Dr. De Visserschool vereeuwigd op hoek Vondellaan-Croesestraat | De Utrechtse Internet Courant Dr. De Visserschool vereeuwigd op hoek Vondellaan-Croesestraat | De Utrechtse Internet Courant

Dr. De Visserschool vereeuwigd op hoek Vondellaan-Croesestraat

Dr. De Visserschool vereeuwigd op hoek Vondellaan-Croesestraat
Dr. De Visserschool in 1981. Foto: Utrechts Archief
Duizenden Utrechters hebben levendige herinneringen aan Dr. De Visserschool die tachtig jaar lang op de hoek van de Vondellaan en de Croesestraat heeft gestaan. Een foto van het monumentale gebouw, dat in 1995 werd gesloopt, wordt volgende week onthuld op de gevel van het wooncomplex dat daar nu staat.

Duizenden Utrechters hebben levendige herinneringen aan Dr. De Visserschool die tachtig jaar lang op de hoek van de Vondellaan en de Croesestraat heeft gestaan. Een foto van het monumentale gebouw, dat in 1995 werd gesloopt, wordt volgende week onthuld op de gevel van het wooncomplex dat daar nu staat.

Heel veel kinderen uit Rivierenwijk en omstreken hebben leren lezen en schrijven op de school. Toen het gebouw in 1995 gesloopt werd kwam er nieuwbouw voor in de plaats. De vereniging van eigenaren van dat complex – dat bestaat uit een Albert Heijn-vestiging, de Open Universiteit en eengezinswoningen – heeft het initiatief genomen voor enkele historische verwijzingen.

Het huidige gebouw op deze locatie

De wethouder komt op vrijdagmiddag 30 november niet alleen een foto onthullen. Ook aan de achterkant van het complex wordt een gevel-verfraaiing onthuld. Daar komen enkele regels te staan van Jacob Westerbaen. De naam van deze 17e-eeuwse dichter is gebruikt voor de straat die langs deze gevel loopt.

Dr. De Visserschool

Het gebouw waarin de openbare Dr. De Visserschool voor lager onderwijs was gevestigd, werd in 1917 door gemeente-architect Martin Rietbergen ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School. Er zat vanaf het begin ook een openbare kleuterschool in.

Kenmerkende tegels in het pand. Foto: Utrechts Archief

De naam van school verwijst naar de eerste minister van Onderwijs: de in Utrecht geboren Johannes Theodoor de Visser (1857-1932). De Visser is degene die in 1920 de Wet op het Lager Onderwijs realiseerde, waarin werd vastgelegd dat bijzondere scholen op dezelfde voet werden gesubsidieerd en behandeld als openbare scholen. In Nederland werden in de jaren erna veel scholen naar hem vernoemd.

Het karakteristieke gebouw telde naast dienstvertrekken 9 leslokalen, een gymnastiekzaal en een speelplaats. In de gangen hingen veel keramische tegels met silhouet-afbeeldingen.

De dr. De Visserschool school stopte ermee in 1990. Het gebouw zelf werd vijf jaar later afgebroken. Veel buurtbewoners vonden dat toentertijd jammer. Tegels uit het pand kwamen in verschillende musea terecht.

5 Reacties

Reageren
  1. RvD

    Hier als kind op de kleuterschoolgezeten, we woonden toen op de croeselaan. Ik herinner me dat je vanaf de speelplaats kon je de watertoren van Rotsoord zag. Jarenlang heb ik de situatie niet kunnen plaatsen versus andere watertorens zoals op de straatweg. Pas toen ik op 16jarige leeftijd van overvecht naar Lunetten verhuisde viel het kwartje.

  2. J.J.L. Oosterhof

    Ter aanvulling: op de eerste etage was tevens de Mulo gevestigd.

  3. Ineke Puijk

    Wij woonden zelf op t Veestallen terrein op het Veemarktplein wat ook niet meer bestaat.
    Ik zat hier samen met mnbroer op school , les gehad van juffrouw van de Bol, juf Haarsma, en meester v d Velde.Uitvoeringen gehad in de aula.Zo jammer dat dit weg is.
    Afz Ineke Puijk.

  4. Y.zaim

    Ik heb er ook op school gezeten. Vanaf 1984 tot 1990. Heb de verhuizing mee gemaakt. Wat een leuke tijd. Juf rosenboom Haasma juffrouw koekoek. Wat een tijd wat gaat het leven snel. Ik woonde dollardstraat. Vergeet het nooit, wat was de wereld toen super leuk.

  5. Burgsteden

    Ik zat met wouter puik bij meneer jansen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).