Dit zijn de zes leefstraten deze zomer in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Dit zijn de zes leefstraten deze zomer in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Dit zijn de zes leefstraten deze zomer in Utrecht

Dit zijn de zes leefstraten deze zomer in Utrecht
Een leefstraat in de Duifstraat in de Vogelenbuurt. Archief DUIC
Zes straten in Utrecht worden deze zomer een zogeheten leefstraat. De Concordiastraat, Grasstraat, Kersstraat, Noordeindestraat, Malakkastraat en Runstraat worden tijdelijk afgesloten voor het verkeer waarna bewoners de straat anders kunnen gaan inrichten.

Zes straten in Utrecht worden deze zomer een zogeheten leefstraat. De Concordiastraat, Grasstraat, Kersstraat, Noordeindestraat, Malakkastraat en Runstraat worden tijdelijk afgesloten voor het verkeer waarna bewoners de straat anders kunnen gaan inrichten.

Er was ook een aanvraag binnengekomen om het Salawatihof in te richten als leefstraat, maar daar was te veel verzet tegen.

Bewoners experimenteren met de leefstraten met het anders gebruiken van de ruimte op straat en andere manieren van vervoer, zoals autodelen en fietsen. Ook moet er op straat meer ruimte ontstaan voor de omwonenden om elkaar te ontmoeten. De initiatiefnemers moeten ook zorgen voor afspraken met de buurt en alternatieven voor verkeer en parkeren in de periode van de leefstraat.

De leefstraten

In de Concordiastraat in de Tweede Daalsebuurt is net als vorig jaar het middendeel van 13 juli tot 13 augustus ingericht als leefstraat. De Kersstraat in Oudwijk heeft, in tegenstelling tot vorig jaar, van 21 juli tot 18 augustus meerdere kleinere punten verspreid door de straat als ontmoetingsplek.

In de Malakkastraat in Lombok zal het westelijk deel van 14 juli tot 12 augustus zijn afgesloten. De Runstraat in Rivierenwijk wordt van 14 juli tot 26 augustus ten noorden van de Volkerakstraat ingericht als leefstraat.

De Grasstraat in Wittevrouwen is een leefstraat van 13 juli tot 26 augustus op het deel dat nu al een woonerf is. In de Noordeindestraat in Tolsteeg gaat het van 27 juli tot 12 augustus om het middendeel van de straat.

Draagvlak in de buurt

Zeven initiatieven kwamen half mei door de eerste ronde van de gemeente. Bij de tweede ronde zijn alle randvoorwaarden bekeken en is in het bijzonder gelet op het draagvlak in de buurt. Het initiatief van de Salawatihof in Lombok is gestopt omdat er meer weerstand bleek te zijn dan verwacht.

De overige zes initiatiefnemers hebben met handtekeningen aangetoond dat er voldoende steun is in de straat. Ook is er nog een informatieronde geweest met een wijkbericht en inloopbijeenkomsten om de plannen aan te passen op reacties van bewoners. Zo zijn afspraken gemaakt over de bereikbaarheid van de straat voor bijvoorbeeld verhuizingen, bezorgdiensten en afvalinzameling.

Vorig jaar waren er twee leefstraten in de zomerperiode: in de Kersstraat en Concordiastraat, maar gingen ook twee initiatieven voor leefstraten op het laatste moment niet door. Er bleek toch veel bezwaar uit de buurt te zijn rond de Nieuwe Koekoekstraat en Koekoekstraat in Vogelenbuurt.

5 Reacties

Reageren
 1. Tim

  De Amsterdamsestraatweg afsluiten, dat zou wat zijn!

 2. Margot

  Ja ja. Wijkbericht in de straat. Omliggende straten ff vergeten of ze daar hun auto tijdelijk mogen neerzetten. Ik heb geen wijkbericht gezien dat me vroeg of ik dat een goed plan vond. Gemeente, zet je wel bordjes neer dat het in de omgeving niet parkeren voor Runstraat-bewoners is. Zet maar op t Smaragdplein neer. Kan je lekker met je bakfiets heen en weer naar je auto. Flut manier om dit zo te regelen en omwonenden ff te vergeten.

 3. JdV

  Ja en nu wachten tot het fout gaat en ambulance, politie of brandweer te laat aankomt.

 4. Berend

  @JdV: Dat is inderdaad wel een hele reëele dreiging met een paar straatjes die deels zijn afgesloten. Als dit geen levens gaat kosten… Potjandorie!

 5. lachertje

  We hebben de afgelopen weken kunnen constateren dat “onze” leefstraat voor 90% van de tijd leegstaat…. Volgend jaar de centen maar aan iets nuttigers besteden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).