Drie aanvragen voor islamitische scholen in Utrecht afgewezen | De Utrechtse Internet Courant Drie aanvragen voor islamitische scholen in Utrecht afgewezen | De Utrechtse Internet Courant

Drie aanvragen voor islamitische scholen in Utrecht afgewezen

Drie aanvragen voor islamitische scholen in Utrecht afgewezen
Drie aanvragen die het afgelopen jaar zijn gedaan voor het oprichten van een islamitische middelbare school in Utrecht zijn afgewezen. Dat meldt de NOS op basis van gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Drie aanvragen die het afgelopen jaar zijn gedaan voor het oprichten van een islamitische middelbare school in Utrecht zijn afgewezen. Dat meldt de NOS op basis van gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

De scholen zouden niet kunnen aantonen dat ze voldoende leerlingen trekken. Volgens de norm moet een school met de richtingen vmbo, havo en vwo minimaal 732 leerlingen aantrekken.

In totaal werden er vorig jaar tien aanvragen voor islamitische scholen gedaan, allemaal in de vier grote steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Al deze aanvragen zijn afgewezen. Wim Littooij, bestuurder van de Stichting voor Islamitisch Voortgezet Onderwijs in Rotterdam (SIVOR), zei tegen de NOS dat de normering te streng was; volgens hem is er genoeg vraag naar islamitisch onderwijs op middelbare scholen, maar is er nu geen manier om dit aan te tonen.

Cornelius Haga Lyceum

In februari organiseerde het Cornelius Haga Lyceum uit Amsterdam een informatieavond over een mogelijke uitbreiding naar Utrecht. De middelbare school kwam in maart in opspraak omdat medewerkers van de school volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding banden zou hebben met terroristische organisaties.

 

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Houden zo.

 2. Bill

  Prima, dit moeten wij niet willen in de stad. En er zal vanuit sommigen geledingen binnen de moslimgemeenschap uiteraard verzet komen en schermen met “discriminatie”, “vrijheid van geloof”, etc.., maar weten uiteraard zelf dondersgoed dat dit niet de weg is die wij moeten bewandelen als wij streven naar integratie van de verschillende bevolkingsgroepen. En geloven doe je in de grote stad lekker thuis.

  PC scholen in de stad dan verbieden? Nee, natuurlijk niet. Die komen voort uit onze vaderlandse geschiedenis en de basis waarop Nederland is gebouwd.

 3. Marcel

  Lekker gewoon naar het algemeen onderwijs. Niks met geloof, overtuiging etc. Geloven doe je thuis maar.

 4. Pauline

  PC en RK scholen hoeven niet verboden te worden. Die richten zich al jaren op alle religies incl. christendom, islam, jodendom, hindoeïsme, boeddhisme etc.

 5. Joost

  Mooi he; en dat vanuit een links stadsbestuur.

  Zo’n zelfde links bestuur die in Amsterdam ook behoorlijk voortvarend te werk gaan mbt het aanpakken van die ene school.

  En dit is dus gewoon bedoeld zoals het er staat, zonder cynisme. Maar dat wil er bij de rechtse reaguurders waarschijnlijk niet in,

  Waarschijnlijk was een rechts bestuur (bijv. CDA/ Forum/ PVV) helemaal niet zo voortvarend te werk gegaan, want die willen altijd het CDA/ CU en de SGP te vriend houden (hebben ze namelijk vaak landelijk en lokaal nodig voor coalities) en vreemd genoeg steunt het CDA/ CU/ SGP dergelijke scholen, omdat ze bang zijn dat hun eigen fundamentalistische christelijke scholen anders gesloten zouden kunnen worden.

 6. Koel Hoofd

  3 aanvragen in één jaar voor islamitische middelbare scholen? Is dat niet een beetje veel voor zoweinig leerlingen? (drempel van 753 werd niet gehaald)
  Of betreft het een Marokaanse, een Turkse en overige islamitische scholen?

  @Joost, die afwijzing heeft niets met links of rechtse politiek te maken maar gewoon met het toepassen van de wet. Dat zijn ambtenaren die dat doen want wethouders houden zich daar pas mee bezig als er media aandacht is.

 7. wollie

  heel goed, weg met bijzonder onderwijs.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).