Dit zijn de leukste podcasts uit de Domstad | De Utrechtse Internet Courant Dit zijn de leukste podcasts uit de Domstad | De Utrechtse Internet Courant

Dit zijn de leukste podcasts uit de Domstad

Dit zijn de leukste podcasts uit de Domstad
David Achter de Molen. Foto: Martijn Groeneveld
De populariteit van podcasts groeit de afgelopen jaren gestaag. Ook in Utrecht zijn er verschillende makers bezig met radio via internet en wij selecteren graag een aantal mooie podcasts van Utrechtse makelij. Of je nu de zomermaanden in de stad viert met een mooie wandeling of naar het buitenland trekt om op het strand te liggen – een mooie podcast is nooit weg. De podcast zijn te vinden via Spotify, Apple podcasts of andere aanbieders van podcasts.

De populariteit van podcasts groeit de afgelopen jaren gestaag. Ook in Utrecht zijn er verschillende makers bezig met radio via internet en wij selecteren graag een aantal mooie podcasts van Utrechtse makelij. Of je nu de zomermaanden in de stad viert met een mooie wandeling of naar het buitenland trekt om op het strand te liggen – een mooie podcast is nooit weg. De podcast zijn te vinden via Spotify, Apple podcasts of andere aanbieders van podcasts.

Klap van de Molen en Zes Losse Tanden

Klap van de Molen is de wekelijkse podcast over muziek van David Achter de Molen. Elke woensdag is er een nieuwe aflevering met muziektips, gesprekken met mensen uit de industrie en verslagen vanaf festivals. Radiomaker David Achter de Molen werd bekend als leadzanger van de Utrechtse band John Coffey. Hij sleepte vorig jaar al de award voor beste muziekpodcast binnen met zijn Klap van de Molen. Dit jaar werd hij weer genomineerd voor de awards als beste host en beste muziekpodcast met zijn rockshow Zes Losse Tanden. In deze podcast draaien en bespreken Peter van der Ploeg (NRC), Gert-Jan van Aalst (Epitaph Records) en David Achter de Molen elke maand de zes tofste rock-releases.

Spotify – Klap van de Molen

Spotify – Zes losse tanden

Santemukraon Lombok

In de nieuwe DUIC-podcast Santemukraon Lombok vraagt Jetske haar buurtgenoten het schort van het lijf. De hele santemukraon, oftewel plat Utregs voor ‘alles tegelijk’ is bij uitstek van toepassing op de wijk Lombok. Het mag dan soms ogen als een rommeltje, maar achter de voordeur gaan de mooiste verhalen en lekkerste recepten schuil. In de eerste aflevering gaat Jetske op bezoek bij Jannie. Zij woont al meer dan vijftig jaar in Lombok en zit vol met verhalen over de wijk. Ze is ook al een halve eeuw vaste klant bij de paardenslagerij in de Kanaalstraat. Ze verklapt in deze podcast onder andere hoe ze een principiële niet-paardenvlees-eter stiekem toch een paardenvlees-gehaktbal liet verorberen. En waarom daar niks schandaligs aan is, want paardenvlees is gezond en ook nog eens duurzaam. Het is pas een schande dat we dat niet allemaal weten en eten. Ook heeft ze het over de andere kant van Lombok. Ze is soms bang op straat en durft niet altijd naar buiten.

Spotify – Santemukraon Lombok

De stad waar je nooit dacht te gaan wonen

Wat is eigenlijk het verhaal van Leidsche Rijn? De wijk die al twintig jaar bestaat, maar nog niet af is. Theatergroep De Trans//missie heeft zich een jaar lang ondergedompeld in de vinexwijk. De podcastserie De stad waar je nooit dacht te gaan wonen is het resultaat van de ervaringen die acteurs Derk Stenvers en David Schwarz in de wijk hadden. Zo is de derde aflevering een interview met de vrouw die aan de wieg stond van Leidsche Rijn: Riek Bakker. Ze vertelt over haar strijd om van Leidsche Rijn de plek te maken die het nu geworden is. Over inspiratie en tegenslag, en over groot durven denken versus de menselijke maat. De podcastserie is onderdeel van het theatrale onderzoek dat theatergroep De Trans//missie een jaar lang deed in Leidsche Rijn, op uitnodiging van het Café Theater Festival. Op zoek naar het verhaal van het jongste stadscentrum van Nederland reisden acteurs Derk Stenvers en David Schwarz, als archeologen van het nu, af naar plek die pas net bestaat. Uitkijkend over het Brusselplein vragen ze zich af: hoe ziet de ideale stad er uit?

Spotify – De stad waar je nooit dacht te gaan wonen

Man man man, de Podcast

In Man Man Man, de Podcast zijn Domien Verschuuren, Chris Bergström en Bas Louissen op zoek naar hun mannelijkheid. Ze stellen zich de vraag hoe mannelijk ze zijn en doen dat aan de hand van anekdotes en kwetsbare verhalen. Ze falen vaker dan dat ze slagen. Verschuuren en Louissen zijn Utrechters en de radiomakers beklimmen zelfs zo nu en dan het podium in de Domstad om het publiek live te laten meegenieten van de show. De kaarten voor een show in TivoliVredenburg in januari waren binnen een kwartier uitverkocht. Het toont de populariteit van de podcast. Bij de Podcastawards won Man Man Man, de Podcast ook nog eens in de categorie ‘Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid’. Een aanrader, en niet alleen voor mannen.

Spotify – Man man man

De Poly Podcast

De Poly Podcast is de eerste Nederlandstalige podcast volledig in het teken van non-monogamie en non-monogame mensen. Een intieme relatie met meer dan één persoon dus. Elke aflevering spreekt Isabeau Jensen, oud-fractiemedewerker voor Student & Starter, met een ander non-monogaam persoon. “Zo ontdekken we samen wat voor mogelijkheden er allemaal zijn als je de monogame norm los zou laten”, vertelt Jensen.

Spotify – De Poly Podcast

Groeivoer Podcast

De Groeivoer Podcast is voor de ondernemer. Inspirerende ondernemers worden geïnterviewd over business, ondernemen, bedrijfsgroei en persoonlijk groei. “Ik deel verhalen over het échte ondernemen, de ups & downs en wat je ervan kunt leren”, aldus de maker Gerhard te Velde. In de Groeivoer Podcast worden ook eigen inzichten over ondernemerschap en persoonlijke groei gedeeld.

Spotify – Groeivoer

The Dead Society

De zesdelige serie podcasts vertelt verhalen van begraafplaats Soestbergen in Utrecht, ‘het kleine zwijgende dorp aan de rand van de stad’. De oudste begraafplaats van Utrecht kent een keur aan mooie, interessante mensen die ook na hun overlijden ‘doorleefden’. Carine van Santen zei eerder over de serie: “Ik wandelde over de begraafplaats – een aanrader! – en stond voor het graf van Dirkje Kuik, een van de eerste transseksuelen in de stad. In de zesdelige serie zoek ik naar herinneringen van overledenen en geef ik hun een stem. Zelf ben ik heel nieuwsgierig naar hoe ik herinnerd zal worden. Ik ga een fictieve dialoog aan met twee ervaren theatermakers, Noël van Santen en Audrey Bolder. Zij, de doden dus, willen weten hoe ze herinnerd worden nu ze dood zijn. Ik ga die herinneringen delen.”

Spotify – The Dead Society

Staantribune

Er zijn al veel podcasts over voetbal, maar in Utrecht is er ook een over voetbalcultuur. Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur, presenteert de eerste podcast over de randzaken rond het voetbal. Net als in het magazine gaat het over alles wat met voetbal te maken heeft, behalve het spelletje zelf. De podcast heeft mooie verhalen, interviews met een aparte invalshoek, interessante achtergrondverhalen over randverschijnselen en over supporterscultuur.

Spotify – Staantribune

1 Reactie

Reageren
  1. Merijn

    Ik mis hier nog de podcasts van Thirty030!
    Gesprekken over de stad van Utrecht ambassadeurs https://open.spotify.com/show/40cn1nX9wWDOt8NwGPWsO5?si=7UEWrV1ERJmdvR96FiX10w

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).