Domtoren nog verder uit de steigers: ‘Moeilijkste deel zit erop’ Domtoren nog verder uit de steigers: ‘Moeilijkste deel zit erop’

Domtoren nog verder uit de steigers: ‘Moeilijkste deel zit erop’

Domtoren nog verder uit de steigers: ‘Moeilijkste deel zit erop’
Foto: Robert Oosterbroek
De komende dagen wordt een nieuw deel van de domtoren uit de steigers gehaald. Al jaren is de grote restauratie van de toren bezig maar volgens de gemeente zit het moeilijkste deel er nu op. Dit jaar moet de toren stukje bij beetje volledig onthuld worden.

De komende dagen wordt een nieuw deel van de domtoren uit de steigers gehaald. Al jaren is de grote restauratie van de toren bezig maar volgens de gemeente zit het moeilijkste deel er nu op. Dit jaar moet de toren stukje bij beetje volledig onthuld worden.

Binnenkort zijn de bovenste 40 meter, goed voor ongeveer een derde van de toren, weer te zien voor Utrechters. Aan het einde van de zomer moet de hele toren weer uit haar jasje zijn. Waarom de bovenste meters langzamer verlopen dan de onderste meters heeft alles te maken met de zogenaamde lantaarn van de Dom.

Moeilijkste deel

De lantaarn is het bovenste deel van de toren en is aan alle kanten open. Het heeft de meest gedetailleerde beeldhouwwerken en bovendien het meest te verduren gehad van weersomstandigheden. Bovendien zitten er nog steeds stenen verwerkt die al sinds de bouw van de domtoren inzitten. Hierdoor nam het restauratiewerk van dit gedeelte van de toren extra tijd in beslag. Inmiddels lijkt er een einde te komen aan de werkzaamheden van de lantaarn, en kan er aan het onderste deel van de Dom worden gewerkt.

Volgens wethouder Dennis de Vries is dit dan ook een moment om bij stil te staan: “Dit is het eerste stukje dat Utrechters zien. Dat puntje waar je naar zoekt als je door de stad fietst of thuiskomt van vakantie. Dat we dat nu weer terug hebben is natuurlijk het vieren waard!” Daarmee bedoelt de wethouder een speciaal concert op de beiaard van de Domtoren op maandagmiddag 25 maart.

Mogelijke publieksactie

De komende maanden gaat de restauratie verder en zullen de steigers stukje bij beetje verder worden afgebroken. Hoe de grote ‘heropening’ van de Dom zal worden gevierd is nog maar de vraag. Zo werd eerder dit jaar nog gespeeld met het idee van een grote publieksactie. De gemeente is nog in gesprek met meerdere partijen over de invulling van het bijzondere moment.

10 Reacties

Reageren
  1. Ongewenst

    Ik zou de Domtoren graag weer eens willen zien zonder steigers.. 🙂

  2. JM

    Kinderen van een jaar of zeven hebben de Domtoren nog nooit in het echt gezien. Ik kijk iedere dag met ze hoever men is met het verwijderen van de stijgers, voor ons voelt het alsof ze een cadeautje uitpakken. De lantaarn is mooi opgeknapt en een stuk lichter van kleur. Hoe zou de rest er uitzien?

  3. Wim

    @ JM
    Ja, hij is bijna wit als de zon er op staat. Heel mooi.

  4. W

    @jm: stijgers?

  5. Jarre fan.

    een groot feest in style dat zou mooi zijn
    Jean Michel ,jarre kan dit als de beste.
    Misschien kan onze beiaardier hem een handje helpen. Maar dat komt vast goed.
    Zij is ook vast fan Jean Michel

  6. JM

    @W Ja, je weet wel, die dingen die meestal worden omschreven als steigers. ; ))

  7. Oeht

    Ik dacht het niet meer mee te maken maar door een uitzonderlijke goede planning,,
    wat bijzonder is als het renovatie, betreft hebben de aannemers het uitstekend gedaan en lopen ze zelfs voor op wat de Gemeente Utrecht in gedachten had.
    Alle lof voor de restaurateurs die deze klus weer hebben geklaard.

  8. Helene

    Fantastisch,wat een vakmensen,gelukkig hebben wij die nog.
    Fijn om een stukje vd domtiren te zien.ik woon midden in de stad vandaar.

  9. Michel Fleer

    Misschien kan de Burgemeester uit 1382 het feest opluisteren met burgers uit 1382. (Voor lezers die niet weten waarom ik dat zeg: de bouw van de toren en kerk is begonnen in 1321 en voltooid in 1382)

  10. Katja

    Binnen budget en binnen de tijd, daar kunnen ze in Den Haag wat van leren (renovatie Binnenhof was eerst c.a 440 miljoen, nu bijna één miljard ! En wordt vast wat meer)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).