DNA-match leidt politie naar verdachte in 21 jaar oude verkrachtingszaak in Utrecht DNA-match leidt politie naar verdachte in 21 jaar oude verkrachtingszaak in Utrecht

DNA-match leidt politie naar verdachte in 21 jaar oude verkrachtingszaak in Utrecht

DNA-match leidt politie naar verdachte in 21 jaar oude verkrachtingszaak in Utrecht
De politie heeft vorige week een 45-jarige Utrechter aangehouden als verdachte voor een verkrachting aan de Loevenhoutsedijk op 21 juni 2000. De verdachte moest DNA afstaan toen hij onlangs werd veroordeeld. Dat bleek te matchen met het DNA van de vermoedelijke dader van de verkrachting.

De politie heeft vorige week een 45-jarige Utrechter aangehouden als verdachte voor een verkrachting aan de Loevenhoutsedijk op 21 juni 2000. De verdachte moest DNA afstaan toen hij onlangs werd veroordeeld. Dat bleek te matchen met het DNA van de vermoedelijke dader van de verkrachting.

In de nacht van 21 op 22 juni 2000 werd een destijds 49-jarige vrouw aan de Loevenhoutsedijk in Utrecht slachtoffer van een verkrachting. Zij deed aangifte, maar uit het onderzoek dat de politie vervolgens deed kwam geen verdachte naar voren.

De politie verhoorde in 2000 verschillende getuigen en verzamelde bewijsstukken. De technische recherche wist het DNA van de vermoedelijke dader veilig te stellen. Dat is destijds overgedragen aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Er werd toen geen match gevonden met het DNA dat was opgeslagen in de databank.

Nu, 21 jaar later, is alsnog een match ontstaan. Dat gebeurde toen de 45-jarige verdachte werd veroordeeld voor harddrugsbezit. Hij moest DNA afstaan, dat bleek te matchen met het DNA van de vermoedelijke dader van de verkrachting in 2000. De zaak was inmiddels aangeduid als coldcase, maar de politie denkt dat er met de aanhouding toch een ontknoping is.

Verdachte ontkent

De man werd vervolgens aangemerkt als verdachte en werd, na verder onderzoek van het Team Cold Cases en het Team Zeden, op 8 april aangehouden. Hij ontkent volgens de politie betrokkenheid, maar de politie doet verder onderzoek naar zijn rol.

De politie heeft de inmiddels 69-jarige vrouw die het slachtoffer werd van de verkrachting op de hoogte gesteld van de aanhouding.

12 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Wat is dat DNA toch fantastisch. Deze man heeft jaren gedacht er mee weg te komen en ‘veilig’ te zijn. Mooi niet dus.

 2. Kees

  Mooi speurwerk en alsnog gepakt. Top gedaan van de politie.

 3. Peet

  Complimenten voor de politie

 4. Pee

  DNA de vingerafdruk 3.0.
  Er zijn al heel wat zaken opgelost door DNA.

 5. Ton

  Als je na zo’n wandaad verder wilt leven geef je jezelf aan.
  Of je gaat aan de harddrugs.

 6. Bernhard

  Vakwerk van alle betrokken politiemensen.

 7. [email protected] 🤫

  Complimenten voor de politie, maar je moet wel op passen waar dit DNA is aangetroffen,dit kan via diverse contacten zijn gekomen,bv aanraken of botsen tegen elkaar.
  DNA is niet altijd het toverstokje jammer genoeg.

 8. Massegast

  @[email protected] — Betrokkene mag anders wel uitleggen dat hij in contact was met deze vrouw…. Ontkenning is dan niet sterk. To put it mildly

 9. RABE

  Goed bezig. Zo krijgt hij hoop ik toch nog een pittige straf.
  Complimenten aan de politie!!!!

 10. IM

  Mijn hart gaat uit naar de vrouw die dit is overkomen. Dit moet toch als een slag bij heldere hemel komen. Ik hoop heel erg dat dit haar ondersteunt in de verdere verwerking.

 11. Dicky

  We moeten eerst nog zien dat hij veroordeeld wordt. Kijk naar de rechtzaak van Jos B. Rechters eisen vaak meerdere bewijzen.

 12. Cees van Heemert

  Natuurljk complimenten voor de Politie, maar nog meer voor de IT developers die het mogelijk hebben gemaakt deze database te maken en matching mogelijk te maken! Gefeliciteerd!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).