Dijksma en andere burgemeesters: ‘Tijd om coronabeleid fundamenteel te herzien’ Dijksma en andere burgemeesters: ‘Tijd om coronabeleid fundamenteel te herzien’

Dijksma en andere burgemeesters: ‘Tijd om coronabeleid fundamenteel te herzien’

Dijksma en andere burgemeesters: ‘Tijd om coronabeleid fundamenteel te herzien’
Archieffoto Sharon Dijksma
De burgemeesters van dertig gemeenten hebben in een noodkreet aan het kabinet geschreven dat het huidige coronabeleid ‘onhoudbaar’ is geworden. De lokale besturen waarschuwen dat ‘de huidige crisisbestrijding op haar grenzen stuit’.

De burgemeesters van dertig gemeenten hebben in een noodkreet aan het kabinet geschreven dat het huidige coronabeleid ‘onhoudbaar’ is geworden. De lokale besturen waarschuwen dat ‘de huidige crisisbestrijding op haar grenzen stuit’.

Nog steeds loopt het aantal coronabesmettingen op, ondanks de gedeeltelijke lockdown. De hoeveelheid besmette personen die door corona in het ziekenhuis belandt, gaat echter achteruit. Reden voor de burgemeesters om de huidige maatregelen tegen het virus te herzien. 

“In de ons omringende landen worden, zonder heel grote ongelukken, veel minder vergaande maatregelen getroffen. Daarmee verdwijnt de angst voor het virus en de motivatie om de regels te volgen”, schrijven de burgemeesters in een brief aan het kabinet. Onder hen is de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma.

‘Dwingende maatregelen’

De burgemeesters kaarten het landelijke beleid van het kabinet aan. Na verloop van tijd zou dat ‘gecentraliseerd’ zijn. “Burgemeesters werden vooraan gezet als de verantwoordelijke uitvoerders van de landelijke maatregelen die dwingend aan burgers werden opgelegd.” 

Gevolgen hiervan zijn uitputting van de politie en andere handhavers, geven de burgemeesters te kennen. Ook laten zij blijken dat ze de ‘repressieve’ maatregelen na twee jaar sinds het begin van de crisis niet meer aanvaardbaar vinden.

Lange termijn

De maatregelen zouden volgens de burgemeesters ‘voorspelbaar, logisch en redelijk’ moeten zijn. Zo vinden de burgemeesters dat onderwijs, publieke voorzieningen en ontmoetingsplaatsen open moeten kunnen zijn – daaronder vallen ook horeca, cultuur en buurthuizen. 

Binnenkort zegt het kabinet met een visie voor handhaving op de lange termijn. De burgemeesters zeggen bij voorbaat: “Wij willen niet dat de chaos groter wordt, noch dat de woede toeneemt door ongelijke en selectieve handhaving (horeca oogluikend open laten gaan en theaters niet).”

15 Reacties

Reageren
 1. RABE

  Waarom hebben de burgemeesters niet eerder geprotesteerd tegen het beleid in den Haag???? Iedereen snapt toch dat het land zo naar de knoppen gaat.!!!!!!!!!!!!

 2. Dussss

  @rabe, omdat het niet zo van belang is dat het land naar de knoppen gaat. Maar zoals je in de brief kan lezen luiden ze de noodklok omdat de lokale bestuurders het zo zwaar hebben en de juristen zo druk zijn.

 3. Lombokker

  Fijn dat er bij de Omikron-variant minder mensen in het ziekenhuis terecht komen, maar laten we niet te vroeg juichen. Binnenkort hebben we carnaval en de voorjaarsvakantie, waar mensen op wintersportvakantie gaan. Dat bleken in het verleden nu juist de superspread evenementen te zijn die het virus een enorme boost gaven. Het lijkt me verstandig om te wachten tot dat achter de rug is, voordat de regels wat losser kunnen.

 4. JdV

  Lombokker: binnenkort is het voorjaar, stijgen de temperaturen, zijn mensen weer veel meer buiten en wordt er beter geventileerd (want minder koud). Laten we vooral wachten met het normaliseren totdat er niemand meer dood gaat in NL, en al helemaal niet aan Covid. Better safe than sorry, liever nog jaren een lockdown dan minder dan 300 mensen op de IC. Duidelijk.

 5. Don

  En gaan we bij deze fundamentele herziening dan ook rekening houden met de uitgewoonde zorgmedewerkers, de uitgestelde operaties mensen die een ellendige eenzame dood zijn gestorven en hun nabestaanden. Of gaan we hierbij alleen maar in op het geklaag van de horeca en de cultuur en mogelijkheden vinden om de ik heb overal schijt aan demonstraties wappie demonstraties doorgang te kunnen laten vinden.

 6. Toine Goossens

  De brief van de 30 burgemeesters een is goede stap. In Nederland is de cultuur van de nul risico samenleving zeer sterk in het maatschappelijk denken en handelen doorgedrongen.

  Op vrijwel alle landelijke gspreks-/discussie onderwerpen van de laatste 10/20 jaar overheerst het verlangen, de uitdrukkelijke wens, van burgers, politici en sommige wetenschappers om ieder mogelijk risico voor gezondheid en/of het algemeen welzijn uit te bannen. Ik denk dat er geen land in Europa is waar de nul risico samenleving het openbare debat zo domineert.

  Ik heb daar de afgelopen jaren in veel opinies hier op DUIC stelling tegen genomen omdat het de bestuurlijke besluitvorming zwaar frustreert. De gemeente hoeft maar met een plan te komen of er zijn al 5 antigroepen opgericht. Altijd zijn welzijn, gezondheid of veronderstelde onveiligheid/overlast de drijfveer om ergens tegen te zijn. Nu, in de Coronacrisis wordt duidelijk waar dat toe leidt. Niets mag meer.
  En nu het iedereen treft leidt dat tot nationale frustratie.

  De oplossing is helder. Schaf het nul risico denken af. Aanvaard dat ieder leven eindigt met dood en ziekte. En staar je niet meer blind op flutverbanden die mogelijk tot een, geringe, vervroeging van het overlijden zouden kunnen leiden.

 7. woutvr

  We moeten onze oren niet te veel naar de wappies laten hangen hoor. Nog even vol houden, eind april is er een adequaat vaccin.

 8. Koel Hoofd

  @Toine Goossens
  “Altijd zijn welzijn, gezondheid of veronderstelde onveiligheid/overlast de drijfveer om ergens tegen te zijn.”
  Dat vind zijn oorsprong in angst
  Angst voor: discomfort, voor ziekte, pijn en dood, het onbekende, angst voor het bang zijn, angst voor alles….wat eng is.

  Angst is ook een machtig wapen wat veel geld opleverd. Het is niet voor niets dat tegenwoordig de kreten klimaatcrisis en klimaatramp je om de oren vliegen, de angst voor het vergaan van de wereld levert miljarden op!

 9. Anne Marie ten Berge

  Wij hebben niet één burgemeester zelf mogen kiezen. Allicht dat er niet naar ons geluisterd wordt.

 10. toine Goossens

  @Koel Hoofd,

  Laten we samen het herstel van vertrouwensgedrag bevorderen.

 11. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Dit is allemaal voor de Bühne, onze burgemeester is een uitstekende toneelspeelster,misschien dat ze na dit termijn nog kans maakt bij een toneelstuk.

 12. Paul

  De regering verliest door het huidige beleid haar gezag. Er geen enkele feitelijke onderbouwing waarom juist cultuur en horeca gesloten moet blijven. De locale autoriteiten beseffen dat heel goed omdat ze niet in de Haagse bubbel verkeren. Ze zijn zicht bewust dat groot maatschappelijk draagvlak en gezag samen gaan om effectief te kunnen zijn.
  De schade en leed door sluiting, die nu aangericht wordt is onnodig, zo constateren vele deskundigen.
  Ik ben beslist geen wappie, integendeel want de mensen die zich NIET gevaccineerd hebben worden wel degelijk heel ziek, overige nauwelijks.
  Extreme groepen misbruiken dit afbrokkelende vertrouwen in de rijks overheid voor hun eigen politieke gewin.
  Het is dus zaak zsm door de regering zich aan te passen aan hoe collectief gedacht wordt.
  Inderdaad, niets is risicoloos in het leven, en angst helpt ons niet verder.

 13. Esther

  Dat ze nooit hebben geprotesteerd is kolder. Bij mijn weten hebben de burgemeesters als hoofd van hun veiligheidsregio’s voortdurend, of dan op zijn minst regelmatig, geprotesteerd tegen de maatregelen en uitvoerbaarheid van de handhaving ervan. De naam van voorzitter Bruls heb ik menigmaal gezien in het nieuws met een teken van protest. Dat voor hun dan nu de maat vol is, valt m.i. te begrijpen.

 14. Paul

  @geen stijl…inderdaad je naam zegt het al, je commentaar is stijlloos. Gelukkig hebben we een burgemeester met wel compassie.

 15. Geenstijl@Utrecht 🤔

  @PAUL,

  Compassie voor de Bühne, je hebt gelijk beste Paul.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).