Documentaire over Utrechtse ijskiosk Venezia in de maak | De Utrechtse Internet Courant Documentaire over Utrechtse ijskiosk Venezia in de maak | De Utrechtse Internet Courant

Documentaire over Utrechtse ijskiosk Venezia in de maak

Documentaire over Utrechtse ijskiosk Venezia in de maak
Foto: Donker Utrecht
Er komt een film over drie generaties Italiaanse ijsmakers van Venezia in Utrecht. De grondlegger van het familiebedrijf kwam in 1928 naar Utrecht voor de eerste ijssalon van Nederland.

Er komt een film over drie generaties Italiaanse ijsmakers van Venezia in Utrecht. De grondlegger van het familiebedrijf kwam in 1928 naar Utrecht voor de eerste ijssalon van Nederland.

De film Venezia wordt een portret van drie generaties bereiders van Italiaans ijs. Het begon in 1928 met Guido de Lorenzo, die vanuit de Italiaanse bergen in Utrecht arriveerde. Al snel werd zijn ijs populair omdat het zo anders was dan het traditionele ijs dat we hier kenden.

Hij startte in 1928 onder de naam Venezia de eerste echte ‘ijsssalon’ in Nederland. Zijn personeel liet hij overkomen uit Italië. Nadat eerst zijn zonen Italo en Carlo de passie van hun vader hadden overgenomen, zijn het nu twee kleindochters die beiden hun eigen zaak hebben. De ene onder de naam Venezia, de andere als Roberto Gelato.

Een begrip

De film vertelt het verhaal van de meerdere generaties aan de hand van bijzonder archiefmateriaal, maar volgt de familieleden ook in hun huidige bestaan waarin ijs nog steeds de hoofdrol speelt.

De documentaire wordt geregisseerd door filmmaakster Monique Lesterhuis. Zij heeft als researcher en regisseur aan tal van documentaires gewerkt. Voor de film ‘De Tegenprestatie’ heeft ze in 2015 als coregisseur een Gouden Kalf gewonnen op het Nederlands Filmfestival. “Toen ik in Utrecht ging studeren was Venezia al jaren een begrip: ‘s zomers ijs en ‘s winters bontjassen. Dat er aan dat ijs zo’n fascinerende geschiedenis zit, realiseerde ik me toen ik kennismaakte met de familie De Lorenzo, een familie waarover zoveel te vertellen valt dat ze een eigen film verdienen”, aldus Lesterhuis.

Er wordt nog gezocht naar aanvullende financiële steun voor het montageproces voor de film. Op de site Voordekunst is meer te lezen over het project. De film zal voorjaar 2020 af zijn. DUIC ging in 2015 nog eens langs bij de ijskiosk op de Oudegracht en sprak uitgebreid met Romana de Lorenzo.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. W.

  Al zeker 30 jaar stracciatella met citroen op een hoorntje. Heb het nergens beter gehad!
  Het is in de zomer altijd mijn toetje na een broodje Mario.
  Wel jammer dat er nu alleen een kar is, de salon was ook erg leuk.

 2. Claudia

  Leuk!! 1975…Een middagje winkelen met mn moeder, eerst nieuwe kleren en daarna, vaste prik, een ijsje bij de italiaan. 5 minuten twijfelen bij de smaakjes en dan gezellig voor het raam in de oranje kuipstoeltjes je nieuwe schat opeten. Soms zelfs met slagroom erop!

 3. (Ouwe) Ed.

  30 jaar? Zeker al 65 jaar!!

 4. Herman

  @Claudia, inderdaad leuk en herkenbaar.
  Ook hadden ze toen al “speciale verpakking” om het ijs mee naar huis te nemen, vond dat als klein kind toen nog uitermate fascinerend.

 5. Bayerwald

  In de arme jaren net na de oorlog trakteerde mijn oudere zus die werkte mij soms op een ijsje. Absolute toptraktatie was achterop bij haar op de fiets naar Venezia! Later maakte ik indruk op mijn eerste meisje als ik haar van mijn geld verdiend met m’n krantenwijk na de bioscoop trakteerde op een coupe Venezia! Het hoogtepunt van het weekend.

 6. Jos van Tienen

  Niet alleen t ijsje is altijd lekker .maar de dames ALTIJD VRIENDELIJK KLANTVRIENDELIJK en smaakt ijs altijd nog lekkerder . Mooi fijn geslepen ijs ( sorrij vak term) maar t erg fijn gedraaid ijs Ga zo door heerlijk .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).