beschikbaar zijn waardoor de ontspanning van mens en dier niet gehinderd worden.

  Het hele idee dat demonstreren alleen effectief is als anderen er last van hebben, is een beetje achterhaald. Misschien is het deze dram-instelling die er deels toe heeft geleid dat vakbonden veel van hun leden hebben verloren.

 5. Wim

  Demonstreren een grondrecht?
  Ja misschien maar niet in een park waar al meer dan 100 jaar mensen en dieren juisthun rust vinden.
  Ze kunnen toch gewoon op het Jaarbeursplein demonstreren staat ook nog een tent als het regent

 6. passalacqua

  jaarbeursplein is toch de ideale plek voor demo’s? en dan zonder de mars, scheelt een hoop verkeersellende op de asw

 7. Erwin

  Wat is er mis met het jaarbeursplein? Dat lijkt menuitermate geschikt voor demo’s!

 8. Kaat

  Enige tijd geleden kwam een FNV optocht hier door de straat. Dit ging met een behoorlijk kabaal (trommels/geschreeuw). Hier in de woonwijk was er even wat reuring en best gezellig, maar een bijeenkomst in het park tijdens het broedseizoen is natuurlijk een beetje jammer. Weer een misser van iemand achter een buro op het gemeentekantoor…

 9. Tom

  Veel meer dan 50 boze of teleurgestelde mensen zullen het toch niet zijn? De FNV het lachertje van onze tijd.

 10. Anne Marie ten Berge

  Ik heb een paar vragen: Wat kost een demo-vergunning voor de FNV Recreatiebond in een park? Heeft de Partij voor de Dieren geen bezwaarschrift ingediend ? En wat brullen de veiligheidsregio’s nu?

 11. BdV

  Dan stuur je toch gewoon die zwangere vogels en herten richting het Jaarbeursplein? Die hebben daar best begrip voor.

 12. W

  Wat een idiote beslissing!
  Natuurlijk is demonstreren een grondrecht, maar dan moet je met de plek wel rekening houden met de dieren, die op die plek ook hun leefgemeenschap hebben. Middenin het broedseizoen. Daar ga je toch geen akkoord voor geven!!!
  Het Jaarbeursplein is prima geschikt hiervoor!
  Typisch Utrechts!

 13. Pee

  Wie heeft het bedacht om een demonstratie te houden op 1 van de meest onlogische plaatsen die daar juist niet voor zijn bedoeld?
  Ga op het parkeerterrein van het stadion maar lopen blerren en last dat park met rust.
  Fnv is toch al op sterven na dood.

 14. Herman

  Park is een park en voor iedereen, geen cultuur historische afgesloten plekje voor enkele natuurliefhebbers.

 15. Edward

  FNV weg ermee!
  Op z’n minst naar een stenen plein bij stadion Galgenwaard, Berlijnplein of Jaarbeursplein

 16. Pieter

  Tja Utrecht,je wordt door superkettergekke linksen bestuurd en daar is de dag van de arbeid een soort feestdag.gewoon bezopen dat een fnv met zijn weinige leden daar toestemming voor krijgt,er waren anders nog pleinen zat ipv de dieren te pesten,…

 17. Uuu voor het Julianapark

  Prima dat demonstreren een grondrecht is, maar laat ze lekker ergens op een betonnen industrieterrein gaan staan en niet dit prachtige park naar de klote lopen nu het net weer een beetje begint te bloeien. Het gras heeft het al zwaar genoeg, en krijgt vrijwel nooit tijd om te herstellen. Een maand later is het namelijk weer de beurt aan een zooitje ‘bierliefhebbers’ die met het Tapt festival de boel weer de grond in komen trappen.
  En laat de FNV er lekker in zakken. Een achterhaalde organisatie met veel te veel zeggenschap voor het aantal nukubus dat er nog bij aangesloten is. (18%!!!!!!! van de werkende beroepsbevolking!!) Na de industriele revolutie was het een goede zaak, maar tegenwoordig slaat het toch nergens meer op

 18. W.

  Inhoudelijk een prima protest, maar van mij hoeft dit ook niet in het Julianapark.

  @Pieter: Ongeveer overal behalve Nederland is de Dag van de Arbeid ook gewoon een feestdag.

 19. Realist

  Demonstratierecht was er ook voor Pegida en dat kon gewoon verboden worden. Waarom deze daarom wel door mag gaan onder het mom demonstratierecht is uitermate curieus.

 20. Len

  Waar demonstreren ze eigenlijk voor of tegen? Doe het lekker op twitter ofzo, dan kan de rest gewoon doorgaan met het leven.

 21. Ronald

  Voor de schrijvers hier die poneren dat de FNV maar een zielig klein clubje is (van een kleine miljoen leden weliswaar): waar maken jullie je dan druk om?
  Overigens vind ik het Julianapark ook ongelukkig gekozen voor zo’n grote demonstratie.

 22. Koel Hoofd

  Welke idioot heeft dit bedacht?
  Gelijk cancellen voor dierenmishandeling.

 23. Jaarbeursplein

  Jaarbeursplein is voor Utrecht wat voor Amsterdam het museum plein is…simpel.

 24. SaskiaO

  Zo onverstandig! Arme dieren en groen

 25. Rietje

  Belachelijk. Dat kan toch ergens anders ?

 26. Barend

  Maximapark, Beatrixpark, Berlijnplein, Griftpark, Strijkviertel, de Uithof, Laagraven, Jaarbeursplein, allemaal betere locaties.

 27. Zwaontje

  ?? ongelooflijk, om dit te lezen 🙁

 28. Erik Bos

  Het is ook niet zo dat de FNV hier geen ervaring mee heeft. https://www.parool.nl/nieuws/van-der-laan-verhaalt-schade-aan-oosterpark-op-fnv~b13e73b6/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

 29. Peter van Zoest

  Ontwaakt, verworpenen der aarde! Ontwaakt, verdoemden in hongers sfeer!

 30. ikke

  Ik probeerde mijn eigen wijk in te komen (met boodschappen) bij elke kruising kreeg ik te horen: omrijden, volgende zijstraat. Maar daar stond het ook vast. Ik kon bijna een uur mijn eigen huis niet bereiken. Waanzin

 31. Demonstratie plein Utrecht

  De gemeente moet gewoon Jaarbeurs plein bestemmen tot de locatie voor Demonstraties, daar gaat niks mis..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).