Driftshows bij Jaarbeurs in Utrecht veroorzaken overlast, GL en PvdD willen zulke evenementen weren Driftshows bij Jaarbeurs in Utrecht veroorzaken overlast, GL en PvdD willen zulke evenementen weren

Driftshows bij Jaarbeurs in Utrecht veroorzaken overlast, GL en PvdD willen zulke evenementen weren

Driftshows bij Jaarbeurs in Utrecht veroorzaken overlast, GL en PvdD willen zulke evenementen weren
Hallencomplex Jaarbeurs
Het auto-evenement World of Cars dat afgelopen weekend in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvond, is niet bij iedereen in de smaak gevallen. Vooral de driftshows die op het terrein werden gehouden, veroorzaakten geluids-, stank- en rookoverlast. GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden dat dit soort evenementen niet in Utrecht thuishoren en stellen vragen aan de wethouder.

Het auto-evenement World of Cars dat afgelopen weekend in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvond, is niet bij iedereen in de smaak gevallen. Vooral de driftshows die op het terrein werden gehouden, veroorzaakten geluids-, stank- en rookoverlast. GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden dat dit soort evenementen niet in Utrecht thuishoren en stellen vragen aan de wethouder.

De partijen noemen de overlast ‘enorm’. Driften, de kunst van een auto zijwaarts door een bocht sturen, zorgt vaak voor veel rook van de autobanden. De auto’s die ervoor gebruikt worden maken hoge toeren, wat voor veel herrie zorgt. Volgens GL en Partij voor de Dieren is de overlast van tevoren niet gecommuniceerd met omwonenden, bij wie de rook de huizen binnendrong. Bovendien zouden bezoekers van het evenement bij aankomst en vertrek  hebben geracet op de openbare weg.

Het evenement rijmt volgens de partijen niet met de duurzame plannen van de gemeente en de Jaarbeurs. Ze vragen dus of de gemeente een vergunning voor het evenement heeft afgegeven, en wat het college van burgemeester en wethouders ervan vindt dat het evenement midden in de stad heeft plaatsgevonden.

Als het college vindt dat ‘vervuilende en overlastgevende’ evenementen niet in Utrecht thuishoren, willen GL en Partij voor de Dieren weten wat het college eraan gaat doen om het voortaan te voorkomen. Als het tegenhouden van een evenement als World of Cars nog niet mogelijk is in de huidige regelgeving, willen de partijen dat er werk van wordt gemaakt om dit in de toekomst wel mogelijk te maken.

36 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Goh, wie had dat nou kunnen bedenken dat dat niet goed gaat…

 2. Wim

  Kunnen we gewoon GL en PvdD weren uit Utrecht.
  Zij zijn er alleen op uit dat de mensen niet meer naar leuke evenementen kunnen.

 3. Fiederelsje

  Zelfs in Tolsteeg was de herrie van deze Driftshows te horen. Om gek van te worden, dat gierende geluid de hele dag. Bizar om zo’n evenement middenin de stad te houden. Het zijn sowieso overbodige activiteiten.

 4. Jasper

  Fijn dat ze dat (gaan) doen. Woon ruim 15 jaar naast de Jaarbeurs en nooit last gehad, maar dit was buiten proporties. Begon al op donderdag, toen die snelle (en zeer luidruchtige) auto’s aankwamen. Vanaf vrijdag tot en met zondagavond, alleen maar kabaal en stank (verbrandt rubber), zelfs met alles dicht hoorde en rook je het. Trouwens, Jaarbeurs gaf er is een vergunning, Gemeente gaf aan er is een vergunning, dus met andere woorden zeur niet, alleen die vergunning klopt niet. De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) heeft namelijk al geconstateerd dat er veel te veel geluid (dBa) was.Ik gun iedereen z’n plezier, maar doe dit voortaan op een industrieterrein en niet in een woonwijk.

 5. Geenstijl@Utrecht

  Tijd om de jaarbeurs te verplaatsen naar de rand vd stad,ruimte voor nieuwe woningbouw en je bent vd eeuwige files af in de stad.

 6. Moniek

  Dergelijke domme vervuilende en lawaaiige evenementen horen nergens thuis en behoren dus overal te worden verboden.

 7. Lombokker

  Kunnen ze dit ook doen tegen de sprintraces die vrijwel dagelijks op de Kanaalstraat plaatsvinden?

 8. Scherpschutter

  Plezier hebben is ten strengste verboden in iedere socialistische/communistische samenleving. Utrecht vormt daarop geen uitzondering. Zolang er nog lachende gezichten te zien zijn zal links door blijven gaan met etteren, irriteren en vooral verbieden. U zult miserabel zijn.

 9. woutvr

  Ja, goede zaak. Het idee dat dat soort storende en vervuilende evenementen in de stad plaats kunnen vinden…

 10. Tim

  Ik ben hier echt niet tegen, ik gun ook autoliefhebbers hun pleziertjes, en als omwonende van de Graadt van Roggenweg ben ik wel wat gewend, maar die lawaai van constant passerende gepimpte auto’s was niet te harden. Het is natuurlijk ook niet slim om dit zo aan de rand van een stadscentrum te organiseren, dan kun je zulke klachten verwachten. Het meest vervelende is nog dat we niet geïnformeerd waren hierover en dat die lawaai ineens onverwachts dus op kwam zetten voor ons. Dit kunnen ze volgende keer beter anders aanpakken. Is er niet een industrieterrein waar dit in het vervolg georganiseerd kan worden?

 11. Koel Hoofd

  GL en PvdD willen elke vorm van vermaak wat niet in hun wereldbeeld past verbieden. Wat moeten ze toch een ellendig leven hebben dat ze anderen hun fun niet gunnen.

 12. Wim

  @ Wim

  Doe dat ‘leuke’ evenement dan op de Lage Weide of in de polder.
  Idioot om die teringherrie weekendlang midden in de stad te doen.

 13. Cor

  Mensen op DUIC als er een evenement plaatsvindt: Boehoe, Utrecht pretpark, te veel evenementen, het is de schuld van het college.

  Mensen op DUIC als men een specifiek soort evenement wilt weren: Boehoe, niemand mag meer naar leuke dingen, het is de schuld van het college.

  Ergo, het zal nooit goed zijn.

 14. Moniek

  Blij voor u dat er in uw doodrustige dorpje niet van dit soort asocialistische acommunistische plezierevenementen plaatsvinden, Scherpschutter.

 15. Pee

  Evenementen houd niet in dat ze de boel maar mogen vervuilen en geen max aan decibellen hebben.

 16. Lekker woke

  Scherpschutter wantrouwt alles en iedereen die niet in hen simpele straatje denkt. 😉 Dat is een heel smal straatje naast de DUIC waar hem de hele dag vol achterdocht wild om zich heen schiet.
  Verder ben ik dol op vette en foute auto’s maar dit evenement was achterlijk misplaatst in Utrecht “woke” city.

 17. Maria

  Dit evenement ging helemaal nergens over: het hele weekend stank- en geluidsoverlast in de Rivierenwijk. Terecht dat hier vragen over gesteld worden aan de gemeente. Ik vroeg mezelf het hele weekend al af hoe het kan dat er zo’n overlastgevend evenement georganiseerd wordt.

 18. wollie

  doe dat lekker op de zwarte cross… hoeven de bezoekers ook niet zo ver te reizen

 19. Paul

  Ik klaag toch ook niet over die bonk bonk bonk muziek festivals die op 5km hemelsbreed me in de zomer steeds uit de slaap houden?

 20. Scherpschutter

  @Moniek

  LOL! Ze crossen hier hele dagen door de weilanden, botsen hele autoparken in elkaar in demolition derby’s en het ene na het andere opgevoerde voertuig vliegt voorbij. Kun je je aan storen en zo’n godsgruwelijk-verzuurde egoïst zijn dat je op z’n Stalin’s allerlei verboden eist, of je bent gewoon een sociaal mens dat ook je medemens plezier gunt in het leven. Wees mens Moniek. Geen socialist.

  @Lekker Woke

  Andersom. Woke is achterlijk misplaatst in Utrecht. Deze knotsgekke tirannie door een miniem groepje op hol geslagen extremisten zal uiteraard geen stand houden. Geen enkele socialistische/communistische samenleving ooit hield stand. Heel gek, maar mensen willen plezier hebben in het leven. Ook in Utrecht zal het socialisme wéér verliezen.

 21. Realist

  De communisten willen weer iets verbieden. Stelletje aanstellers. GL en PvdD wekken een hoop ergernis op, kunnen die partijen niet gewoon verboden worden?

 22. Moni

  eens en ook op Croeselaan was auto publiek in veronderstelling dat ze konden racen! schandelijk en gevaarlijk

 23. WvR

  @Maria:
  Hele weekend na 12:00 / 13:00, tot een uur of 16:00 / 17:00, was er geluid. Niet het leukste geluid, maar zeker niet slechter dan het verjaardagsfeestje dat 30 meter verder op werd gevierd. Geen last van stank gehad, jij ook niet. Het verjaardagsfeestje heb ik, net als het evenement, niet over geklaagd. De één een feestje, de ander een ander feestje, iedereen z’n ding, gaat weer voorbij.

  Ik woon op de Croeselaan, op krap 500 meter afstand van het evenement, grofweg, maar ik zou zeggen minimaal de helft van de afstand waarop jij dan woont, en onze reuk is uitstekend in orde.

  Het is de zure lucht die verbitterde mensen over laten, die heel moeilijk weg te krijgen is, daar hebben we dan wel weer heel snel last van, dat ruiken we gelijk.

 24. Harry

  Wat een gezeik zeg!

 25. Realist

  Die paar auto’s die af en toe op een ommuurd middenterrein van het enorme complex wat rondjes rijden is geen overlast. De linkse klagers zijn behoorlijk intolerant aan het worden. Is het woordje ‘verbieden’ al gevallen?

 26. Marco Knol

  @Jasper
  Ik woon in de buurt en heb dat weekend gekeken op overheid.nl; er was geen vergunning gepubliceerd. Voor techno-feesten (waar ik aanzienlijk minder overlast van heb) de afgelopen jaren wel, dus je zou denken dat een vergunning voor dit evenement ook makkelijk te vinden had moeten zijn.

 27. Bart Vermeulen

  Dit graag nooit meer! Wat een zinloos geweld.

 28. PeterH

  Leuk, als je daar van houdt. Maar niet op een dergelijke lokatie binnen de bebouwde kom. Wonderlijk dat die vergunning er door geglipt is. ( En dat zeg ik als auto- en motor liefhebber)
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 29. Ihsan

  Achterlijk om zo iets midden in de stad te organiseren. Echt mega asociaal. Is het management van de Jaarbeurs een stelletje kleuters ofzo? Of hebben ze ruzie met het college en de omwonenden, en is dit hun manier om ze de middelvinger te geven? Utrecht is een stad, geen racebaan! De Jaarbeurs dacht zeker een beetje mee te kunnen liften op de successen van Verstappen. Hoeveel boetes zijn er uitgedeeld? Ik neem aan dat alle herrie en stank die slapende ambtenaren en wethouders eindelijk heeft gewekt, en dat ze er meteen werk van hebben gemaakt. Dit prachtige evenement had natuurlijk in het dorp van Scheefschutter gehouden moeten worden, het schijnt dat hij graag de penetrante stank van verbrand rubber ruikt als hij aan het ontbijt zit, of als hij in de tuin zit, of als hij naar bed gaat…

 30. Herman

  Juist daarom slopen die huizen op de Croeselaan!

 31. Jeroen

  Ikzelf heb er in Rivierenwijk niet enorm veel last van gehad maar trok wel mijn wenkbrauwen op over de gillende motoren en krijsende banden die een heel weekend lang te horen waren. Maar goed, het is één weekend in een heel jaar, we wonen in een stad daar is altijd wel lawaai en overlast op een of andere manier. Laten we een beetje tolerant doen en ook autoliefhebbers hun evenement gunnen.

 32. RvD

  Gaan we nu ook huisdieren verbieden? Honden en katten zijn vervuilend en overlastgevend. En dat niet 1 weekend, maar elke dag. Bovendien horen dieren niet thuis midden in de stad.

 33. JdV

  Wat een fantastisch voorstel. Inderdaad moeten we overlastgevende en vervuilende evenementen gewoon verbieden in Utrecht. Laten we beginnen met een Vuelta. Bakken met toeschouwers, overal afval op straat, tientallen (volg) auto’s van de organisatie die overal door heen rijden, afgesloten straten, onbereikbare woningen. Een schoolvoorbeeld van overlast. Verbieden, en wel meteen.
  Koningsdag. Jaarlijks gekenmerkt door grote afvalbergen, dronken mensen, geluidsoverlast, uitgaansgeweld. Weg er mee.
  Demonstraties op de openbare weg. Idem dito. De Utrecht City marathon. Verbieden.
  De skateparade. Versterkt geluid, afgesloten wegen, vuilnis. Opheffen en wel meteen.
  Ik ga op basis van dit voorstel van onze dappere ridders van GL en PvdD vragen om een grote hoeveelheid evenementen te verbieden.

 34. Angelique

  Man man man, wat een azijngezeik toch weer. Sommige mensen vinden dat hartstikke gaaf, leer samenleven.
  We hebben vooral last van gebrek aan tolerantie.

 35. W.E.S.J. van der Wal "

  Vrijheid en Vrede en Vreugd (3″V”‘s) is wáar waar deze die niet van de ander schendt maat respecteert. Een fees’je overlast (overdreven lástig making) is geen feest, immers niet voor de zwakkere.
  Duizenden dieren, planten, insecten ..en mensen sterven of verzieken in stank of geluids óverlast. Daarom richtlijn, veraf van bebouwde burger gebied en dieren fauna, dBA grens van 80AdB die max.3 min. overschreden mag worden. Fun en Joy is iets anders dan overdrijven. De maat mate waarin telt. Jij hebt nl. niet het recht om leven van ander mens/dier/natuur ziek of dood te maken. Buiten stad en aftebakend industrie/ herrie dempend gebouw. Sommige horen harder, honden of katten bijv. 5 – 10x harder horend dan jij, sommige mensen duiken in kramp bij felle knal-pijp waar ‘n ander hijgend om lacht en sterven soms echt eraan (hartaanval). Niet ieder hoort goed meer, daarom valt het sommigen mee.
  je zou maar stadsbestuur zijn en ‘t goed willen doen voor beiden met zo wijd uiteen lopende wensen.. Middle of Road oplossingen dan soms mét vergunning; met dat en handhaving liep het dus spaak (geen toezicht op toeken gebeuren via check of’t goed verloopt??!).
  Als *ood# (etniteit uitkoming vd grootste groot geleden minderheid in W*2 mag niet meer, d’rom zó..) durf ik bijna zelden te reageren, het lijkt moeilijker dan in ’33-*eimar, voor *ood zijn uit te komen met mening en wijze.. Moet de vrijheid van éen die vd ander roven en kan iets ook éven ipv. te-langdurig..? Beider zijde moet er een mate van ruimte zijn, met ‘vriendelijk & lichtstreng’ toezicht. Ben geen rechter maar zie soms erg scherp en te grote ongeïnteresseerdheid in ander. Bij straat races vallen ieder jaar onschuldige doden of verminckten, het kwetst keihard diep en verwoest gezinnen.. Een scherp schutter van pen of reëel zou hier op z’n plaats zijn! om de ellende van de onschuldige ander te verhinderen.. Stel het eens op waarde. Dank. **alom. (←**=Sh). Gun mekaar ook wat maar overdrijf ‘ns minder. Kéba-W.

 36. Prof. Eelco Vonkert

  @wim okay als je dat vindt, dan zullen we het evenement volgend jaar voor jouw deur houden. Kijken of je er dan nog zo enthousiast over bent. . .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).