Docent UU die ‘Volkert waar ben je?’ schreef wordt niet vervolgd | De Utrechtse Internet Courant Docent UU die ‘Volkert waar ben je?’ schreef wordt niet vervolgd | De Utrechtse Internet Courant

Docent UU die ‘Volkert waar ben je?’ schreef wordt niet vervolgd

Docent UU die ‘Volkert waar ben je?’ schreef wordt niet vervolgd
Foto: Archief DUIC
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten geen vervolging in te stellen tegen een man die in maart dit jaar een bericht op Facebook plaatste met daarin de tekst ‘Volkert, waar ben je?’. De Universiteit Utrecht legde de docent eerder wel een disciplinaire maatregel op: een voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten geen vervolging in te stellen tegen een man die in maart dit jaar een bericht op Facebook plaatste met daarin de tekst ‘Volkert, waar ben je?’. De Universiteit Utrecht legde de docent eerder wel een disciplinaire maatregel op: een voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar.

De docent plaatste de opmerking na de Provinciale Statenverkiezingen, waar Forum voor Democratie de grote winnaar werd. Het was een verwijzing naar de moord op Pim Fortuyn. Hierna bood hij zijn excuses aan, verwijderde zijn Facebook-account nadat hij bedreigingen ontving, en werd door de universiteit op non-actief gesteld.

Ook deed Thierry Baudet, de politiek leider van het FvD, aangifte van bedreiging en opruiing. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart waarbij de opsteller van het bericht als verdachte is aangemerkt en gehoord is door de politie.

Schokkende verwijzing

Het is duidelijk dat de schrijver van het bericht verwees naar de moord op Pim Fortuyn in 2002. Het OM noemt het begrijpelijk dat de opmerking ernstig, schokkend en als ongepast wordt beschouwd, maar ziet juridisch geen grond voor vervolging.

“Voor bedreiging of opruiing moet iemand de opzet hebben om een ander vrees aan te jagen of om anderen te bewegen een strafbaar feit plegen. Gebleken is dat de man zijn bericht heeft geplaatst op de persoonlijke Facebookpagina van een andere persoon met wie hij regelmatig felle discussies voerde en met wie hij sterk verschilde wat betreft politieke ideeën”, aldus het OM.

Deze persoon heeft het bericht vervolgens breed verspreid. Het Openbaar Ministerie denkt dat de opsteller van het bericht een discussie wilde uitlokken met de persoon op wiens Facebookpagina hij het bericht plaatste. “Hij heeft niet de opzet gehad met zijn bericht de politiek leider van het FvD of zijn partijgenoten te willen bereiken of om hen vrees aan te willen jagen.”

Het OM zegt bovendien dat de formulering onvoldoende concreet is. “Hoewel de verwijzing naar het genoemde misdrijf uit 2006 duidelijk is, wordt er niet daadwerkelijk gedreigd. Ook is er geen sprake van een directe oproep tot het plegen van een strafbaar feit.”

De aangifte is geseponeerd en de docent is niet langer verdachte.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Peet

  Volkert ,,waar Ben je,,,lijkt mij toch echt oproep tot moord
  Je kind zal maar les krijgen van zo.n,,,wetenschapper

 2. cas

  Onnavolgbaar dit oordeel…

 3. Kadoendra

  @Cas

  Het oordeel van het OM is zeer duidelijk te volgen; Het OM heeft de uitspraak getoest aan de wet en deze uitspraak als niet strafbaar gezien.

  De rechter had ook de uitspraak getoest aan de wet en ook als niet strafbaar gezien.

  Het OM heeft dus de maatschappij een besparing geven op de gerechtelijke kosten!

 4. Koel Hoofd

  Hopelijk mag hij nooit meer lesgeven aan makkelijk beinvloedbare argeloze studenten.

 5. Scherpschutter

  Terecht. Overheden die individuen vervolgen om gesproken woorden…Dat zijn USSR praktijken.

  Vreemder is dat dit sujet niet ontslagen is. Strafvervolging is absurd, maar deze docent zijn werk laten voortzetten is volstrekt dwaas.

 6. Lombokker

  Die blinddoek van Vrouwe Justitia begint volgens mij toch wat mottig te worden.

 7. Kadoendra

  @Koel Hoofd

  Een student wordt toegelaten tot hogere studies (hogeschool en universiteit) als hij in het bezit is van een diploma hoger secundair onderwijs.
  Deze studenten die dus al een hoger secundair onderwijsdiploma op zak hebben lijken mij niet bij voorbaat makkelijk beïnvloedbare argeloze studenten.

 8. Bernhard

  @Koel Hoofd: Dat mag hij dus wel. De man is niet eens ontslagen. De UU maakt zich hiermee belachelijk.

 9. Ben

  Waarom wordt Meneer Wilders, dan wel eindeloos vervolgd.
  Meneer Wilders roept niet op tot moord, en de docent lijkt dat wel te bedoelen!

 10. JdV

  Prima. Dat zet de deur open voor oproepen met de naam van andere personen uit de (recente) historie.
  De namen kunt u zelf wel bedenken lijkt me.

 11. Fred

  Wat vervelend dat deze docent in de geesteswetenschappen nu precies mijn aversie tegen die collectie vakken weet te bevestigen, hoogstwaarschijnlijk doet hij iets in de idioterie.

 12. Piet

  @Ben omdat dhr Wilders het op een openbare bijeenkomst riep en deze meneer tegen een persoon heeft gezegd/geschreven en die dat naar buiten heeft gebracht.
  Dat kan je lezen in het bovenstaande stuk.

 13. G.

  Van je Facebook vrienden moet je het maar hebben.

 14. G. de Vries

  Kortom, de kreet ‘Volkert waar ben je?’ mag u vrijelijk gebruiken want het is goedgekeurd- getoetst aan de wet- door de het OM. Denk hierbij aan ( bv ) als een reactie op een toespraak van Rutte, de koning, jegens protesten of gewoon als u met iemand ‘een appeltje te schillen heeft’. ‘Volkert waar ben je?’ is blijkbaar een hele normale uitspraak en refereert niet naar de politieke moord op Pim Fortuyn.

 15. Cico

  @Peet: er studeren geen kinderen aan de universiteit, slimpie.

 16. Robertjc

  Geef mij maar een integere, intelligente vent als leraar die van discussiëren weet. Het vonnis in deze zaak is volkomen terecht.
  De van volstrekte achterlijkheid getuigende interpretaties van sommige lui die hier hun comments durfden plaatsen, is vooral een aanbeveling voor een kwaliteitsslag in het basisonderwijs.

 17. Bernhard

  @Cico: Ieder mens is iemands kind. Begrijpend lezen is een vak, slimpie.

 18. Ton

  Volgens mij heeft het OM gezegd dat de uitspraak wel getoetst had moeten worden als die in het openbaar was gedaan.

 19. Jan van Lunteren

  Voor iedereen die het niet snapt:

  Deze docent had een vraag, en Wilders deed een belofte…

 20. Willem Drost

  Ik ga ervanuit dat rechters beter weten hoe het zit dan ik. Aan de andere kant.. soms is het beter een proces te hebben met al bekende afloop om zo polarisatie en de schijn van ongelijkheid tegen te gaan

 21. bee

  @ Jan van Lunteren

  wilders heeft niets beloofd en wat die leraar zegt is de hoop op een verward persoon die de plaats van volkert wilt innemen.

 22. cas

  @ robertjc… integer en intelligent.. Heb je het artikel wel gelezen?

 23. Herman

  We kunnen tegenwoordig ook nergens meer tegen.

 24. Kadoendra

  @bee

  Meneer Geert heeft wel iets beloofd!

  Hij vroeg aan zijn stemvee; “Willen jullie meer of minder Marokkanen?”

  Waarop zijn stemvee uitriepen; “Minder, minder, minder”

  Meneer Geert zei hierop; “Dan gaan we dat regelen”

  In dit geval is meneer Geert uiteindelijk niet het strafrecht in gewandeld maar er vol gas in gescheurd. (overigens heel erg dom van meneer Geert, want hij heeft de wet overtreden, terwijl hij als Tweede Kamer lid de wet zelf maakt!)

  Want elk weldenkend persoon kan weten dat niet elke Nederlandse Marokkaan een crimineel is en je dus niet een hele Nederlandse bevolkingsgroep op een zeer negatieve wijze weg mag zetten.

  Meneer Geert heeft zich schuldig gemaakt aan een zeer kwaadaardige uitspraak en belofte want je kan slechts een eerzame nieuwe Nederlander met een Nederlands paspoort Nederland uitzetten via een illegale wijze, b.v een Adolf wijze……………….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).