De Utrechtse initiatieven op een rij: Praten over crisis en heel veel activiteiten | De Utrechtse Internet Courant De Utrechtse initiatieven op een rij: Praten over crisis en heel veel activiteiten | De Utrechtse Internet Courant

De Utrechtse initiatieven op een rij: Praten over crisis en heel veel activiteiten

De Utrechtse initiatieven op een rij: Praten over crisis en heel veel activiteiten
Om elkaar te kunnen steunen tijdens de coronacrisis zijn er in Utrecht een heleboel initiatieven ontstaan. Mensen kunnen zelf hun steentje bijdragen, of krijgen juist een beetje extra hulp. DUIC zet veel van deze initiatieven op een rij.  Hebben we er een gemist? Mail naar redactie@duic.nl.

Om elkaar te kunnen steunen tijdens de coronacrisis zijn er in Utrecht een heleboel initiatieven ontstaan. Mensen kunnen zelf hun steentje bijdragen, of krijgen juist een beetje extra hulp. DUIC zet veel van deze initiatieven op een rij.  Hebben we er een gemist? Mail naar redactie@duic.nl.

Dit bericht wordt regelmatig aangevuld.

Inmiddels hebben we op DUIC ook een nieuw bericht met Utrechtse initiatieven geplaatst. Lees dat hier.


Online Utrechtse Dialogen

Wie: Utrecht in Dialoog
Wat: Online dialogen

De Utrechtse stichting Utrecht in Dialoog organiseert de komende tijd online dialogen over onderwerpen rondom de coronacrisis. Het doel is mensen hun hart kunnen luchten, de ervaringen met de crisis kunnen delen en samen de eenzaamheid te kunnen bestrijden. Op de website staan al de onderwerpen die de komende tijd in de onlinedialogen aan bod gaan komen.

Klik hier voor meer informatie en instructies hoe je mee kan doen.


Video Studentenkoor

Wie: Dekoor Close Harmony
Wat: Samen zingen in quarantaine

De leden van het Utrechtse studentenkoor Dekoor hebben thuis vanuit huis het lied ‘Send Me On My Way’ opgenomen. Twee creatieve leden hebben alle opnames verwerkt in een youtubevideo, die donderdag online is gekomen. “Muziek helpt ons om elkaar, maar hopelijk ook anderen, even te raken en een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijden. Met onze video willen wij zoveel mogelijk mensen bereiken om te zeggen: Hou vol, het komt goed.”


Dox & BonteHond

Wie: Dox & BonteHond
Wat: Digitale Flashmob

Op zondag 29 maart organiseren de verenigingen DOX & BonteHond een digitale flashmob. Het evenement is ter vervanging van de premiere van voorstelling DE ZIJLIJN, die eigenlijk die dag in première zou gaan. Om 17.00 uur moeten zoveel mogelijk mensen tegelijk dansen via beeldbelprogramma Zoom. Het is de bedoeling dat iedereen dezelfde pasjes kent. De instructies daarvoor zijn te vinden op de Facebook- en Instragrampagina van de organisatie.

Klik hier voor meer informatie.


Online culturele activiteiten

Wie: Salon van Weleer
Wat: Thuisbliijverspagina

De Utrechtse cultuurplaats de Salon van Weleer organiseert onder het motto ‘wees eigenwijs, wees wijs’ online evenementen en heeft een pagina gelanceerd met activiteiten voor thuisblijvers. Iedere zondagavond is er bingo en woensdags kunnen er online kruiswoordpuzzels gemaakt worden. Op de thuisblijverspagina zijn vele activiteiten vinden, zoals downloads, podcasts, een online detectivespel. De komende weken worden de activiteiten nog verder uitgebreid.

Klik hier voor meer informatie


Thuis Theater Utrecht

Wie: Theater Utrecht
Wat: Thuis online voorstellingen kijken

Theater Utrecht gaat elke vrijdag om 12.00 uur een opname van een theatershow online zetten. Deze staat steeds een week live en dan volgt een nieuwe registratie. De eerste is – niet geheel toevallig – Stad der Blinden (2015) in een regie van Thibaud Delpeut. Deze voorstelling, naar het boek De stad der blinden van Nobelprijswinnaar José Saramago, gaat over een stad die in korte tijd ontwricht raakt door een onverklaarbare epidemie waardoor alle inwoners één voor één blind worden.

De voorstelling is hier te bekijken.


Persoonlijk kaartjes

Wie: Drukkerij Libertas Pascal
Wat: Een blijk van waardering

Drukkerij Libertas Pascal aan de Amsterdamsestraatweg heeft samen met Cadform een platform opgezet om een persoonlijk kaartje te sturen naar iedereen die een hart onder de riem kan gebruiken: familie, opa en oma, vrienden, collega’s, juffen en meesters, de mensen die zich nu keihard voor ons inzetten of het verzorgingstehuis in de buurt. Voor de kostprijs van €1,35 stuurt Libertas Pascal jouw persoonlijke kaartje inclusief echte postzegel. De kaarten worden CO2 neutraal gedrukt op 100% gerecycled papier.

Bestel hier.


Still uit een van de muziekvideo’s

Online muziekles voor ouderen

Wie: De Utrechtse Muziek School
Wat: muziekles voor 70-plussers

De Utrechtse Muziek School biedt vrijwillig voor 70-plussers gratis online muziekles aan. Het leren bespelen van een instrument is volgens hen een goede manier om het isolement van de coronacrisis te bestrijden. Het project heet Thuis met DUMS en gaat op 30 maart van start. Er is keuze uit achttien verschillende instrumenten, die gratis worden verstrekt via bruikleen. Het is bovendien niet nodig om ervaring te hebben met het spelen van een instrument. De muziekdocenten gaan per instrument een dagelijkse videoles naar de cursisten versturen. Daarnaast komt er iedere dag een contactmoment waarbij de docenten en cursisten kunnen praten over de les.

Kijk hier voor meer informatie.


Hartenlijn

Wie: Marthe van der Kruit
Wat: De Hartenlijnen

Marthe van der Kruit is al een paar dagen lang bezig met knippen. Ze maakt slingers van alle hartjes en inmiddels volgen al veel buurtgenoten haar boorbeeld. “Al mijn buren hebben hun slinger voor het raam hangen en mensen maken zelfs hun eigen slingers om uit te delen. We steken elkaar een hart onder de riem. En het verbindt!” Van wat oude tijdschriften, papier of een krant kunnen mensen 6 harten knippen. Die niet of plak je vast aan een touwtje en jouw Hartenlijn is geboren. Het is natuurlijk ook mogelijk om de versieringen voor je eigen straat te maken.

Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van Marthe.


Reisdagboek voor thuis

Wie: Anika Redhed
Wat: Een reisdagboek voor thuis

De Utrechtse reisboekenschrijver Anika Redhed heeft een reisdagboek voor thuis gemaakt. De achterflaptekst omschrijft het al volgt: “Het reisdagboek Thuis is een combinatie van herinneringen aan al je reizen, een verkenningstocht door je eigen huis en een reis door je leven.” Volgens de schrijver heeft de gebruiker na het invullen een ‘bijzondere herinnering aan deze hele bijzondere tijd’.

Klik hier voor meer informatie.


Hinkelman

Wie: Restaurant Hinkelman
Wat: Maaltijden om weg te geven

Hinkelman is in het Achterhoeks dialect een soep of maaltijd die je speciaal kookt voor iemand die wel wat extra aandacht kan gebruiken. Reden genoeg voor het restaurant om tijden waarin veel mensen zo’n extraatje kunnen gebruiken, speciale maaltijden te gaan klaarmaken. Voor €6,95 kunnen mensen een ‘hinkelmannetje’ van de dag afhalen. Bij de maaltijd zit een kaartje waar een boodschap op geschreven kan worden. “Op die manier kan je de ‘social distance’ in acht nemen, maar wel echt contact maken.”

Klik hier voor meer informatie.


Play it forward

Wie: PIONIER!
Wat: Live kunstlessen voor thuis

Iedere donderdagmiddag kan via Youtube meegedaan worden aan de creatieve lessen van PIONIER! Volgens initiatiefnemer Linda Rosink kan het juist nu fijn zijn om met kunst bezig te zijn. “Juist nu, in deze wiebelige tijden, is het fijn om meer talen te hebben om je te kunnen uiten. We horen kinderen die vol met spanning en emotie zitten en hier niet altijd mee uit de voeten kunnen.”

Klik hier voor meer informatie.


Het Maatje voor afstand

Wie: Kinderwinkel Westerkade
Wat: Een nieuw spelletje

De medewerkers van Kinderwinkel Westerkade zagen dat veel mensen moeite hebben om in te schatten wat 1,5 meter afstand nu precies is. Daar hebben ze nu een mooie oplossing voor bedacht: “Het Maatje. Word je getikt, dan ben je te dichtbij!”

Meer informatie is te vinden op de website.


Still uit de eerste aflevering

Samen op afstand

Wie: Behang TV
Wat: Livestreaming uit woonkamers

De Utrechtse filmproducenten van Blokmakers zijn een nieuw initiatief gestart. Behang TV laat verschillende mensen in hun woonkamer zien die inspireren, ontroeren, maar vooral een beetje verbinding creëren. Het is een livestream vanuit en naar de Nederlandse woonkamers voor bijvoorbeeld een salsadanser waarvan de danspassen met de dag vooruitgaan, maar ook voor een thuiskok met magistrale andijviestamppot “Alles mag en alles kan op de livestream vanuit heel Nederland, naar heel Nederland. We’re in this together, maar we komen er ook samen weer uit!” Aan het project doen allemaal creatieve breinen belangeloos mee, want: “Ja, we zitten nu toch thuis.”

Eerdere afleveringen zijn hier te vinden en meer informatie via Instagram hier.


Bibliotheek voor thuisblijvers

Wie: De Binnenblijversbieb
Wat: Online bibliotheek

Voor alle boekenlezers die ervan balen dat de bibliotheken gesloten zijn is er nu de Instagrampagina Binnenblijversbieb. Iedere dag worden in Utrecht boeken aangeboden vanuit de privécollectie van de initiatiefnemers. Volgens oprichter Joep worden de boeken vervolgens ‘geheel volgens coronavoorschriften’ thuisgebracht. Na afloop van de coronacrisis moeten de boeken uiteraard wel weer teruggebracht worden naar de rechtmatige eigenaar.

Klik hier voor meer informatie.


Kleurplaat

Wie: Kunstenaar Lars Tuziasm
Wat: Tijdverdrijf met een Utrechtse kleurplaat

Kunstenaar Lars Tuziasm brengt net zoals alle Utrechters veel tijd binnen door. Om iedereen iets te doen te geven maakte hij een kleurplaat met daarop niets anders dan onze eigen Domtoren. Tuziasm: “Men mag ‘m zo vaak printen als zij willen, en het staat ze vrij om een steiger om de Domtoren heen te tekenen.”


Hulplijn voor ondernemers

Wie: OTRA
Wat: Hulplijn voor ondernemers

OTRA heeft een hulplijn geopend voor ondernemers die behoefte hebben aan een luisterend oor of mentale hulp. OTRA is een Utrechtse denktank die zich bezighoudt met het bevorderen van onder andere welzijn in verband met arbeid. Ondernemers kunnen bij de hulplijn terecht voor bijvoorbeeld een coachingsgesprek of juridische en bedrijfskundige vragen. Contact met de lijn is kosteloos. Eventuele vrijwillige bijdragen worden gebruikt om de hulplijn in de lucht te houden.

Klik hier voor meer informatie.


Foto: DUIC

Sencity live show

Wie: Sencity Festival
Wat: De Grote Sencity Quarantaine Show

De organisatoren van het jaarlijkse Sencity festival verplaatsen het evenement naar een livestream. Het festival presenteert een talkshow met onder andere Interviews, muziek en signdancers. Onder leiding Oscar Kocken zal de uitzending twee uur duren. Het evenement is op zaterdag 28 maart om 15:00 uur te volgen via Facebook. Het programma is geïnspireerd op Dovencultuur, is te volgen in gesproken Nederlands en wordt vertaald door tolken Nederlandse Gebarentaal. Er komen inspirerende gasten, muzikale bijdragen van onder meer GIAN, The Jerry Hormone Ego Trip en Zep & Friends, signdancers, interactie vanuit je woonkamer en nog veel meer.

Klik hier voor meer informatie.


Doneren aan ‘Hart voor de zorg’

Wie: Smulders Kookt, restaurant Rhodos en Café Het Hart
Wat: Doneren aan het zorgpersoneel

Smulders Kookt, restaurant Rhodos en Café Het Hart hebben de handen ineen geslagen om het zorgpersoneel te ondersteunen. Door een donatie te doen kunnen deze horecagelegenheden aan het einde van de dag een goede maaltijd geven aan het zorgpersoneel. Zij kan op vertoon van een zorgpas een maaltijd afhalen bij Café Het Hart. Het aantal beschikbare maaltijden hangt af van de donaties, hier kun je zien of en wanneer er nog maaltijden beschikbaar zijn.

Een maaltijd wordt gemaakt voor €6,- maar iedereen kan zelf bepalen wat voor bedrag je wilt doneren. Kijk hier voor een donatie. De eerste 40 maaltijden zijn al afgeleverd bij de spoedeisende hulp/ huisartsenpost van het Diakonessenziekenhuis.


Café Hofman. Foto: DUIC

Hofman Live Sessies livestream

Wie: Cafe Hofman
Wat: Live muziek via een livestream

Er is iedere donderdag muziek bij café Hofman, maar nu even niet. Om toch de optredens aan te kunnen bieden, worden deze de komende tijd gestreamd via Facebook. Zo is er vermaak voor de thuiszitters en steun voor de Utrechtse artiesten. Om het Utrechts talent een hart onder de riem te steken is er daarom ook een crowdfundingsactie opgericht.

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Hofman.

DUIC schreef eerder al een uitgebreid stuk over hoe artiesten deze periode door willen komen. Lees dat hier nog eens terug.


Foto: Bas van Setten

Thuisbezorgen

Wie: Vele horecabedrijven
Wat: Een steun voor de restaurants en cafés

Alle horeca moet helaas al ruim een week zijn deuren sluiten. Dat is natuurlijk voor zowel als de ondernemers de gasten vervelend. Als oplossing zijn veel restaurants gaan thuisbezorgen. Om een overzicht te bieden van waar en hoe er besteld kan worden, begon een vriendengroep Steundekeukens.nl.

Zoals we eerder al schreven vind je op de website een overzicht van waar en hoe er eten besteld kan worden bij restaurants door de hele stad. De website gaat inmiddels niet alleen meer over restaurants in Utrecht, maar is wel echt in de Domstad begonnen. 


Online bordspel

Wie: Jongerenorganisatie STAD Utrecht
Wat: 030 Seconds

Voor iedereen die de gezelligheid van een bordspelletje met vrienden mist is er het initiatief 030 Seconds. De jongerenorganisatie STAD Utrecht organiseert in samenwerking met een paar enthousiastelingen online avonden met het snelle bordspel 30 Seconds. Het enige wat je nodig hebt is je laptop of telefoon, het spel zelf is niet vereist. De winnaars worden na afloop van de coronacrisis getrakteerd op koffie en gebak bij een Utrechtse horecazaak.

Voor meer informatie en inschrijving klik hier.


Liefde tijdens quarantaine

Wie: Utrechtse kunstenaars Cor en Anna
Wat: Eenzaamheid verzachten met muziek

De Utrechtse kunstenaars Cor en Anna hebben een lied geschreven over verliefd zijn tijdens een quarantaine. Op gepaste afstand sloegen de kunstenaars de handen ineen, om zo de eenzaamheid ‘dubbellaags te kunnen verachten’. Na aanleiding van het lied sprak DUIC vorige week al met Anna.


Solidarity Food

De vrijwilligers van de ACU delen gratis voedsel uit aan dak- en thuislozen. Veel van de plekken waar deze mensen voedsel kunnen halen, zijn door de maatregelen van de overheid mogelijk gesloten. Mensen die willen helpen kunnen voedsel doneren, maar er wordt vooral gevraagd om een financiële bijdrage. Die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de duurzame bakjes waarin het voedsel wordt meegegeven.

Voor meer informatie klik hier.


Muziek voor eenzame ouderen

Wie: Artiesten Floor van der Poort en Ruth Bekx
Wat: Optreden voor eenzame ouderen

Veel culturele activiteiten kunnen door de coronacrisis niet doorgaan. Artiesten Floor van der Poort en Ruth Bekx verloren gelijk al veel opdrachten, maar besloten iets te gaan doen met hun vrije tijd: optreden voor eenzame ouderen rondom Utrecht. Voor de bewoners van zorginstellingen is het een extra vervelende tijd nu ze geen bezoek meer mogen ontvangen. Door een optreden te verzorgen vanuit de tuin of parkeerplaats, kunnen de bewoners veilig toekijken.


Slingers

Wie: Buurtbewoners
Wat: Slingers

Anderhalve meter afstand zorgt er ook voor dat bijna geen lichamelijk contact meer is.. Dat is natuurlijk een vervelende maatregel, maar gelukkig wel een tijdelijke. Om dit te onderstrepen is er een slinger over de Oudegracht geen gehangen met daarop de tekst: “Hierna kunnen we weer knuffelen.”


Stadion Galgenwaard. Foto: DUIC

FC Utrecht Helpt

Wie: FC Utrecht
Wat: Hulp via de club

Veel Utrechters kunnen op het moment een extra handje gebruiken. Gelukkig zijn er ook veel Utrechters die graag wat met hun vrije tijd willen doen! Om deze mensen met elkaar in contact te brengen begon FC Utrecht het platform FC Utrecht helpt. Utrechters kunnen hier aangeven of ze hulp nodig hebben, of dat ze mensen willen helpen.

Sinds maandag wordt er via de FCU Drive Trough bij Stadion Galgenwaard ook voedsel ingezameld voor de Utrechtse voedselbanken.


Koorantaine

Wie: ViaJacobi
Wat: Samen zingen

Een koor kan op het moment helaas niet meer bij elkaar te komen. Om in tijden van sociale afstand toch de harmonie onder Utrechters te versterken, is er nu Koorantaine.nl. Iedereen die het leuk vindt om te zingen in een koor kan thuis een opname maken. Koorantaine bundelt alle inzendingen, zodat er een heus koor ontstaat!

Meedoen of luisteren? Klik hier.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).