Digitale parkeervergunning vervangt gehandicaptenkaart in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Digitale parkeervergunning vervangt gehandicaptenkaart in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Digitale parkeervergunning vervangt gehandicaptenkaart in Utrecht

Digitale parkeervergunning vervangt gehandicaptenkaart in Utrecht
Een gehandicaptenparkeerplaats aan het Buurkerkhof
Inwoners en bezoekers van Utrecht met een gehandicaptenparkeerkaart hebben vanaf de zomer een parkeervergunning nodig. Daarmee kunnen zij gratis blijven parkeren in Utrechtse wijken waar betaald parkeren geldt. Alleen het hebben van een Europese gehandicaptenkaart is niet meer voldoende. Overbodig wordt de kaart echter niet.

Inwoners en bezoekers van Utrecht met een gehandicaptenparkeerkaart hebben vanaf de zomer een parkeervergunning nodig. Daarmee kunnen zij gratis blijven parkeren in Utrechtse wijken waar betaald parkeren geldt. Alleen het hebben van een Europese gehandicaptenkaart is niet meer voldoende. Overbodig wordt de kaart echter niet.

Automobilisten met een Europese gehandicaptenkaart mogen nu nog, met de kaart achter de vooruit, gratis staan op parkeerplaatsen waar betaald parkeren geldt. Dit is straks niet meer zo. Inwoners en bezoekers met een functiebeperking moeten een parkeervergunning aanvragen waarmee ze gratis kunnen parkeren.

Utrecht krijgt hiermee hetzelfde parkeersysteem als Amsterdam. Het systeem met de vergunning wordt onder andere ingevoerd om fraude tegen te gaan. Samen met andere gemeenten werkt Utrecht aan een landelijk systeem, zodat het makkelijker wordt voor mensen met een functiebeperking om overal te parkeren.

Verschillende gemeenten hebben nu nog verschillende regels. Vooral voor bezoekers van een stad is dit lastig, zij moeten namelijk eerst de lokale regels doorgronden en ook mogelijke een parkeervergunning aanvragen. Ook kan het meerdere dagen duren voordat de vergunning dan wordt toegewezen. In Utrecht gaat dit voor bezoekers maximaal twee werkdagen duren.

Hoe werkt het in Utrecht straks?

De scanauto van de gemeente ziet aan de hand van het kenteken dat een parkeervergunning voor gehandicapten aanwezig is. Deze vergunning krijgen bewoners van Utrecht standaard als ze een kaart krijgen.

Bezoekers moeten de vergunning aanvragen, daar kunnen twee dagen overheen gaan. Vanaf de invoering van de nieuwe regel op 1 juni is het niet meer voldoende om een gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit te leggen.

De gratis parkeervergunning voor mensen met een functiebeperking is niet geldig in parkeergarages en op plekken die zijn gereserveerd voor andere vergunninghouders.

Mensen met een fysieke gehandicaptenparkeerkaart kunnen ook gratis parkeren op één van de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in Utrecht waar het niet betaald parkeren is. Omdat deze plekken niet door de scanauto worden gecontroleerd, moeten zij hier wel hun gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit leggen. Overbodig wordt de fysieke kaart, naast de digitale parkeervergunning, dus niet.

11 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Dus we gaan Utrecht zo mogelijk NOG onaantrekkelijker maken voor de auto? Mooi bezig weer Utrecht.

 2. M. uit O.

  @Jeroen: Nee. De gemeente gaat fraude met parkeerkaarten lastiger maken, waardoor mensen die daar geen recht op hebben niet langer onbetaald plekken innemen die niet voor hun bedoeld zijn. En daarmee maken ze de stad juist toegankelijker voor mensen die deze parkeerplekken het hardste nodig hebben, nl. degenen die slecht ter been zijn.

 3. Stijn

  Er lijkt een gat in het systeem te zitten als ik dit zo lees. Dit systeem wordt ingevoerd om fraude tegen te gaan en men gaat dus op basis van kenteken controleren op de algemene parkeervakken. Alleen kan een fraudeur straks nog steeds op een invalideplek parkeren met zo’n kaart achter het raam, omdat die plekken niet worden gescand. Dan is er misschien wel minder fraude mogelijk, maar nog steeds kans op fraude toch? Waarom niet ook gewoon die plekken scannen ter extra controle? Dan is het tenminste volledig gedekt. Die software aanpassing van de scanauto’s moet toch niet al te moeilijk zijn.

 4. Rottebert Peermans

  Mooi want half Kanaleneiland en Overvecht parkeert overal maar lukraak met zo’n kaart en springt dan soepeltjes uit de auto.

 5. Cor

  Volgens mij gaat dit in tegen het recht op vrij verkeer van personen.
  een bezoeken moet 2 dagen van te voren een vergunning aanvragen??
  sosm weet je dat niet zolang van te voren en ben je dus in overtreding dat je een stad wilt bezoeken?

  moet niet gekker worden, welke jurist wil dit uitzoeken?

  dit zou weleens tot het eurpopees hof moeten gaan lopen omdat de EU gehandicaptenakaart in NL dus niet meer erkend word of voldoende is (landelijk vergunnig systeem!?) hoe dan met een EU ingezetene die hiermnee net bekend is??

 6. Henk

  Volgens informatie van de Gemeente Utrecht (via 14 030) kan vanaf 1 april die parkeervergunning worden aangevraagd. Voor een houder(s) van een Europese Gehandicaptenkaart zijn daar geen kosten aan verbonden. Deze vergunning kan worden aangevraagd bij de balie van het Stadskantoor of digitaal (via een link die met een brief van de Gemeente Utrecht aan de kaarthouder wordt toegestuurd). Mocht men medio april niets van de Gemeente Utrecht te hebben gehoord, is het advies om zelf even contact met de bewuste instantie op te nemen.

 7. Lex Krosse

  mijn autoraam werd ingeslagen om mijn parkeerkaart te jatten, daar zijn we nu vanaf. Amsterdamse systeem werkt prima. Gewoon invoeren dus!

 8. Ed

  In het voorgestelde systeem wordt er van uit gegaan dat de gehandicaptenparkeerkaart gegeven is aan de (vaste) bestuurder van de auto. Er zijn echter ook kaarten voor gehandicapte passagiers (de P-kaart). Die vang je niet met een systeem waarbij kaart en kenteken gekoppeld zijn.

 9. Edward

  Als ik in Utrecht een GPK op kenteken laat registreren, is deze dan ook geldig in bijvoorbeeld Amsterdam of moet ik dan per gemeente telkens 2 dagen van te voren mijn kenteken laten registreren ?

  En wij hebben 2 auto’s die afwisselend gebruikt worden met een GPK B/P moeten we dan telkens het kenteken door geven waar we mee gaan parkeren, of kan ik 2 kentekens op 1 GPK laten zetten. (Wij wonen samen, zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap)

 10. Mike

  Deze regeling is al in met Europese steden. Wordt wel eens tijd dat het gewoon Europees wordt geregeld via de RDW, inmiddels heb ik al zo’n 20-tal digitale vergunningen. Wordt een dagtaak om het vooraf allemaal te regelen.

 11. Ad Baars

  Goedendag
  Daar ik niet verkanlopen 100 meter .
  Ik vraag in allebinnen steden te mogen fietsen.
  Ik kan dan weer met de fiets mijn boodschappen doen
  A U B ,ik heb vorig jaar ziek geweest,

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).