Discriminatie melden helpt: ‘Wij nemen iedereen serieus en we kunnen helpen’ Discriminatie melden helpt: ‘Wij nemen iedereen serieus en we kunnen helpen’

Discriminatie melden helpt: ‘Wij nemen iedereen serieus en we kunnen helpen’

Discriminatie melden helpt: ‘Wij nemen iedereen serieus en we kunnen helpen’
De gemeente Utrecht presenteert vandaag een nieuw actieplan om discriminatie zo stevig mogelijk aan te pakken. Het aantal discriminatiemeldingen in Utrecht is vorig jaar aanzienlijk gestegen ten opzichte van 2019. Ook specifiek het anti-Aziatisch racisme is toegenomen en veel van deze meldingen hebben te maken met het coronavirus. We spreken met twee betrokkenen, hoe hebben zij discriminatie ervaren en wat kunnen we ertegen doen?

De gemeente Utrecht presenteert vandaag een nieuw actieplan om discriminatie zo stevig mogelijk aan te pakken. Het aantal discriminatiemeldingen in Utrecht is vorig jaar aanzienlijk gestegen ten opzichte van 2019. Ook specifiek het anti-Aziatisch racisme is toegenomen en veel van deze meldingen hebben te maken met het coronavirus. We spreken met twee betrokkenen, hoe hebben zij discriminatie ervaren en wat kunnen we ertegen doen?

Voor de komst van corona in Nederland ontving Art.1 Midden Nederland niet tot nauwelijks meldingen over anti-Aziatisch racisme, ondanks het feit dat het wel plaatsvond. Dit is iets wat Amy Cheung goed herkent. Ze heeft in haar leven zelf ook allerlei vormen van discriminatie of vooroordelen meegemaakt; van micro-agressie tot opmerkingen in de kroeg. Een ander voorbeeld deed zich op school voor. Cheung vertelt: “Toen ik veertien was kreeg een ik vier voor Nederlands, dit terwijl ik daarvoor altijd voldoendes had. Ik deed navraag bij de docent en die zei dat het voor kinderen waar thuis geen Nederlands werd gesproken gebruikelijker was om een slechter cijfer te halen. Maar bij ons thuis spraken we gewoon Nederlands, dat zei ik ook tegen de docent. We realiseerden ons toen allebei dat ze een vooroordeel had. Niet veel later kreeg ik een zes.”

Cheung is tegenwoordig actief bij Asian Raisins, een organisatie die zich inzet voor de emancipatie van Aziatische Nederlanders en streeft naar een inclusief Nederland vrij van racisme, xenofobie of racistische stereotypen. “We zijn vorig jaar tijdens corona begonnen als een Facebook-groep waar we al snel tweeduizend leden had. Ondertussen is dat gegroeid naar vierduizend. Het belangrijkste is dan ook dat we een community zijn, waar mensen veilig met elkaar kunnen praten.” Het is geen toeval dat de groep vorig jaar begonnen is. “Racisme tegen Aziatische-Nederlanders was er altijd al, maar door corona kreeg het ook ineens nieuwswaarde. Het kwam meer in de picture en mensen werden zich er veel meer bewust van.”

Art.1 Midden Nederland

Ook uit cijfers van Art. 1 Midden Nederland wordt duidelijk dat er vorig jaar meer aandacht was voor anti-Aziatisch racisme. Mustapha Bah werkt bij deze organisatie en houdt zich onder meer bezig met het bereiken van verschillende doelgroepen. “We zijn vorig jaar gestart met een innovatieve aanpak waarbij we doelgroepgericht werken. We willen aan alle verschillende gemeenschappen een luisterend oor bieden. Horen wat zij ervaren, en samen oplossingen bedenken.”

Volgens Bah is het belangrijk dat mensen discriminatie melden bij Art.1 Midden Nederland. “We moeten er alles aan doen om de meldingsbereidheid zo hoog mogelijk te krijgen. Maar een melding doen is niet altijd makkelijk. Mensen die te maken krijgen met racisme moeten dit eerst verwerken. Dan gaan ze pas nadenken wat ze ermee moeten doen. Bij Art.1 Midden Nederland kunnen ze zich dan melden. Dat kan lastig zijn want iemand moet zich openstellen, dat kan ook pijnlijk zijn. Maar wij nemen iedereen serieus en kunnen helpen met bijvoorbeeld advies.”

Het is belangrijk om te melden, zodat het zichtbaar wordt dat discriminatie nog steeds plaatsvindt, zegt Bah. “Daarnaast kunnen de overheid en andere instanties hun beleid erop aanpassen. Door de meldingen kunnen we zien wat er in samenleving gebeurt. Dat is belangrijk om te weten. Zo wordt het zichtbaar en kunnen we handelen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Utrecht. Ervaar jij discriminatie of zie je dit gebeuren bij iemand anders? Meld dit dan bij het antidiscriminatiebureau Art.1 Midden Nederland. Zij kunnen je adviseren, en door jouw melding weten we beter wat erin de stad speelt en hoe we hier iets aan kunnen doen.
In Utrecht verdient iedereen gelijke kansen en een gelijke behandeling. De gemeente Utrecht zet zich daarom samen met verschillende partners in de stad in tegen discriminatie met een nieuw actieplan tegen discriminatie.
Lees meer op de website van de gemeente Utrecht..

8 Reacties

Reageren
 1. Trol

  Ik heb zojuist een melding gemaakt over de GGD in Overvecht, ivm de vaccinatie van bepaalde groepen en meer specifiek waarom ik daar werd weggestuurd.

  Ben zeer benieuwd of dat ook wordt opgepakt.

 2. Kadoendra

  @Trol

  Er zijn Nederlanders met een migratie achtergrond en Nederlanders zonder migratie achtergrond en binnen beide groepen bevinden zich mensen die behoren tot de Nederlandse onderklasse en daar deze mensen moeilijk te bereiken zijn richt de GGD zich nu speciaal op deze mensen.

  Normaliter geeft de overheid geen ene moer om dit soort mensen maar daar personen zonder vaccinatie een blijvend groot risico geven op de verspreiding van corona wil de overheid nu wel heel erg graag in contact komen met deze groep mensen.

 3. Pee

  @Kadoendra
  dat is geen antwoord op waarom trol is weggestuurd.
  als nederlander worden wij ook gediscrimineerd op verschillende vlakken en ook door die mensen die jij noemt,maar wij kunnen daar geen aangifte van doen.

 4. Uuutje

  @ Kadoendra

  Goed zo, goed antwoord. Laat die trollende reaguurders maar.

  Het is bewust beleid van de overheid om het zo te doen, omdat de terugkeer van het virus op grote schaal een zeer grote bedreiging voor onze samenleving is. Punt.

  Het gaat hier vooral om niet belezen mensen uit de onderklasse. Dat zie je vaak bij mensen met een migratieachtergrond uit bepaalde regio’s, omdat het ooit bewust rechts beleid (VVD/ CDA) is geweest om deze mensen als goedkopere arbeidersklasse naar Nederland te halen. Deze mensen kon je minder betalen voor hetzelfde werk als Nederlandse arbeiders die rechten opeisten en er was een tekort aan laaggeschoolde arbeiders in Nederland.

  Het gaat hier dus niet per sé om hun migratieachtergrond, maar om het aspect dat bepaalde groepen erg moeilijk te bereiken zijn in de samenleving. Daar is deze campange op gericht. In ons eigenbelang.

  Er is geen sprake van discriminatie.
  Jij: Pee en Trol, kunnen namelijk heel makkelijk, of online of via de telefoon, een afspraak maken voor een dubbele vaccinatie met de veel beter werkende A-merken-vaccins: Pfizer of Moderna, die ook nog eens duurder zijn dan het Janssen-vaccin. De overheid heeft miljarden uitgegeven aan het optuigen van een inmiddels goed werkend vaccinatiesysteem. Dat doen ze voor jou. Je hebt in alles een streepje voor op de migrantengroepen die een Janssen-vaccin krijgen, dat minder goed werkt.

 5. Kadoendra

  @Pee

  Als @Trol vind dat hij behoord tot de Nederlandse onderklasse heeft hij een punt.

  Overigens ben ik mij ook zeer bewust dat discriminatie zich niet slechts beperkt tot een huidskleur of etniciteit!

 6. vak K

  Hoe meer er de nadruk op word gelegd door activisten,hoe meer polarisatie er is,en het probleem juist groter word.

  Je word er nu dag en nacht mee geconfronteerd op tv en de media. Types als S.Simons en Arzakan pakken alles aan om het van de daken te schreeuwen, terwijl juist in hun achterban de meeste discriminatie voor komt. Alles moet maar inclusief en woke zijn, het gaat niet meer over de kwaliteiten van iemand, maar welke kleur je hebt,of man of vrouw bent.
  We slaan helemaal door en ik merk om me heen dat de gewone Nederlanders zich groen en geel ( geen discriminatie) ergeren aan al die aandacht.

  Ga lekker je leven oppakken en behandel iedereen zoals jezelf behandeld wil worden.

  Als witte man word ik in Afrika gediscrimineerd en opgelicht. In moslimlanden ben ik een niet heilige. In Azië denkt men dat ik een kapitalist bent. En op Curaçao en Suriname word ik nagewezen omdat een paar voorouders daar geld hebben verdiend ten kostte van de bevolking.

  Kunnen we weer normaal gaan doen !

 7. Uuutje

  @ Vak K

  Compleet onjuiste informatie van jouw hand. Er is werkelijk niks te vinden wat jouw onderbuikstellinkje onderbouwd en motiveert. Al het onderzoek dat gedaan is zegt exact het tegenovergestelde. Geef het nou maar gewoon toe; je hebt gewoon geen gelijk.

  Witte mensen worden in Nederland nauwelijks gediscrimineerd.

  De onderklasse wordt wel achtergesteld. Vreemd genoeg gebeurd dit juist hoe meer de rechtse partijen te vertellen hebben; waar diezelfde onderklasse ineens massaal op stemt. Omdat ze door diezelfde rechtse partijen wordt wijs gemaakt dat links het probleem is, terwijl links als enige voor diezelfde onderklasse opkomt.

  De rechts stemmende onderklasse tuint er met ogen open in, hun positie wordt steeds verder aangetast. Dit alles ter meerdere eer en glorie van de elite en bovenklasse in Nederland, die massaal miljoenen pompt in rechtse en zeer rechtse partijen. Met een reden.

 8. vak K

  @ Uutje
  Eerst goed lezen voor je jouw meninkje uitgebreid opschrijft. Ik word ( nog,) niet gediscrimineerd in mijn eigen land. Hoor niet bij de onderklasse, maar gebruik gewoon mijn gezond verstand.

  Ik leg alleen uit dat al die vooral linkse activisten ( mee eens toch, ) over van alles een punt maken, heel veel mensen zich er van afkeren, het houdt ook een keer op.

  En als ik moet kiezen of volgen dan loop ik liever achter een Eerdmans of Nanninga mee, dan types als Azarkan, Simons Akwasi en Jeffry Afray, ben ik jouw ogen dan rechts of een racist wat dan vaak word gezegd?

  Zal mij boeie, de overgrote meerderheid in Nederland die niet aan het woord komt in de media denkt er hetzelfde over.

  Discriminatie komt van alle kanten en kleuren en niet alleen de witte man, dat laat ik me niet aanpraten!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).