Vijf nieuwe coronapatiënten in Utrecht Vijf nieuwe coronapatiënten in Utrecht

Vijf nieuwe coronapatiënten in Utrecht

Vijf nieuwe coronapatiënten in Utrecht
Volgens het RIVM zijn er in Utrecht vijf nieuwe patiënten bijgekomen die besmet zijn met het coronavirus. Daarmee zijn er in totaal 13 besmettingen in de stad.

Volgens het RIVM zijn er in Utrecht vijf nieuwe patiënten bijgekomen die besmet zijn met het coronavirus. Daarmee zijn er in totaal 13 besmettingen in de stad.

Maandag werd het virus voor het eerst in Utrecht vastgesteld. Twee personen die even daarvoor op vakantie waren in Noord-Italië bleken besmet met het coronavirus. Sindsdien zijn er bijna dagelijks nieuwe patiënten in de stad bijgekomen.

In de gemeente Breda wonen met 16 besmettingen de meeste coronapatiënten, gevolgd door Rotterdam (14) en Utrecht én Houten (13).

Overleden

Er zijn ook weer twee patiënten overleden aan het virus. Beiden hadden volgens het RIVM ‘ernstige onderliggende medische problemen’. Het gaat om een 86-jarige man die was opgenomen in een ziekenhuis in Uden en een 82-jarige man die in het Zuyderland Medisch Centrum lag. Eerder was er ook al een 86-jarige man overleden.

In totaal zijn er in Nederland 264 mensen besmet met het coronavirus.

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  “In totaal zijn er in Nederland 265 mensen besmet met het coronavirus.”

  Nee. Er zijn in Nederland 265 personen bij wie middels een test is vastgesteld dat ze het coronavirus hebben. In werkelijkheid zijn het er vermoedelijk al duizenden (zo niet: tienduizenden). Mensen die nog helemaal niets merken kunnen besmet zijn en ook anderen besmetten. Asymptomatische besmetting is al bewezen, een incubatieperiode van 27 dagen ook.

  We gaan Italie achterna. Nog een paar weken. Dan ook hier lockdowns. Halverwege april geen IC bed meer over (als het eind maart al niet is).

  Neem uw verantwoordelijkheid voor de zieken en zwakken in Nederland. Vermijd sociale contacten zoveel nu al mogelijk en hanteer stricte hygienemaatregelen. ‘We the people’ zullen dit zonder overheid (intussen wel weer aangetoond hoe compleet waardeloos een dergelijke organisatie is) moeten oplossen.

  Mijn calculatie van 4 maart:

  04-Mar-20 38
  05-Mar-20 63 (waren er 82)
  06-Mar-20 104 (waren er 128)
  07-Mar-20 171 (waren er 188)
  08-Mar-20 282 (zijn er 265)
  09-Mar-20 465
  10-Mar-20 768
  11-Mar-20 1267
  12-Mar-20 2090
  13-Mar-20 3449
  14-Mar-20 5691
  15-Mar-20 9390
  16-Mar-20 15493
  17-Mar-20 25564
  18-Mar-20 42180
  19-Mar-20 69598
  20-Mar-20 114836
  21-Mar-20 189480
  22-Mar-20 312642
  23-Mar-20 515859
  24-Mar-20 851167
  25-Mar-20 1404426
  26-Mar-20 2317303
  27-Mar-20 3823549
  28-Mar-20 6308856
  29-Mar-20 10409613
  30-Mar-20 17175862

 2. Erwin

  @scherpschutter: jouw calculatie, behelst dat nou de personen die positief getest zijn op het virus..?
  Dus 30 maart zijn we allemaal (17.000.000 inwoners van NL) positief getest? Zijn er überhaupt zo veel testsets? Gaan we met z’n allen naar de ratsmodee? Vragen, vragen, vragen

 3. Scherpschutter

  Erwin 17:28

  Ik heb het aantal personen dat op 4 maart positief getest was genomen en de voor die datum bestaande multiplier toegepast. Zoals u ziet is de calculatie tot nu toe redelijk acuraat.

  U zult vanaf volgende week een grotere afwijking zien tussen voorspelling en werkelijk. De testlaboratoria in Nederland zitten nu al tot over hun oren…De realiteit zal uit zicht geraken, ook voor de autoriteiten.

  Verder? Het is zeer aannemelijk dat eind maart ongeveer 40-70 procent van de bevolking in Nederland (wetens of niet op dat moment) besmet zal zijn. Daarnaast heeft een Australische universiteit berekend dat er in het meest gunstige(!) scenario wereldwijd 15 miljoen doden gaan vallen.

  Dat is uiteraard nog maar de gezondheidskwestie van dit verhaal. De economische kant zal minstens even tragisch zijn doordat de ECB en EU overheden niets hebben geleerd van de vorige crisis. De schuldenbonanza is vrolijk doorgedraaid en u kunt zich vast voorstellen wat er gaat gebeuren als naast China ook de E.U. een grote quarantainezone wordt, zoals Italie….Waarbij de ECB dus nog welgeteld 2 wapens over heeft om de instortende economie/banken van o.a. Italie, Frankrijk en Spanje te redden.

  Wapen 1 is Zimbabwaanse inflatie. Wapen 2 is invordering van spaartegoeden a la Cyprus. Hoe dan ook: we staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk, met corona niet als oorzaak maar als katalysator die de enorme zeepbel van jaren links mobetair beleid zal doen laten imploderen.

  Het worden geen vrolijke tijden de komende jaren, maar uiteindelijk zullen we eruit komen…De wereld zal er wel totaal anders uitzien.

 4. Koel Hoofd

  @ scherpshutter
  Waar baseer jij je berekeningen op?

  Stel dat het virus zich gedraagd als een ordinaire griep wat jaarlijks paar duizend doden eist. Diegene die hun handen vaak wassen en vanuit nature ‘gereserveerd zijn’ in hun contact met anderen worden niet met griep besmet.
  Dat is (natte vinger in de lucht) ongeveer 35% (?) van de bevolking die daardoor griepvirus vrij blijft.

  Dankzij de sensatie in de media wordt mensen nu compleet paranoide in hun contact met anderen. Waardoor het logisch wordt dat de besmettinggraad voor corona lager zal zijn als met de ordinaire griep waar mensen gewoon mee komen werken en kinderen (de wandelende ziektekiemen) blijven knuffelen.

  Neem dat eens mee in je berekening?

 5. Scherpschutter

  @Koel Hoofd 18:22

  Op de realiteit. De gehanteerde multiplier is de multiplier die overal wereldwijd te zien is.

  Verder gedraagt dit virus zich niet als een normale griep. In geen enkel opzicht. Besmettelijkheid, death rate, incubatie: dit heeft NIETS met een griep te maken…

  Het grootste probleem in de context van waar u op doelt overigens is de incubatieperiode. Er is al bewezen dat een incubatieperiode van 27(!) dagen meerdere keren is voorgekomen. Asymptomatische besmetting is ook mogelijk. Er is 1 persoon in Nederland die 74(!) anderen heeft besmet. Zie RIVM bericht vandaag. Je kunt dit virus WEKEN hebben, niks doorhebben en ondertussen anderen besmetten….DAT is het grootste probleem.

  Verder heeft u zeker een punt wanneer u zegt dat mensen paranoide zullen worden in contact met andere mensen en dat dit mogelijk een remmende factor zal worden. Punt is alleen: mensen hadden AL LANG paranoide moeten zijn! Weken geleden al! Het is al te laat…Er lopen duizenden besmette mensen rond als onwetende superspreader en uw overheid doet helemaal niets.

  Mijn calculatie zal snel afwijken, omdat de overheid de besmettingen niet meer kan bijbenen met de paar testjes die ze doet…De overheid is alle grip en zicht nu al volledig kwijt. Snel zullen er geen IC bedden meer zijn, geen ziekenhuispersoneel (nu 9 besmet in 1 ziekenhuis in Brabant), TOTAAL geen capaciteit om voldoende tests uit te voeren…Zie eigenlijk Italie en bedenk dat ze daar in ieder geval nog een vorm van quarantaine toepassen. Hier niets!

  Koel Hoofd, hou je hoofd koel, want het worden turbulente tijden. Buckle up. De storm is pas net aan het opbouwen…

 6. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Kijkt u overigens ook zeker dit interview even.

  https://youtu.be/dcJDpV-igjs

  Dr. Richard Hatchett, who sat on the White House Homeland Security Council in 2005 – 2006 and was a principal author of the National Strategy for Pandemic Influenza Implementation Plan, and currently heads the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, told the UK’s Channel 4:

  “This is the most frightening disease I’ve ever encountered in my career, and that includes Ebola, it includes MERS, it includes SARS. And it’s frightening because of the combination of infectiousness and a lethality that appears to be manyfold higher than flu.”

  Ook hierin vindt u verdere onderbouwing van de calculaties.

 7. Yoshua

  @Scherpschutter,

  Jij laat mij schaterlachen om je schrijven.
  De overheid die in jouw beleving nooit iets goeds doet, die moet jou nu komen redden.
  Maar redden van wat?
  Er is helemaal niets, maar dan ook niets aan de hand.
  Ja er is een corona virus, misschien ga je er dood aan.
  Lijkt wel of je bang bent om te sterven.
  Maar wanneer je er aan bent gestorven weet je dat toch niet.
  Maak je niet druk, laat de markt zijn werk doen.
  Laat de overheid lekker met rust, die kunnen je toch niet redden.

 8. Peter Bouman

  Alleen maar paniekzaaierij. Begin december stak het Coronavirus de kop op in China. Dat betekend dat er volgens de calculator al maar dan 17 miljoen besmettingen zijn geweest in China. Het is kerst tienduizenden nee honderdduizenden Chinezen reizen naar Europa om kerst te vieren met familie en vrienden. Ik vermoed dat her Corona virus allang ij Nederland woed. Sterker nog dat ik het virus allang gehad gezien de genoemde symptomen. Hoge koorts, benauwdheid en longontsteking. Jaarlijkse griepprik werkt niet. En pas sinds twee weken testen ze officieel via RIVM en GGD. Als het kalf verdronken is dempt ben de put. Weltrusten allemaal.

 9. Bill

  Heerlijke nuchtere Nederlandse (of erg naïeve!) reacties mbt het coronavirus. Ik denk dat de Italianen het echter niet voor niets doen. Zeker de berichten van de medici aldaar erbij pakkend schaar ik mij achter het stuk van Scherpschutter.

  En zo gestructureerd als in China handelen wij als bevolking en overheid niet in dit geweldige vrijgevochten landje. Een virus indammen zal dus ook een pittige klus worden. Ik denk dat we er nog lang niet vanaf zijn

 10. Erwin

  @scherpschutter: aangezien dit een lokaal medium is: zou je je berekening los kunnen laten op Utrecht? We zitten nu op 9 geloof ik… 🦠

 11. Janah

  Een ophokplicht is het enige dat ons nog kan redden

 12. ACTK

  De cijfers van @Scherpschutter kloppen redelijk, zijn visie aangaande de bedreigende situatie is niet slecht. Als we niet, zoals de Chinezen wel hebben gedaan, drastisch zijn in onze maatregelen nemen we enorme risico’s. Hoe eerder we reageren, hoe kleiner het probleem dat we op moeten lossen.

  De politieke bla bla van Scherpschutter vanuit zijn continue behoefte linkse zondebokken aan te wijzen raakt verder kant nog wal. We kunnen nu ook een betoog gaan houden dat Europese samenwerking keihard nodig is om het virus de kop in te drukken en dat dat niet goed genoeg lukt vanwege een gebrek daaraan. Is Scherpschutter vast niet met me eens…

  De juiste weg is volgens hem, en volgens mij, dat de feiten als feiten gepresenteerd worden zodat er een motivatie ontstaat om verstandige keuzes te maken. Dat je dat niet aan een omhooggevallen geschiedenisleraar kan overlaten die rustig roept dat je gewoon handen kan blijven geven, is inmiddels wel evident. Daarom is zicht op feiten belangrijk en moeten mensen in de gelegenheid worden gesteld zelf na te denken en conclusies te trekken.

  Stop met de vergelijking met een griepje. Dat is een onzinnige vergelijking. Dit virus, inmiddels in medische kringen omgedoopt tot SARS-2, kent heftige medische implicaties. 5% van de coronapatiënten eindig aan de beademing. 15% moet aan het zuurstog (cijfers WHO). Kom daar maar eens om bij een griepje.

  Op dit moment zitten we op 30.000 besmettingen buiten China. In China werden de draconische maatregelen die ze genomen hebben bij dit aantal ingezet. Dat heeft daar geleid tot een afname van de groei van het aantal besmettingen. Maar vergis u niet in de heftige maatregelen die daar genomen zijn. Individuele belangen zijn daar volledig opzij gezet.

  Buiten China rommelen we nog wat aan en gokken we op verstandig handelen van de individuele burger. Ik hoop dat dat voldoende is, maar met Scherpschutter vrees ik dat dat onvoldoende zal blijken te zijn. We zullen de komende dagen een afname van de groei (momenteel 4000 per dag buiten China, nog maar minder dan 100 in China) moeten zien om vertrouwen te krijgen in onze aanpak.

  Tot slot nog dit: Wie de mortaliteit berekent en daarin uitsluitend patiënten betrekt die dood zijn of overleefd hebben ( doden/(doden+overlevenden)*100%) komt op dit moment op een mortaliteit van rond 6% wereldwijd. Dit zegt iets over de sterftekans INDIEN u het virus heeft. Dat is een serieuze sterftekans.

  Het is misdadig tegenover de toekomstige slachtoffers om niet nu de maatregelen te nemen die genomen kunnen worden. Vooral ook omdat de maatregelen (hoewel ingrijpend) eenvoudig zijn en korter duren naarmate ze eerder genomen worden.

 13. Statistieken niet accuraat

  Drama drama @scherpschutter!
  Even een feitelijk verhaal (uit 1e hand, geen hearsay): een stel kennissen komt onlangs met flinke verkoudheidklachten uit Italië en gaat direct in thuisisolatie. Partner 1 krijgt er na een week koorts bij en wordt getest. Partner 2 wordt niet getest ‘want geen koorts’. Die is nu wel verplicht in thuis isolatie te blijven – tot 14 dagen na de officieel vastgestelde genezing van de partner, ivm een potentiële incubatietijd van 14 dagen.
  Vermoeden (ook van GGD): hij heeft het allang, alleen reageert er milder op – zoals griep ook bij iedereen verschilt. Zonder koorts zal hij echter nooit in de statistieken verschijnen (net als waarschijnlijk veel andere ongetesten), en dus zijn ook de percentuele sterftecijfers niet accuraat maar lijken ze hoger.

  En een tweede: het is allemaal vrij mild vergeleken met de eerdere griep die ze deze winter gehad hadden, werd mij vertelt.

  Dus rot voor reeds zieken en ouderen en voor de economische gevolgen voor veel mensen, maar verder. Griep, geen drama nodig.

 14. Scherpschutter

  @Erwin 9/3/2020 – 11:44

  Dat is dezelfde trend uiteraard. Eind maart zou in theorie dus iedere Utrechter (wetens of niet) besmet kunnen zijn…

  @ACTK 9/3/2020 – 12:03

  Bereid u maar voor op een gigantische groei de komende dagen. Een EXPLOSIE. Italië is in blinde paniek…en daar hadden ze in ieder geval nog iets van een quarantaine ingesteld. Hier? Helemaal NIETS. We stevenen af op een ramp. Zie ook de verspreiding over Nederland. Het is vrijwel overal…

  @Statistieken niet accuraat 9/3/2020 – 12:43

  Als je een sterftepercentage berekent onder bij wie officieel is vastgesteld dat ze SARS-CoV-2 onder de leden hebben, dan is dat sterftepercentage onder besmette personen uiteraard volkomen accuraat. Het lijkt mij persoonlijk namelijk vrij zinloos om een sterftepercentage te berekenen waarbij je mensen in de berekeningen meeneemt waarvan niet eens is vastgesteld dat ze het virus hebben in ieder geval….Boink boink.

  Maar goed. Gewoon griepje, zegt u. Bon. Belt u als hooggespecialiseerd viroloog deze wetenschappelijk conclusie even door naar Italië om dit heuglijke nieuws te melden? Het zal een hele geruststelling voor ze zijn namelijk.

 15. Jaap

  Ik las in de Eskimo Journal of Tropical Medicine een artikel dat Scherpschutter op alle punten in het gelijk stelt.

 16. WvR

  @Scherpschutter:
  Ik heb geen idee welke kant het op gaat, dat gaan we wel zien.
  Maar wat mij betreft mogen er wel wat striktere maatregelen worden genomen dan “Mensen in Noord-Brabant, blijf thuis bij een verkoudheid”. Waarom niet “Mensen in Nederland, blijf thuis bij een verkoudheid”? Waarom niet “Kunt u thuiswerken? Werk dan thuis”. Las dat er zo’n 3 miljoen mensen met enige regelmaat thuiswerkt, als slechts 10% daar aan meewerkt haal je al 300.000 potentiele gevallen uit de evaluatie. Iets pro-actiever mag van mij wel, dat “indammen” geloof ik eerlijk gezegd niet zo in. Zo’n virus trekt zich niet zo veel aan van provinciegrenzen.

  Maar ook ik vermoed dat het uiteindelijke sterftecijfer lager zal liggen, en u indirect ook: U vermoedt dat er al tienduizenden Nederlanders besmet zijn. Dat zou bij een sterftepercentage van 3% dan ook in de overlijdensstatistieken moeten resulteren in een statistisch relevante toename van 300 doden (per 10.000 besmettingen). Bij 30.000 besmettingen zou het maandelijks sterftecijfer al zo’n 7% hoger uit moeten vallen. Kan zijn dat dat nog moet komen natuurlijk, maar ik ga er vooralsnog vanuit van niet (en laten we hopen van niet).

 17. BdV

  @Scherpschutter: Dat het moeilijk of onmogelijk is om mensen bij wie het niet is vastgesteld mee te nemen in de berekening, wil niet zeggen dat je berekening daarom correct is. Voor een correcte berekening is het juist heel belangrijk om ook alle gevallen die er zonder koorts met een paar kuchjes weer vanaf zijn mee te rekenen, anders ga je alleen meten hoeveel van de zwaardere gevallen overlijden, waardoor het niet zo verwonderlijk is dat dit percentage veel hoger ligt.

 18. buurtbewoner

  @Jaap
  ik las een soortgelijk artikel in the Equatorial Penguin Times

 19. Scherpschutter

  @WvR 9/3/2020 – 15:16

  Je kunt het absolute sterftecijfer NOOIT berekenen zolang je niet iedereen test. Het absolute sterftecijfer kun je alleen calculeren als je ook daadwerkelijk iedereen in kaart heb gebracht die het SARS-CoV-2 virus onder de leden heeft gehad. Dat is ondoenlijk en nu al een complete utopie met de lethargische houding van de Nederlandse overheid, die “niet meten is niet weten” tot mantra hebben te lijken gepromoveerd.

  Daarom is het veel relevanter om te kijken naar hoeveel mensen waarbij het virus IS geconstateerd er daadwerkelijk overlijden aan het virus en voordat je deze berekening kunt maken zul je eerst een eindkwalificatie moeten moeten maken tussen definitief genezen of definitief…de pijp uit.

  China waarschuwt de EU vandaag met keiharde kritiek opnieuw: “Europa VEEL te laks”. Ik zeg het je: dit wordt een on-ge-ken-de ramp met ongekend veel doden dankzij de overheid. Kijk alleen Italië al! Gisteren 133 doden in 1 dag en pas net twee weken onderweg he….Denkt u dat het hier beter zal zijn? Ik niet in ieder geval! Om over de economie nog maar te zwijgen….Wall Street is net stilgelegd. Dat is ongekend hoor…

 20. Scherpschutter

  @BvD

  Hoe denkt u dat griep-sterftpercentages berekend worden?

 21. Koel Hoofd

  Om nou eens wat olie op het corona vuur te gooien.
  Het is begonnen in Italie met 2 chinezen uit een groep van 20 die een rondreis door noord Italie maakten. Touristen, dus Venetie en Milaan zijn de standaard stops. Venetie voor de stad en de slfies, Milaan voor het merk shoppen, zijn Chinezen gek op. RONDREIZEN, dus in hun argeloze toerisme kunnen er honderden mensen zijn besmet van wie er maar enkelen ziek zijn geworden.

  Alleen pakt dit virus de mensen met een zwakke gezondheid.

  Intussen zijn er al 13 in Utrecht besmet. En hoor ik ook hele tegenstrijdige berichten van de wetenschappers over dit virus. Het heeft er meer dan alle schijn van dat ze in Nederland veel meer bezig zijn met onderzoek dan preventie. Dat kon wel eens een hoge menselijke tol eisen.
  Dus ben het eens met scherpschutter, buckle up and stay safe!
  Dan kunnen we in de zomer de schade opmaken en ons voorbereiden op een recessie.

 22. Thio

  Lekker bezig, paniekzaaier. Laten we de kalmte bewaren.

 23. wollie

  @buurtbewoner
  in de handleiding bij mijn jamaicaanse sneeuwschoenen werd er zeker anderhalve pagina aan gewijd…

 24. Kees

  Taxi’s zijn momenteel een enorme bron ván besmettingshaarden,dus ik zou zeggen pas op.

 25. Ton

  Er komt economische rampspoed op ons af !! Straks moet misschien heel Nederland wel 2 maanden op slot !! Dat zou ons zo maar 10 % van onze welvaart kunnen kosten !
  Maar goed, daarna zijn we nog steeds onvoorstelbaar veel rijker dan zeg twee generaties geleden. Gaan we een jaartje niet op vakantie naar het buitenland.

 26. Scherpschutter

  @Ton 10/3/2020 – 11:35

  U onderschat de situatie zeer. Ik waarschuw (tot hilariteit van enkelen) al maanden (lang voor het coronavirus) voor de extreme economische ramp die eraan zit te komen doordat niets is geleerd van 2008. De ‘knoflooklanden’ hebben zich helemaal ongans geleend door het linkse ECB beleid, banken zitten vol extreem risicovolle leningen en door het spotgoedkope krediet de laatste jaren zitten ook particulieren aan hun tax. Zelfs zonder coronacrisis zou deze gigantische zeepbel heel snel een pin hebben gevonden om te klappen en zou hij al vele malen harder zijn geklapt dan in 2008.

  De moeder aller crisissen (een totale systeemcrash) is al lang onderweg, zo waarschuwden kenners al langer op dit forum. Echter, nu is de situatie nog vele malen gekker door het coronavirus.

  Werkelijk alles en iedereen (wereldwijd zelfs) dreigt in 1 lange kettingreactie omver te lazeren! Het is vrijwel onvermijdelijk. De ECB kan niets. De NL overheid is machteloos sinds ze verkoos de ECB verantwoordelijk te maken voor het Nederlandse monetaire stelsel en economie en haar deze molensteen om de nek te hangen. Er is nul eigen geld over om te stimuleren. Het linkse Europese droominstituut heeft slechts nog drie draconische opties over om te redden wat te redden is: 1) Zimbabwaanse inflatie of 2) direct invordering van spaar- en pensioentegoeden (zoals in Cyprus in 2008) of 3) laten crashen en vervangen met een compleet virtuele nepmunt die het Eurobedrog nog overtreft.

  Persoonlijk denk ik dat er een totale systeemcrash gaat komen en de SDR’s van het IMF de nieuwe wereldmunt zullen gaan worden….Deze nepmunt stond al klaar VOOR de coronacrisis.

 27. buurtbewoner

  @wollie
  bij mijn Nova Zembla flip flop handleiding zelfs 2 pagina’s
  😉

 28. BdV

  @Scherpschutter: Hoe? In geen geval door mensen waarvan onbekend is of ze het virus hebben mee te rekenen. Kijk naar Zuid Korea, daar worden gigantisch veel mensen getest, waardoor ook veel hogere aantallen besmettingen worden gevonden, inclusief veel lichtere gevallen, en dientengevolge ligt het sterftepercentage daar veel lager (momenteel ligt het Zuid-Koreaanse percentage rond 0,6) dan in landen waar alleen de ernstige gevallen worden meegerekend.

 29. Paul

  @scherpschutter. Het is 11 maart. Het wordt steeds evidenter hoeveel onzin u schrijft. Scherpschutter: 11-Mar-20 1267; RIVM 11 maart 503. Exemplarisch

 30. wollie

  @paul familieleden worden niet getest. personeel wordt niet getest. wie slechts milde klachten heeft of alweer aan de beterende hand is wordt niet getest. 1267 is waarschijnlijk aan de zuinige kant…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).