Drie scenario’s voor toekomst Smakkelaarsveld: Mogelijk vastgoed kan singel financieren | De Utrechtse Internet Courant Drie scenario’s voor toekomst Smakkelaarsveld: Mogelijk vastgoed kan singel financieren | De Utrechtse Internet Courant

Drie scenario’s voor toekomst Smakkelaarsveld: Mogelijk vastgoed kan singel financieren

Drie scenario’s voor toekomst Smakkelaarsveld: Mogelijk vastgoed kan singel financieren
Er zijn drie mogelijke invullingen voor het Smakkelaarsveld. Het terrein naast het Centraal Station krijgt sowieso een park, maar de vraag is of dat met bebouwing gepaard gaat. De opbrengst van eventuele woningen naast het park zou het resterende deel van de Catharijnesingel kunnen financieren.

Er zijn drie mogelijke invullingen voor het Smakkelaarsveld. Het terrein naast het Centraal Station krijgt sowieso een park, maar de vraag is of dat met bebouwing gepaard gaat. De opbrengst van eventuele woningen naast het park zou het resterende deel van de Catharijnesingel kunnen financieren.

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college drie scenario’s ontwikkeld voor de inrichting van het Smakkelaarsveld en vraagt de raad naar haar voorkeur. Een park is een onderdeel van elk scenario. Eén van de drie varianten schetst de optie van (duurzame) woningbouw op het veld tussen Hoog Catharijne en de Radboud Veste.

De scenario’s stellen een eenvoudig park (Park Basis), een park met woningbouw (Park+) en een mooi ingericht park (Park++) voor. In de scenario’s Park Basis en Park ++ is vastgoed geen onderdeel van de plannen. De combinatie van woningbouw en park is volgens het college het meest wenselijke scenario. De opbrengst van het vastgoed kan dan bijdragen aan de inrichting van het park en aan het ‘doortrekken’ van het water (Leidsche Rijn) richting de Catharijnesingel.

Fietsen

Boven het maaiveld staan momenteel heel veel fietsen in rekken gestald. Na de opening van de mega fietsenstalling onder het Stationsplein in 2018 is er op het Smakkelaarsveld weer plaats voor een nieuwe bestemming. Dan zijn ook de bus- en trambaan (HOV) in gebruik en is het Noordgebouw klaar.

Bij de combinatie van park en woningbouw is het volgens de gemeente mogelijk om een kwalitatief goed park te realiseren. Reguliere woningbouw maar ook innovatieve studentenhuisvesting zijn kansrijk op deze locatie. De aanstaande marktconsultatie moet meer inzicht gaan bieden in de mogelijke doelgroepen voor de woningen, het meest haalbare woonconcept en de daarbij horende opbrengsten.

Begin 2016 neemt de gemeenteraad een besluit over de inrichting van het Smakkelaarsveld op basis van de drie scenario’s. Daarna start de marktconsultatie. Op basis van die uitkomst start eind 2016 het participatietraject.

15 Reacties

Reageren
 1. Kurt Westermann

  Ik zie een mooie woontoren op het Smakkelaarsveld wel zitten moet ik zeggen, als begin / einde van het centrum. Als je nu op de kruising Oudegracht / Lange Viestraat staat en je kijkt richting het station dan zie je vooral een open ruimte met ergens die moskee in je blikveld. Als daar een mooie toren staat, komt er een echte nieuwe blikvanger bij. Maar dan ook wel echt een mooie, geen 13-in-een-dozijn woonkubus.

  Als met de opbrengsten daarvan dan ook nog eens de Singel doorgetrokken kan worden is het helemaal win-win.

 2. Kurt Westermann

  Qua groen zie ik trouwens liever het Moreelsepark en Park Nieuweroord een upgrade krijgen tot mooi ingericht park. Daar is zoveel meer van te maken.

 3. Stronk

  Och Heere,
  red het laatste stukje (potentiële)groen in deze betonwoestijn van deze totaal onverzadigbare bouwmaffia.

  Het financieel durven koppelen van het herstellen van het laatste stukje Catharijnesingel aan het opofferen van het laatste groen in het gebied is echt meer dan misdadig!

  Door de enorme nieuwbouw van HC boven de singel (140 meter breed!) is dat laatste stuk singel toch al grondig verpest,
  men heeft er zelfs nog ongemerkt een torenflat tussen/boven gepropt, en dan nu ook nog het Smakelaarsveld volplempen “om het laatste stukje water te kunnen betalen”

  Wie beschermt ons (en onze kinderen) tegen dit soort hebzuchtige trollen?

 4. BramD

  En alweer wordt aan studentenhuisvesting gedacht… Zou er iemand bij stilstaan dat je er ook voor moet zorgen dat studenten na hun studie in de stad moeten kunnen blijven wonen.

 5. Brigitte

  ‘Stronk’, je had het niet beter kunnen verwoorden. Van de zotte is het.
  Als je op de site van CU2030 naar ‘Projecten’ gaat en vervolgens Hoog Catharijne kiest, kun je foto’s zien (oa. foto 17 en 19). Voor wie denkt in de toekomst het laatste stukje singel richting Mariaplaats überhaupt behoorlijk te kunnen zien ter hoogte van Vredenburg, vergeet het maar. Je moet dan om een toren heen die zo’n beetje op de kade van de singel lijkt te staan.
  Alle reden om in ieder geval het Smakkelaarsveld betonvrij te houden.

 6. WP

  @Stronk,

  ik geloof dat je niet helemaal mee hebt gekregen dat een snelweg midden in de stad is verwijderd en daarvoor in de plaats een mooi stukje groen/blauw is teruggekomen, anders kan ik je opmerking over HC boven de singel niet plaatsen….

  Verder blijft een gebouw bovenop de trambaan (niks groens aan) een goed idee, dat bovendien het zicht op het (lelijke) spoorviaduct ontneemt.

 7. Johan

  Helemaal eens met Kurt Westerman en BramD

 8. Paul

  Wat is er eigenlijk met het reuzerad gebeurt, wat hr Berends voorstelde?

 9. Ernst

  Met de fietspaden naar Westplein / Van Sijpesteijnkade en bus= en trambanen is het daar al behoorlijk vol.
  Het idee was toch dat Utrecht West meer bij het centrum getrokken zou worden ?
  Dan lijkt het me duidelijk: absoluut niet volbouwen, maar wat er overblijft zo veel mogelijk groen maken. Stop de megalomane bunkerbouw !

 10. Kees N

  Ik vind dat de gemeente best het gehele park inclusief doorgetrokken water kan financieren. Ja het kost ons wat meer, maar als we telkens alleen maar naar de financiële kanten kijken, kunnen we straks niet eens meer een trottoir financieren. Dat brengt namelijk ook niets op! Het groen langs de nieuwe singel blijkt ook al tegen te vallen. Mensen hebben nu eenmaal natuur om zich heen nodig. We moeten dat als burgers van de stad kunnen opbrengen. Zo groot is het Smakkelaarsveld nu ook weer niet.

 11. Herman

  Tja langzaam komt er meer duidelijheid. de Bieb++ werd us gebouwd om de vastgoedboys geld te laten verdienen en als goedmakertje zou er wat geld overblijven om stukje Leidsche Rijn vanaf Leidseveertunnel door te trekken naar Vredenburgknoop.

  Nu kiezen we kiezen, toch weer vastgoed en dat stukje water, of wat meer park en geen water.

  Kortom wie is de baas in de stad, het bestuur of vastgoed?

  We zullen dit nog een keer tegenkomen als het gaat om de fianciering van laatste stuk Singel. Daar is geen geld voor, dus moet er nog mee rvastgoed ontwikkeld worden…

 12. Ronald

  Er is toch een mooi stukje blauw-groen bijgekomen, of zijn we dat nu al vergeten?
  Heb het smakkelaarsveld nooit ervaren als een “park”, ook niet in 2001. Rommelig vergeten stukje schaduw. Doe mij maar zo’n appartement, ik wil er wel wonen.
  Dakterrasje erop 🙂

 13. Gerry Jöris

  Ik hoop dat gekozen wordt voor de Park++variant. Het halve centrum is al naar de kloten geholpen met al die lelijke hoogbouw. Laat er een mooie groene long aangelegd worden tussen al die lelijkheid. Wat ben ik blij dat wij een paar jaar geleden besloten hebben om uit Utrecht te vertrekken en al die lelijkheid achter ons te laten.

 14. Stronk

  @WP
  Heb je op de site van CU2030 gekeken naar de foto’s die Brigitte bedoelde ?
  http://cu2030.nl/thumbs/1000x560f/2013-11/corio_bridgeview.jpg

  Dat overkluisde en van een torenflat voorziene stuk HC boven de Catharijnesingel wordt meer dan 120 meter breed (in de lengte van de singel), dus dat lijkt me een redelijk stuk “HC boven de singel”, toch ?
  Ik heb echt goed opgelet de afgelopen jaren, in tegenstelling tot de gemeenteraad die deze bijbouw in een bijlage heeft laten passeren omdat ze niet goed hadden gekeken ;-(

  Ik weet dat er aan de andere kant van deze nieuwbouw ook nog een stukje singelbak moet gebeuren, maar ik vind persoonlijk echt dat daar maar een andere financiering voor gevonden moet worden, dit terugkeren van het water was toch echt een belofte aan de Utrechtse bevolking.

  Dit is bovendien collectieve infrastructuur en geen ongedekt gat in een lopende begroting,
  met de huidige rentestand voor overheidsleningen zou dat eigenlijk geen probleem moeten zijn.
  Het is echt bizar dat iemand met droge ogen durft voor te stellen dat we voor de financiering van oa dat stukje open riool onder HC het laatste stukje open groen moeten opofferen.

 15. Bernhard

  Eens met Kurt,Ronald en Gerry.
  Deze bijzonder plek verdient een mooi icoon , hoog, gebouw, zoals voorheen ook gepland was, met hoge architectonische kwaliteit nivo. Bijna 1000 treinen per dag passeren dit punt ! Een onderscheidend gebouw met veel appartementen zodat conform eerdere plannen er meer mensen ook in dit deel van het centrum gaan wonen. Dit komt bovendien de sociale veiligheid van deze gebied ten goede.
  Een Basis inrichting, pal in het centrum, betekend; gras poepveld met afval en te weinig verlichting… perfect voor junken e.d.
  Ter geruststelling van Stronk, ik ben een bewoner, en geen vastgoed ontwikkelaar, en hou door en door van stedelijk Utrecht !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).