Discussie over bibliotheek gaat door: moties verworpen en aangenomen | De Utrechtse Internet Courant Discussie over bibliotheek gaat door: moties verworpen en aangenomen | De Utrechtse Internet Courant

Discussie over bibliotheek gaat door: moties verworpen en aangenomen

Discussie over bibliotheek gaat door: moties verworpen en aangenomen
Nadat er gisteren ongeveer 14.000 handtekening waren overhandigd aan wethouder Jeroen Kreijkamp bleek er in de gemeenteraad geen meerderheid voor de motie: ‘Geef de Bibliotheek toekomst op de Neude’

Nadat er gisteren ongeveer 14.000 handtekening waren overhandigd aan wethouder Jeroen Kreijkamp bleek er in de gemeenteraad geen meerderheid voor de motie: ‘Geef de Bibliotheek toekomst op de Neude’

De discussie over de toekomst van de Centrale Bibliotheek blijft nog even doorgaan. Het is in theorie altijd nog mogelijk dat de bibliotheek naar het oude postkantoor gaat op de Neude, maar het is een lastig onderwerp. Nadat de handtekeningen waren overhandigd werd er tijdens het slotdebat over de programmabegroting gesproken over de toekomst van de bibliotheek.

Een motie die was ingediend, en waarin de wethouder werd verzocht om in gesprek te gaan met ASR en Stichting Bibliotheek over het meest recente plan, behaalde geen meerderheid. De wethouder had al eerder gezegd dat dit plan volgens hem niet past binnen de financiële kaders.

Een andere motie over de bibliotheek kreeg wel een meerderheid. Daarin werd opgeroepen om een ‘haalbaar plan voor de Centrale Bibliotheek’ te maken. Fractievoorzitter Dimitri Gilissen van de VVD: “Wij zijn ervan overtuigd dat de bestaande financiële kaders, waarbij de bibliotheek structureel en incidenteel meer subsidie gaat ontvangen, voldoende zijn om een geschikte locatie te vinden.” Dit kan een verhuizing betekenen. Maar in de motie staat ook dat als geen acceptabel verhuisplan komt voor de behandeling van de voorjaarsnota in 2015, er een verbouwing van het pand aan de Oudegracht moet volgen ten behoeve van de bibliotheek.

Broese

Een ander punt in de discussie is de toekomst van boekwinkel Broese. De winkel zit in  hetzelfde gebouw als de Centrale Bibliotheek. Wanneer de bibliotheek op de Oudegracht blijft dan zullen zij waarschijnlijk willen uitbreiden en ook de ruimte van Broese willen gebruiken. Wanneer de bibliotheek wel gaat verhuizen, dan zal het hele pand waarschijnlijk verkocht worden.

In de aangenomen motie wordt het college verzocht om voor 1 januari in gesprek te gaan met Broese over het beëindigen van de huurovereenkomst met een uitlooptermijn, zodat de boekverkopers voldoende tijd hebben om een geschikt en betaalbaar alternatief te vinden.

8 Reacties

Reageren
 1. pauline

  Het blijft een duistere agenda die er op nagehouden wordt.

  Bibliotheek (kennis verbreiding) moet op centrale plek.

  Verder is de hoek tegenover het stadhuis waar twee goede winkels van allure zitten straks misschien wel verleden tijd. Een van hen moet noodgedwongen al stoppen.

  Utrecht wordt steeds meer qua inhoud van winkels en voorzieningen een nietszeggende stad, zoals er al teveel zijn.

 2. Viktor Fedora

  Is het misschien iets om eens na te denken over, en te praten met andere mogelijke partijen die wel iets in de bibliotheek op de Neude in het postkantoor zien om de krachten te bundelen? Zo is er dat restaurant Vapiano dat kennelijk graag naar de Neude wil, misschien is er een budgethotel (lijkt meer behoefte aan dan aan 5***** onderkomens) in onder te brengen. Stayokay kijkt, ook naar Utrecht stad getuige hun begin dit jaar gepresenteerde plannen, en wellicht ook een culturele organisatie? Zou een prachtige culturele cluster kunnen zijn. Een echte plek waar, zoals tegenwoordig graag wordt gebruikt in promotietaal: “ontmoet, gedeeld, koffie gedronken en geïnternet kan worden. Een plek waaraan vele Utrechters gehecht zijn en die de moeite waard is om door bezoekers van de stad te worden gezien (“beleefd en gedeeld”). Er zou dan wel snel ook met zo’n mogelijke groep – waarin ook de eigenaar, ASR, het College en Raad deelnemen – moeten worden overlegd. Misschien kan de Gemeente dan de knip helemaal dicht houden… (Fijn toch?)

 3. Gerard Jager

  En wat gebeurt er met het postkantoor? Wordt dat een 5-sterren hotel?
  Ach kom nou, de profijtelijke afspraken met vastgoed-cananaille zijn allang onder de tafel doorgeschoven.
  Utrecht naar de bliksem.

 4. Lekkage

  Volgens mij hebben is er nog voldoende ruimte voor rustige lees activiteiten in het nieuwe Vredenburg/Tivoli. En daarmee:
  – Wordt het exploitatiegat van Vredenburg stukken kleiner door overdags gebruik.
  – Vormen de boeken de nieuwe akoestische voorzieningen om het gebouw geluiddicht te krijgen
  – Betaalt ASR als grootste sponsor van het nieuwe Vredenburg gelijk mee aan de nieuwe biliotheek.
  – Maken we beneden in het postkantoor een concertzaal voor ‘stille akoestische muziek’ en bovenin een Hotel.

  Iedereen blij!

 5. Vraag

  Ik neem aan dat deze al bestaat, maar ik kan m niet vinden;

  Wat is de toekomst/rol van een bieb? Wat zijn de inspirerende voorbeelden uit het buitenland. Want als ik nu naar de bieb ga, dan zie ik bijna niemand zitten en is het vooral een heerlijke plek om stilte te ervaren (en zie ik persoonlijk geen reden om het te veranderen voor de bedragen die genoemd worden).

  Als ik even extreem denk, dan kan je ook een ruimte maken waarin iedereen een e-reader kan pakken en digitaal toegang heeft tot alle boeken (google is al 7 jaar bezig om alles in te scannen).

 6. ACTK

  @Vraag
  Wat Google doet is reuze handig voor de dagelijkse behoefte aan informatie. Maar Google gaat uw blik het komende decennia ernstig vernauwen. U gaat van Google de informatie aangeboden krijgen die past bij uw eerdere interesses, uw bestedingsgedrag, uw seksuele voorkeur, de locaties die u hebt bezocht etc. Google gaat voor u denken en uw blik op de wereld verengen. Dat kan heel functioneel zijn en nuttig. Maar het is uitsluitend prettig als de toegang tot alle informatie, ongekleurd en uitsluitend alfabetische gesorteerd, ter beschikking blijft staan. Daarom zijn bibliotheken in de toekomst harder nodig dan ooit, is het belangrijk dat jonge mensen daar vroeg de weg naartoe vinden. Onder andere daarom bouwen belangrijke steden nu heel bewust aan grote centrale bibliotheken. Als garantie voor de vrijheid van informatie en uiteindelijk dus ook het veiligstellen van het democratisch proces.
  Wist u dat Google zojuist heeft genoteerd dat u deze pagina heeft bekeken en hoe lang u er over doet deze te lezen…?!

 7. Mar

  @ Vraag. Ik weet niet in welke bieb u komt. De OB op de Oude Gracht gebruik ik regelmatig als studieplek, en tijdens die vele, lange uren is de bieb continu gevuld met mensen uit alle lagen van onze Utrechtse gemeenschap. Jong, oud, rijk, arm, voor een krantje, een roman of een studieboek, voor overleg, bijles of studeren in stilte…ik vind het een fijne, inspirerende plek om te zijn, en zo te zien velen met mij. Los van de mogelijke voordelen van digi-boeken etc.

 8. vraag (en antwoord deze keer)

  @ACTK
  Ben me er door bewust door het leven van boeken als de filter bubbel. Ook ben ik me bewust dat iedere pagina waar een Like button staat alle gegevens doorstuurt naar Facebook (zonder enige toestemming). Dit zijn zeer boeiende discussies die ik op de voet volg, maar dit lijkt me niet de juiste plek.

  @MAR
  Ja ik heb het over dezelfde bieb;
  Ik ben voorstander van een bieb als platform voor ontmoeting en discussie. De functie van het hebben/etaleren van de boeken is mogelijk nodig om mensen binnen te trekken, maar (wellicht) niet noodzakelijk. Vandaar mijn interesse in de visie van een bieb van de toekomst en/of voorbeelden uit andere steden.

  Als kennis er vrij toegankelijk moet zijn kan het mogelijk ook in een andere vorm. De schaalvergroting twijfel ik aan, gezien het aantal bezoekers. Wellicht zit ik er volledig naast! Maar als de bieb groter moet, dan zouden er bezoekerscijfers moeten zijn die aantonen dat ze er steeds meer krijgen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).