Draken van 3000 kilo van historisch gebouw De Utrecht boven ingang Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant Draken van 3000 kilo van historisch gebouw De Utrecht boven ingang Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant

Draken van 3000 kilo van historisch gebouw De Utrecht boven ingang Hoog Catharijne

Draken van 3000 kilo van historisch gebouw De Utrecht boven ingang Hoog Catharijne
Bron: Het Utrechts Archief
De nieuwe gevel van Hoog Catharijne gaat opgesierd worden met twee draken die ooit op het historische gebouw De Utrecht stonden. De twee beelden van zo’n 3000 kilo per stuk komen boven de ingang van het winkelcentrum.

De nieuwe gevel van Hoog Catharijne gaat opgesierd worden met twee draken die ooit op het historische gebouw De Utrecht stonden. De twee beelden van zo’n 3000 kilo per stuk komen boven de ingang van het winkelcentrum.

De Utrecht is een historisch gebouw dat tot verdriet van velen is gesloopt in 1974. De Utrechtse monumentendeskundige Arjan den Boer schreef al eens: “Het meest betreurde gebouw van de stad is ongetwijfeld ‘De Utrecht’, één van de mooiste Jugendstil-panden van het land.”

Ondanks protesten moest het rijk gedecoreerde gebouw uit 1902 wijken voor het Gildenkwartier van Hoog Catharijne. Het gebouw stond aan wat toen de Leidseweg was en nu Smakkelaarsveld is, ongeveer ter hoogte van de Mediamarkt.

Op het gebouw stonden twee immense draken van 3000 kilo per stuk. Met enkele omzwervingen kwamen de twee beelden terecht bij het Centraal Museum, nu is er een nieuwe locatie voor gevonden.

De twee beelden komen bovenop de nieuwe ingang van Hoog Catharijne aan de Smakkelaarskade. Op dit moment wordt er gewerkt aan de nieuwe gevel van het winkelcentrum. In het begin van 2020 moeten de draken geplaatst gaan worden.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. VincentZ

  Vlag op modderschuit. Pijnlijke herinnering aan wat er stond.

 2. waldorf

  @Vincent:prima verwoord. Wiheefte ooit deze muur des doods goedgekeurd???

 3. Berk

  @VincentZ Precies wat ik dacht inderdaad.

 4. Massegast

  @waldorf — Die ‘muur des doods’ is ooit goedgekeurd door dezelfde instanties en mensen die nu een compliment willen krijgen voor het terugplaatsen van deze draken voorstellende beelden. Nou, ik zou zeggen: mijn complimenten hoor!

 5. bee

  dat zijn geen draken maar gargoyles volgens mij.

 6. Teunis

  Leuk dat ze terugkomen waar ze ooit (ongeveer) stonden! Ik probeer me voor te stellen hoe het eruit zou zien als de hele gevel op die plek gereconstrueerd zou worden, maar ik ben bang dat dat geen gezicht zou zijn. Door het gebrek aan ornamenten in de nieuwe gevel vallen de draken des te meer op.

 7. Hetty

  Zo zonde, dat ze dit prachtige voorbeeld van Jugendstil-architectuur plaats hebben laten maken voor de betonnen kolos, die Hoog-Catharijne heet. Het idee van Teunis lijkt me ook wel wat. Hele bouwwerken zijn gereconstrueerd, kijk maar naar die prachtige Frauenkirche in Dresden, waar na de tweede wereldoorlog vrijwel niets meer van over was. Waarom dan ook niet de gevel van De Utrecht.

 8. Betweter

  @bee, Gargoyles zijn gewoon waterspuwers (vaak in de vorm van draken, monsters, leeuwen, etc.). Deze draken lijken niet waterspuwers te zijn.

 9. Utrechter

  Als die beelden een ziel hadden dan zouden ze zich kapot schrikken van de plek waar ze terecht gekomen zijn maar nog meer van de intrieste verandering van het uitzicht wat ze krijgen.
  De Leidseweg… ooit een van de gezelligste drukke stukken van de binnenstad op weg naar het oude station.
  Moet ik hiervan dan blij worden? Ik denk het niet!
  Vraag het anders de schele maagd op het Vredenburg maar. Die staat er ook al zo eenzaam en verloren bij!

 10. Kadoendra

  Er staat mij iets bij dat het uiteindelijk aan de projectontwikkelaar was om te beslissen of het gebouw De Utrecht mocht blijven of gesloopt zou gaan worden.
  Als dit klopt is het natuurlijk zwaar gestoord dat de gemeente Utrecht de uiteindelijke beslissing over een monument in handen heeft gegeven aan een projectontwikkelaar wiens taak geen monumentenzorg was.

 11. Scherpschutter

  Goed. Oude lelijke draken. Op een nieuw lelijk winkelcentrum. Van welke vrijmetselaar kwam dit idee? 😉

 12. Angelique

  Tsja, leuk dat die draken er nog zijn, maar echt mooi is anders….

 13. bee

  @Betweter

  ik dacht dat het ook een vorm van bescherming moest geven ?
  ze kunnen meerdere functies hebben buiten waterspuwers.

 14. Bill

  Plaats ze dan bij een poort die toegang geeft tot het toekomstige Smakkelaarspark, zo verdwijnen ze in het niets.

 15. Yvo

  Normaal weet ik alle meningen van de reageerders hier wel in te schatten, maar nu had ik het mis. Ik dacht dat iedereen hier wel blij mee zou zijn. Ik wel in ieder geval. Uiteraard is De Utrecht niet te vervangen, maar historische elementen terugbrengen in deze moderne gebouwen is het minste wat we kunnen doen. Hierdoor blijven deze beelden goed bewaard en kan iedereen er makkelijk van genieten. Dat staat los van wat men vindt van de gevel. Laten we tevreden zijn dat in ieder een deel van de historie zo bewaard blijft.

 16. Mike

  Zou er instant een petitie kunnen komen om dit idiote plan tegen te houden. Gewoon lekker in het centraal museum ofzo zetten.

 17. Joris

  Heel mooi dat in ieder geval deze beelden terug worden geplaatst.

 18. Katja

  Als we dan toch beelden aan het (terug)plaatsen zijn…de beeldhouwwerken die uit de Dom in het Centraal Museum staan ook weer terug waar ze eerst stonden, namelijk in de Dom.

 19. WMJ

  Jammer van deze ietwat smakeloze keuze van ?
  Natuurlijk moeten deze monumentale en imposante beelden behouden blijven, maar laat ze svp niet op deze wijze in het niet vallen!

 20. Rinke Doornekamp

  Het is een verdomde schande dat ze de “Utrecht” hebben gesloopt. En dan nu deze beelden plaatsen op het gebouw dat tot zijn ondergang heeft geleid dat is wel heel erg cynisch.

 21. Erwin

  Misschien een idee om ze op het Berlijnplein neer te zetten?

 22. Reactionaire rechtse zak.

  Afgezien van de al genoemde vlag op ‘n modderschuit, voelt het (mis)plaatsen van deze overblijfselen van De ‘Utrecht’ alsof tegen ieders zin juist die ene brutale en proleterige oom een geliefd familiestuk erft.

 23. WitteRob

  OK, het is niet de mooiste gevel, mee eens maar dat ze deze prachtige draken toch op deze manier gered hebben en weer een plek in de openbare ruimte hebben gegeven doet vermoeden dat er misschien nog wat verder gedacht wordt. Wie weet?

 24. Claudia

  Mooi!! Slaat als een tang op een varken maar zo krijgen we in ieder geval een klein stukje terug van wat ooit zo nodig gesloopt moest worden…

 25. DV

  @Yvo,

  De beelden zijn nu ook bewaard gebleven, alleen niet tentoongesteld. Het wordt maar afwachten of de partij die met het onderhoud van deze “muur des doods” is belast, de juiste kennis van zaken heeft om deze elementen op verantwoorde wijze te onderhouden. Mij lijkt dit vrij riskant. Een paar keer met de hogedrukspuit en weg zijn de draken…

 26. Jan van Ipenburg

  Lieve mensen,
  Er wordt in ieder geval een poging ondernomen om een stukje “kunst” te behouden en weer een gezicht te geven.
  Komt allen naar Schoonhoven dan kunnen jullie zien hoe er met Olivier van Noort omgesprongen wordt: een rover/ zeeman onder de rook van de patatbakker,dat is echt een DRAAK. Hij is ook nog zijn kompas kwijt. Wees blij dat de draken in ieder geval een waardige plek krijgen !

 27. Katja

  Wel passend; draken op een draak van een gebouw…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).