Drie straten in Utrechtse wijk Kanaleneiland worden opnieuw ingericht Drie straten in Utrechtse wijk Kanaleneiland worden opnieuw ingericht

Drie straten in Utrechtse wijk Kanaleneiland worden opnieuw ingericht

Drie straten in Utrechtse wijk Kanaleneiland worden opnieuw ingericht
Adenaurlaan. Bron: Gemeente Utrecht
De Adenauerlaan, Attleeplantsoen en Trumanlaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland worden binnenkort opnieuw ingericht. Zo wordt onder meer het groen, de straat en een speelplek vernieuwd en ook komen er maatregelen om het verkeer af te remmen.

De Adenauerlaan, Attleeplantsoen en Trumanlaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland worden binnenkort opnieuw ingericht. Zo wordt onder meer het groen, de straat en een speelplek vernieuwd en ook komen er maatregelen om het verkeer af te remmen.

Afgelopen periode zijn meerdere plekken in dit deel van Kanaleneiland opgeknapt, waaronder een aantal portiekflats. De aanpak van dit gebied wordt afgerond met het opnieuw inrichten van de Adenauerlaan, Attleeplantsoen en Trumanlaan.

De Adenauerlaan krijgt nieuwe bestrating en parkeerplaatsen. Hiervoor moet een aantal bomen het veld ruimen of verplaatst worden, maar uiteindelijk komt er volgens de gemeente meer groen terug.

De speelplek die nu nog in het midden van de straat te vinden is, wordt verplaatst. Ook komen er nieuwe speeltoestellen voor kinderen van verschillende leeftijden. Daaromheen komt een hekje en een haag.

Attleeplantsoen

Het Attleeplantsoen krijgt nieuw asfalt en nieuwe stoepen. Ook wordt de rijweg een meter smaller gemaakt. Bij de kruising met de moskee komen drempels en een plateau om het verkeer af te remmen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Attleeplantsoen

De belangrijkste aanpassing aan de Trumanlaan zijn volgens de gemeente de parkeervakken. Deze komen straks anders te liggen, waardoor de weg smaller wordt. Het idee is dat automobilisten hierdoor langzamer rijden. Daarnaast ontstaat er ook ruimte voor grotere bomen en meer groen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Trumanlaan

Riool

Onder alle straten komt een nieuw riool te liggen. Deze krijgt een buis voor afvalwater en een aparte afvoer voor het regenwater. Het is de bedoeling dat het regenwater zo lang mogelijk in de grond vast wordt gehouden, zodat bomen en struiken dit water kunnen gebruiken tijdens warme en droge periodes. Dit is volgens de gemeente nodig vanwege de gevolgen van klimaatverandering.

Op dit moment wordt nog gezocht naar een aannemer. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden tussen juli en september van dit jaar beginnen in de Adenauerlaan. De andere twee straten volgen daarna.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

15 Reacties

Reageren
 1. KENN-Bewoner

  De gemeente Utrecht blijft haar bewoners minachten.
  Na deze herinrichting zal er veel minder parkeergelegenheid zijn, terwijl er nu in de avond en nacht al onvoldoende plekken zijn voor bewoners. De plannen zijn gebaseerd op parkeercijfers van bijna een decennium geleden, terwijl er honderden(!) woningen bij zijn gekomen in het gebied (o.a. het oude ziekenhuis Oude Rijn). Er is geen serieuze inspraak geweest. Na bekendmaking van de plannen hebben de bewoners zich op allerlei manieren verzet, en zijn ook met constructieve voorstellen gekomen zoals parkeervakken die nu haaks op de rijbaan staan haaks houden. De gemeente geeft toe dat er onvoldoende parkeergelegenheid is en dat de parkeernorm nu al niet wordt gehaald, maar houdt vast aan de plannen, “omdat bewoners gestimuleerd moeten worden om andere vormen van vervoer te kiezen”. Ook kondigt de gemeente aan extra te gaan handhaven op parkeren buiten de vakken.

  Dit is dus “Samen stad maken op de Utrechtse manier”.

 2. JdV

  @KENN-bewoner: You will own nothing and be happy. De overheid (in NL en zeker in Utrecht) bepaald wat u eet, hoe u zich verplaatst, hoe en hoevaak u op vakantie gaat, hoe u uw huis verwarmt etc etc etc. Daar heeft u op gestemd en voor gekozen, dus jammer de bammer.

 3. Piet

  Ziet zo’n artist impression er altijd mooi uit als er geen auto’s geparkeerd staan. Maar helaas is dat niet de werkelijkheid hoe dat er straks uitziet.

 4. Justin

  @JdV

  LOL

 5. TJA…

  Zijn er plekken om fietsen te stallen?

 6. wm

  Het is prima om te kijken hoe we de wijk Kanaleneiland kunnen vergroenen. Als ik hier rondloop, is het inderdaad veel steen. Maar het zou de gemeente sieren als daar wel serieuze inspraak voor wordt georganiseerd. Het simpelweg opdringen van plannen, zonder rekening te houden met de bewoners is kort door de bocht. Daarbij is het component gedragsverandering blijkbaar ook totaal irrelevant. Je kunt simpelweg wel een hoop parkeerplaatsen verwijderen, maar dat maakt nog niet dat er minder auto’s zijn. Stimuleer andere manieren van vervoer, deelvervoer (dat geen overlast oplevert), OV etc. Dan kun je geleidelijk meer groen introduceren, samen met de bewoners.

  De gemeente kiest er hier duidelijk voor om geen participatie te organiseren. Dat is een keus, maar wel hoogst opmerkelijk. Zeker in een wijk waarin je zoveel hebt geïnvesteerd, waar een hoop potentie zit en er een mooie mix ontstaat van culturen en achtergronden.

 7. Happy

  @JdV
  Oh ja joh? Ik bepaal dat allemaal nog steeds zelf hoor. Het lijkt me logisch dat de overheid gezond en milieuvriendelijk gedrag faciliteert (gebeurt nog veel te weinig). Ander gedrag is niet verboden, maar heeft letterlijk en figuurlijk een prijs, en terecht. Die prijs is al lang genoeg onzichtbaar geweest en afgeschoven op toekomstige generaties.

 8. Alex

  Leuke plannen maar als ze ziet er hoe vaak er met de huidige indeling al op de stoep en in voortuinen geparkeerd wordt kun je niet verwachten dat dit in praktijk goed gaat uitpakken. Ofwel, er gaat hoe dan ook nog meer ‘informeel’ geparkeerd worden.

 9. Koel Hoofd

  Iedereen uit de auto op de fiets, zo niet dan toch, en wie niet wil moet maar betalen en anders oprotten.
  Intussen neemt het aantal fietsongevallen alleen maar toe en wordt het letsel ook steeds ernstiger, mensenoffers voor het klimaat.

 10. Utrechtvoorutrecht

  @JdV Maar goed dat uw drie taalfouten ongestraft blijven, al heeft “de overheid” daar wel wat regels over.

 11. Bart

  Jullie weten niet half hoe goed jullie het hebben.

  Groeten uit het buitenland.

 12. Leon

  Leuk. Minder parkeergelegenheid = meer stad.

 13. GeeWee

  Parkeer je auto maar in Nieuwegein.

 14. Au au

  Nee GeeWee, we zetten ‘m wel op de stoep. We betalen namelijk vet belasting en hebben geen behoefte aan opvoedkundige maatregelen van pedante instellingen als de gemeente en typetjes zoals jij.

 15. wollie

  bomen ❤️

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).