Doek valt definitief voor Utrechtse wijkraden Doek valt definitief voor Utrechtse wijkraden

Doek valt definitief voor Utrechtse wijkraden

Doek valt definitief voor Utrechtse wijkraden
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De Utrechtse wijkraden worden definitief opgeheven. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten. Ter vervanging komen er vanaf 1 januari wijkplatforms.

De Utrechtse wijkraden worden definitief opgeheven. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten. Ter vervanging komen er vanaf 1 januari wijkplatforms.

De gemeente Utrecht zegt graag samen met inwoners van de stad aan projecten zoals bijvoorbeeld de herinrichting van een straat of plannen voor nieuwbouw te willen werken. “Voor inwoners die op dit moment nog niet meedoen of zich minder betrokken voelen bij hun buurt of wijk moet het aandragen van ideeën of initiatieven laagdrempeliger worden”, aldus de gemeente.

Eén van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is om per Utrechtse wijk minimaal één wijkplatform op te richten. “De platforms in de wijken passen bij het karakter, de dynamiek en de mensen die er wonen en werken. […]  Zo kunnen bewoners van wijken en buurten zich beter laten horen bij het maken van plannen”, zegt de gemeente Utrecht.

Niet van deze tijd

Ook de wijkraden zijn ooit opgericht om de burgerparticipatie te vergroten, maar volgens de gemeente functioneerden ze niet optimaal. Zo heeft wethouder Anke Klein eerder gezegd dat de raden niet meer van deze tijd zijn. “We zien graag wijk- en buurtgerichte participatie op maat die aansluit bij het eigen karakter, dynamiek van de wijk of buurt en de mensen die er wonen.”

Deze wens is nu werkelijkheid geworden met het oprichten van de wijkplatforms. Hoeveel platforms er in totaal komen is nog niet bekend.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Idioot !

 2. Wim

  Naamsverandering?
  Raden naar platform.
  Dezelfde mensen erin alleen met minder autoritair want naar raden moet geluisterd worden een platform is een Praathuis waar niets uit hoeft te komen.
  En wat is dat toch is niet meer van deze tyd.

 3. jos stelling

  Wanneer iets niet helemaal loopt zoals het zou moeten, kun je het afschaffen of verbeteren. Het lokale bestuur is niet af te schaffen, noch te verbeteren (ze gaan over zichzelf). Wat nu?
  Goede wakkere journalistiek is nog het enig denkbare antwoord…..

 4. Harry

  Jippie nog minder democratie! Is natuurlijk ook hoogst overbodig in een centraal geleide communistisch Utrecht. Maar gelukkig loopt het systeem in 2021 helemaal vast. Hier wat ideeën van Maurice de Hond https://www.cafeweltschmerz.nl/na-de-komende-verkiezingsnederlaag-van-rutte-een-nieuw-stelsel-maurice-de-hond-en-pim-van-galen/

 5. MJPD

  Ik zat niet in een wijkraad of wijkplatform maar ontsproot een aantal jaren en tot voor kort eigenhandig samen met een aantal buurtbewoners initiatieven om onze buurt te verbeteren.

  Maar dan loop je tegen de muur op die “Lokale Overheid” heet, in de vorm van Wijkbureaus. Geen enkele terugkoppeling op aanvragen of pas maanden later. 1,5 jaar vertraging in een aanvraag in het kader van het Initiatievefonds, wat nog steeds niet is geregeld.

  Nooit is ergens budget voor om b.v. verkeersveiligheid te verbeteren, terwijl er wel een miljoenen kostende Vuelta kan worden georganiseerd. Er worden heel veel dingen beloofd zoals grafittiverwijdering en ondertussen is er al een jaar lang niets mee gebeurd. Om over Handhaving, of eigenlijk het niet-handhaven, en de totale onbereikbaaheid van een Wijkagent nog maar te zwijgen.

  Ondertussen kent onze wijk een Wijkwethouder, een Wijkregisseur, een Wijkopzichter en wellicht ook een Wijkmanager. Ik vraag me werkelijk waar af wat deze mensen allemaal doen…

  Ik ben in ieder geval gestopt met mijn wijkwerkzaamheden. De gemeente wil schijnbaar enkel dat haar burgers 1x in de 4 jaar hun stem uitbrengen, de jaarlijkse gemeentebelasting ophoesten en verder hun muil houden.

 6. Massegast

  Volgens mij waren de Wijkraden en de Culturele Zondagen de zaken die Leefbaar Utrecht ooit echt bereikt heeft. Maar ja, ‘niet meer van deze tijd’. Dat is het argument waarmee je alles plat kunt slaan. De opponent is dan per definitie ouderwets of achterlijk. Volgens mij zijn die Wijkraden door de politiek nooit serieus genomen. Het was indertijd een politiek ‘motje’, om Leefbaar te pleasen.

 7. Brigitte

  Onlangs gelezen in de Binnenstadskrant, ik citeer:
  “In het voorstel van het college moeten de aftredende wijkraden de rol op zich nemen om de wijkplatforms vorm te geven. Daar hebben de leden van de wijkraad Binnenstad voor gepast. Moeten aftreden en vervolgens zelf je opvolging regelen gaat te ver, dat moet het college dan maar zelf regelen.”

 8. JdV

  Prima zaak. Namaak inspraak organen moeten en kunnen weg. Hetzelfde geldt voor geldverslindende overbodige bestuurslagen als provincies, waterschappen en veiligheidsregio’s. Alleen maar aanwezig om falende ambtenaren nog een kantoortje en geld te leveren. Weg met alle bestuurlijke uitvreters.

 9. Dakhaes

  Merwede woningen 9500: niet meer van deze tijd, veel te klein, te duur en te dicht opelkaar.

 10. Erwin

  @jdv: wederom heb je geen verstand van zaken, de wijkraden bestaan uit vrijwilligers. Niks ambtenaren cq bestuurlijke uitvreters.
  Misschien gewoon niet reageren als je ergens geen kaas van gegeten hebt..

 11. Koel Hoofd

  Werk verschaffing op kosten van de samenleving, zonder dat er naar de samenleving wordt geluisterd.

 12. wollie

  zal wel moeten dakhaes, anders worden we nooit tokyo aan de vecht

 13. Zucht

  Heb regelmatig een mailtje naar de wijkraad binnenstad verzonden
  Nog nooit reactie gehad,,,,zucht

 14. Freddy

  Volgens mij zit de gemeente helemaal niet te wachten op input vd bewoners.

 15. Henri.koopman

  Wijkraden zaten vol met beroepsinsprekers, zzp’ers opzoek naar netwerk/opdrachten en voorzitters die graag maandelijks koffie dronken met de wijkwethouder en regisseur waardoor elk onwelgevallig geluid werd gesmoord. Als dat niet voldoende was, was daar de participatie ladder: informeren, raadplegen, adviseren, co creëren. Van dat laatste kwam ‘t nooit en met de eerste drie kon het college alles naast zich neerleggen. Veel geld is gestoken in diverse onderzoeken in hoe wijkraden beter konden functioneren in het Utrechtse bestuursmodel, “ze worden niet serieus genomen”, nooit iets meegedaan!! #Utrecht_Maken_We_Samen #als_t_ons_uitkomt
  De initiatiefnemer in Utrecht heeft altijd het voordeel van de twijfel, omwonenden kunnen vervolgens de strijd aangaan tbv hun #Leefbaarheid (waar overigens nergens n definitie van te vinden is) 1 dikke boom weg, 2 sprieten terug, de leefbaarheid is vergroot, hoera)

 16. Frank

  De wijkraden moesten de oren en ogen van de wijk worden. Maar het werden clubjes van actieve wijkbewoners, die vooral hun eigen stokpaardjes bereden. Het peperdure instrument van de jaarlijkse wijkraadplegingen werkte niet en wijkraadavonden werden slecht bezocht.
  Opheffen is dus prima. Er zijn betere manieren om de mening van de bevolking te peilen.

 17. ACTK

  Wonderlijk. Geen idee wat ik nu eigenlijk gelezen heb. Korte samenvatting: ‘Er was iets, er komt iets. Boeoe en hoera.’
  Afhankelijk van ieders roze of grijze bril kan men weer los…

 18. JdV

  @erwin: op het stadskantoor zitten wat ambtenaren die zich bezig houden met wat de vrijwilligers in de wijkraden produceren. Gratis bestaat niet erwin, het kost altijd geld. Maar dat moet je wel willen zien uiteraard. Verder geheel eens met Frank, Henri, Zucht en Koel Hoofd. Nutteloze hobbyisten met stokpaardjes cq eigenbelang.

 19. Wim Vreeswijk

  Laat het doek maar lekker vallen want Utrecht is toch niet meer te redden dankzij een vertienvoudiging van de gemeenteschuld tussen 2007 en 2017 van 150 miljoen naar 1,5 miljard. Ga maar lekker door met die verschrikkelijk bouwput in HC tot minsten 2030 dank zij het niet nakomen van de referendumuitslag in 2000. Ga maar lekker door met chaos creëren. Utrecht staat inmiddels landelijk op plaats 6 van de 350 gemeenten qua geluidshinder. Dus ga allemaal maar lekker door met het om zeep helpen van het Utrechtse leefklimaat.

 20. Wim Vreeswijk

  Ga ook lekker door met superhoogbouw in de geest van Mao, het grote voorbeeld voor GL. Hoogbouw is nl. funest voor het sociale en fysieke klimaat in steden als Utrecht, dus ga maar lekker door met meer ongezonde lucht en opwarming van binnenstedelijke gebieden, zo leef je in de Randstad 5 jaar korter volgens het RIVM. Bron A.D. 21-11-2019. Dat scheelt op termijn weer een hoop ouderen want die aantallen AOW-ers lopen ook financieel steeds meer de spuigaten uit.

 21. Van hetzelfde

  Top, maar het alternatief lijkt oude wijn in nieuwe zakken…. In Rijnsweerd is ook zo’n schimmig groepje bezig… noemt zich bewonersplatform maar opereert vrij geheim, niemand buiten het groepje weet wie het zijn, ze maken zich niet bekend in de wijk maar doen zich bij de gemeente voor alsof ze de hele wijk vertegenwoordigen en proberen zo voordeel te halen door alles naar hun beland door te drukken. Ik zou zeggen bewonersinitiatieven prima, maar ga wel peilen of dit écht breed gedragen wordt en niet degene met de grote bekken de overhand laten krijgen die ook nog eens zeer manipulerend te werk gaan.

 22. Marcel

  @ Wim Vreeswijk
  Ik ken u niet anders dan negatief. Echt duidelijk negatief. Dat is uw goed recht natuurlijk maar enige inspanning om het anders te doen? Idee? Of gewoon lekker bla bla zoals altijd? Overigens zijn het hier altijd wel dezelfde opmerkingen van dezelfde personen. De grote gemene deler is: we nemen een glas, doen………..

 23. Stadsie

  Sluit me aan bij @Frank, en de mensen die nu klaarstaan om de rol over te nemen zijn ook bezig met hun eigen stokpaartjes. Gewoon peilingen houden in de wijken. Democratie. Meeste stemmen gelden.

 24. Farce

  In Rijnsweerd is al een echtpaar in dit gat gestapt; hij vertegenwoordigt een geheim ‘bewonerscomitee’ en zij de werkgroep ‘betaald parkeren’, maar in hun groepjes zitten dezelfde mensen. Naar de gemeente toe doen zij zich voor als 2 aparte werkgroepen. Wie informeert wie ze zijn om zich aan te sluiten krijgen geen gehoor. Maar zitten samen aan tafel bij de gemeente, om vooral eigen belangen door te drukken…zogenaamd voor de hele wijk…

 25. Wim Vreeswijk

  @Marcel. Ik ben niet negatief, maar kritisch en gebaseerd op dossierkennis. Zo heb ik laatst nog een analyse geschreven over de begroting Utrecht 2020, 487 pagina’s, met een kleine 6.000 woorden w.o. m.i. heel veel zinnige kanttekeningen over Utrecht in staan waar ik geboren en getogen ben. Maar op een gegeven moment beginnen al die feiten zich te stapelen en komt het misschien wat negatief over. Dat burgers negatief worden over hun toekomst snap ik wel vanwege de vele, U wellicht bekende demo’s. Er zijn inmiddels vele duizenden burgers die steeds minder gaan pikken van Den Haag, dus ik sta zeker niet alleen.

 26. Toine Goossens

  De wijkraden hadden een adviesrecht. Dat heeft tot een verdere verambtelijking geleid. Een extra traject om tot raadsbesluiten te komen. Dat bestaat terecht niet meer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).