Utrecht krijgt miljoenen van Europa ter ondersteuning van projecten in de stad. Dat blijkt uit de beantwoording van de schriftelijke vragen door het college van B&W. Zo kreeg Utrecht de afgelopen jaren ruim 9,96 miljoen euro om werkgelegenheid te faciliteren en ontving de stad een miljoenensubsidie om flats in Kanaleneiland en Overvecht te verduurzamen.
In de aanloop naar de Europese verkiezingen wilde D66 weten hoeveel geld er vanuit Europa naar Utrecht komt, en stelde daarom vragen aan het college. “Op dit moment wordt er een groot aantal projecten uitgevoerd die (mede) gefinancierd zijn vanuit
Europa”, laat het college weten.
Drie fondsen
Volgens het college ontvangt Utrecht op drie manieren geld. Zo kreeg Utrecht vanuit het Europees Sociaal Fonds de afgelopen jaren een bedrag van 9,96 miljoen euro om de werkgelegenheid in Utrecht te ondersteunen.
Daarnaast ontvangt Utrecht geld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het gaat in de periode 2021-2027 om een bedrag van 12,95 miljoen euro dat kan worden geïnvesteerd in de groei van de stad. Volgens het college draagt dit fonds bij aan de economische transitie van de stad.
Ook kan op projectbasis geld worden aangevraagd in een groot aantal Europese fondsen. In de periode 2019-2023 kwam er zo’n 19,84 miljoen euro naar Utrecht. Hier is een uitgebreidere lijst te vinden.
“Dit gaat bijvoorbeeld om projecten op het gebied van energie, klimaat en groen, mobiliteit en circulariteit. Maar ook integratie, gezondheid, cultuur en arbeidsmarkt zijn onderwerpen waarop Europese middelen zijn verleend”, stelt het college. Een deel van bovenstaande bedragen is overigens vastgesteld, maar nog niet definitief toegekend. Een laatste verantwoordingsrapportage moet de doorslag geven.
Gemiddeld krijgt Utrecht zo’n 8 miljoen euro per jaar vanuit de Europese Unie. De gemeente Utrecht draagt zelf niks direct af aan Europa.
Projecten in Utrecht
Een voorbeeld van een EU gefinancierd project in Utrecht is HUB-IN. Dit project wil historische stedelijke gebieden herontwikkelen met behoud van hun culturele en sociale identiteit. In Utrecht is dit project gericht op het Werkspoorkwartier. Ook het ARV-project is gefinancierd door de Europese Unie. Met dit project worden 500 tot 1.000 woningen in Overvecht en Kanaleneiland gerenoveerd en energiezuinig gemaakt.
12 Reacties
ReagerenNederland draagt gemiddeld zo’n 10 miljard euro per jaar over aan Brussel. Een sigaar uit eigen doos is dus een understatement.
D66 is zeker vergeten te vragen hoeveel geld van de utrechtse belasting betalers naar Europa gaat. Als ik naar de projecten uit de link kijk dan gaat er via Europa een bak geld naar projecten waar niemand op zit te wachten. Als ik lees dat een van de projecten is burgers betrekken bij het monitoren van de eigen omgeving. Om mensen meer bewust te maken van de relatie tussen groen en hitte. Dan kan ik me wel iets nuttigers voorstellen.
Die link geeft een overzicht van EU subsidies, dat geeft inzicht in waar de prioriteiten van de EU liggen.
We moeten binnenkort stemmen voor het EP.
Lees die lijst eens door.
Dat verklaart wel waarom alle pijlen op ‘extreem’ rechts in Europa zijn gericht…
De gemiddelde nederlander draagt 574 euro p.p. af. Dat maal 375.000 inwoners zou neerkomen op 215 miljoen euro. Dan is 9 miljoen terug geen gek bedrag lijkt me? Los van wat er indirect naar de inwoners en bedrijven van utrecht gaat.
@Merijn inderdaad een fractie van wat we afdragen vloeit terug. En als je dan ziet wat er mee gedaan wordt (zie de link in het artikel) dan is dat meer dan treurig. Ik lees oa In 4 groen-arme wijken in Utrecht gaan we meer verschillende burgers betrekken bij het monitoren van de eigen omgeving. Om mensen meer bewust te maken van de relatie tussen groen en hitte. Een reeks van onderzoeken die al lang bekend zijn of al heel lang aan gewerkt wordt. Kortom EU geldverspilling.
Als je een varkenshouderij opent binnen de gemeentegrenzen, is dat bedrag zo verdubbeld.
Bizar, Nederland betaalt zich scheel. Meeste geld gaat naar andere landen.
Zo snel mogelijk uit de politieke EU. Handelsunie is genoeg.
En dat geld gaat naar een gemeente met zeer slechte rekenmeesters.
Het systeem is ondertussen zo complex geworden, dat niemand meer kan beoordelen of geld nu effectief besteedt wordt of niet.
In 10 jaar tijd tekort weg. 🙂
Zo veel geld gaat naar sociale huurwoningen om te verduurzamen in Kanaleneiland en Overvecht. Deze flats zijn in de jaren ’50/’60 gebouwd en deze woningen zijn al meer dan 25 keer afbetaald. De woningcorporaties heeft zo min mogelijk geld in deze flats geïnvesteerd, want ik heb zelf een tijdje op de Magelhaenlaan gewoond en deze flats zijn echt helemaal uitgewoond. Maar nu mag de belastingbetaler gaan mee betalen aan deze flats om te verduurzamen, terwijl de woningbouwverennering jaren lang achterover heeft geleund, terwijl het geld tegen de plinten klotsten, het moet toch niet gekker worden in dit land.
(Ps, ik heb veel gewerkt voor de woningbouwverenigingen in en rond Utrecht en daar hangt echt steeds een bedorven sfeer en ik was altijd blij dat ik daar weer weg was en klaar was en klaar was met mij opdracht, want het mocht nooit iets kosten en moest altijd op de goedkoopste manier uitgevoerd worden, maar ze kwamen wel twee keer kijken op een dag of ik het wel goed deed en dat kost natuurlijk helemaal niks!!!).
Tja dat zijn alleen plannen van de gemeente. Als je kijkt hoeveel de Universiteit jaarlijks aan Europese beurzen binnen haalt is dat een veelvoud.