Dit zijn de algoritmes die de gemeente Utrecht gebruikt Dit zijn de algoritmes die de gemeente Utrecht gebruikt

Dit zijn de algoritmes die de gemeente Utrecht gebruikt

Dit zijn de algoritmes die de gemeente Utrecht gebruikt
Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht maakt gebruik van tientallen algoritmes om beter beslissingen te kunnen maken. Dit gaat over kleine onderwerpen als slimme routes voor veegwagens, maar ook het in beeld brengen van psychosociale gezondheid bij kinderen. DUIC zet al deze algoritmes op een rijtje.

De gemeente Utrecht maakt gebruik van tientallen algoritmes om beter beslissingen te kunnen maken. Dit gaat over kleine onderwerpen als slimme routes voor veegwagens, maar ook het in beeld brengen van psychosociale gezondheid bij kinderen. DUIC zet al deze algoritmes op een rijtje.

Algoritmes, het is een term die de laatste jaren steeds vaker gebruikt wordt. Een algoritme is eigenlijk een stappenplan, opgebouwd uit een wiskundige formule die besluitvorming kan ondersteunen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan zodat grote hoeveelheden data geanalyseerd kunnen worden.

Netflix

Veel platformen op het internet gebruiken algoritmes. Spotify en Netflix gebruiken ze bijvoorbeeld om de content beter op de gebruiker te laten aansluiten. Ook de gemeente Utrecht gebruikt algoritmes voor tal van zaken. Bijvoorbeeld om te voorspellen wanneer lichtmasten aan vervanging toe zijn, het gericht inzetten van parkeerhandhaving, het controleren van horecazaken, om de ontwikkeling van kinderen in de gaten te houden, fraude te bestrijden en om te kijken waar handhavers ingezet moeten worden om de coronaregels te controleren.

De politieke partij DENK vroeg vorig jaar aan de gemeente Utrecht of ze de gebruikte algoritmes kunnen openbaren. Dat heeft de gemeente onlangs gedaan. Het gaat hierbij om algoritmes die ‘impact hebben op de stad’ en niet de kleine algoritmes zoals formules in Excel-tabellen. De algoritmes van de gemeente nemen overigens niet zelfstandig besluiten, er komt ook altijd nog een ambtenaar bij kijken.

Benieuwd welke algoritmes de gemeente gebruikt en wat ze doen? Bekijk het hieronder.

8 Reacties

Reageren
 1. Joost helberg

  Hm, ik zie titels, maar geen algoritmes. Zijn die niet gepubliceerd? Hier heb je niks aan.

 2. Erik

  Beslissingen nemen we, keuzes maken we!!!!

  Hoe moeilijk is het

 3. Koel Hoofd

  Interessant artikel weer!
  Maar de info waar het werkelijk om gaat, welke gegevens die algoritmes bevatten, staan er niet in. En helaas ook geen link die er naar verwijst.

 4. Ihsan

  Zonder verduidelijking van de gebruikte ‘data’, ‘criteria’, ‘kenmerken’ en ‘indicatoren’ biedt deze lijst geen enkel inzicht in de werkwijze van de gemeente. Een paar jaar geleden sprak ik een raadslid van de grootste partij die stellig beweerde dat etnische registratie belangrijk is voor de gemeente bij het voorspellen van overgewicht. Dat de gemeente niet gewoon alle algoritmes durft te openbaren doet vermoeden dat er iets niet helemal pluis is. Zou de gemeente dan toch – net als de belastingdienst – het verboden kenmerk ‘etniciteit/2e nationaliteit’ gebruiken in haar algoritmes?

 5. W

  Gewoon je gezonde verstand gebruiken, lijkt mij!
  Ook -zeker- bij de gemeente!

 6. Kees Truijens

  Net zo belangrijk als de algoritmes zelf, zijn de parameters die er in gestopt worden. Bijvoorbeeld: bij elke afwijking van de ontwikkeling van kinderen wordt welke actie nodig gevonden? Kom maar eens achter de waarden die voor deze parameters gebruikt worden. En dan is het ook nog zo die waarden met groot gemak gewijzigd kunnen worden.

 7. Bezorgde Burger

  Voor geopenbaarde algoritmes zie ik er weinig, alleen wat oppervlakkige omschrijvingen. Is er wellicht een bron? Een algoritme is pas openbaar als we haar code kunnen inzien, en dan het liefst nog iets van een verantwoording achter model- en parameterkeuzes en nog wat verder wetenschappelijke inbedding.

 8. wollie

  “Van welke afdeling van de gemeente wil je de algoritmes bekijken?”

  Optimistisch verwoord… zoveel is er niet te zien 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).