Het Berlijnplein heeft een nieuw kunstwerk. Op het dak van de eveneens nieuwe parkeergarage is een drie meter hoog beeld van een snip geplaatst. De vogel verwijst naar het polderlandschap dat het gebied ooit kenmerkte.
Op het Berlijnplein is een parkeergarage van zeven verdiepingen met 620 parkeerplaatsen gebouwd. De parkeergarage is ontworpen door het Utrechtse Zecc Architecten.
Bovenop de parkeergarage is maandagochtend een kunstwerk geplaatst. Het beeld van de snip, ook bekend van het oude honderd gulden biljet, is met een kraan op het dak gehesen. De groene rand die rond het hele complex loopt hoort ook bij het kunstwerk.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Hemelgeit
De makers van het werk, Zeger Reyers en Pietertje van Splunter, keken vanochtend toe hoe het werk zijn definitieve plek kreeg. Zeger vertelt: “We hebben heel veel maquettes gemaakt om te kijken hoe het zou worden, het is mooi om te zien dat het nu dan ook echt geplaatst wordt.”
De vogel en de groene rand refereren onder meer aan het landschap van het gebied, zoals dat was voordat de grootschalige vinex-locatie gebouwd werd. Het werk heeft de titel Weidsheidt gekregen en is gemaakt in opdracht van de gemeente Utrecht. Ook de term hemelgeit, zoals de snip in de volksmond genoemd wordt is terug te vinden op het gebouw.
8 Reacties
ReagerenCool. Ik zie alleen die groene rand nog niet.
En zit er niet meer onderbouwing onder waarom het nou juist een Snip is?
Mooi hoor
@Pieter: Voordat Leidsche Rijn naast Utrecht werd gebouwd, was het een uitgestrekt weidegebied. De snip is een weidevogel die daar veel voorkwam.
Nu waren er daar uiteraard wel meer weidevogelsoorten te vinden voordat de blokkendozen kwamen, maar de snip heeft een markante snavel én is ook onder niet-vogelmensen bekend vanwege zijn hoofdrol op het (overigens prachtige) honderd-guldenbiljet.
Dat zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben bij de vogelkeuze.
@Pieter geef het groen tijd om te groeien. En voorheen waren hier heel veel Snips te zien. De polder met vele slootjes en hazenholen was een goede plek om te voeden en te verstoppen. Daarom zie je ook de betonnen hazen (van Koen Verweij) verspreid in de wijk staan. Om men te blijven herrinneren wat hier voorheen voor polderlandschap lag.
Het nieuwe culturele hart van Utreg klopt als nooit tevoren.
De binnenstad is passé
Utrecht grossiert toch maar in fantastische dakversieringen… van de Ufo op de Inktpot via de theepot bij HoogCatharijne tot en met de tuintjes op de bushokjes… by the way: waar is die giga-mus die na de tentoonstelling Panorama 2000 (vanaf de Domtoren te bezichtigen 🙂 tenslotte bij het Oudenrijnziekenhuis was neergezet, eigenlijk gebleven?
@elly
“by the way: waar is die giga-mus die na de tentoonstelling Panorama 2000 (vanaf de Domtoren te bezichtigen tenslotte bij het Oudenrijnziekenhuis was neergezet, eigenlijk gebleven?”
Ik weet niet waar ‘ie nu uithangt maar op een gegeven moment heeft meneer Jos hem nog gezien op de tramhalte.
Jiskefet moppen compilatie Ik sta daar net op de tramhalte.
http://www.youtube.com › watch
G.H. en Andries, bedankt voor de genomen moeite om te reageren op mijn vraag. Voegt zeker wat toe voor mij. Heb de snip gisteren vanuit de verte al kunnen spotten. Benieuwd naar het groen. Ik blijf hem in de gaten houden.