Dit doet de gemeente Utrecht om de jaarwisseling in goede banen te leiden Dit doet de gemeente Utrecht om de jaarwisseling in goede banen te leiden

Dit doet de gemeente Utrecht om de jaarwisseling in goede banen te leiden

Dit doet de gemeente Utrecht om de jaarwisseling in goede banen te leiden
Prullenbak is dichtgemaakt om schade te voorkomen.
De gemeente Utrecht en verschillende andere organisaties hebben een heel pakket aan maatregelen verzonnen om deze jaarwisseling in goede banen te leiden. Naast extra inzet van politie en brandweer, wordt er veel voor jongeren gedaan.

De gemeente Utrecht en verschillende andere organisaties hebben een heel pakket aan maatregelen verzonnen om deze jaarwisseling in goede banen te leiden. Naast extra inzet van politie en brandweer, wordt er veel voor jongeren gedaan.

De gemeente zegt dat jongeren veel gevolgen ondervinden van de coronacrisis. “Daarom voelen wij de noodzaak om extra aandacht te besteden aan de jongeren.” Stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU) doet dit jaar dan ook meer dan voorgaande jaarwisselingen.

Een voorbeeld hiervan is een filmpje dat door en voor jongeren is gemaakt om deze groep te informeren over het vuurwerkverbod en om ze aan te sporen geen overlast en vernielingen aan te richten.

Oudejaarsdag

Op oudejaarsdag lopen in verschillende wijken vrijwilligers op straat om jongeren aan te spreken en op die manier de rust proberen te bewaren. “Ook zijn er op deze dag in bijna alle wijken buiten sportactiviteiten. Zo zijn er dit jaar meer dan in voorgaande jaren voetbaltoernooien in verschillende wijken.”

De jongerenwerkers werken tijdens de jaarwisseling voor hun eigen veiligheid in tweetallen. Bij voorkeur werken ze in hun eigen wijk. “Als een wijk op de avond zelf meer inzet nodig heeft, dan wordt de capaciteit aangevuld vanuit de stedelijke flexibele poule en vanuit wijken waar het rustiger is.”

Daarnaast heeft een aantal jongeren dat betrokken was bij de ongeregeldheden
in augustus van dit jaar een gebiedsverbod gekregen voor de aanstaande jaarwisseling.

Ook Defensie komt ook dit jaar weer in actie in Utrecht. Met behulp van een drone wordt de politie en de gemeente geholpen bij het verkennen van mogelijke ongeregeldheden in de stad.

Gezamenlijk

De gemeente zegt tot slot dat er met alle partners vanuit politie, welzijn, zorg en veiligheid volop inzet is deze jaarwisseling. “We hopen dat we voor en met jongeren in Utrecht gezamenlijk een jaarwisseling kunnen organiseren, die weliswaar anders is dan anders, maar binnen de huidige coronaregels goed verloopt.”

11 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Avondklok.

 2. Hetty

  Tik-tik -tik, zegt de avondklok…………..Tik-tik-tik, zegt de zelfgemaakte vuurwerkbom….Ik ben bang, dat een avondklok massaal genegeerd gaat worden, en nog meer ongeregeldheden gaat opleveren. Ik ben blij, dat de Gemeente Utrecht zoveel leuke activiteiten voor jongeren georganiseerd hebben, zodat zij ook een gezellige jaarwisseling kunnen hebben.
  Ik wens politie, brandweer en vrijwilligers en alle anderen in ieder geval heel veel sterkte toe, en een rustige Oudejaarsavond. Bij voorbaat alvast mijn hartelijke dank voor jullie inzet

 3. Manou De R.

  “Goede banen”? Het wordt gewoon de hele dag een knalfestijn. Ik wil de meldkamer van de politie wel eens zien en al die handhavers buiten in de rondte zien rennen, fietsen en vliegen om alles bij te houden. Kanniewachten.

 4. Ingewiets

  Is het organiseren van lasershows in verschillende wijken en idee, voor nu en volgende jaarwisselingen? Ook leuk voor evenementenbranche,
  Krachtdadig optreden wil misschien ook helpen. Al zjn we dat niet gewend, het kan wel duidelijkheid scheppen.
  Dank voor alle inzet!

 5. Anna

  Het is al weken een knalfestijn. verbod of niet. Allemaal onder het mom traditie. Keiharde bommen, (zo goed als echte bommen want je blaast er zo iets mee op) vernielingen. En natuurlijk willen jongeren ook wat, zijn alleen echt niet de jongeren (dan heeft die groep het gedaan). En vervelen? ga je schamen en iets nuttigs doen in deze ego maatschappij. Er is genoeg te doen en te ondersteunen in tijden van corona. een vuurwerkgigant opperde zelfs om zijn schuur open te zetten en te zien wat er gebeurd. Oud en nieuw heeft al lang niets meer met een gezellig volksfeest te maken. pandjes dichttimmeren. brievenbussen, auto;s uit het zicht. En een oproep? snoeihard aanpakken. En als de afsteker gewond raakt de kosten voor deze zorg uit eigen zak. Misschien dat ze wakker worden.

 6. Hans

  Ik wil iedereen die eigenlijk heel graag vuurwerk wil afsteken vriendelijk vragen dit namens alle honden, katten en vogels in de stad een keer niet te doen.
  Ik weet immers dat er veel Sterrenwijkers, Lombokkers en Ondiepers zijn die dol zijn op vuurwerk maar zeker ook op hun huisdier en op dieren in het algemeen. Laat je hart spreken voor de dieren en sla het geknal eens een keer over.

 7. wollie

  traditie is waardevol en voor veel mensen belangrijk. dus: laten we teruggaan naar aantallen en soorten vuurwerk uit de jaren 60. veel veiliger en een laatste kans om deze traditie te behouden. doorgaan op de huidige voet gaat gegarandeerd tot een totaalverbod leiden.

 8. Koel Hoofd

  Ehm, het is opvallend stil dit jaar, op een enkele middernachtelijke explosie na.
  Dat was voorgaande jaren toch echt anders!
  Dus ongeacht wat je er van vind, die maatregelen werken wel.

  Wie weet….krijgt het binnenstedelijk dierlijk leven dit jaar geen acute hartverzakking morgen middernacht?
  Of sommige stadsdelen ontploffen dan spontaan, dat kan natuurlijk ook met ‘die verveelde jeugd van tegenwoordig’ .

 9. Cico

  Als ik naar mijn eigen vuurwerk ‘beleving’ kijk, dan is de overlast met zeker 80% afgenomen. Ik woon in een volkswijk, veel hangende jongeren die niks te doen hebben dus het geknal begon meestal eind oktober al. Ook de vuurwerk rotzooi op straat zie ik nauwelijks.

 10. Manou De R.

  Popcorn in huis gehaald net! Ik zeg: let the games begin!

 11. Manou De R.

  Het was fanTAStisch! Om 00.00 ging het helemaal los. En continue ook. We zaten met de popcorn buiten maar het eerste uur hebben we geen politie of handhaving gezien. Het vuurwerkverbod was een groot succes.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).