Doorstart van café Le Carafon betekent het einde van een tijdperk | De Utrechtse Internet Courant Doorstart van café Le Carafon betekent het einde van een tijdperk | De Utrechtse Internet Courant

Doorstart van café Le Carafon betekent het einde van een tijdperk

Doorstart van café Le Carafon betekent het einde van een tijdperk

Het werd het afvoerputje van Utrecht genoemd. En als je vertelde dat je er ’s nachts was terecht gekomen, dan was een ding duidelijk: je had absoluut niet de behoefte om naar huis te gaan. Café Le Carafon in de Hamburgerstraat was jarenlang een bepalende factor in het Utrechts uitgaansleven.

Het interieur was basic (een blind paard kon er geen schade aanrichten), er was drank en de sluitingstijd ongelimiteerd. Waarmee aan de primaire wensen van de nachtbraker werd voldaan. Een mooie omschrijving van Le Carafon vonden we op de recensiesite “Maar hoe was het?”:

Deze kroeg is een typisch eindpunt voor doorgewinterde stappers, en dat is te merken aan de clientele.Corpsballen, Marokkaanse hangjongeren, met goud behangen proleten, domme blondjes, Chinezen, kwart-Duitsers, Serviers, koele negers: alles komt er en iedereen heeft het naar zijn zin. 

Dat het in Le Carafon uitgesproken gezellie is en er geen knokpartijen uitbreken tussen al die dronkenmensen ‘van diverse pluimage’ komt natuurlijk door de uitstraling van barman Rany. Zes nachten per week staat hij hier Rany te zijn, ondersteund door de zwijgzame huisdealer achter de gokkast. Op onnavolgbare wijze weet hij het postuur van die ene hoofdrolspeler uit The Green Mile te combineren met de vriendelijkheid van die andere. Ach, was ik nog maar tien jaar jonger, dan zou ik zes nachten per week in Le Carafon zitten.

De afgelopen jaren hing er een briefje op het raam met de mededeling dat de zaak “wegens gezondheidsredenen ter overname werd aangebonden.”

Tot die overname is het nu gekomen. Drie weken geleden ging de zaak dicht voor een verbouwing en a.s vrijdag vindt de feestelijke doorstart plaats. De naam blijft hetzelfde, maar dat er wordt afgerekend met het verleden is duidelijk. Het café is na de opfrisbeurt nauwelijks herkenbaar.

“Het wordt een gezellige kroeg die van 19.00 uur tot 03.00 uur open is. Tegen het eind van de avond kan er gedanst worden”, weet de nieuwe eigenaar te melden.

Dansen in Le Carafon? Dat is toch even wennen.

33 Reacties

Reageren
 1. T

  Jeetje, de grootste icoon van de stad was Rany.
  Jammer, dat hij wegens gezondheidsproblemen de zaak over heeft moeten dragen.
  Randy als je dit leest, Ik wens je het allerbeste toe.
  Nu tijd om al die muziek video’s eens gaan te bekijken.

 2. marcel gieling

  Ik heb er kort boven gewoond, nou ja in het pand ernaast. In de Carafon is ooit de eerste drugsdoden gevonden op het toilet. De cliëntele is zeer gevarieerd, relatief gebeurde er niet meer dan elders. Het had wel een louche imago en als je soms zag wie er binnen- buiten stapte dan snapte ik wel hoe dat imago kwam. De eigenaar was een prima vent, enige jaren geleden overleden.

 3. Hans van Tol

  Hallo Marcel, dat was niet onder Rani’s bewind, maar toen zijn voorganger, Koos, daar zijn wanbeleid uitoefende. Over Rani, in tegenstelling tot die dode, niets dan goeds.

 4. Bill

  Rani, je was, samen met de kroeg, een begrip in Utrecht. Bedankt voor alle mooie jaren!!!

 5. Jan Scherjon

  Koos, zijn wanbeleid? je zou daar maar elke avond moeten werken in die kroeg vandaar dat Koos er af en toe tussen uit ging om een frisse neus te halen.

 6. Wim

  Nou dat van die gezondheidsredenen geloof ik direct; ik kreeg er bij binnenkomst vaak letterlijk geen adem. Maar wat een toffe gast die Rany.

 7. Johnny Tranquilo

  Het beste Rany, You’re a lovely Man, a real cool cat. Get well soon and I’ve heard that Cannabis Oil cures everything. Go well dude, love Keith.

 8. Yvette Evers

  Ik neem aan dat ik in de categorie domme blondjes val. Een ander soort vrouwen kwam er niet , volgens het artikel. Zie mezelf toch liever als muzikante. En Rani was de beste barman van kUtrecht!

 9. Coby

  Leuk en fijn al die toffe [email protected]! Oke….sommige….beetje veel naaaaast waar het om gaat ..Rani….bijna 25 jr altijd aanwezig…hard en met veeeeel plezier gewerkt…en alles altijd TOP ….dat weet iedereen….nee de tent zelf verdiende geen schoonheidsprijs…doorde veranderingen de laatste 5 jaar in de uitgaanswereld..in de Carafon ,werdt t steeds zwaarder voor hem….de man is nu 62jr!!!! Respect!!!
  Wij….zijn vrouw en kinderen konden t niet langer aan zien dat het steed zwaarder voor m….door zn gezondheid….en door een paar “”klojo.s”” die daar veel te vaak te veel en te lang de kans hebben genomen om zijn sfeer totaal te verpesten…Rani kon zo niet langer doorgaan…zeker niet door z.n hartproblemen erbovenop…….
  Wij…zijn gezin hebben m “”gesmeekt”” ….gooi jouw handoek maar lekker in de ring….Je bent al jaren een kampioen…een begrip in heel utrecht…DE ENIGSTE ECHTE NACHTBURGEMEESTER….. 🙂 …..uitEindelijk heeft ie dan toch afscheid genomen van de grootste “liefde”in t leven…z.n eeuwige meisie!!…..En dat is heeeel moeilijk voor hem…..dat weten velen van de “vaste” bezoekers in al die jaren.
  Maar de knoop is doorgehakt…..vrijdag gaan we open….nee t zal geen Carafon meer zijn zoals t was….niemand kan dat voortzetten of evenaren ….dat is duidelijk…..maar we maken er een heel fijn nieuw zaakje van …..en de nieuwe naam…..;;;
  Next Generation Carafon….VRIJDAG A.S….VANAF 19.00 STARTEN WE…….!!!
  Welkom…!!!.kom kijken…..en sfeermaken en proeven……!!! Rany zelf gaat m “openen”” voor de nieuwe generatie….z.n kids die proberen iets voor hemmm terug te doen na al zijn “tropenjaren”
  En de zaak die maar niet verkocht werdt….zat gegadigde en kijkers…..maar “allemaal wachtend” blijkbaar, tot ze het voor niks kunnen kunnen “overnemen/krijgen……als hij “”wegens gezondheids redenen”” neervalt of zo!!! Maar goed….hoe dan ook….deze plek…Rani.s plek….gaat nu in een heeeel ander jasje/sfeertje voortgezet worden door z.n gezin….KOM GEZELLIG EVEN KIJKEN…..!! Van Harte Welkom!!!! Grtjs….NEXTGENERATION Carafon!!!!

 10. Henriette

  Eigenlijk verdient Rany een boottocht door de grachten met alle oude klanten van vroeger.
  Zorg goed voor jezelf Rany!!!!

 11. Jan Scherjon

  Rany ,zeer correct deze man !

 12. Tol zijn buurvrouw

  Rani, goed om te horen dat het in de familie blijft. Dank voor de gouden uren en jaren! Utrecht kon zich geen betere nachtburgemeester wensen.

 13. Endie

  Blond ben ik niet, nooit geweest. Dom? Ach, het peil waarop ik verkeerde als ik in Le Carafon beland was… Afscheid van een tijdsperk, dat zeker! Rany, even slikken!

 14. One Love

  One love, One heart Let’s get together and feel all right Hear the children crying…

 15. Arien

  Beste Rani en familie,
  Wat een geweldig bericht dat de Carafon weer opengaat en wat mooi dat het uiteindelijk in handen blijft van de familie. Ik kwam vroeger na werk en/of uitgaan aan het einde van avond/nacht met enige regelmaat in de Carafon terecht. Een bijzondere plek met mensen van allerlei pluimage, heerlijk, maar het kon alleen zo bijzonder zijn door de ruimhartige, sociale, heldere, stoere, zijn hart op de juiste plek hebbende en altijd alles overziende Rani. Wanneer Rani niet achter de bar had gestaan had ik mij daar nooit zo welkom, op mijn gemak en veilig gevoeld. Hij had alles in de gaten, was altijd even kalm en rustig en had het natuurlijke overwicht van een geboren leider. Iedereen had respect voor hem. Ik vond het een van de meest markante horecaplekken van Utrecht en Rani, ik heb de afgelopen jaren met warmte aan jou teruggedacht en vond het erg om te horen dat je gezondheid er voor zorgde dat je jouw Carafon niet kon openhouden. Als er een plek was waar ik na het settelen en het kroegleven achter mij gelaten te hebben nog weleens naar terugverlangde was het de Carafon. En de Carafon was Rani, zonder Rani geen Carafon. Het doet mij goed dat de familie het overneemt en ik zal zeker komen kijken!

 16. Bob

  Hartelijk dank voor de fluitjes die u me heeft geserveerd!

 17. Niels Bokhove

  Ook voor mij is Carafon een historische plek. Kwam er al sinds de start door – wijlen – Koos Hogenboezem, oud-collega van mij in de beruchte Tregter van – ook wijlen – Gert Hogenkamp. In de Carafon stopte ik, staande aan de bar bij Koos, van het ene op het andere moment definitief met roken.

 18. Mieky

  ik heb er heel wat uurtjes doorgebracht in de goeie ouwe tijd 🙂 Ik woonde er schuintegenover dus ja….das dan wel heel makkelijk.Het was er altijd super gezellig en Rani is een echte lieverd 🙂
  Heel veel succes Rani

  en succes met de doorstart.

  groetjes mieky

 19. CC

  wij kwamen dr vroeger vaak met n boel collega s na t werk in t willem arntszhuis maar we waren t dr met zn allen over eens dat rani de uber gekken verzorger was!

 20. appie

  zo kan het ook ! veel succes en tot ziens

 21. Katerina

  Rani wie kan zo’n persoon nou vergeten.. leuke tijd en wat een lieve man gewoon weg een toppertje 😉

 22. Maarten

  Rany, ik ken ‘m nog uit de Club Libra tijd. All the best to you!!!!

 23. Vincent

  Rany, Koning,
  Alle gezondheid en bedankt voor de mooie jaren en herinneringen man!

 24. Rick

  Niet vaak genoeg beland maar de keren dat, waren geweldig en vergeet ik nooit. Bedankt Rani. Het ga je goed!

 25. Vindaloo

  Rany, take care! Helemaal eens met Henriette.

 26. Greta

  Lieve Rani,
  Ik vergeet nooit meer dat je de carafon had over genomen van jos , je wilde de boel opvroljjken met tafelkleedjes ! We hebben je toen maar gelijk uitgelegd dat je dat maar beter kon laten hahahaha. Je nam de hardrock avond (standaard donderdagavond ) over van jos en 1 keer in de maand op zaterdag, gelukkig maar want het was een toffe te gekke tijd geweest ! Jammer dat je me niet gebeld had om een afscheids reünie te kunnen organiseren. Rani het gaat je goed en geniet van je vrije dagen !

 27. Coby

  Rani en ik hebben net samen de vele reakties gelezen en Rani vraagt me om een IEDER van jullie HeelHartelijk te bedanken! Voor de reacties maar meer nog voor alle fijne jaren met jullie….DANK VOOR DE GEWELDIGE JAREN!!! Vergeet niet dat a.s VRIJDAG …Rani the Next Generation Carafon voor ons zal openen,,,,en nog even vele van jullie die gaan komen,,,,groeten,,,,bedanken,,,!!! 19.00 a.s Vrijdag……..BE THERE !!!
  Groet van Hier,,,,van RANI !!!! a.k de nachtburgemeester xxxx

 28. Kees

  Rany 10plus

 29. Mark jansen

  Rani je bent de Carafon
  Een een topper van een man
  En dat harde werken allemaal
  Voor je gezin ,ook toppers
  Eerste klas .en super dat ze
  Het Door zetten de tent:)

 30. Markoverschie

  De nachtapotheek gaat dicht, dat was toch.
  Goeie vent wist soms niet wie nou ze gabbers waren of ze vijanden. Paar van die apothekers hadden toch wel een duimpje boven hem. Heb wel eens een vrouw gezien die de tent door werd geslagen of een vent die dan tegen ze aan liep ofzo en dan dorste die toch niet en kneep een oogje toe en dan is het tijd om te stoppen, dan ben je je tijd aan het uitzitten. goeie tijd gehad, o.k. dat die dicht gaat.

 31. wim bredewoud

  Hey Rani,
  ik zal je missen.
  Als je kinderen een beetje op je lijken blijft het toch een mooie tent 🙂
  Bedankt voor de gezellige avonden/nachten.

  Grtz Wim.

 32. Jennifer

  Randy was zeer geliefde persoon je kon altijd terecht voor een praatje en het was altijd gezellig.

  Randy lied je gewoon in je waarden ongeacht wat een persoon is. Of je nou arm of rijk was hij maakte geen verschil.

  Rust zacht…

 33. Attila

  Rani nooit gekend , Jos ook nooit van gehoord. Ik ben van de periode Koos. Rani lijkt me uit de verhalen wel een waardige opvolger geweest te zijn. Rust in vrede . Koos was geen grote persoonlijkheid maar hij wás de Carafon en dat kleine overvolle cafeetje het afvoerputje van het late stappen. Mijn eerste kennismaking met Duvèl bier en dus Altijd een Duveltje of twee drie drinken daar. Al die louche lawaai Papagaaien hoorde bij de afsluiting van de zaterdag nacht…
  Koos met zijn lage profiel hoorde daar bij.
  Evengoed stond je regelmatig en soms maanden telkens voor een gesloten deur… zeker uitblazen in de tropen ofzo dacht ik dan.
  Onvergetelijk figuur Koos , het ga je goed

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).