Dit zijn de verschillende plannen voor energieopwekking in de polders Rijnenburg en Reijerscop Dit zijn de verschillende plannen voor energieopwekking in de polders Rijnenburg en Reijerscop

Dit zijn de verschillende plannen voor energieopwekking in de polders Rijnenburg en Reijerscop

Dit zijn de verschillende plannen voor energieopwekking in de polders Rijnenburg en Reijerscop
De gemeente Utrecht heeft van verschillende partijen een plan ontvangen voor het opwekken van duurzame energie in de polders Rijnenburg en Reijerscop. De gemeenteraad besloot in eerder dit jaar dat er duurzame energie in het gebied kan worden opwekt.

De gemeente Utrecht heeft van verschillende partijen een plan ontvangen voor het opwekken van duurzame energie in de polders Rijnenburg en Reijerscop. De gemeenteraad besloot in eerder dit jaar dat er duurzame energie in het gebied kan worden opwekt.

Er is al een tijd stevige discussie over het poldergebied Rijnenburg en Reijerscop. De gemeente Utrecht wilde er windmolens plaatsen en zonnevelden aanleggen. Op het plan kwam veel kritiek, voornamelijk van grondeigenaren die in de polder liever woningen wilden bouwen.

In juli besloot een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad dat er in ieder geval ruimte komt om duurzame energie op te wekken in het poldergebied. Volgens het voorstel is er plaats voor maximaal acht windmolens van 235 meter hoog en ongeveer 230 hectare aan zonnevelden. Initiatiefnemers konden tot 1 november plannen indienen voor het zogeheten energielandschap.

Voorstellen

De voorstellen die nu zijn ingediend komen van Sunrock en E-Lekstroom, van Groenleven én van een consortium van Rijne Energie, Eneco en BHM Solar.

Rijne Energie, Eneco en BHM Solar willen vijf windmolens en 15 hectare zonnevelden in Rijnenburg en 20 hectare zonnevelden op de Nedereindse Plas. Van de vijf windmolens uit het voorstel hebben de partijen nu overeenkomsten gesloten met de eigenaren van twee locaties. Met de eigenaar van de derde locatie, de gemeente, zijn de partijen nog in gesprek. Pas als die locatie ook rond is, kan onderhandeld gaan worden over de vierde en vijfde windmolen.

Sunrock en E-Lekstroom willen 20 hectare zonnevelden op de Nedereindse Plas. Groenleven heeft ook interesse in zonnevelden op de Nedereindse Plas en heeft een visie op het energielandschap ingediend.

Beslissing

De voorstellen worden nu door het college getoetst. Er wordt dan onder meer met netwerkbedrijf Stedin gekeken of de ideeën passen binnen de capaciteit die beschikbaar is binnen het elektriciteitsnet.

Het college beslist later dit jaar welke voorstellen verder kunnen worden uitgewerkt en of er een tweede ronde komt. De aanleg van het energielandschap begint op z’n vroegst in 2022.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Laat het toch gewoon lekker groen.

  2. Nina

    Volgens mij was de Utrechtse raad teruggefloten door de Tweede Kamer. Die wilde de polder nl. beschikbaar houden voor woningbouw.

    Heeft de gemeenteraad nou willens en wetens ons geld aan deze plannen verspild?

  3. Berk

    235 meter, kunnen we die niet beter gewoon op zee zetten? Zulke grote windmolens zullen in een omtrek van tientallen kilometers te zien zijn. Een enorme landschapsvervuiling als je het mij vraagt. Bovendien is nog steeds niet goed duidelijk wat de invloed van deze dingen is op de gezondheid van mensen in de directe omgeving.

    Ik ben helemaal niet tegen duurzame energie, integendeel zelfs, maar bij dit soort monsterachtige bouwwerken vraag ik me af of er geen betere oplossingen zijn.

  4. Tom

    Voor de 2 grondeigenaren is het een lucratief verdienmodel.

  5. BdV

    Ik begrijp dat groene energie op zich prima is, maar zoals het er op de foto / nu uitziet, is het een fraaie polder.

  6. Massegast

    De meeste mensen schrikken pas als ze daadwerkelijk zien hoe hoog die molens worden. Lijkt op de reactie van oud-Burgemeester de Ranitz vroeger, toen de hoge schoorsteen van de Lage Weide centrale gebouwd werd in de jaren 60. ‘Zo hoog!?’.

  7. Jeroen

    @Massegast, 235 meter hoog dat zijn inderdaad ruim twee Domtorens op elkaar gestapeld.

  8. Cor Nelis

    Kappen nou met die windmolen-onzin, woningen zijn er nodig en niet zo’n beetje ook.

  9. Scherpschutter

    Massegast

    Ik denk inderdaad maar weinigen zich kunnen voor stellen wat voor een kolossale gedrochten dit zijn. Dat is volgens mij net zo hoog als die zendmast in IJsselstein en die kun je met kerstverlichting op tientallen kilometers afstand zien.

    Stel je dat voor met wieken die met snelheden van 800 kilometer per uur draaien om je voor te stellen wat dit voor een gigantische overlast gaat geven (ze zijn ook niet voor niets in Woerden nog bang voor de slagschaduwen!), om over het opofferen van een stuk mooi groen land van 180(!) voetbalvelden tot zwarte massa nog maar te zwijgen.

    Dit wordt een estetische landschapsaanslag van jewelste en de overlast is niet te overzien. En voor wat he? Letterlijk voor niets, op de globale schaal der dingen. Volstrekt onmeetbaar! Totaal wanbestuur met een hoofdletter ‘W’.

  10. Wies

    Woningen zijn nodig daar, niet dit. We moeten eens accepteren dat Nederland een stadsstaat is. Het is echt bezopen dat wij kostbare bouwgrond langs een doorgaande route opgeven voor dit soort projecten. En ja de aarde vergaat, en ja ik ben voor groene energie. Maar dit is niet handig. Komt nog bij dat de hoogte echt zichtvervuilend werkt.

  11. Koel hoofd

    De oppositie in raad is echt heel scherp en kritisch geweest op de plannen van GL/D66. Maar met die types valt gewoon niet te praten, ook al zijn ze goed gebekt.
    De raad heeft het echt geprobeerd en er zijn harde woorden gevallen, maar GL/D66 stelt keihard het eigen belang boven het algemeen belang want Utrecht moet de wereld redden. Wat zegt dat eigenlijk over hun achterban?

  12. Constructief versus polariserend denken..

    Polariserend denken brengt de gemeente zo te weeg. Groene energie en woningbouw zijn beide essentiële problemen deze zouden geen tegenstelling moeten zijn.
    Blijf niet vasthouden aan grootschaligheid per definitie, maar richt een studie groep op die onafhankelijk de energie doelstellingen en de woning nood doelstellingen combinertd na een creatief innovatieve oplossing.
    Bv Woning bouw met zuid hellingingen / terrassen., aard warmte wisselaar, plaats op de geluidsman leidserijn zonne panelen en kleinere windmolen tussen de rijbanen van de A12…Etc. Er zijn zoveel meer mogelijkheden dan of – of denken.!
    Laat zien dat deze gemeente raad deze uitdaging aan gaat, en daarmee na wens van vele over haar eigen schaduw heen springt !

  13. HArry

    Arme Leidsche Rijners. De eerste klimaatvluchtelingen binnen de gemeente Utrecht. O nee, dat waren de mensen die voor biocentrales moesten verhuizen.

    Het gaat er weer democratisch aan toe zeg. En zo milieu-onvriendelijk!

  14. Stuurvrouwtje aan wal

    Stuurvrouwtje vindt het jammer dat groen tegenwoordig bedekt wordt met zonnepanelen. Er zijn al onderzoeken die aangeven dat er speciale aandacht moet zijn voor de biodiversiteit, omdat die anders daaronder leidt.

    https://www.wur.nl/nl/nieuws/Snelle-groei-zonneparken-kansen-voor-biodiversiteit-en-landbouw.htm

    Stuurvrouwtje zou graag zien dat het via het bouwbesluit verplicht wordt om zonnepanelen op elk nieuw dak te plaatsen. En dat vrij(komend) grasland en agrarisch land verdeeld wordt in échte natuur en woningbouw. 60/40
    En geen massa’s eengezinswoningen met tuin, maar appartementencomplexen met fatsoenlijk balkon. De tijd van ‘iedereen een huisje met tuin’ is gepasseerd. Te weinig plek, te weinig duurzaam, te slecht voor de biodiversiteit.

    @constructief; mooie alternatieven inderdaad.

  15. Pee

    Rutte heeft in een interview letterlijk gezegd dat windmolens alleen goed zijn voor subsidie.
    Dus waarom zal je dan gaan inzetten op windmolens.
    Geluidsoverlast en slagschaduw worden de overlast gevers.

  16. HArry

    Ik las in een ander dagblad dat er nu nog maar 3 Molens komen. Komt omdat de grondeigenaren het niets vinden. Zou ook goed zijn wanneer milieu defensie en partij voor de dieren in opstand komen.

    Zonnecelvlaktes leidt tot dode aarde of water waar niets meer in leeft en windhakkelaars tot de dood van honderden vogels en vleermuizen per jaar. Ook de giftige en niet duurzame materialen die nodig zijn voor de productie en bouw van deze onbetrouwbare stroomleveranciers is te bizar voor woorden.

    Grote mond over bio- diversiteit en natuurwaarden maar ondertussen deze te beschermen zaken de nek omdraaien.

  17. Nina

    Lees net op internet dat de gemeente Utrecht een aanwijzing gaat krijgen van de minister. Daarmee wordt de gemeente verplicht huizen te gaan bouwen in polder Rijnenburg.

    Wat een afgang voor de gemeente dat de minister het op deze manier moet afdwingen.

  18. Wim

    Laten we er een Kerncentrale neerzetten blijft er tenminste ruimte voor woningbouw.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).