Drie miljoen euro subsidie voor onderzoek St. Antonius Ziekenhuis naar betere behandeling aortaklep Drie miljoen euro subsidie voor onderzoek St. Antonius Ziekenhuis naar betere behandeling aortaklep

Drie miljoen euro subsidie voor onderzoek St. Antonius Ziekenhuis naar betere behandeling aortaklep

Drie miljoen euro subsidie voor onderzoek St. Antonius Ziekenhuis naar betere behandeling aortaklep
Foto: Bram van Toor
Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht heeft drie miljoen subsidie toegewezen gekregen om een internationaal onderzoek te starten naar een betere behandeling van patiënten die een nieuwe aortaklep via de lies hebben gekregen (TAVI).

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht heeft drie miljoen subsidie toegewezen gekregen om een internationaal onderzoek te starten naar een betere behandeling van patiënten die een nieuwe aortaklep via de lies hebben gekregen (TAVI).

Patiënten die net een nieuwe aortaklep hebben gekregen kunnen daaromheen na enige tijd last krijgen van stolsels. Volgens het standaard behandelplan moeten alle patiënten na de ingreep daarom bloedverdunners slikken. Maar arts-onderzoekers van het St. Antonius stellen nu dat lang niet alle patiënten stolsels ontwikkelen, terwijl zij door het slikken van deze bloedverdunners wel onnodig risico lopen op de complicaties zoals bloedingen of zelfs een herseninfarct.

In dit nieuwe onderzoek moet een CT-scan uitwijzen of patiënten na drie maanden stolsels hebben ontwikkeld. Als dit zo is, krijgen patiënten een sterkere bloedverdunner voorgeschreven, maar in het andere geval krijgen patiënten geen bloedverdunner. Met dit onderzoek wil het St. Antonius aantonen dat dit voor patiënten een betere behandelprocedure is, omdat het risico op ernstige complicaties hierdoor afneemt.

De resultaten zullen nog even op zich laten wachten, want de studie gaat ongeveer zes jaar duren. In samenwerking met een onderzoeksinstituut in Parijs zullen ruim 2400 patiënten worden onderzocht, verspreid over vijfentwintig tot vijftig ziekenhuis in Europa. “We hebben nog een lange weg te gaan, maar zijn heel blij met deze subsidie, omdat het ons de kans geeft om te onderzoeken of dit een strategie is die straks veel patiënten meer kwaliteit van leven kan geven omdat ernstige complicaties worden voorkomen”, zegt Jur ten Berg, Cardioloog en hoofdonderzoeker van het St. Antonius.

6 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Supergoed nieuws,er zijn nog altijd veel mensen die behandeld zijn of behandeld gaan worden,en onderzoek is altijd goed voor verdere behandelingen.
    Hier wordt je nou vrolijk van als nieuwsbericht.

  2. Steve

    Beter St.Antonius Ziekenhuis Nieuwegein mee open houden.
    Belachelijk dat dat ziekenhuis gaat sluiten.

  3. Lombokker

    Dat is mooi, want de Nederlandse overheid subsidieert (helaas) alleen maar onderzoek dat in academische ziekenhuizen wordt gedaan. Terwijl ze dat in een groot ziekenhuis zoals het St. Anthonius ook prima kunnen. Ik ben zelf donateur van hun onderzoeksfonds:
    https://www.antoniusziekenhuis.nl/onderzoeksfonds/over-st-antonius-onderzoeksfonds-0

  4. Pragmatist

    Ah, interessant om dit te lezen; ik herinner me nog de verschillende vraagstukken over bloedverdunners bij patiënten in het ziekenhuis toen ik stage volgde bij de klinische apotheek. Met name de bloedverdunners bij patiënten met een mechanische klep en de redenen daarachter, maar ook welke bloedverdunners je inzet, voor hoelang je ze inzet en wanneer je ze weer staakt.

    Goed om te zien dat men meer kijkt naar de populaties die nodig op bloedverdunners moeten, zodat je niet alle patiënten over een kam hoeft te scheren.

    Trouwens @Redactie: daar omheen -> daaromheen, moest deze zin een aantal keer herlezen, daar lijkt nu te verwijzen naar het ziekenhuis zelf.

  5. Jan de graaf

    Het Antonius ziekenhuis heeft in januari een nieuwe aorta klep geplaatst via een openhart operatie binnen 2 uur klaar zeer proffesioneel en doortastend mijns inziens de top van Nederland en ook een terechte subsidie

  6. Hjvan der Wiel

    Bij mij is in 1980 de mitralisklep in mijn hart vervangen door een bio protese, hierbij zou antistollings medicijnen niet nodig zijn.
    Drie maanden na de plaatsing van de klep kreeg ik een embolie in mijn hersenen en nog een paar weken later een embolie in mijn been deze embolie is operatief verwijderd, hierna voor altijd antistollings medicijnen geslikt zonder verdere problemen.h

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).