Drie plantsoenen in Zuilen worden één park: Niftarlakepark | De Utrechtse Internet Courant Drie plantsoenen in Zuilen worden één park: Niftarlakepark | De Utrechtse Internet Courant

Drie plantsoenen in Zuilen worden één park: Niftarlakepark

Drie plantsoenen in Zuilen worden één park: Niftarlakepark
Het Niftarlakepark in Zuilen van boven
Het Niftarlakeplantsoen, het Muiderslotplantsoen en het Nijenrodeplantsoen worden samengesmeed tot het Niftarlakepark. Hiervoor is samen met bewoners een inrichtingsvisie gemaakt. Binnenkort wordt er gestart met een aantal werkzaamheden zoals het kappen van bomen.

Het Niftarlakeplantsoen, het Muiderslotplantsoen en het Nijenrodeplantsoen worden samengesmeed tot het Niftarlakepark. Hiervoor is samen met bewoners een inrichtingsvisie gemaakt. Binnenkort wordt er gestart met een aantal werkzaamheden zoals het kappen van bomen.

De komende tijd zal er veel worden gewerkt aan het Niftarlakepark. In de bosjes aan de Fortlaan werkt een initiatiefgroep aan de inrichting van een natuurlijk speelbos. In het najaar wordt er een fietsbrug aangelegd en wordt het fietspad daarop aangesloten. De fiets- en wandelpaden worden verbeterd waardoor er meer wandelingen door het park gemaakt kunnen worden.

Voor de aanleg van het fietspad, het speelbos en de fietsbrug moeten bomen worden gekapt. Dat zal deze week gebeuren. Nadat de brug gebouwd is zal de sloot naar de Vecht worden verbreed.

Ambities

Een van de ambities in de visie is om het verblijf in het park te verbeteren. Aan de kop van de vijver zal er een zitgelegenheid worden gerealiseerd. Samen met de klankbordgroep is besloten tot een zitplaats van glad beton met houten zitbekleding. Verder wordt de hondenspeelweide van het Nijenrodeplantsoen groter gemaakt. De speelweide daar verdwijnt.

11 Reacties

Reageren
  1. R

    En opnieuw worden wéér bomen gekapt. Triest dat landschapsarchitekten nog steeds menen dat een strak plaatje belangrijker is dan het behoud van bomen. Het zou een vuistregel moeten zijn dat het aantal bomen gerekend in kubieke meters in Utrecht minimaal gelijk blijft of zelfs iets toeneemt. Momenteel kapt men werklijk overal in de stad en buitenwijken bomen, alsof het de naarste dingen zijn waar je zo snel mogelijk van af moet. Had onze gemeenteraad die houding maar met CO2-uitstoot, dan werd onze stad tenminte nog werkelijk klimaatvriendelijk.

  2. Nicole

    Beste R.

    Even los van het artikel. U weet dat de Iepenziekte in Utrecht bijna 8000 bomen heeft aangetast? Deze moeten allemaal gerooid worden. Vandaar het vele kappen

  3. Stephano

    Het is een blamage van het ergste soort om gezonde grote bomen te kappen. Eerst al om het uitzicht van de nieuwbouw. Geen enkel respect voor duurzaamheid of inzicht in de natuur spreekt hier uit. Slechts de behoefte van de mefirstandthegimmegimme tijdgeest. Een geweldig voorbeeld ook voor hun kinderen, de nieuwe generatie. Wees er trots op zogenaamde natuurliefhebbers dat je parkje aaneengesloten wordt voor je nieuwe koophuis. Als je kinderen hier nog honderd jaar blijven wonen zien ze de nieuwe aanplant bomen weer in hun huidige vorm….. chapeau ook voor de gemeente Utrecht dat hier vergunningen voor worden afgegeven. Geweldig coherent en duurzaam beleid! Utrecht een echte GroenLinks stad. Het wordt alleen maar beter!

  4. cas

    Wat een vreselijke naam

  5. Michiel

    Ik moest toch echt even opzoeken wat in vredesnaam een Niftarlake is: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Nifterlake

  6. Katja

    GL kapt groen, raar.

  7. Katja

    En voor een speelbos kapt men bomen, wat is dat voor gekkigheid ?

  8. GeeWee

    De Fortlaan was een prachtig groen, landelijk weggetje midden in de stad. De bomen zijn anderhalve week geleden al gekapt. Zag er triest uit 🙁

    Ik sluit me aan bij de andere reageerders: ongelofelijk zonde om mooie bomen te kappen voor de aanleg van een park.

  9. R

    @Nicole,
    zeer toevallig zijn alleen de bomen ‘ziek’ die in de weg staan van het door de landschapsarchitekt gewenste plaatje. Om diverse redenen ben ik op de hoogte van hoe het achter de schermen bij de gemeente er aan toe gaat. Bij het maken van een ontwerp kijkt men louter naar het ideaalplaatje over hoe iets er over 40 jaar uit ziet wanneer alles volgroeid is. Starend naar renders kapt men prachtige bomen. Had men die bomen ingepast, dan had niemand 40 jaar hoeven wachten op een mooi resultaat. Maarja, met het laatste streel je de ego van beslissingsbevoegden niet. Ze zeggen wel vaker dat politici komen en gaan, maar dat ambtenaren blijven. Zolang achter de schermen niets veranderd, zal geen enkele gemeenteraad het voor elkaar krijgen dat bomen daadwerkelijk beschermd worden in deze door bomenkap steeds minder mooie stad.

  10. claudia

    en houden jullie ook rekening @R met mensen met een beperking, Zoals een aangepaste fiets of scootmobiel er door heen kan. Een fietsbrug is daarbij een echte ‘hobbel’. Speelbos zou het speelbos zijn als het allemaal niet zo strak wordt ingericht.

  11. Eland

    Beste Bomenliefhebbers,

    Heel goed dat jullie het zo opnemen voor het groen in de stad. Utrecht wordt ook groener de laatste jaren en dat zal zo ook doorgaan. In 2008 had Utrecht 110.000 bomen en eind 2016 waren dit er al 160.000. Alleen in de binnenstad neemt het aantal bomen af op dit moment. Het is niet erg als er hier en daar een boom weggaat om meer kwaliteit te kunnen leveren als dit maar een stukje verder gecompenseerd wordt. Ook in de binnenstad zullen er meer bomen bijkomen nu de singel weer bijna rond is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).