Drie arrestaties nadat klimaatactivisten teksten spuiten op gevel van Rabobank in Utrecht Drie arrestaties nadat klimaatactivisten teksten spuiten op gevel van Rabobank in Utrecht

Drie arrestaties nadat klimaatactivisten teksten spuiten op gevel van Rabobank in Utrecht

Drie arrestaties nadat klimaatactivisten teksten spuiten op gevel van Rabobank in Utrecht
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandag tijdens een onaangekondigde actie in Utrecht teksten op de gevel van de Rabobank aan de Croeselaan gespoten. De politie arresteerde drie actievoerders.

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandag tijdens een onaangekondigde actie in Utrecht teksten op de gevel van de Rabobank aan de Croeselaan gespoten. De politie arresteerde drie actievoerders.

Verschillende actievoerders verzamelden rond 11.30 uur nabij het hoofdkantoor van de bank. Op een afgesproken tijdstip liepen zo’n vijftien demonstranten richting het bankgebouw waar een busje met vaten kwam aanrijden. Er werd snel een pyramide gebouwd met de vaten, waarop het Rabobanklogo of doodskoppen met ‘poison’ staan.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ondertussen gingen actievoerders in witte pakken teksten als ‘Rabobank = gifgroen’ op de gevel van de Rabobank spuiten. Dit gebeurde volgens Extinction Rebellion met spuitkrijt, wat er makkelijk af te wassen is. Na een kort gesprek tussen een medewerker van de bank en een woordvoerder van de activisten kwam de politie aanrijden. De drie actievoerders die de bank hadden beklad werden gearresteerd. De andere demonstranten vertrokken vervolgens.

Tekst loopt door onder foto

Extinction Rebellion voert naar eigen zeggen actie voor een eerlijk en duurzaam voedselsysteem. De actie is tegen de Rabobank gericht “omdat zij een sleutelrol hebben in de creatie én instandhouding van het huidige landbouw- en voedselsysteem”, aldus de actiegroep.

Volgens de actievoerders financiert de bank het grootste gedeelte van de Nederlandse landbouw en de “bank staat de transitie naar een duurzame, eerlijke en gezonde landbouw in de weg”. De bank is al langer doelwit van demonstranten.

Eerder dit jaar voerde Extinction Rebellion ook al een aantal keer actie in Utrecht. Bij een van die acties blokkeerden klimaatactivisten verschillende wegen in de stad en werden meer dan honderd actievoerders aangehouden, omdat zij volgens de gemeente en de politie de coronamaatregelen en het verkeer hinderden overtraden.

Gekoppelde berichten

46 Reacties

Reageren
 1. Cor Nelis

  Demonstreren? Prima, maar blijf met je poten van andermans eigendommen af, ook met spuitkrijt!!

 2. Lexus

  Om sympathie voor je doelstellingen te krijgen, kun je het overtreden van de wet beter achterwege laten.

 3. Bert

  O ja eigendom. Onze kwetsbare planeet is van ons allemaal (en onze kinderen en hopelijk kleinkinderen) en de Rabo sloopt ‘m met destructieve investeringen om de winst zelf ‘in eigendom’ te houden. Lijkt me wat schadelijker dan spuitkruit, lieve ome Cor! (Het is ook nog eens afwasbaar spuitkrijt en geen vieze verf).

 4. Uuutje

  Prima actie dit. Bank met beleid met voor mens en dier vernietigende uitwerkingen.

  Dit soort banken plegen gelegaliseerde en echte misdaden. Zij komen er altijd mee weg, want hand boven het hoofd. Voor de elite en het int. bedrijfsleven gelden andere wetten (en lagere straffen) dan voor de burger.

  De Rabo is meerdere malen schuldig bevonden aan int. belggingsfraude en andere vormen van fraude. Die bank had volgens de geest vd wet al lang gesloten moeten worden.

  En dan gaan mensen zich hier druk maken over een beetje verf. Sterker nog; de eigenlijke boef; de vijand van jou als burger verdedigen. Vast mensen die VVD stemmen. Die partij vertegenwoordigd alleen maar de belangen van de Rabobanken in de wereld en niet die vd burger. Rare lui.

 5. Paul V

  Mooi dat met deze actie zichtbaar wordt gemaakt dat zo’n ‘keurige bank als de Rabobank in feite milieuvervuiling financiert, en dus heel fout bezig is. Laten we ons geld verplaatsen naar banken die iets goeds doen met het geld dat ze beheren (zoals Triodos en ASN)

 6. Justin

  Beste Cor, ik zou zeggen: blijf met je poten van onze planeet af. Een beetje spuitkrijt valt in het niet vergeleken met de destructie die grote bedrijven dag in dag uit aanrichten.

  Het is al lang en breed duidelijk dat er niets tegen de klimaatcrisis gaat gebeuren zolang mensen niet burgerlijke ongehoorzaamheid gaan toepassen.

 7. Paul

  De andere helft van die generatie loopt met messen rond en schopt mensen in elkaar. Zie ik dit toch liever.

 8. W.

  Mooie actie. Laten we streven naar een wereld waarin een beetje spuitkrijt wat je met een natte spons zo wegpoetst de ergste schade aan onze “eigendommen” is.

 9. Lachgas

  Och arrestatie voor de bühne, zullen al wel weer vrij rondlopen.

 10. trol

  Beste iedereen, een kleine blik op de foto leert dat deze demonstranten inderdaad zelf veel beter zijn dan een ieder, door gehuld te zijn in zelfgebreide pakken (van eigen schapen). Online zag ik nog andere foto’s en wat denk je..maken ze ook nog eens gebruik van een smartphone. Die grondstoffen hebben ze natuurlijk ook zelf gedolven en de electronicafabrikanten zijn vedrer zeer ethisch wat betreft arbeid en belasting.

 11. Robin

  Hulde aan de activisten! Eenieder die Rabobank verdedigt snijdt zichzelf in eigen vingers.

  De crisis is nu.

 12. W.

  @trol: je doet je naam eer aan met deze uitgekauwde tu quoque

 13. Cas

  Misschien eens hun huizen bekladden met leuzen, kijken of ze dan nog staan te lachen

 14. Uuutje

  @Trol

  Drogredeneringen en whatsaboutisms vd bovenste plank, zoals we van een gemiddelde reaguurder gewend zijn.

  Dat een individuele burger een smartphone gebruikt, plastic gebruikt of zelfs wel eens auto rijdt (best handig een auto), valt echt 100.000 keer in het niet bij wat een bank (de meeste banken) als de Rabobank uitgeeft aan mileuvervuilende beleggingen, beleggingen in oorlogen/ wapens, beleggingen in gif, fabrieken die lak hebben aan hun werknemers, landen en overheden die schijt hebben aan de internationale wet en mensenrechten.

  Daarnaast hebben rechtse trollen geen hekel aan mensen die 100% deugen? Lekker toch? Mensen die gewoon mens zijn, met al hun foutjes, maar zich desondanks belangenloos inzetten voor de toekomst van jouw kinderen, kleinkinderen, etc; en de dieren en leefomgeving die (nog) niet voor zichzelf kumnen opkomen.

  Beter dan smartphones gebruiken, auto rijden, etc. en je NIET bewust zijn van de negatieve impact daarvan en gewoon op je luie reet zitten te trolĺen de hele dag. Weet je wat dat aan energie op servers kost?

  Overigens zijn niet de smartphones en de auto’s fout, etc., maar met name hoe ze geproduceerd worden en wat bedrijven er achter de schermen allemaal mee doen, mits je die dingen normaal, beschaafd en verstandig gebruikt.

 15. trol

  Whataboutism roepen…hypocrisie ontkennen, discussie afkappen..same old same old. Heeft met rechts en links werkelijk niets te maken. leg me uit, wat is er rechts en links? Ik stem zelf overigens zo links als mogelijk, maar heb dan weer niks met bijv groen links, wat tegenwoordig beter “ivoren toren elitair groen” kan heten, maar ik dwaal af.

  Vrij naiif ook om te denken dat u en ik en! de protestanten niet profiteren van de bijvoorbeeld foute daden van een bank. Een systeem is complexer dan roepen dat er ergens een foute belegging wordt gedaan. Lekker makkelijk ook, bij een hoofdkantoor in veilig Utrecht iets doen. Het moet ook allemaal niet te gevaarlijk worden natuurlijk.

  Daarnaast, ik geef tenminste eerlijk toe (en begrijp het gelukkig ook) dat ik bijv. serverruimte gebruik, foute en vooral veel te veel spullen koop (doe maar lekker wat leuks met de btw), de wereld vergas met dure reisjes (ik heb geen kinderen dat scheelt wel weer een berg CO2 natuurlijk, maar vast niet genoeg). Ik hoef tenminste niet iets te doen om mijn schuldgevoel af te kopen, door te doen alsof ik een beter mens ben dan de rest of beter probeer te zijn dan een ander, terwijl ik mijn leven in NL zo wel lekker vind, maar dat niet toe durf te geven.

 16. Uuutje

  @ Trol

  Heel simpel, omdat een systeem fout kan zijn, is het hoog tijd om zaken te veranderen, van binnenuit en van buitenuit. Willen onderdelen van dat systeem er niet aan, dan dwingen wij mensen ze. Niet ZIJ zijn de baas, maar WIJ zijn de baas.

  En waarom zou je niet bij HET internationale HOOFDkantoor gaan staan?

  De Rabobank is een internationaal opererende bank, zeker niet 1 van de grootste jongens, maar ook zeker niet 1 van de kleine jongens. Veranderingen bij de Rabobank hebben daadwerkelijk wereldwijde impact, juist omdat dit soort banken veel ellende in met name voorheen 3e wereldlanden doelbewust in stand houden of zelfs stimuleren, omdat ZIJ er beter van worden en niet WIJ.

  En wat weegt zwaarder; er tijdelijk financieel voor een zeer klein deel van meeprofiteren, of alle negatieve impact op de korte, middellange en zeker lange termijn, die veel schadelijker is voor de mens dan de kortdurende financiële winst, die voor een deel ook nog eens over een balk gesmeten gaat worden.

  In jouw ogen moeten we alles maar zo laten zoals het was. Met dat idee hadden we ook niet bepaalde regimes hoeven te stoppen, want daar profiteerde ook bepaalde bedrijven aan mee, ik noem Volkswagen, Mercedes, Bosch, Boss, Miele, etc. in de 2e wereldoorlog, ik noem CenA en Volvo in de DDR, ik noem de Makro in relatie tot Zuid-Afrika, etc., etc.. Verandering kan wel degelijk, ook binnen financiële marges en vaak door middel van economische druk en sancties.

  Overigens kan iedereen per direct naar ASN of Triodos overstappen. Die zijn zeker niet perfect, maar wel duizenden malen beter. Beter is nog minder consument te worden. Het helpt je ook om eens te bekijken waarin je verzekeringen allemaal beleggen/ investeren. Bij de pensioenfondsen heb je vaak geen keus, tenzij jij natuurlijk degene bent die daarover gaat en dat zijn uiteraard ook nogal wat mensen.

  Het is weer tijd voor de nationale “ik stap over naar “Triodos/ ASN”bank-dagen”; Iedereen kan dat vanavond, morgen of overmorgen doen. Zodoende wordt de wereld daadwerkelijk beter in muizenstapjes. Alle stapjes tellen. Hoe meer we met ons allen die stappen maken, hoe sneller het geregeld is. Ons gedrag als mensen MOET anders en dat moet per direct, als we tenminste nog een toekomst willen. Anders is het binnen honderd jaar afgelopen met een flink deel van de mens. Dat kan ook een keus zijn (wel een lekker egoïstische, aangezien je die keus ook maakt voor mensen die niet in staat zijn om enige invloed uit te oefenen; en dat zijn er ook heel wat op deze aarde), maar…

  …bedenk wel dat een zeer pijnlijke ondergang wordt de komende honderd jaar, vol met steeds groter worden stormen en onverwachts weer, steeds meer bosbranden, hoge tempraturen op plekken waar dat ongewoon is, steeds meer verwoestte oogsten door te nat/ te droog weer, steeds meer oorlogen over kostbaar bezit en kostbare grondstoffen, steeds meer milieuvervuiling, steeds meer vluchtelingenstromen richting de relatief rijke en relatief veilige “Westerse” landen, steeds grotere inflatie van je geld en je bezittingen, steeds meer noodgrepen op rentestanden, steeds meer korte termijn populistisch gezeik en steeds meer beleid met fascistsische trekjes. het is namelijk allemaal escapisme voor de echte problemen die niet, nooit of nauwelijks aangepakt worden (die uit hebberigheid, egoïsme en narcisime en drang naar status voortkomen).

  Als onze leiders/ lijers dat niet doen, dan moeten wij zelf beginnen. Om te beginnen KAPPEN met de rabobank en consorten. Zo verander je het systeem daadwerkelijk. Kan je ook niet meer in je slachtofferrol kruipen.

 17. Jankanerwatvan

  Wat is DUIC er snel bij! Of wordt DUIC als instrument gebruikt door ER? Ze hebben het “nieuws” in ieder geval weer gehaald.

  Ben benieuwd of deze “kritische” reactie wordt geplaatst.

 18. Jasper

  Goeie actie. Begreep alleen disproportionele politiemacht niet. Volgens mij waren alle dienders met alle politieauto’s van heel Utrecht naar de Croeselaan gekomen. Beetje overdreven voor die paar demonstranten.

 19. Johan

  Uuutje 9/8/2021 – 14.30

  Over baarlijke nonsens en nog meer flauwekul.

  “Gelegaliseerde en echte misdaden”. Eeehh, gelegaliseerde misdaden..? En aan welke “gelegaliseerde en echte misdaden” maakte die bank zich dan schuldig?

  “Hand boven het hoofd”. Leg uit.

  “Meerdere malen schuldig bevonden aan” “beleggingsfraude en andere vormen van fraude”. Gevalletje van klok en klepel? Bedoel je de libor-affaire? Die geen beleggingsfraude was. En aan welke andere vormen van fraude is die bank dan meerdere malen schuldig bevonden?

  Een bank sluiten? Waar heb je het in hemelsnaam over. Heb je enig idee hoe dat zou moeten werken, mijn beste? En dan in de geest van de wet nog wel. Goh, welke geest van welke wet?

  Zelden zo’n onzinnige bijdrage op dit forum tegengekomen.

 20. Erwin

  De echte boef in dit verhaal is de rabobank. Onbegrijpelijk dat mensen daar nog bankieren!

 21. Carolien

  @trol surprise, iedereen is hypocriet in dit systeem in Nederland. Het is geen kwestie van wel/niet hypocriet zijn, maar eerder een schaal zonder 0 of 100% van hypocrisie. Het vergt veel privileges (van toegang tot kennis, tijd, geld, omgeving, zelfreflectie etc) om enigzins ethisch te leven, waartoe de minste in staat zijn. In plaats van naar elkaar te wijzen van hoeveel meer hypocriet de ander wel niet is, kunnen we beter kijken naar de oorzaken waarom we niet met integriteit (ethische keuzes) kunnen leven en de drempels weghalen daarvoor. Dat het geen sprake is meer van priviliges, maar van toegang tot ethisch leven/integriteit (zo min mogelijk hypocrisie) voor iedereen.
  Tevens, jouw redenatie van – toegeven dat je hypocriet bent en dan mag alles – is ook raar. Ik ben hypocriet ja, jij ook zeg je al zelf (een virtuele hand geef ik je nu), en nu samen door naar de oorzaken aanpakken aub.

 22. Carolien

  @ Trol
  En daarbij, dit gaat niet over een goed gevoel krijgen/schuldgevoel afkopen, dit gaat over onrechtvaardigheid recht willen trekken, over (indirect) levens redden, over de pijn en het leed te verzachten of voorkomen voor mede-mens en mede-dier nu en in de toekomst, over lange termijn denken en voor je eigen leven opkomen én die de ander. Dat je denkt dat het over ego gaat, zegt meer iets over jou.

 23. Michiel

  Vooral geen aandacht aan besteden. Dit soort nieuwsberichten met uitgebreid fotoverslag is precies wat ze willen bereiken met zo’n “protest”.

 24. Ihsan

  @Michiel, dat is toch juist een reden om er wel aandacht aan te geven? De planeet staat in brand, maar volgens sommigen moeten wij onze koppen nog wat langer in het zand houden… Het is trouwens absurd dat de politie wel kan handhaven als een paar jongeren wat krijten op een muur, maar niet als er te hard word gereden in bepaalde bekende straten. Leer eens prioriteiten stellen!

 25. Harm

  Dit zijn de echte kunstwerken. De creatieve passie waar Utrecht ooit om bekend stond. Niet dat houten multiplex. Of dat afschrijselijke metalen bouwkraan voor de Volksbank.

  Dat andere commentaar zei het goed we hebben in deze generatie 3 soorten mensen: de vreedzamen (XR), de vechters (messen mee) en de terugtrekkers (depressief thuis).

 26. Jamie

  De politie is er ineens als de kippen bij hoor

 27. Cas

  Want een beter milieu begint bij uw bank…. Wat een onzin en wat een hilarische reacties van mensen die niet snappen wat banken tegenwoordig doen en hoe het in elkaar steekt

 28. Scherpschutter

  @Erwin 9/8/2021 – 20:14

  “De echte boef in dit verhaal is de rabobank. Onbegrijpelijk dat mensen daar nog bankieren!”

  Inderdaad zeg! Het faciliteren van voedselproductie; hoe haal je het in je hoofd? Rabobank hoort natuurlijk rechtstreeks thuis in een rijtje Idi Amin en Sadam Hoessein, wegens misdaden tegen de menselijkheid.

 29. Realist

  Zoveel positieve reacties op dit soort actievoerders komen in mijn omgeving niet voor.. Onrealistisch. Dit zijn activisten die ver van de werkelijkheid afstaan. Deze mensen hebben waarschijnlijk nog nooit een boer gesproken of zich daadwerkelijk verdiept in de materie. Zelf doen ze weinig aan het milieu met hunplastic overalls en spuitbussen.

 30. Berend

  “Het is allemaal de schuld van de Rabobank” (meme SBS-probleemwijken)
  Actievoeren is mooi, maar mensen ga naar de bron.

 31. Hans

  Geslaagde actie wat mij betreft.
  Het gejeremieer over ‘eigendom’ is in dit verband – de planeet staat in brand aan de ene kant en verzuipt aan de andere kant – een gotspe.

 32. W.

  @Jankanerwatvan: Kansloze en misplaatste insinuatie c.q. verdachtmaking van DUIC. Zij doet wat haar taak is: verslag doen van wat er gebeurt in onze stad. Ergens niet verslag van doen omdat de inhoud je niet aanstaat lijkt mij veel kwalijker.

  Verder nogal wiedes dat ER de media opzoekt: het doel van een protestactie is zeg maar om aandacht te krijgen voor iets. DUIC kan als nieuwsplatform dan prima afwegen of dat relevant genoeg is om verslag van te doen, net zoals zij dat ook doet van protestacties van o.a. Pegida, pro-Palestina demonstranten en anti-pedo demonstranten.

 33. Woke

  Wat mij verbaast is dat zoveel mensen het schijnbaar prima vinden dat de wet wordt overtreden. Hoe dan…?
  Demonstreren prima, Rabobank uitmaken voor smerige ….. prima. Duidelijk maken wat Rabobank voor smerige zaken doet prima.
  Maar blijf met je poten van andermans spullen af, dikke punt. niets meer en niets minder.

  Neem aan dat de demonstranten zo sportief waren om het zelf even af te wassen.

  Utrecht wordt al een echte Woke city, Amsterdam 2.0

 34. Erwin

  @ss: want voor jou deug je immers paw niet als je in het rijtje Idi Amin en Sadam Hoessein thuis hoort. Daarvoor is alles acceptabel…

 35. Justin

  Jammer joh, meneer “Woke”, ze blijven ook niet met hun poten van onze planeet af, en dat gaat ook niet veranderen als we geen drastische maatregelen gaan nemen. Maar maak je vooral druk om een kloddertje krijtverf (wat er overigens in no time ook weer af was gehaald).

 36. Scherpschutter

  @Erwin

  Nou Erwin, ik vind dat iemand die met z’n vuige poten aan het bezit van anderen komt (bijvoorbeeld door bekladding met spuitbussen) al niet deugen. Alleen hele onfrisse mensen doen dit.

 37. Scherpschutter

  @Justin 13:50

  Jongeman, zou jij je planeetverwoestende mobieltje of laptop even willen uitschakelen en weggooien? Alsof onze planeet nog niet genoeg te verduren heeft van de wegwerppakken, spuitbussen en niet-gerecycelde oliedrums van deze ‘milieuvriendelijke’ activisten.

  Dank.

 38. Justin

  Scherpschutter komt weer niet verder dan een jij-bak en is zogenaamd enorm bezorgd over de eigendommen van de Rabobank. Gru-we-lijk, jongens. Krijtverf. Ab-so-lute horror.

 39. Thuisblijver

  Shit, ik bedenk me nu net dat mijn Tesla, mijn “bijna nul op de meter” huis, mijn zonnepanelen en mijn drielaags HR++ beglazing door de Rabobank zijn gefinancierd. Ik zal eens kijken of ik dat kan onderbrengen bij de ING.
  Voor onze vrienden van ER: er valt in het Oostblok, of zelfs verder in het Midden-Oosten meer “winst” te halen. Daar halen ze de olie uit de grond en kieperen ze alle vuilnis zo, huppekee, in de rivier.

 40. Jankanerwatvan

  @W:

  Je hebt gelijk, ik zocht er waarschijnlijk teveel achter.

 41. angelique

  Ze hadden ook een spandoek kunnen ophangen.

 42. JdV

  Tijd om de hoofdkantoren van bepaalde politieke partijen maar eens te gaan volkladden. Neem bijvoorbeeld de tekst : Winmolens zijn vogelmoordenaars. Ik weet wel wat partijen waar we dat eens even op de gevel van hun hoofdkantoren kunnen gaan spuiten. En zo kan ik er nog wel wat verzinnen. Dat is volgens een aantal mensen hier prima, want je mening uitten mag ook op deze wijze, toch?

 43. Justin

  Toch grappig hoe reaguurders altijd weer met diezelfde eeuwenoude achterhaalde argumenten komen.

  Nu weer JdV met het windmolen en vogels gezeur. De urgentie van de klimaatcrisis is hoger dan de relatief geringe vogelsterfte door aanvaring met windmolens (deze conclusie wordt overigens gedeeld door Vogelbescherming Nederland).

  Daarbij zijn er al meerdere oplossingen bedacht om vogelsterfte door windmolens tegen te gaan. Echt, hier denken ze al decennia lang over na.

  Vogels klappen trouwens ook al eeuwenlang tegen ramen van gebouwen en huizen aan. Bij wie ga je daar dan over geveltje spuiten, JdV?

 44. Uuutje

  @ JdV

  Wel eens op snelwegen gekeken hoeveel vogels compleet kapot gereden worden door auto’s en vrachtwagens?

  Maar als jij lekker met spuitkrijt wil gaan kalken? Het staat je vrij, er is vrijheid van protest en een eerdere rechter heeft het gebruik van spuitstoepkrijt al toegestaan bij protesten. Er is dus in tegenstelling tot wat mensen hier denken niks strafbaars aan.

 45. Henk

  Ach Justin/Uuutje. Vermoeiend hoor, al die niet gestaafde betweterige uitspraken van je. Zorg eens voor onderbouwing, dat helpt je overtuigingskracht.

 46. Nina

  Milieuvriendelijke verfspuiten neem ik aan? En verf die te verwijderen is met water i.p.v. chemische middelen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).