Dit schrijft de buitenlandse pers over Utrecht: “Een geweldige vergeten stad met te kleine glazen bier” | De Utrechtse Internet Courant Dit schrijft de buitenlandse pers over Utrecht: “Een geweldige vergeten stad met te kleine glazen bier” | De Utrechtse Internet Courant

Dit schrijft de buitenlandse pers over Utrecht: “Een geweldige vergeten stad met te kleine glazen bier”

Dit schrijft de buitenlandse pers over Utrecht: “Een geweldige vergeten stad met te kleine glazen bier”
De start van de Tour de France in Utrecht heeft veel losgemaakt in de stad. Ook buiten de landsgrenzen is er veel aandacht voor Utrecht geweest. Hier een selectie van wat de buitenlandse pers schrijft.

De start van de Tour de France in Utrecht heeft veel losgemaakt in de stad. Ook buiten de landsgrenzen is er veel aandacht voor Utrecht geweest. Hier een selectie van wat de buitenlandse pers schrijft.

BBC

De Britse omroep BBC heeft vorige week een artikel gewijd aan hoe Utrecht de Grand Départ gaat organiseren. Het verhaal begint met een anekdote over hoe Jeroen Wielaert 13 jaar geleden een biertje zat te drinken en het idee bedacht om de Tour naar Utrecht te halen. Het verhaal gaat verder over de fietscultuur in Utrecht en wijdt enkele alinea’s aan Nijntje. Wat volgens de BBC ook niet mag ontbreken zijn de altijd uitzinnige Oranjefans. Lees het artikel van de BBC hier.

Al Jazeera

Al Jazeera vraagt zich af waarom het feit dat Nederland een fietsland is zich niet vertaalt naar meer succes in de Tour de France. De journalisten spreken Tim Krabbe, Joop Zoetemelk en Tom Dumoulin in Utrecht. Er wordt gefilmd in het stationsgebied, in het Spoorwegmuseum en het Academiegebouw. Zie het filmpje hier.

The Guardian

“De Tour de France zet Utrecht op de kaart”, kopt The Guardian. “Alle ogen zullen op Utrecht gericht zijn vanwege de Tour de France, maar er zijn nog veel meer redenen om deze stad te bezoeken.” Zoals veel Utrechters vindt de journalist van The Guardian Hoog Catharijne afschuwelijk. Lovend is zij over de werfkelders, het middeleeuwse centrum en de Domtoren. “De Tour helpt om deze dynamische stad op de kaart te zetten.” Lees het artikel van de The Guardian hier.

Reuters

Op de Amerikaanse website van persbureau Reuters gaat het ook over Utrecht en de fiets. “Spitsuur heeft een onderscheidend geluid in Utrecht. Niet het geluid van ronkende motoren en claxons, maar het geluid van honderden fietsbellen.” De journalist haalt aan dat er in Utrecht meer dan 900.000 fietsen zijn en dat het eerste fietspad ter wereld in 1885 aangelegd werd in Utrecht. Ook de goede fietsinfrastructuur wordt genoemd, waardoor ongelukken statistisch gezien niet heel vaak gebeuren. “Maar voor een buitenlander, zonder het zesde zintuig voor fietsen, kan het er ontmoedigend uitzien.” Lees het artikel van Reuters hier.

The National

The National uit Abu Dhabi schrijft ook over studentenstad Utrecht. De journalist vertelt het verhaal over waarom de Domtoren niet meer vastzit aan de Domkerk, maar er is ook weer aandacht voor het ‘functionele maar lelijke’ Hoog Catharijne. Daarnaast wordt de verbazing uitgesproken over het feit dat fietsen overal aan vast zijn gemaakt. Lees het artikel van The National hier.

The Scotsman

De Schotse krant The Scotsman: “In tegenstelling tot de drukte met de Grand Départ is Utrecht normaal een rustige plek ver weg van de toeristische massa.” De journalist vertelt dat hij al 19 keer in Utrecht is geweest en noemt de stad een ‘geweldige vergeten stad’. Hij benoemt het Ledig Erf als een prachtig plein met leuke barretjes en terrassen. Ook Orloff noemt hij als een waardevolle tip, evenals The Village. “Utrecht heeft meer te bieden dan alleen de Tour de France.” Waar de Schotse journalist wel zijn landgenoten voor waarschuwt zijn de kleine glazen bier die ze in Utrecht schenken. Lees het artikel van The Scotsman hier.

18 Reacties

Reageren
 1. Edgar

  Mooi artikel over Utrecht en burgemeester Van Zazen in Le Monde ook.

 2. Newsfinder

  Ja, Hoog Catharijne is ook spuuglelijk natuurlijk, maar voor de rest mooie complimenten.

 3. Edgar

  En het linkje: http://www.lemonde.fr/cyclisme/article/2015/07/04/quand-le-tour-a-l-accent-neerlandais_4670575_1616656.html

 4. Redacteur

  Misschien nog even wat redigeren in het stukje over de BBC (Gewijd over, idee bedacht)?

  En mooi om te zien hoe Utrecht de aandacht krijgt die ze verdient, maar hopelijk struikelen we binnenkort niet over de toeristen 😉

 5. bier

  Glazen bier zijn inderdaad redelijk klein, en stevig aan de prijs.

 6. Lucy

  “hoe Utrecht de aandacht krijgt die HIJ verdient”.. Stad is onzijdig, niet vrouwelijk. Dit terzijde.

  Superleuk stuk over mijn studentenstadsjuh.. 😀

 7. WP

  @Lucy,

  ‘Stad’ is niet onzijdig. Ik geloof niet dat jij ‘het’ stad zegt.

  En ‘stad’ is wel degelijk vrouwelijk (in ieder geval volgens de Van Dale). Dus ‘ze’ is wel goed.

 8. Nik

  Utrecht is wel onzijdig WP

 9. ronny

  Geografische namen, dus namen van werelddelen, eilanden, landen, steden etc. zijn onzijdig. En onzijdig wordt “het” Dus is het “En mooi om te zien hoe Utrecht de aandacht krijgt die het verdient.”

 10. Cora

  Jammer dat er geen Franse krant bij staat. Niet gevonden of niet kunnen lezen?

 11. andreas

  Geweldig hebben we geen commentaar gaan we het over taal hebben;-)

 12. Pieter van Abshoven

  Het wordt maar weer eens duidelijk aangetoond: in het buitenland wordt alleen maar Engels gesproken.

 13. Hans von Meijenfeldt

  Ik sluit mij aan bij eerdere reacties: het Amerikanisme heeft ook hier weer keihard toegeslagen, en de Franse k(r)ant van/over de Grote Start is volslagen veronachtzaamd.
  Een onzinnige zaak die reparatie verdient.

 14. Utrecht Internationaal

  Reuters heeft gelijk, Utrecht is een stad met een enorme liefde voor fietsen, als activiteit. Maar ook in veel andere opzichten zouden we ons zeker Wereld Fiets stad kunnen noemen… immers we straks de grootste Fiets parkeer garage ter Wereld, voor het 1e in de wereld een fiets parkeer routing systeem, een zeer goede, en steeds beter worden fiets infrastructuur met erg veel eigen speciale bruggen/ tunnels. En samen met Amsterdam is in Utrecht de fiets het meeste geïntegreerd in de dagelijkse live style van waar dan ook in NL…
  Veel grote steden in de wereld kunnen vooralsnog hier alleen van dromen…

 15. Muba

  Geweldig leuke toeristen ontmoet, ze zijn van harte welkom hier !

 16. Niels Bokhove

  Wat een taalgemeier! “Utrecht” is onzijdig, het woord “stad” is vrouwelijk.

 17. Redacteur

  Ik leerde van Ingmar Heytze dat Utrecht vrouwelijk is: “Utrecht is een grijze dame met een opgebroken hart” 😉

 18. Herman

  De Utrechtse volksaard blijft onovertroffen!
  Gewoonlekker doormekkeren over van alles en nog wat en doodleuk vergeten dat we een paar fantastische dagen gehad hebben en veel positieve publiciteit….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).