De gemeente investeert komend jaar ruim een miljoen euro in maatregelen om de gevolgen van de koopkrachtcrisis voor mensen met een laag inkomen te verzachten. Zo komt er in februari een nieuwe energievergoeding van 500 euro, wordt het tegoed op de U-pas voor tieners verhoogd en gaat er meer geld naar armoedepreventie- en bestrijding.
In september kondigde de gemeente al aan met financiële maatregelen te komen om Utrechters extra te ondersteunen vanwege de stijgende prijzen, waarvan een aantal per direct ingingen. Zo kwam de gemeente in samenwerking met Stichting Leergeld bijvoorbeeld met een kledingpas voor kinderen in kwetsbare gezinnen, waarmee zij warme kleren kunnen kopen deze winter. Deze pas kan nog tot het eind van het jaar aangevraagd worden. Nu hebben de plannen voor volgend jaar ook vorm gekregen en werden deze gepresenteerd aan de raad. “De koopkrachtcrisis houdt aan en ook in 2023 blijven de prijzen hoog. Het is noodzakelijk om extra maatregelen te treffen om te voorkomen dat onze inwoners door het ijs zakken deze winter”, aldus wethouder Werk en Inkomen Linda Voortman.
Maatregelen
Het grootste deel van het geld gaat naar een eenmalige verhoging van 150 euro van het tegoed op de U-pas voor kinderen van 12 tot en met 18 jaar. Hiervoor trekt de gemeente 600.000 euro uit. Het tegoed wordt volgens het college per 1 januari bijgeschreven op de U-passen van deze kinderen. Hiernaast krijgen het Rode Kruis en de Stichting Leergeld allebei 100.000 euro extra subsidie voor respectievelijk voedselbonnen voor mensen in acute nood en hulp aan gezinnen in armoede.
De gemeente gaat zich ook inzetten om ervoor te zorgen dat mensen in armoede weten waar ze hulp kunnen krijgen, door extra geld vrij te maken voor het uitbreiden van het netwerk van sleutelpersonen die deze mensen kunnen bereiken. Verder komt er meer geld voor initiatieven om armoede te voorkomen en bestrijden. Tot slot laat het college weten dat er ook volgend jaar weer 1300 euro energievergoeding beschikbaar is vanuit het rijk. De eerste vijfhonderd euro daarvan zal in februari worden uitgekeerd.
16 Reacties
ReagerenEn OMHOOG schiet de OZB in 2024.
Fijn dat onze gemeente zich inzet voor de Utrechtse burger. Mooi verhaal gemeente maar uhhh, betaald parkeren in heel Utrecht en tevens + 17 euro naar 85 euro voor een vergunning, Ozb + 3,6 % (gemiddeld 30 euro dus, Afvalstoffen heffing + ongeveer 12 euro en natuurlijk de rioolheffing + 8 euro en we zijn er natuurlijk nog niet. Maar wel fijn dat de gemeente zich inzet voor de burger.
Gemeente Utrecht neem a.u.b. een ander in de maling maar niet uw burgers. De armste worden dan wel geholpen maar de overige worden compleet uitgemolken door u.
Ook fijne feestdagen maar in sprookjes geloof ik al heel lang niet meer………….
De Overheid doet er ook een schepje bovenop. De BTW op energie gaat omhoog van 9 naar 21%.
De burgers hebben het moeilijk, de Overheid geeft hier en daar wat maar verhoogt met plezier ALLE belastingen zowel algemene belastingen als ook gemeentelijke heffingen.
Wij hebben een fantastisch sociale Overheid hoor. Geven met links maar nemen volop terug met rechts.
@Nico
Amen.
En dan durven ze het nog ” de koopkrachtcrisis ” tegen gaan te noemen ook.
Op die manier kunnen ze zeggen dat ze de utrechter nog geholpen hebben ook ?
Van de regen in de drup ja.
Misschien kan de gemeente deze mensen ook helpen met een overzichtje van alle openstaande vacatures.
Beetje misleidende titel. De gemeente Utrecht doet alleen wat voor de arme in de samenleving. De middeninkomens, die ook last hebben van de koopkrachtcrisis, worden nog harder kaalgeplukt. En zij krijgen 0 hulp of begrip vanuit de gemeente.
Jeetje Nico wat een gezeur zeg. Wees blij dat je in Utrecht woont, uberhaupt een auto hebt, en ook een gasaansluiting, en je vuil wordt opgehaald. Fijne kerst jongen!
Don: ook “hardwerkende Nederlanders” kunnen een laag inkomen hebben en zij komen hier ook voor in aanmerking. Niet elke werkgever betaalt goed.
Wat kost het de belastingbetaler eigenlijk om die nutteloze ruimte van de centrale hal in het stadskantoor te verwarmen?
Uhh Erwin, ik heb geen gas. En wat heeft in Utrecht wonen te maken met blij moeten wezen? En ja, ik heb een autotje maar daar gaat ook een deel van mijn salaris naar toe waar voor ik vroeg/laat en nachtdiensten draai. In heel Nederland word vuil opgehaald volgens mij dus dat raakt kant nog wal die opmerking.
En dank i.v.m. fijne kerst wens ik jou ook. Ohh ja, ik moet wel werken met de kerst maar dat geeft niet hoor want dat word betaald zal je nu wel zeggen.
Groetjes Erwin……
Ik sluit me volledig bij Erwin aan 🙏
Het is fantastisch dat de mensen die het minder hebben,geholpen worden,maar ik krijg toch echt de indruk dat dit op wordt gehoest door mensen die zich ook in allerlei bochten moeten wringen om rond te komen met hun gezin.
Ik hoop dat er een balans gevonden wordt voor iedereen die het moeilijk heeft in onze stad.
@Geenstijl@Utrecht
Uiteraard. Vermogenden betalen in jaren van beursdalingen en dalingen in de vastgoedmarkt vrijwel geen enkele belasting. Vrijwel alle belastingen worden momenteel opgehoest door de middenklasse.
Niet alleen helpt de gemeente armen dus niet door door allerlei nutteloze diensten op te richten, maar kwalijker is dus nog dat ze juist een heleboel nieuwe armen schept met dit soort beleid. De onderkant van de middenklasse glijdt in rap tempo af naar armoede om de overheid maar te kunnen betalen en worden nieuwe overheidsafhankelijken.
Je ziet het in iedere linkse maatschappij ter wereld; de middenklasse wordt uiteindelijk compleet verwoest tussen de maalstenen van belastingverhoging en monetaire inflatie. Het is geen toeval.
@Roeptoetert
We leven in een rechts-neoliberaal wereldbeeld. Niks links aan. Het ook al niet linkse gemeentecollege (want maar 1 halve linkse partij, die ook al liberale gedachte koestert, de andere partij is niet links, nooit geweest ook) probeert een klein beetje wat van de nationaal en internationaal aangerichte neoliberale schade te repareren. Er rest hen niks anders.
Al sedert jaren tachtig staat onze gehele samenleving ten dienste van internationaal economische neoliberale gedachtengoed. Al het andere dat een mens en een samenleving maakt is daaraan ondergeschikt gesteld door (rechtse ) neoliberale politici. Paars 1 en 2 bijvoorbeeld waren neoliberale kabinetten, economisch rechts georiënteerd met een vleugje progressiviteit.
Scherpschutter heeft het bijna goed verwoord.
Bijna. Want tja, hij gelooft dat we in een ‘linkse maatschappij’ leven. Blijkbaar voelt dat zo voor hem. Hij gelooft in wat hij denkt. Maarrrrrr: in werkelijkheid is onze samenleving sedert pakweg drie volle decennia doortrokken van rechts neoliberaal gedachtengoed en dito beleid.
Verder klopt zijn analyse heel aardig. De rijken betalen veel te weinig tot geen belasting, de middenklasse heeft het zwaarder dan ooit.
Nivelleren, spreiding van kennis, inkomen en macht dus is de linkse, structurele oplossing voor het huidige armoede vraagstuk. Alleen de kiezer kan een links kabinet in het zadel helpen. Zolang de PPV-Forum-VVD-CDA-SGP-noem-maar-op-stemmertjes hun gewoontes niet bijstellen in het stemhokje blijven we met deze ellende zitten.
@ Hans
Je vergeet helaas (tegenwoordig) ook D’66 (die gewoon VVD-beleid voeren en altijd de VVD in het zadel helpen) en helaas hebben PvdA en GL ook al vaker steken laten vallen als het aankomt op goed solidair sociaal democratisch beleid. Die hebben veel te vaak de liberale en economisch rechtse koers gesteund, alleen maar om een beetje mee te mogen praten met de heersende macht.
Misschien eens partijen als SP, Partij voor de Dieren, Volt, de Piratenpartij en nog wat partijen die wel idealen hebben, maar niet uit de kraankamers van de heersende macht komen en nog nooit enige verantwoordelijkheid hebben gedragen, eens de beurt geven.