Dit zijn de meest gemiddelde wijk en inwoner van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Dit zijn de meest gemiddelde wijk en inwoner van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Dit zijn de meest gemiddelde wijk en inwoner van Utrecht

Dit zijn de meest gemiddelde wijk en inwoner van Utrecht
Utrecht is met ruim 350.000 inwoners en veel verschillende achtergronden een diverse stad en ook alle buurten hebben zo hun eigen karakter. Maar wat is eigenlijk de meest gemiddelde wijk van Utrecht? En wie is de meest gemiddelde persoon? En bestaat de meest gemiddelde Utrechter eigenlijk wel? DUIC zocht het uit.

Utrecht is met ruim 350.000 inwoners en veel verschillende achtergronden een diverse stad en ook alle buurten hebben zo hun eigen karakter. Maar wat is eigenlijk de meest gemiddelde wijk van Utrecht? En wie is de meest gemiddelde persoon? En bestaat de meest gemiddelde Utrechter eigenlijk wel? DUIC zocht het uit.

Utrecht bestaat uit 193 subbuurten, 111 buurten, 34 subwijken en 10 wijken. In al die buurten wonen de ruim 350.000 inwoners van de stad, allemaal Utrechters. Vier studenten (Flip Zandanel, Maurice Smeets, Eduard Koek en Tom van de Weerdhof) van de minor Datavisualisatie & Infographics van de Hogeschool Utrecht gingen voor DUIC op zoek naar de meest gemiddelde wijk en de meest gemiddelde Utrechter.

We verzamelden veel data (zie uitleg onderaan) en kwamen tot de conclusie dat Zuilen-West de meest gemiddelde wijk is van Utrecht. En de meest gemiddelde inwoner werd opgezocht in het volgende filmpje.

Wil je weten hoe gemiddeld jouw wijk is? Bekijk de lijst met wijken onder het filmpje.

Hoe kwamen we tot deze conclusies?

We hebben ervoor gekozen om te zoeken naar de meest gemiddelde subwijk, omdat er op dat ‘niveau’ de meeste data, die volgens ons interessant is, beschikbaar is. We verzamelden van alle 34 subwijken data over het aantal woningen, omgevingsadressendichtheid, aantal inwoners (+ verdeling man/vrouw), mate van criminaliteit (aantal meldingen diefstal, vernieling en geweld), procentueel aandeel van jeugd (0-24 jaar) in de totale bevolking, gemiddeld totaal energieverbruik per huishouden, aantallen huur- en koopwoningen, aantal horeca-, cultuur-, sport- en recreatievestigingen, etniciteit, aantal werkzoekenden, autobezit, de potentiële beroepsbevolking, fietsbezit, mate van tevredenheid over groen in de buurt en percentage woningen met zonnepanelen.

Bekijk hier hoe Zuilen-West scoort ten opzichte van het gemiddelde van Utrecht

Toen de meest gemiddelde wijk bekend was besloten we op zoek te gaan naar de meest gemiddelde Utrechter. We keken naar data als geslacht, leeftijd, mediaan inkomen, opleidingsniveau, aantal kinderen, etniciteit, autobezit, woningtype en ook zochten we op of de gemiddelde Utrechter aan vrijwilligerswerk doet.

Bekijk hier hoe de gemiddelde Utrechter eruitziet.

Hoe gemiddeld is jouw wijk? Bekijk het hier.

Abstede, Gansstraat
Binnenstad, Winkelgebied
Binnenstad, Woongebied
De Meern
Dichterswijk, Rivierenwijk
Het Zand
Kanaleneiland
Leidsche Rijn Centrum
Leidsche Rijn-Zuid
Lombok, Leidseweg
Lunetten
Nieuw Engeland, Schepenbuurt
Nieuw Hoograven, Bokkenbuurt
Ondiep, 2e Daalsebuurt
Oog in Al, Welgelegen
Oud Hoograven, Tolsteeg
Oudewijk, buiten wittevrouwen
Parkwijk, Langerak
Pijlsweerd
Rijnenburg
Taagdreef, Wolgadreef
Terwijde, de Wetering
Transwijk
Tuindorp, Voordorp
Vechtzoom Kloptvaart
Veldhuizen Vleuterweide
Vleuten Haarzuilens
Votulast
Wilhelminapark, Rijnsweerd
Wittevrouwen, Zeeheldenbuurt
Zambesidreef, Tigrisdreef
Zamenhofdreef, Neckardreef
Zuilen-Noord en -Oost
Zuilen-West

Let wel op dat met andere berekeningen met andere criteria, wellicht een andere meest gemiddelde wijk van Utrecht naar voren komt. Ook waren voor sommige wijken niet alle data te vinden, zoals bijvoorbeeld bij Leidsche Rijn Centrum – in 2018 opgeleverd. Ook de ‘perfecte’ gemiddelde Utrechter bestaat niet, wel iemand die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt volgens de criteria die is gehanteerd.

Fotoverslag

10 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Leuk stuk!

 2. JdV

  Ik nomineer Katja.

 3. Luuk

  De gemiddelde Utrechter verdiend €8.800,= minder dan het modaal inkomen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Modaal_inkomen)

  Had ik niet verwacht met de huizenprijzen in Utrecht.

 4. Gerben

  Luuk, het gemiddelde zegt niet zo veel als er veel uitkeringstrekkers zijn alsmede veel die 100K+ verdienen. Mediaan is interessanter. Dat zegt imo meer over de Utrechter.

 5. Adrie

  Leuk artikel!

 6. Willem

  Sorry hoor, maar als 51,1% van de Utrechters vrouw is, kun je toch niet concluderen dat de gemiddelde Utrechter vrouw is..?!

 7. Herman

  @Luuk, wat denk je van alle Utrechters die in een huurwoning wonen. En dan vergeet je voor het gemak al onze studenten nog, die wonen in een studentenkamer en verdienen heel weinig.
  Niet alle Utrechters kunnen of willen een koopwoning.

  Utrecht is een studentenstad, das toch wat anders dan een Vinex oord of provincie stadje

 8. Scherpschutter

  @Gerben: de modus en het gemiddelde zijn echt twee verschillende zaken. De modus zegt echt meer over de verdeling van waarden, dan jouw reactie suggereert. Misschien is het tijd voor een opfriscursus.

 9. Ihsan

  De cijfers over etniciteit kloppen niet. De gemeente bepaalt de etniciteit van haar burgers aan de hand van het geboorteland van de ouders. Dit zijn echter zaken die niets met elkaar te maken hebben.
  Door etniciteit gelijk te stellen aan nationale afkomst ontkent de gemeente de etnische diversiteit van haar inwoners en de diversiteit in de landen van oorsprong.
  Ook vloeit voort uit de gebruikte definities dat, volgens de gemeente:
  Iemand waarvan één ouder in het buitenland geboren is, uitgesloten is van de Nederlandse etniciteit, en er géén mensen bestaan met een diverse etnische achtergrond.

  Ik ben bijvoorbeeld volgens de gemeente een “Turk”, terwijl ik geen woord Turks spreek en de eerste taal van mijn grootouders ofwel Nederlands, ofwel Pontisch Grieks is. Ik heb hier reeds melding van gedaan bij GroenLinks, D66 en de ambtenaren van de afdeling ‘onderzoek’ die hier voor verantwoordelijk zijn. Helaas snappen de betrokken partijen niet wat hier het probleem mee is. In de VS vragen ze je ten minste wat je afkomst is en kun je aangeven dat die gemengd is. Hier schoppen ze je gewoon maar in een willekeurig hokje…

 10. Tim

  Het gemiddelde geeft sowieso geen representatief beeld. Er zijn nou eenmaal wijken met grote verschillen. Vergelijk o.a. het aantal koop/huur woningen, aantal allochtonen en autobezit maar eens tussen een wijk in Leidsche Rijn en een oudere wijk nabij de binnenstad. Door die verschillen krijg je cijfers die dan weer voor geen van beide plekken echt opgaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).