Discussie over metershoge antennemasten op gebouw Leidsche Rijn Centrum | De Utrechtse Internet Courant Discussie over metershoge antennemasten op gebouw Leidsche Rijn Centrum | De Utrechtse Internet Courant

Discussie over metershoge antennemasten op gebouw Leidsche Rijn Centrum

Discussie over metershoge antennemasten op gebouw Leidsche Rijn Centrum
De metershoge antennemasten op een gebouw aan de Grauwaartsingel in Leidsche Rijn Centrum moeten voor 1 september van de huidige plek weg zijn. De gemeente Utrecht heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd om te zorgen dat dit gebeurt. Er is namelijk geen vergunning aangevraagd.

De metershoge antennemasten op een gebouw aan de Grauwaartsingel in Leidsche Rijn Centrum moeten voor 1 september van de huidige plek weg zijn. De gemeente Utrecht heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd om te zorgen dat dit gebeurt. Er is namelijk geen vergunning aangevraagd.

De eigenaar van het gebouw, Vesteda, en de eigenaar van de masten, T-Mobile, laten weten de masten te gaan verplaatsen zodat er geen vergunning meer nodig is. Een vergunning op deze plek is namelijk alleen nodig als de masten dicht bij de gevel van het gebouw staan. Bewoners vinden verplaatsen echter niet goed genoeg. Ze willen dat de masten helemaal weggaan.

De mobiele dekking in het nieuwe winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum en omgeving is onvoldoende. T-Mobile wil daarom graag investeren in extra antennes. Met de eigenaar van een gebouw aan de Grauwaartsingel werd tijdens de bouw afgesproken dat er antennes op het dak mochten komen.

Afgelopen mei werden de antennes uiteindelijk geplaatst, nadat in april de huurders hun intrek hadden genomen. Nadat de antennes werden geplaatst trokken sommige omwonenden aan de bel. Zij waren niet blij met de metershoge antennes op het dak, die op korte afstand van sommige balkons stonden.

10.000 euro

De gemeente nam ook een kijkje en meent dat de masten inderdaad te dicht op de gevel staan. Daarom is er een dwangsom opgelegd. De masten moeten voor 1 september weggehaald worden anders moet Vesteda 10.000 euro betalen.

T-Mobile laat weten dat er een discussie te voeren is over de afstand van de masten: “T-Mobile is de discussie over de exacte afstand tot de voorgevel niet aangegaan met de gemeente omdat tevens bleek dat enkele huurders van de bovenste woningen met balkons zich ernstig stoorden aan het zicht vanaf hun balkon op de antennepalen.”

In overleg met de eigenaren van het gebouw heeft T-Mobile vervolgens besloten beiden palen enkele meters naar achteren op het dak te plaatsen. Op deze manier zouden de gemeente en de bewoners, die niet blij waren met de masten, tegemoet worden gekomen.

De eigenaar van het gebouw, Vesteda, meent ook dat het niet vaststaat dat de antennes verkeerd staan: “Hoewel (juridisch) niet vast staat dat de antennemasten daadwerkelijk te dicht tegen de rand staan, deelt Vesteda de mening dat de plaatsing van de antennemasten – vanuit esthetisch oogpunt – beslist geen schoonheidsprijs verdient.”

Afspraken

Het verplaatsen van de masten is echter niet naar tevredenheid van alle bewoners. De Rijksoverheid, gemeenten en de aanbieders van mobiele telefonie hebben samen afspraken gemaakt over het plaatsen van antennes. Deze zijn opgenomen in het zogenoemde Antenneconvenant.

Daar staat ook in dat er mogelijk een instemmingsprocedure nodig is. Juist ook als er geen vergunningsprocedure aan vooraf gaat. Bij zo’n procedure via de gemeente kunnen omwonenden zich namelijk sowieso melden met een klacht.

Nu er geen vergunning meer nodig is, willen enkele omwonenden wel graag nog inspraak hebben over de antennes. Zij menen hier ook recht op te hebben.

T-Mobile meent echter dat dit niet nodig is. Een instemmingsprocedure zou alleen nodig zijn als er huurders in gebouw zitten. Het contract tussen T-Mobile en Vesteda is echter gesloten toen het pand gebouwd werd en er dus nog geen mensen woonden. En voor het verplaatsen van antennemasten zou sowieso geen instemming nodig zijn. Daarom hoeven de bewoners niet gehoord te worden. Vestada laat weten geen partij te zijn bij het Antenneconvenant, mocht een procedure wel verplicht zijn dan zou T-Mobile daar volgens de eigenaar wel gehoor aan moeten geven.

De zendmasten worden dinsdag naar hun nieuwe positie verplaatst.

19 Reacties

Reageren
 1. ewout

  Ach het is maar waar je, je druk om kan maken. Dat ding staat op je dak, niet recht voor je neus.

 2. Rietje

  Voeg gewoon eens de daad bij het woord gemeente Utrecht. Die gasten doen maar. Telecom maffia. Overal die lelijke en ellendige masten. En ja, ik wil ook kunnen bellen, maar dit gaat echt allang nergens meer over. Die dingen zouden niet in de buurt van kinderen moeten staan bijvoorbeeld, maar ze staan echt overal. Soms met heel veel tegelijkertijd. Iedereen zijn eigen mastje. Totale waanzin.

 3. Gerard Brugmans

  Net zoals bij windmolens zouden omwonenden naast de hinder ook direct en duidelijk voordeel moeten hebben van het feit dat er zoiets in hun leefomgeving staat. Het belang van het plaatsen van zo’n mast is voor de telecom aanbieders enorm groot, dat zouden ze voor een deel terug kunnen geven aan de omwonenden. Is financieel makkelijk op te brengen, zorgt voor een beter imago en haalt die masten uit de negatieve discussie die het nu is.

 4. Fab

  Op veel plekken worden ze gewoon geplaatst. In het appartementencomplex waar ik woon werd dit pas achteraf gecommuniceerd. Het aantal mensen wat bezwaar aantekent is mede bepalend. Hier was er alleen in de bovenste 2 woonlagen bezwaar ook nog afhankelijk van de locatie en het hebben van kleine kinderen dus ze staan er. Ze zien er niet uit nog los van alle neveneffecten waarvan pas op termijn helder zal zijn of en hoe schadelijk het is.

 5. herman

  Dat ze zich druk maken over illegaal geplaatste masten in de binnenstad snap ik. Op onze mooi een historische binnenstad moet je zuinig zijn.
  Maar Leidsche Rijn is een vinex oord vol kitscherige Intratuin wansmaak, daar maakt wat je bouwt, plaatst of sloopt echt niets mee ruit.

 6. Scherpschutter

  @Fab 11:42

  Welke neveneffecten heeft u het dan over? De wetenschap is zeer eenduidig. Het enige bewezen neveneffect (enkelvoud dus) is lichamelijke opwarming. Verder werkelijk niets!

  Er is rationeel gezien dan ook geen enkele reden waarom een eigenaar van een pand niet gewoon een mast op zijn of haar gebouw zou mogen plaatsen, mits de plaatser zich conformeert aan de geldende veiligheidsregels ten aanzien van de afstand en veldsterkte, daarbij o.a. rekeninghoudende met kinderen en zieken.

 7. Lombokker

  Als 5G ingevoerd gaat worden zijn er nog veel meer antennes nodig. Dat gaat ongetwijfeld een heleboel strubbelingen en discussies opleveren.

 8. Harry

  En het mooie is dat voor iedere handy verslaafde het 5G geen ene ruk sneller gaat. 5G is niet voor jou maar voor data verzamelaars zoals de gemeente Utrecht (overigens een van de grootste data verzamelaars van Nederland).

  Overigens is er een duidelijke trend te zien wanneer je nagaat wie er financieel gewin hebben bij een zender. Zowel de overheid als de woningbouwvereniging of belegger eten allemaal uit dezelfde hand. Waarbij de overheid zelfs 3-maal weet te cashen bij uitgifte frequenties, uitgeven vergunningen en (omzet)belastingen. Weinig kans dat deze de huurders echt gaat helpen. En over de zorgplicht van de overheid of de verhuurder hebben we het maar niet.
  Rest dus nog maar 1 ding voor de huurders…….

 9. Hans

  Een mooie oplossing voor dit ongetwijfeld steeds weerkerend probleem is het vergroenen van platte daken d.m.v. sedem en (kleine) boompjes. Daar tussen kunnen dan masten geplaatst worden die vermomd zijn als boom. Goed voor milieu en (binnenhuis)-klimaat, fijn om tegenaan te kijken en goed voor de dekking van het netwerk en het imago van de aanbieders van zo’n netwerk. Iedereen tevreden.

 10. wollie

  Maak een wet waarmee de opbrengst van antenneverhuur naar de bewoners van een pand gaat ipv de eigenaar/aannemer. Gaan we dan eens kijken wat er van het bezwaar over blijft…

 11. wmj

  Hoe is het mogelijk, een déjà vu! Op een monumentaal gebouw in het historisch centrum van Utrecht aan de Oudegracht werd onlangs zonder vergunning een antenne geplaatst en in gebruik genomen! “Dat ding moet er af!”, zei de gemeente! Ook werd toen die beroemde dwangsom van € 10.000 opgelegd. Maar om dat beetje geld wordt in die snelle wereld hartelijk gelachen. Natuurlijk wilde het bedrijf die antenne op dat historische pand laten staan! en uiteindelijk heeft de gemeente Utrecht toestemming gegeven voor een aangepast ‘ding’! op dat monumentale pand! Over smaak valt zeker te twisten in Utrechts Monumentenland!
  De architect van deze appartementen in Leidsche Rijn zal met het huidige beeld ook niet blij zijn.,
  Al bijna 1 miljoen mensen in Nederland hebben op de een of andere manier lichamelijk last van straling! Ga naar de website van de Stichting EHS en lees over straling en wat dit met je kan doen. Mensen die in een straal van een paar honderd meter rond die appartementen wonen, moeten de straling in hun huis eens laten opmeten door een vertrouwd bedrijf. Men zal verrast zijn door de uitslag.

 12. Scherpschutter

  @wmj 27/8/2019 – 15:24

  “Al bijna 1 miljoen mensen in Nederland hebben op de een of andere manier lichamelijk last van straling! Ga naar de website van de Stichting EHS en lees over straling en wat dit met je kan doen.”

  Mijnheer, wat die stichting doet is geen wetenschap bedrijven maar wichelroede lopen. U zou dit niet als bron moeten opvoeren! De wetenschap is extreem éénduidig en onderzoek na onderzoek na onderzoek toont aan: binnen de vastgestelde veiligheidstoleranties veroorzaakt EM straling geen enkel aantoonbaar bijeffect, anders dan dat het het lichaam marginaal kan opwarmen. Het zit allemaal tussen de oren…

  Het zou u al genoeg moeten zeggen dat die stichting een kopje ‘diagnose’ op de website heeft staan (online medische diagnose…?!) en er zoveel symptomen op staan dat wel geconcludeerd kan worden dat 80% van de bevolking hieronder gebukt gaat. Het heeft werkelijk niets met wetenschap bedrijven te maken, en alles met mensen volstrekt onnodig angst aanjagen.

 13. BW

  @wmj
  Voor de volledigheid zou het leuk zijn als op die website ook wordt vermeld hoeveel van die “bijna 1 miljoen mensen” zelf een mobiele telefoon hebben. Uiteindelijk zullen hier en daar toch antennes moeten worden geplaatst om die mobiele telefoons enigszins te laten functioneren.

  Voor de volledigheid zou het overigens ook leuk zijn als die 1 miljoen wat nader wordt onderbouwd en als we dan toch volledig willen zijn dan zou het helemáál leuk zijn als de wetenschap kan aantonen dat die straling uberhaupt schadelijk is, want dat staat namelijk helemaal niet vast.

  Neemt overigens niet weg dat de telecomaanbieders de normale procedures dienen te volgen en in bezit dienen te zijn van de gebruikelijke vergunningen, maar dat terzijde.

 14. Marcel

  Tjonge, bijna net zo erg als de branden in het Amazone gebied. We gaan hier weer helemaal los. @ Rietje: heeft u de schotels op Overvecht gezien? Echt nog veel lelijker dan deze. Heeft u het nieuw verbouwde Neude postkantoor al gezien? En de Galerie? En de Schouwburg? En de mozaiek vloer op het Vredenburg? De gemeente ( uw bestuur ) wordt bedankt? Vooral CWM wordt bedankt?!

 15. wollie

  ik had vandaag ook stralingsoverlast… van de zon.

 16. JdV

  @wmj. Er zijn nog veel meer Nederlanders die geloven in imaginaire opperwezens die over water lopen, water in wijn veranderen en opstaan uit de dood. Dat wil nog niet zeggen dat die dan ook bestaan. Net zo goed als dat er ongetwijfeld mensen zijn die denken dat ze ziek worden van straling van zendmasten. Ik zou u willen adviseren een grote rol aluminium folie te kopen en u daar geheel mee in te pakken. Op die manier kan de overheid ook uw gesprekken niet afluisteren via uw vullingen.

 17. Nlz

  @ wnj
  Ach ja, straling… Ik heb met regelmaat klanten tegenover mij zitten die me vragen of ik de communicatie tussen de hoortoestellen die ik ze aanpas uit wil schakelen ivm straling, want bij alle beetjes straling krijgen ze hoofdpijn. De mooiste vind ik dan als er nog bij gezegd word “En vooral bij wifi, dan heb ik in no-time hoofdpijn!”

  Recht boven mijn bureau hangt een wifi-accesspoint, maar als ik dan vraag of men op dat moment (meestal zit men op dit punt al een half uur bij me) hoofdpijn heeft, is het antwoord steevast “Nee hoor, nergens last van”. Er zullen ongetwijfeld mensen tussen zitten die er daadwerkelijk last van hebben, maar ik denk ook dat er een hele berg meelopers bij zitten die last van hypochondrie hebben.

 18. Fab

  @scherschutter – dit complex ligt in een van de ergste hittegebieden van de stad. Zeer stenig met aan een kant zelfs canyon effect m.b.t. o.a. hitte nog eens vergroot door nieuwe hoge glaspartijen aan de overzijde die de hele dag zon vangen. Temperaturen van boven de 30 inpandig, op het terras zelfs boven de 50. In deze omgeving ja – ook bij oude panden – staan meerdere masten van verschillende providers. Ook nog eens spuuglelijk en m.b.t de lange termijn is er nog steeds veel te weinig bekend qua gezondheidseffecten bekend. Kleintjes zijn immers veel gevoeliger en pas op termijn zullen we weten wat onze beslissingen van nu voor straks en misschien wel een paar generaties verder gaan betekenen. Deze ontwikkelingen gaan erg hard. Eenduidigheid in wetenschap omvat ook het feit, dat wat de ene dag waar is kan nog geen paar dagen later een (volkomen) andere uitslag kan geven doordat er bijv. vanuit een andere invalshoek, cq met andere, nieuwere technieken gemeten is.

 19. Wim

  Al deze klagers hebben hun mobil de deur uitgedaan natuurlijk.en gebruiken alleen landlijnen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).