Dit zijn de plannen voor het volgende deel van de Utrechtse Merwedekanaalzone Dit zijn de plannen voor het volgende deel van de Utrechtse Merwedekanaalzone

Dit zijn de plannen voor het volgende deel van de Utrechtse Merwedekanaalzone

Dit zijn de plannen voor het volgende deel van de Utrechtse Merwedekanaalzone
Foto's: Luuk Beckers
De gemeente heeft de Concept Omgevingsvisie voor deelgebied 6 van de Merwedekanaalzone bekendgemaakt. Dit is het zuidelijke deel van het nieuwbouwgebied, tussen de Beneluxlaan en de A12. De bestaande bebouwing wordt grotendeels gesloopt. Een deel van de gebouwen staat al leeg en de gemeente wil het gebied intensiever gaan gebruiken. Belanghebbenden kunnen tot 17 april hun mening geven door een zienswijze in te dienen.

De gemeente heeft de Concept Omgevingsvisie voor deelgebied 6 van de Merwedekanaalzone bekendgemaakt. Dit is het zuidelijke deel van het nieuwbouwgebied, tussen de Beneluxlaan en de A12. De bestaande bebouwing wordt grotendeels gesloopt. Een deel van de gebouwen staat al leeg en de gemeente wil het gebied intensiever gaan gebruiken. Belanghebbenden kunnen tot 17 april hun mening geven door een zienswijze in te dienen.

In de visie spreekt de gemeente over de komst van maximaal 2.050 woningen, 17.000 vierkante meter bedrijfsruimte, 7.800 vierkante meter maatschappelijke voorzieningen en 2.250 vierkante meter commerciële voorzieningen. Er komen woningen in alle segmenten. De gemeente wil dat tenminste 30 procent van de nieuwe woningen sociale huurwoningen zijn. Minimaal 15 procent is bestemd voor middeldure huur en maximaal 10 procent voor middeldure koop. De overige 45 procent van de woningen vallen in de vrije sector.

Fases

Het gebied wordt in twee fases ontwikkeld. Het oostelijk deel, grofweg het gebied tussen de Eendrachtlaan en het Merwedekanaal, wordt naar verwachting de komende vijf tot tien jaar gebouwd. De nieuwe wijk krijgt een beperkt aantal parkeerplaatsen. Door het autogebruik te ontmoedigen, moet de verkeersdrukte gelijk blijven.

Langs het kanaal wordt een nieuw deel van het Oeverpark aangelegd. Het park past in de aanleg van het Rondje Stadseiland: een twaalf kilometer lang groen fiets- en wandelpad langs het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal. De nieuwe woningen en bedrijfsruimtes komen aan dit park te liggen. De gemeente wil het gebouw Urban Industrial, ook wel bekend als Urban Flex, behouden vanwege de architectonische waarde.

Tekst loopt door onder afbeelding

Urban Industrial

De tweede fase is de ontwikkeling van gebied ten westen van de Eendrachtlaan. De bouw begint hier als de eerst fase af is, dus op zijn vroegst over 10 jaar. Het concept omgevingsplan biedt nauwelijks duidelijkheid over fase 2. Volgens de gemeente worden de bestaande kantoorgebouwen ten westen van de Eendrachtlaan goed verhuurd. De huur van de kantoren is laag, waardoor er activiteiten plaatsvinden die elders niet mogelijk zijn.

Om fase 2 te bouwen moet duidelijkheid komen over de toekomstige infrastructuur. In tegenstelling tot fase 1, zal de bouw van fase 2 namelijk wel leiden tot meer verkeer, zo schrijft de gemeente. Er is daarom eerst helderheid nodig over het toekomstige tracé van de Merwedelijn, de plaats van de haltes en de toekomstige ontsluiting van de A12.

Onderdeel Merwedekanaalzone

De ontwikkeling van deelgebied 6 is de volgende stap in de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone. In deelgebied 4 wordt al volop gewoond in recent gebouwde appartementencomplexen en de bouw van deelgebied 5 startte enkele weken geleden.

10 Reacties

Reageren
  1. Michelle

    Het lijkt me onlogisch om het autogebruik te ontmoedigen in een wijk de vlak langs de snelweg ligt. Zo kun je verwachten dat de bewoners op de Meubelboulevard gaan parkeren.

  2. Utrechter

    En wat is de architectonische waarde van het Urban Flex gebouw. Dat is toch gewoon een loods. Moet dit behouden blijven om wat er in zit ?. Is een behoorlijk oppervlak waarmee de wijk wat ruimer opgezet kan worden ipv de verstikkende dichtheid die het nu heeft bv door wat parkeerplaatsen toe te voegen. Zullen de aanliggende wijken ook heel blij mee zijn.

  3. S

    @Michelle ik denk dat het gaat om het bureacratische begrip “verkeersgeneratie”. Op het moment dat een wijk meer verkeer gaat opleveren, dan moeten er verderop weer dingen aangepast worden, wat geld kost. Of in ieder geval meer papierwerk vergt.

  4. engel van dienst

    “Urban Industrial” ? Wat is de meerwaarde van dit steen-kolen Engels?
    Bedoelt men een industrie-gebied of industrie-terrein?

  5. Koel Hoofd

    Mensen gaan hun auto niet uit omdat ze dat niet kunnen.
    Maar dat benul wil maar niet inzinken in de ivoren toren van het stadskantoor.

  6. W

    @kh: wie kan er niet uit dan?

  7. B

    @W, ik neem aan dat KH verwijst daar het gegeven dat gewoonweg niet iedereen zonder een auto zijn of haar werk zal kunnen doen. Genoeg functies in Nederland waarbij je meerdere adressen op 1 dag hoort te bezoeken. Veelal liggen deze locaties niet direct naast een OV stop en zelfs als het te lopen is, wanneer je meerdere bestemmingen hebt met meerdere overstapmomenten, dan wordt het een lange en beperking opleggende manier van vervoer.

    Gezien Utrecht flink last heeft van vergrijzing:
    Volgens de bevolkingsprognose uit 2023 groeit het aantal inwoners van Utrecht tussen 2024 en 2040 met 26%. In alle leeftijdsgroepen is een toename te zien. De procentueel sterkste groei zal plaatsvinden in de groep 65-plussers: van 40.300 in 2024 naar 60.800 in 2040 (+51%). Deze flinke toename komt door het ouder worden van de mensen die al in Utrecht wonen. Van de mensen die zich in Utrecht vestigen is slechts een zeer gering deel ouder dan 65 jaar (2%).

    Dus de mensen die in de autovriendelijke wijken zitten blijven daar in afbetaalde grote woningen en de nieuwe werkenden komen in wijken met kleine hokken waar ze geen auto mogen houden en amper de ruimte hebben voor een gezin. Ondertussen gaan we een periode van zo’n 30 jaar tegemoet waarbij ouderen zullen klagen dat er niemand is die voor ze zal kunnen zorgen.

  8. Pee

    “De nieuwe wijk krijgt een beperkt aantal parkeerplaatsen. Door het autogebruik te ontmoedigen, moet de verkeersdrukte gelijk blijven.”
    De bewoners van die nieuwe wijk gaan hun auto in de omliggende wijken parkeren .
    Er komen mensen bij die een auto hebben dus die parkeerdruk kan niet gelijk blijven.

  9. Nina

    Een parkeergarage was handiger geweest.

    @W
    Fijn dat jij zonder auto kan. Jammer dat je geen inlevingsvermogen hebt in autogebruikers. Ikke, ikke en de rest kan st…..?

  10. Daalsedijk

    Waarom slopen van de stad wat veel geïnvesteerd geld vernietigd en nog meer kost maar de belangen van de projectontwikkelaars is voor dit bestuur belangrijker dan de inwoners vanwege de komende verkiezingen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).