Dit moeten de vuurwerkvrije zones in Utrecht worden dit jaar | De Utrechtse Internet Courant Dit moeten de vuurwerkvrije zones in Utrecht worden dit jaar | De Utrechtse Internet Courant

Dit moeten de vuurwerkvrije zones in Utrecht worden dit jaar

Dit moeten de vuurwerkvrije zones in Utrecht worden dit jaar
Vuurwerk. Archiefbeeld DUIC
In Utrecht moeten dit jaar 31 gebieden komen waar geen vuurwerk afgestoken mag worden tijdens de officiële afsteektijden tijdens oud en nieuw. De locaties liggen veelal bij plekken waar ook dieren verblijven.

In Utrecht moeten dit jaar 31 gebieden komen waar geen vuurwerk afgestoken mag worden tijdens de officiële afsteektijden tijdens oud en nieuw. De locaties liggen veelal bij plekken waar ook dieren verblijven.

Dit jaar moet het aantal vuurwerkvrije zones uitgebreid worden naar alle dieren(buiten)verblijven en natuurgebieden in Utrecht. Dit betekent dat hier ook tijdens de officiële afsteektijden, tussen oudejaarsdag 18.00 uur en nieuwjaarsdag 02.00 uur, geen vuurwerk afgestoken mag worden.

Bijna elke wijk heeft straks een locatie waar geen rotjes of vuurpijlen mogen klinken, behalve de binnenstad waar een vuurwerkvrije zone ontbreekt. Het voorstel van de gemeente wordt volgende week besproken in raad.

De gemeente wil vanaf 15 december borden gaan plaatsen om bewoners te informeren over het verbod op vuurwerk.

Centrale vuurwerkshow

Naast vuurwerkvrije zones gaan er ook stemmen op om een centrale vuurwerkshow te organiseren. Daarmee zou een gedeelte van de Utrechters zelf bijvoorbeeld stoppen met het afsteken van vuurwerk. Maar de gemeente liet al eerder dit jaar weten dat er geen show komt in de stad. Zo’n spektakel zou namelijk geen groot effect hebben op de openbare orde in de wijken, duur zijn en onnodig veel inzet vragen van de politie.

20 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Het is beter dan niets, maar er zit wel een belangrijke weeffout in dit beleid. Er moeten geen vuurwerkvrije zones worden aangewezen, er zouden juist een paar afgelegen terreinen moeten worden aangewezen waar mensen wel vuurwerk mogen afsteken, liefst met een groot hek erom heen. Op die manier kan er efficiënt worden gecontroleerd op illegaal vuurwerk en kunnen ongelukken met onschuldige burgers worden voorkomen. Alles buiten het hek is dan per definitie strafbaar, en binnen het hek is men niet verzekerd tegen ongelukken, zodat vooraf duidelijk is dat ze hun vingers en ogen voor eigen rekening gaan vernielen!

 2. Fred

  Gerard Brugmans: Volledig mee eens !!
  Verbod op vuurwerk moet de norm zijn, met uitzondering van een paar toegewezen plaatsen waar niemand er last van heeft of zich onveilig hoeft te voelen.
  Dat is voor iedereen ook veel duidelijker.
  De nadelen van vuurwerk zijn legio, onveiligheid, brandgevaar, verontreiniging, geluidsoverlast, enz enz.
  Als we “andere tradities” ter discussie kunnen stellen, zoals zwarte piet, dan is de tijd rijp om eens met deze traditie te stoppen.

 3. JdV

  @Gerard Brugmans: Onzinverhaal. Alle afsteken van vuurwerk buiten de daarvoor aangewezen tijdstippen op 31 december is per definitie strafbaar. In plaats van nog meer bureaucratie moet er gewoon gehandhaafd worden in plaats van druk te zijn met andere onzin.

 4. Geenstijl@Utrecht

  Kut zeg, ik wilde dit jaar oliebollen gooien tijdens het oud en nieuw,maar mensen gewoon stoppen met deze traditie, ik was altijd een vurig fan van afsteken, maar gezien de toestand van het milieu en de klimaat verandering ben ik gestopt hoe jammerlijk ook.

 5. Harry

  Hoe meer regels hoe meer overtredingen. Hoe meer beperkingen hoe meer ongehoorzaamheid. Zelfbeschikking vs onderdrukking. Daar gaat het hier om.

  Langzaam rollen we steeds meer richting een politiestaat waar de hardst schreeuwende minderheid de agenda bepaalt. Het accepteren van anderen is verworden in het hinderen en onderdrukken van anderen.

  Gaat lang goed tot de meerderheid hetzelfde gedrag gaat vertonen richting de minderheid. Maar dan heet het racisme, fascisme of nazisme. Wat vervolgens deze termen in betekenis uitholt.

 6. Jeroen

  Veilig schmeilig, de leukste dingen zijn een beetje eng en brengen risico met zich mee. Daarom vinden we ze zo spannend. Wordt onze maatschappij ontwricht door het gigantische risico en de bergen doden en gewonden die iedere oud&nieuw vallen? Ik dacht het niet. Gewoon lekker blijven knallen met z’n allen.

 7. wollie

  ander ideetje: aan particulieren alleen nog extreem onveilig vuurwerk verkopen. dan lost het probleem zich vanzelf op…

 8. O4

  Er zitten hier een paar trolls in de comments die duidelijk zelf geen (huis)dieren of angstige kinderen hebben, en ook duidelijk geen weet of interessse hebben in de verstrekkende ecologische en maatschappelijke gevolgen van hun ‘knalplezier’.

  Het soort mensen dat lachend met een biertje staat te kijken als het huis van de buren afbrandt, zo lang het je eigen huis maar niet is hè?

 9. Sander

  top, mijn hondje zal er blij mee zijn.

 10. bee

  @Harry

  helemaal mee eens.

 11. Joep

  @ Jeroen

  Om antwoord te geven op je vragen; ja, er vallen bijvoorbeeld duizenden gewonden ieder jaar met oud en nieuw waarvan sommige levens permanent ontwricht zijn ja. Ga maar eens met oog- en huidartsen praten. Dan piep je wel anders. Niks geen lolletje.

 12. Scherpschutter

  O4

  Schei nou toch uit man. Het gaat over een paar uurtjes wat vuurwerk. Pijltjes, rotjes, links en rechts wat illegale boefjesrotjes. U doet het hier voorkomen alsof Utrecht wordt omgetoverd tot een totaal oorlogsgebied vol bommen, granaten en landmijnen.

  “Ecologische schade en de kinderen”…Alsjeblieft zeg. Doe ff normaal. LOL!

 13. JdV

  De leugens van Joep. In 2017 totaal 473 gewonden en 1 dode door vuurwerk. Maar dat is logisch. Joep is tegen vuurwerk en voor een verbod. Een factor 10 liegen maakt in dat geval niks uit.

 14. JdV

  @joep: er vallen dagelijks 2 doden en 70 gewonden door het verkeer. In het hele jaar 2017 is er 1 vuurwerkdode en circa 700 gewonden geregistreerd. Over het afgeloppen decenium zijn er jaarlijks gemiddeld 800 gewonden per jaar gevallen als gevolg van vuurwerk. Niks geen duizenden gewonden per jaar. Dat zijn grove leugens. Maar als je tegen vuurwerk bent zijn de echte getallen waarschijnlijk niet van belang en lieg je er maar op los. Lekker trollen.

 15. Tiny

  @Harry, helemaal mee eens. Blijkens dit onderzoek (https://ioresearch.nl/Home/Nieuws/draagvlak-voor-strengere-handhaving-vuurwerk-gegroeid#.W84VE_lNd-E) uit december 2017 is er een miezerige 20% die in Utrecht vuurwerk afsteekt, toch is het bijkans onmogelijk de herrie, de stank en de rotzooi in die dagen te ontwijken. En als dan op enkele, nauwelijks bewoonde plekken een vuurwerkverbod wordt ingesteld is de wereld te klein, terwijl zeker 90% van de stad nog altijd het vogelvrije domein is voor dit kleine clubje. En dan te bedenken dat een dikke vette meerderheid bestaat voor lokale vuurwerkverboden. Ik voorzie strijdbare burgers die, gewapend met emmers water, de luidruchtige minderheid tot sereniteit zullen zegenen…

 16. Katja

  Vuurwerkvrije stad. Veiliger en beter voor iedereen.

 17. Joep

  @ JdV

  Aangezien je in 2 posts recht onder elkaar jezelf al tegenspreekt (eerst zeg je 473 gewonden en 1 post later zijn dat er al 700 in 2017) en je doelbewust alleen de cijfers over 2017 erbij pakt (en alle andere jaren bewust niet meeneemt in je beweringen> 700 komt al aardig dicht in de buurt van de 1000 of niet? En er waren vele jaren met meer slachtoffers) en ook nog eens niet aan bronvermelding doet ben je zelf de grootste ‘leugenaar’. Iets met de pot verwijt de ketel ofzo.

  We hebben het trouwens niet over het verkeer maar over vuurwerk, laten we ons even tot het gespreksonderwerp beperken en geen rand-bij- of andere zaken er bij gaan halen.

 18. Jeroen

  @Joep
  Gewoon Googlen doet wonderen. 473 was het aantal SEH gewonden in 2016/2017. 700 was het aantal mensen dat met lichte verwondingen naar de huisartsenpost is gegaan tijdens de jaarwisseling 2017/2018. Het aantal SEH gewonden afgelopen Oud en Nieuw was 434. Het is allemaal niet zo moeilijk. ‘Duizenden gewonden per jaar’ wat je wist uit te kramen is dus gewoon simpelweg en absolute apekool. Hoe je jezelf er ook uit probeert te draaien.

  https://www.veiligheid.nl/organisatie/actueel/nieuws/cijfers-vuurwerkgewonden-2017-2018?gclid=EAIaIQobChMI2bWIt5-f3gIVGuR3Ch2-BwA_EAAYASAAEgL4SvD_BwE

 19. Gerard Brugmans

  Begrijp ik nou goed dat er mensen zijn die een paar honderd gewonden een acceptabel aantal vinden en dus geen reden zien om iets te doen aan de vuurwerkgekte?

 20. wollie

  vuurwerk afschaffen: 77% draagvlak.
  verkeer afschaffen: <1% draagvlak?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).